ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 23.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 2 si 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Băile Felix, dragostea dintâi, cea care nu se uită niciodată

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In fiecare an ajungem in statiunea despre care voi scrie in continuare cel putin de doua ori, o data vara, cu copiii si musai inca o data, in doi, in anotimpul rece. Este vorba despre statiunea Baile Felix, cea mai mare statiune balneoclimaterica din Romania. Dar ceea ce ma atrage mereu nu sunt statisticile, ci apele calde a caror atingere imi face atat de multa placere si distanta de parcurs de acasa, nu foarte lunga. Baile Felix sunt amplasate la aproximativ 8 km de Oradea, pe drumul inspre Brad, Deva. Statiunea este renumita pentru apele sale termale binefacatoare, care au fost descoperite inca din antichitate. Temperatura apelor termale este intre 20-49 grade. Simbolul statiunii este floare de lotus. Pe cat de renumita era statiunea inainte de revolutie, atat de puternica si brusca a fost si decaderea post decembrie 1989.

Cai de acces

Din orasul meu, Alba Iulia, exista 3 posibilitati de a ajunge aici. Pe rand, in timp, le-am incecat pe toate. Unul dintre trasee si cel mai scurt ar fi pe la Arieseni, Garda. Am fost atrasa de ideea de a ajunge in Baile Felix pe aceasta ruta motivata de dorinta de a vedea cat mai multe peisaje frumoase si poate si de a vizita ceva intr-o zona atata de bogata turistic. Dar nu recomand acest traseu si nici nu o sa-l mai facem curand: drumul rau, plin de curbe si serpentine, asezonat din plin cu gropi, chiar nu merita.

Celalat traseu pe care l-am parcurs de mai multe ori este prin Deva, Brad, insa si pe aici drumul este tot rupt, curbele te ametesc de nu mai vezi nimic in jur, e drept ca aceste doua trasee sunt putin circulate, dar nu merita datorita conditiilor grele de trafic, pe un drum plin de gropi de care nu iti doresti decat sa scapi mai repede.

Traseul pe care il recomand, este prin Cluj Napoca, Huedin, de la Turda e autostrada, drumul chiar daca are curbe si e mai lung, e ca in palma si compenseaza prin calitate.

Locuri de cazare

In Baile Felix locurile de cazare sunt suficiente, va puteti caza la hoteluri renumite sau mai putin, ori la vile sau pensiuni. Pe rand eu am stat la Hotel Poienita- nu il recomand, e totul vechi, uzat, atitudinea cu care esti tratat lasa mult de dorit, in plus in we se organizeaza nunti si atunci orice ideea de odihna, liniste si relaxare se spulbera. Pensiunea Noblesse, unde cred ca am poposit de peste 10 ori, un loc aparte, in care conditiile de cazare erau net superioare pretului practicat, dar unde, dupa ce unul dintre proprietari s-a stins, lucrurile s-au schimbat, acum pretul de cazare mi se pare nefiresc de ridicat (210 lei cu mic dejun) pentru o staiune ca Baile Felix. O data ne-am cazat la Pensiunea Luca, situata chiar in centrul statiunii pe care o recomand celor nepretentiosi. Ultima data, in iarna, ne-am cazat la pensiunea Mady si Razvi, pe care eu am ochit-o din toamna, m-au atras balcoanele din fier forjat cu perdelute cafea cu lapte, lenevind in caldura zilei. Data viitoare, cu siguranta vom alege altceva, exista o multime de oferte.

Locuri de luat masa

Noi micul dejun l-am servit intotdeauna la pensiune, pranzul in incinta strandului, unde exista un restaurant cu auto-servire cu mancare excelenta, nu foarte diversificata, dar pentru 2-3 zile merge incercat si cu preturi nu foarte mari, iar seara, am ales la intamplate cate o terasa din statiune nici nu imi mai aduc aminte cum se numeau. Chiar in centrul statiunii este un restaurant mare, plin tot timpul, unde canta si o formatie, aici am mancat preparate gustoase ale caror portii generoase cu toata foamea nu le-am putut devora. La Restaurantul Casa Romaneasca am revenit adesea, portiile sunt mari, dar mai ales te poti rasfata cu preparate pe care in mod normal eu nu le am acasa: urs, cerb, caprioara, fiul meu cel mare iubeste ideea de a manca asa ceva, si cum nu e un mancacios, cand suntem in Felix stim sigur ca aici va manca, daca stie ca e carne de mistret sau de urs. Servirea este buna, e rustic, curat. Restaurantul – Pizzerie Club Art, este inca un loc in care am mancat adesea si nu doar pizza, bucatele sunt bune, dar e destul de aglomerat si se asteapta mult. Cele mai rafinate preparate le-am servit insa la Restaurantul Pensiunii Noblesse, au aici un bucatar excelent, mancarea este foarte, foarte gustoasa, iar preturile sunt normale inspre mari. Dar merita.

