GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am petrecut în Cairo trei zile pline, plus seara din ziua sosirii în Egipt. Spuneam anterior că nu am avut foarte mult timp pentru a mă documenta pentru această vacanță, așa că nu am luat mereu cele mai inspirate decizii. Încerc să las aici un review mai tehnic, în ideea că aceste informații vor fi de folos cuiva, cândva, să se descurce mai bine decât mine :). Dacă am să reușesc, voi reveni și cu un articol în care să povestesc ce am văzut pe acolo, în afară de muzee și situri arheologice. Bine, ideal ar fi să scriu și despre muzee și situri arheologice, dar... deja pare prea mult.
Informații succinte despre obiectivele din Cairo (dar nu numai de aici), cu scurte descrieri, detalii istorice și prețuri actualizate (din cauza inflației, taxele de acces - exprimate în lire - se modifică destul de des) se găsesc pe site-ul oficial al Ministerului Antichităților (e pentru prima dată când aud că există un asfel de minister într-o țară):
egymonuments.gov.eg/en/ar ... eological-sites
Studiind această pagină, citind și impresiile de pe AFA sau din alte părți ale celor care au ajuns în Cairo pe cont propriu, am schițat următorul program: în prima zi să vedem piramidele (cele trei complexe, Giza, Saqqara și Dashsur), în cea de-a doua zi ne-am propus să vizităm dimineață zona coptă, iar după amiază Muzeul Egiptean, urmând să dedicăm cea de-a treia zi orașului islamic, Citadelei și, eventual, Orașului Morților. Am reușit să realizăm aproape tot ce am dorit!
Am căutat prețurile obiectivelor vizate:
Acces Platoul Giza: 540 lire + Intrare în Marea Piramidă: 900 lire + Sfinx: 300 lire
Bilet general Saqqara: 900 lire
Bilet general Dahshur: 150 lire
Zona coptă - Muzeul coptic: 230 lire
Muzeul egiptean: 300 lire
Orașul islamic - Strada Al-Muizz: 180 lire + Bab Zuwayla: 100 lire + Madrasa și Khanaqah Sultan al-Zahir Barquq: 100 lire
Citadela: 450 lire + Muzeul de istorie militară: 200 lire
TOTAL: 4350 lire = 140 $ (la cursul din februarie 2024)
Am decis să achiziționăm Cairo Pass, care acoperă toate acestea (și altele, dar timpul a fost atât cât a fost, plus că distanțele de parcurs în Cairo sunt foarte mari). Pass-ul costă 130 de dolari sau 125 de euro, este valabil cinci zile și oferă câteva avantaje:
1. Se poate vizita un anumit obiectiv doar o dată într-o zi, dar poți reveni în zilele următoare acolo unde îți place;
2. Ai intrare prioritară (nu că am fi prins noi cine știe ce cozi);
3. Dacă prezinți Cairo Pass atunci când achiziționezi Luxor Pass, îl cumperi pe cel de-al doilea cu o reducere de 50%. Luxor Premium Pass costă 250 de dolari, deci... chiar e o economie!
La cumpărare, conform datelor de pe net, trebuie două copii xerox după pașaport și două fotografii tip pașaport. În practică, e suficient una și una. Și bani cash, dolari sau euro.
Merită cumpărat Cairo Pass? Dacă nu ar exista motivul 3 și dacă nu stai în oraș cel puțin trei zile, aș spune că nu. Pe platoul Giza mai sunt trei obiective pe care le-am ratat, cu voie sau din neștiință (orașul constructorilor piramidelor - pe ăsta îl regret + se mai poate intra într-o piramidă dintre celelalte două, prin rotație de la un an la altul + se poate vizita un mormânt regal săpat în stâncă), care ajung împreună cam 1000 de lire. Aproape de orașul copt este Nilometrul, costă 100 de lire. E valabil și în Memphis, se mai acoperă și acolo câteva sute de lire. Suma prețurilor tuturor intrărilor accesibile cu acest pass este pe la 200 de dolari, dar nu cred că multe persoane au dispoziția de a îl exploata la maxim.
Însă, din punctul meu de vedere, la noi s-a justificat, mai ales pentru economia făcută în Luxor. Și pentru faptul că, peste tot pe unde l-am arătat, am fost priviți cu mult respect și nu am mai fost întrebați „Where are you from?” Era clar că suntem americani :) .