Exista de asemenea multe chioscuri, etc., trebuie sa amintesc un chiosc aflat chiar in centrul statiunii vis a vis de alimentara unde se fac si se vand placinte. Desi nu ma dau in vant dupa placinte facute altundeva decat acasa, gandindu-ma la numarul mare de prajeli in acelasi ulei, de aici mancam intotdeauna. Nu pot rezista tentatiei, acelor arome ce se raspandesc peste tot, prin jur, imbietoare si datatoare de pacatoase kilograme. Se pot cumpara clatite, langosi cu diferite umpluturi care sunt generoase sau placinte pe lespede. Toate sunt exceptional de gustoase, acum cand scriu, chiar imi lasa gura apa. Eu asa preturi mici nu am mai intalnit nicaieri in vreun loc turistic din Romania, o cafea e 1 leu, nu stiu daca e buna, caci nu am luat, iar o cafea cu frisca sau cu lapte 1,2 lei!

Locurile de parcare

Locurile de parcare sunt, ca mai peste tot in Romania insuficiente, in zona strandului parcarea e cu plata: 2 lei ora sau 10 lei pentru toata ziua, se cumpara tichet de la automatele existente peste tot, trebuie cumparat, caci se fac controale. Va trebuie fise sau bancnote de 1 si 5 lei.

Posibilitati de petrecere a timpului in afara strandului

Timp de pierdut in afara strandului aveam doar spre seara, de obicei noi ne plimbam prin statiune care nu exceleaza la capitolul amenajari. Exista o piata cu de toate, tipica pietelor din orasele de provincie, cu produse industriale si alimentare, loc bun pentru pierdut timpul, pentru cei care prefera asa ceva. Ce imi place e ca aici gasesti intotdeauna legume vandute de batranici si care sunt sigur de gradina, nu de sera. Cei care au copii pot opta pentru parculetul dedicat lor, dotat cu totbogane, leagane, etc... Se gaseste si un tobogan gonflabil si o saritoare, pe care insa copiii nostri „ nu s-au dat” fiind storsi de apa strandului, franti.

Ador apoi sa ne plimbam prin parcul orasului, printre copacii seculari, sa facem un scurt popas la cele doua bisericute de aici, dar mai ales sa ajungem in preajma lacului cu nuferi. Dar sa le iau pe rand.

In ultimul timp, parcul mi-a aparut muuult mai ingrijit, inflorit, vegetatie matura multa, aleile curate, strajuite de statui ale unor mari scriitori, saracul Creanga, e cu nasul turtit, sprijin pentru pasarele obosite. Calci pe covor de frunze, atmosfera romantica, lumina difuza datorita coroanelor bogate de crengi si frunze ale copacilor. In racoarea parcului se simte si se vede multa animatie, fara sa fie insa obositor. Cele doua biserici una ortodoxa, una greco-catolica sunt bijuterii ale genului. Bisericuta ortodoxa e de lemn, cu turla inalta, dateaza din secolul al XVIII-lea, fiind adusa aici in anul 1993 din localitatea Brusturi Salaj. Interiorul te poarta la sute de kilometri departare, in Maramuresul istoric, e atata pace inauntru si e plin de pelerini. Peretii sunt impodobiti pana la refuz cu icoane mai vechi sau mai noi pictate pe sticla. Este foarte frumos. Biserica greco-catolica e ceva mai impunatoare, strajuita de o statueta a Fecioarei Maria, pe pridvor sunt de cumparat o multime de obiecte de cult.

Fara indoiala atractia maxima a statiunii o constituie lacul cu lotusi, rezervatie naturala care ocroteste o specie de nufar unica in Europa: Nymphaea Lotus Thermalis. Deasemenea am citit ca aici traieste Rosiaora lui Racovita, o specie de peste identificata de Emil Racovita si o specie de melc care a supravietuit erei glaciare. Lotusii sunt incredibil de frumosi. Lacul este amenajat pentru vizitae, cu podet cu protectie, in septembrie lotusii erau unii infloriti, altii imbobociti, altii deja scuturati, sunt incredibil de frumoase aceste flori, frumoase sunt si frunzele lor, mari, stralucitoare.

Vis a vis de strand, langa Pensiunea Luca, exista si un night club, aviz amatorilor!

Stranduri

Pentru aceste stranduri fugim noi ori de cate ori se iveste ocazia la Baile Felix, fie vara, fie iarna. Exista deschise pentru public doua stranduri, strandul vechi Apollo si strandul nou, renovat. Strandul nou, este renovat doar de cativa ani si este excelent. Dar este deschis doar in sezon, adica din mai pana in septembrie. Exista aici 6 bazine cu apa termala: 2 bazine pentru toate categoriile cu temperatura apei de 34-36 grade Celsius, 2 bazine pentru copii cu apa de 32-34 grade Celsius, 1 bazin cu valuri, 1 bazin de relaxare dotat cu dusuri subacvatice, tasnitori, ciupercute pentru masaj etc, aici e foarte inghesuit chiar si in zi obisnuita de lucru, in weekend eu nu am prins niciodata vreo facilitate de acest gen. Sunt deasemenea 3 tobogane, care functioneaza dupa un orar ce se afla afisat la intrarea in strand, sezlongurile sunt la discretie si sunt incluse in pret, garderoba, dusuri langa bazine si in incinta garderobei. Strandul de vara e o bijuterie a Bailor Felix, o oaza de curatenie, civilizatie, verdeata, ape calde. Se poate lua aici masa la restaurantul cu autoservire, este braserie, cofetarie cu niste prajituri dementiale, al caror gust este absolut senzational. Sunt si magazine care comercializeaza jucarii si accesorii pentru plaja si nu numai, preturile nefiind cu mult mai ridicate decat in statiune.

Batranul strand Apollo are farmecul dat de vreme si de vremuri, este deasemenea deschis in orice anotimp, pacat ca nu are mai multe posibilitati de distractie, gen Spa. Apa este minunata, calda, foarte curata, se schimba in fiecare zi. Ador sa vin aici in timp ce afara ploua sau ninge, senzatiile pe care le ai in apa calda fiind sunt unice, dementiale. Dispune de 4 bazine cu apă termală: unul pentru copii si trei pentru adulti. Intrarea se face si prin exterior, dar se poate intra si din garderoba, printr-un culoar de apa calda, pe alocuri acoperit, e foarte, foarte frumos, nu simti frigul indiferent de minusul din termometre. Exista si un micut restaurant de unde se pot coamanda diverse minuturi.

Pretul biletului de intrare e 25 de lei pentru adulti si 12 lei pentru copii. Cei mai mici de 3 ani nu vor plati. Vara se plateste un singur bilet si se poate trece dintr-un strand in celalalt.

E important de retinut ca o data biletul platit, el isi pierde valabilitatea in momentul in care iesiti din incinta strandurilor. Totusi, exista o portita pentru cei ce doresc sa ia pranzul inafara strandurilor si sa isi faca eventual si siesta in camera de hotel sau pensiune. Se pot cumpara bilete cu 2 intrari de la receptiile marilor si invechitelor hoteluri, gen Poienita, Muresul, Crisana, etc...

Hotelurile de aici au centre de tratament ale caror proceduri am inteles ca sunt foarte eficiente mai ales in cazul afectiunilor reumatice. Nu le-am incercat, deocamdata nu am nevoie!

De curand, langa Hotel President s-a deschis un aqualand, l-am incercat in iarna, merita pentru sezonul rece, mai ales pentru distractia copiilor.

Imi place aceasta statiune cocheta, insa sunt constienta ca e loc si de mai mult bine, daca s-ar dori s-ar putea face aici minuni pe bani europeni, dar deocamdata lucrurile stagneaza. Totusi, asa cum e, mie imi place si ori de cate ori voi avea ocazia voi reveni cu drag si aplomb la intalnirea cu o veche iubire, Baile Felix.

Webmaster, va rog atasati urmatoarea piesa reviewulului:

http://www.youtube.com/watch?v=K2Dnu3h1UjM

Multumesc frumos!


[fb]
---
Trimis de sunflower in 09.08.13 13:40:56
Validat / Publicat: 09.08.13 17:21:45
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5668 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P29 pofta de... Baile Felix!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[09.08.13 17:24:30]
»

@sunflower:

Dacă doreşti, poţi adăuga review despre Pensiunea Luca, direct aici.

Alex_Macedo
[09.08.13 22:10:46]
»

Sunfloweru'!

Multu frumos, de review si reclama, in definitiv!!

Tzucu-ți ochii tăi, din partea orădenilor!

... si cum zice Web15... zi-ne de Pensiunea Luca!

danamandache
[09.08.13 22:31:12]
»

Extraordinar review. Felicitari!

sunflowerAUTOR REVIEW
[11.08.13 12:49:12]
»

P29... ca sa va fie pofta de... Baile Felix!

sunflowerAUTOR REVIEW
[11.08.13 16:44:52]
»

@Alex_Macedo, @danamandache, merci!

padureanu
[27.08.13 14:08:24]
»

Sunflower ai dreptate cu drumul Deva-Oradea, am avut proasta inspiratie de a merge pe acolo acum doua saptamani si am regretat amarnic!

evitati acest drum oricat de tare v-ati grabi.

sunflowerAUTOR REVIEW
[27.08.13 14:25:37]
»

@ardeleanu: daaaa, mă bate gândul să văd Muzeul Aurului, dar drumul... mă reține în loc să mă îmbie...

padureanu
[27.08.13 14:41:37]
»

@sunflower: pana in Brad nu e foarte rau, ceva denivelari dar fara gropi. si ai doar 35 km de la autostrada.

Merita vazut!

daca mergeti, iti mai recomand castel Maria! ati fost?

sunflowerAUTOR REVIEW
[27.08.13 18:06:16]
»

@ardeleanu: La Castelul Maria din Banpotoc te referi? Nu am fost, desi ne-am propus sa o facem de multeeee ori. Sper sa ajungem in cel mai scurt timp.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, danamandache, padureanu, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Băile Felix:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079412937164307 sec
    ecranul dvs: 1 x 1