ZIUA 1
În seara de dinainte am întrebat la hotel dacă ne pot găsi un șofer care să ne ducă la piramide. Domnul cu față de naș sicilian vezi impresii a răspuns afirmativ, dar a cerut 80 de dolari. A scăzut, în etape, la 50, dar nu a vrut cu niciun chip mai jos. Am lăsat-o încurcată și am plecat să schimbăm niște bani și să mâncăm ceva. În Piața Tahrir e plin de agenții turistice: prețul unei excursii de o zi la Giza - Saqqara - Memphis era 20 de dolari de persoană. Sigur, am fi preferat un tur privat, dar ne-am spus că e ok și cu autocarul, până la urmă. Luam în calcul să amânăm cu o zi Giza (interschimbând programele primelor două zile), pentru a avea timp să ne lămurim cum funcționează lucrurile pe acolo.
La revenirea în hotel, domnul de la recepție ne-a anunțat că acceptă 40 de dolari (nu euro, nu bounds). Să coborâm a doua zi la 9. Nu e bine, spunem, vrem să plecăm la 8 - deci să luăm și micul dejun mai devreme (ora oficială de începere a acestuia fiind 8). Până la urmă, a rămas că putem urca la masă la 7:30 și că plecăm la 8:15. Ceasul arăta 8:40 atunci când ne-a preluat însuși Hussein, șoferul care ne adusese de la aeroport în ziua precedentă.
Hussein voia să începem cu Memphis - nu ne convenea: trebuia să cumpărăm Cairo Pass, iar acesta se vinde doar la Giza sau la Muzeul Egiptean. L-am convins să ne ducă întâi la Giza, unde a stat după noi cam o oră și jumătate, cât a durat să intrăm în Piramida lui Keops și să-i dăm o roată, ocazie cu care am constatat că Piramida lui Kephren, aflată în imediată apropiere, nu se vizitează.
Ne-am suit apoi în taxi și am mers vreo 500 de metri, până la Piramida lui Mikerinos, cea mică. În drumul de la parcare până la intrare era un adevărat târg de suvenire, foarte greu de străbătut :). Era ceva coadă pentru accesul în interior și am decis spontan că putem sări partea asta, ne-am întors la taxi și am plecat către micul deal unde parchează autocarele, de unde se pot face poze în care să intre toate cele trei piramide. Bine, cele mai faine fotografii de fac de pe un dâmb situat la încă vreo trei sute de metri - de acolo nu intră în cadru clădirile din Giza. Dar aveam un program ambițios pentru acea zi, așa că am spus pas drumului până acolo, nu am urcat nici pe cămile (nu că eu mi-aș fi dorit :) ) și ne-am suit din nou în mașină, pentru a merge la Sfinx.
Există în drum câteva puncte de „mirador” , unde se realizează fotografiile mai mult sau mai puțin profesioniste pentru Instagram. Hussein le știa, a oprit mașina și ne-a ghidat: am atins și noi vârfurile piramidelor cu degetele, am sărutat Sfinxul și tot așa.
În fața Sfinxului sunt montate scaune, e un fel de teatru în aer liber - am înțeles că de acolo se poate admira seara un spectacol fain de lumini. Este singurul motiv care ar justifica o cazare în Giza (de fapt, ar mai fi unul: aici e mai ieftin).
În total, am petrecut pe platou aproximativ trei ore, sărind peste câteva „atracții” și peste unele obiective. Merita să alocăm patru-cinci ore, dar a fost bine și așa. Oricum, am stat în ritmul nostru, nu ca în situația în care am fi ajuns cu unul dintre zecile de autocare care aduceau turiști de la Marea Roșie.
La ora 12:45 eram ajunși deja la Saqqara. Pe drum, Hussein a încercat să ne convingă să vizităm o manufactură de papirusuri, și-a încercat norocul și cu o fabrică de parfumuri (cu b, desigur), apoi a vrut să ne ducă la masă, restaurant tradițional excepțional. Am refuzat tot, ce-i drept nici el nu a fost prea insistent. În schimb, a oprit la marginea șoselei și ne-a târguit - la cererea noastră - vreo trei kilograme de fructe, foarte gustoase, cu mai puțin de 50 de lire.
Complexul de la Saqqara este principalul motiv pentru care regret că nu m-am informat mai bine înainte de a pleca în vacanță. Practic, am făcut ceea ce nu îmi place deloc să fac: l-am „bifat” , fără să pricep prea mult din ceea ce am văzut acolo. Îmi propun, pentru perioada următoare, să citesc, să mă uit la poze și să încerc să înțeleg, măcar retrospectiv, despre ce a fost vorba. Oricum, am admirat Piramida în trepte, inclusiv pe interior, și am stat vreo jumătate de oră și în necropola din Valea Regilor - nu doar vechea Tebă avea pe malul stâng al Nilului morminte regale, ci și Memphisul. Pentru faraoni ai altor dinastii, care au avut capitala aici.
Am zăbovit la Saqqara mai puțin de o oră și jumătate; ar fi fost nevoie de un timp de două ori mai lung. Am făcut din nou joncțiunea cu Hussein și am plecat către Memphis. Și întreb: întâi Memphis, apoi Dashsur, sau invers, cum e mai bine? Păi întâi Memphis și apoi înapoi la Cairo, că așa mi-a dat programul șeful - aud. Și nu mi-a plăcut ce am auzit. Am încercat să negociez o modificare de program - Hussein s-a lăsat greu, că vezi Doamne riscă să-și piardă slujba. (Ceea ce, în definitiv, e posibil să fie adevărat: mai avea de făcut o cursă la aeroport, s-a grăbit foarte tare pe drumul de întoarcere. Am citit pe Booking și pe Google că mai mulți clienți au avut probleme cu preluarea de la aeroport, de acolo vine în cea mai mare măsură nota doar 8 pe Booking și scorul doar 4,1 pe Google: mulți de 1 din această cauză.)
Până la urmă, contra 15 dolari (nu euro, nu bounds :) ), a acceptat să ne ducă la Dashsur, în loc de Memphis. Dar să rămână secret, nu cumva să afle șeful; am promis și, până acum, m-am ținut de cuvânt. Oricum, aveam pregătiți pentru el 10 dolari bacșiș. am mai adăugat 5.
Iar acolo am fost pe repede înainte, am ajuns la 14:45 și am plecat înainte de 15:30. Nu a fost vreme să intrăm în Piramida turtită, ci doar în Piramida roșie. Dar... oricum nu aș mai fi intrat în cea de-a doua. Accesul în Piramida în trepte de la Saqqara este facil, e un coridor larg, destul de înalt și nu prea lung. În Piramida lui Keops se ajunge mult mai greu, coridorul este strâmt și lung, dar se poate, cu ceva efort.
Ei bine, la Dashsur este cumplit, în următoarele trei zile am avut febră musculară și e mare lucru că spatele nu mi-a cedat - se merge cu pasul piticului, ca la orele de educație fizică, atât în pantă, cât și în rampă, aproape o sută de metri la dus (și se recomandă să te și întorci :) ). În plus, înăuntru este foarte cald - nu vreau să mă gândesc cum e vara - și te înconjoară un miros insuportabil de urină. Iar ultima cameră este goală. Se muncește atât pentru nimic :). Nu-mi plac mie manechinele din Castelul Corvinilor sau din Cetatea lui Ștefan de la Suceava, dar puteau și egiptenii să pună acolo vreo două.
De neuitat: piramidele de la Giza privite de la Saqqara și piramida de la Saqqara privită de la Dashsur, de pe treptele Piramidei turtite. Imagini cu adevărat minunate! Mi-au rămas în cap, păcat că nu le-am putut surprinde și cu telefonul, care nu are o cameră prea performantă.
Am ajuns la hotel cu puțin înainte 16:30. Un băiat de la recepție îl aștepta deja pe Hussein cu o foaie având numele unui client care trebuia adus de la aeroport. Sper că nu a întârziat din cauza noastră :) .
Trimis de adso in 16.03.24 17:13:26
- A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Cairo, CAIRO" (deja existentă pe sait)
@adso: Foarte detaliate informatiile si foarte actuale. Felicitari pentru articol, votat cu mare drag.
@adso: Super review după o super zi. Obositoare, adevărat, dar cred că a meritat. Același program l-am avut și eu. Vroiam și Memphis în aceeași zi, dar nu s-a putut. Siturile egiptene se închideau la ora 16.00 (nu știu cum o mai fi acum) și n-a mai încăput și Memphis. Într-un ecou, îi spuneai lui @nicole33 că ar trebui două zile pentru Giza, Sakara, Dahshur și Memphis. Sunt perfect de acord. Mai ales dacă bagi în program noul Muzeu de Istorie care se va deschide el până la urmă.
Pfff, ce bine mă simt după ce-am citit review-ul ăsta. Pentru mine piramidele au fost un vis împlinit atunci când le-am vizitat. Un vis pe care-l aveam de la 14 ani. Și Machu Pichu și Marele Zid făceau parte din visul ăla de adolescent. Citesc oricând cu mare plăcere tot ce se scrie despre piramide și nu pot decât să-i mulțumesc celui care scrie. Așa că... mulțumesc.
@Pușcașu Marin: Mulțumesc, or să-mi crească cornițe .
Chiar spuneam, la un moment dat, că mi-a scăpat articolul tău despre Cairo. Citindu-l nu de mult, am constatat că am avut aproape același traseu. Titlul pe care l-am ales face trimitere la ce ai scris tu.
Da, tot devreme se închide peste tot: la 16 la Dashsur, la 16:30 la Saqqara și la Giza. Și nici prea devreme nu se deschide, la 8, 8:30 sau 9. În Luxor e mai bine din punctul ăsta de vedere, au program mai lung. Ba, chiar, Templul Luxor este deschis vara până la 22, îl poți admira luminat.
” Și Machu Pichu și Marele Zid făceau parte din visul ăla de adolescent.
Și? Ai ajuns acolo? Parcă țin minte că spuneai că ai văzut Marele Zid, dar se poate să mă înșel.
Și mie îmi plac pietroaiele. De obicei știu dinainte ce voi vedea, am așteptări, îmi fac scenarii. Acum... nu prea a fost așa. Trebuie să citesc în urma excursiei, dacă voi găsi timp.
@adso: Am văzut Templul Luxor noaptea și m-am plimbat pe aleea cu sfincși tot noaptea. E tare frumos. Din păcate nu ne-am putut bucura deplin de plimbare. Soția mea făcuse o insolație în ziua aia. Fuseseră 44 de grade în Valea Regilor și i-a fost teamă că-și strică coafura dacă-și pune șapcă .
Marele Zid nu l-am văzut, dar am văzut Machu Pichu. Mă pregătesc asiduu însă. Acum că m-am întors din vacanță mi-am luat abonament la sală. Am cam gâfâit în vacanța asta și la ce vreau să fac în China... mi-e teamă că după două zile mă-ntorc acasă dacă nu mă pun puțin la punct cu condiția fizică.
@adso: Egiptul este și pentru mine dar și pentru soțul meu o dorință mai veche. Aș vrea să ajung acolo dar într-un cadru organizat. Ai prezentat atât de bine cum se poate ajunge acolo pe cont propriu și prețuri, pentru mine însă este prea târziu. Ce bine că ai fost pe cont propriu și ți-ai făcut programul cum ți l-ai dorit. Bune informațiile și despre passuri și prioritatea de intrare la obiective. Cât despre mersul piticului nici nu se pune în calcul, trei zile de febră musculară...
Felicitări pentru excursia ta în Egipt!
@mprofeanu: Mulțumesc!
Niciodată nu e prea târziu pentru a ajunge undeva, dacă chiar vă doriți. Organizarea unei vacanțe în Egipt nu e chiar atât de complicată, din București există zboruri directe cu Tarom. Mai greu pentru noi, cei de la capătul lumii .
Problema este faptul că acolo te lovești de o altă civilizație. Mă rog, nu știu dacă am folosit un cuvânt adecvat .
Desigur, este o opțiune foarte bună aceea de a merge cu un tur organizat, mai ales dacă grupul nu e prea numeros. În cazul în care mai și cunoști o parte dintre participanți, e cu atât mai bine. De asta, o eventuală Caravană AFA ar fi o oportunitate grozavă.
Sper să le fie cât de cât de folos informațiile mele și celor care documentează caravana .
” Cât despre mersul piticului nici nu se pune în calcul, trei zile de febră musculară...
Am hernie de disc, cu momente când nu pot face doi pași. Nici vârsta nu mi-e prea jună. Dacă eu am putut, poate oricine. Erau în tunel persoane pe la 70 de ani, francezi, doamne și domni - le-am admirat curajul. Iar febra musculară se datorează unei condiții fizice necorespunzătoare, e vina mea. Trebuie să-mi fac abonament la sală.
@adso:
”ideal ar fi să scriu și despre muzee și situri arheologice, dar... deja pare prea mult.
Pentru că n-am ajuns la Cairo în mod deliberat (mi s-a părut foarte obositor drumul din Hurgada și înapoi), te rog din tot sufletul să mai povestești și despre celelalte obiective. Zău că pentru mine nu pare mult... (știu că vei spune că n-ai timp) Eu sigur o să citesc.
Chiar dacă n-o să ajung pe cont propriu, foarte multe detalii sunt utile și/sau interesante, așa că tu scrie, noi luăm ce ne interesează. Am văzut o grămadă de documentare și poze despre piramidele/templele egiptene, dar când cineva îți povestește ce-a simțit pe pielea lui, pare mult mai credibil.
Despre P04 din piramida lui Keops nu zic decât: Doamne feri pă tătă lumea!... părinți care să-și pozeze copiii în sarcofag!?
@k-lator:
” Zău că pentru mine nu pare mult...
Păi sigur, tu citești în zece minute. Eu am scris articolul în 8 ore. Și a fost unul simplu, doar cu povești, fără documentare .
Dar știi ce spun, mănânci și tu pâinea asta. Mă voi strădui.
În ceea ce privește P4, inițial nu scrisesem ce reprezintă, mi se părea și mie cel puțin aiurea. Am adăugat abia acum vreo două ore. Mare e grădina Domnului! Dar, poate, luăm noi lucrurile prea în tragic. În camera mortuară a lui Keops era numai râs și voie bună .
La Dashsur mi-a fost dor de momentele respective. Acolo, toți cei care „terminau traseul” aveau niște fețe așa de triste...
@Pușcașu Marin: Si eu aveam acelasi vis pe la 14 ani... motiv cu care citesc cu mare drag orice povestire despre Piramide, Zidul chinezesc si Machu Picchu, insa inca nu am ajuns sa vad niciuna.
Egiptul e cumva o destinatei contradictorie, de cate ori am vrut sa planific o vacanta acolo a fost cate un "scandal" mediatic care m-a indreptat spre zone mai sigure.
Pe Youtube am vazut in ultimul an destule vloguri din care a cam reiesit ca piramidele nu prea mai sunt ce-au fost candva, am intalnit destui "dezamagiti", insa citind acest review, emotia de printre randuri mi-a reaprins beculetul de a vedea candva Piramidele...
Si da, ar fi putut sa puna si egiptenii aia o mumie, ceva in camera goala, daca tot e asa chinuitor sa ajungi acolo... eventual una interactiva, sa te "motiveze" un pic sa te si intorci asa ghebosat )
Multumim pentru review, am simtit un pic din atmosfera si din emotia locului.
@Adina - addcont: Sărut mâna! Deși v-ați adresat lui @Pușcașu Marin, am să vă răspund eu. În numele lui, vă mulțumesc pentru mulțumiri!
Egiptul se poate vizita în deplină siguranță, cel puțin în acest moment. Altele sunt problemele: e o destinație puțin altfel decât cele cu care suntem obișnuiți. Puțin mai mult, de fapt. Până îi prinzi chichirezul, se termină vacanța. Așa a fost în cazul meu.
Dar există varianta Caravanei AFA de la iarnă! Eu, într-un fel, regret că m-am grăbit cu excursia asta, sigur ar fi fost mai bine cu grupul.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2021 Experiența numită Cairo! — scris în 27.04.21 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Dec.2020 Cairo dupa programul nostru — scris în 07.12.20 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Cairo cu locuri stiute dar si nestiute de unii turisti! (6) — scris în 21.01.19 de adutza_ghiocel din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Cairo cu locuri stiute dar si nestiute de unii turisti! (1) — scris în 21.01.19 de adutza_ghiocel din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Moscheea de Alabastru din Citadela Salah al Din — scris în 17.12.18 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Piramidele si Vechiul Cairo (Coptic) — scris în 26.11.14 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Cairo city break sau 'Mahmoud, oaia si porumbelul' — scris în 09.10.14 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