ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
    DIN: Alba Iulia
    ÎNSCRIS: 15.06.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    SEP-2010
    DURATA: 0 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Din nou la drum / Pe Mures, spre Sebes si Lancram

    Ilustrație video-muzicală

    Corul vanatorilor
    TIPĂREȘTE

    Duminică. Timp frumos.

    Am luat chicioarele în cârcă şi la drum. Unde? Până aici, nu departe, în burgul vecin. Dar nu oricum, ci pe jos, cale de vreo 20 km. În vremuri bune făceam mai mult, sau în timp mai scurt.

    Am plecat în pas vioi pe la ora 11 a. m. Murăşul l-am trecut pe pontoane, printre maşini. Când am ajuns la Izvorul lui Homoştean am băut câţiva pumni de apă şi am spus: „Doamne dă-i sănătate cui l-a făcut”. Că de făcut nu l-a făcut Homoştean, el doar a dat poruncă să se facă în 1971. De fapt nu izvorul s-a făcut, ci aducţiunea de apă de la un izvor foarte bun, existent în fosta haltă CFR Lancrăm. Acum lângă „izvor” este şi un local denumit chiar „IZVOR”.

    După acest scurt popas am continuat drumul şi am ajuns în Lancrăm la statuia „Lucian Blaga” şi la casa unde a locuit marele filosof şi om de litere. Dar la casa Blaga am ajuns mai greu. Am urmat indicaţiile unei săgeţi şi am ajuns în câmp, fără să găsesc casa. De ce? Pentru că am ajuns într-o intersecţie şi acolo nu mai era o altă săgeată care să arate drumul bun şi eu am luat-o pe unul zmintit. N-am avut ce face şi m-am întors îndărăt, continuându-mi drumul pe „drumul ţării”. Am găsit o nouă săgeată care arăta direcţia spre casa „Lucian Blaga” şi de data asta, după o bună bucată de drum, am găsit-o.

    Am mers mai de parte şi la intrarea în Şeghiş (cum îi spuneau bătrânii) am găsit un frumos panou de prezentare a burgului. Tot ce vă povestesc am şi fotografiat şi o să vedeţi despre ce este vorba. Practic acest review este mai degrabă în imagini.

    Intrarea în burg este străjuită de o societate comercială botezată „Kronospan”. Înainte i se spunea CPL altfel zis, Combinatul de Prelucrare a Lemnului. Practic este aceeaşi Mărie, doar că şi-a schimbat pălăria. În rest, o să vedeţi.

    După ce am trecut de ramificaţia drumului spre Sibiu şi spre Deva, am ajuns în buricul târgului unde casele au fost renovate şi bătrânul burg arată fain cu ţoale noi, mai ales că nu s-a umblat la arhitectura veche. Blocurile noi sunt în alte zone şi nu se amestecă cu centrul istoric.

    Deşi Sebeşul este un oraş mic, în el o să găsiţi liniştiţi loc de cazare şi unde să mâncaţi. Încă de la intrarea în oraş dinspre Sibiu vă întâmpină un motel cu restaurant, apoi imediat un hotel de trei stele, tot cu restaurant, apoi după ce ajungeţi în centru vă orientaţi şi mai găsiţi hoteluri, restaurante, pensiuni şi nu doar în Sebeş, ci şi în Lancrăm. Acum poate vă aşteptaţi să vă prezint şi meniurile cu calitatea mâncărilor. Dar nu o fac, pentru că este o vorbă, pe aici, prin zonă. Dacă mâncarea îţi place, e bună. Dacă mâncarea nu-ţi place, nu e bună şi degeaba o laud eu că tot „nu e bună” rămâne. Apoi burgul este unul săsesc şi se păstrează tradiţia. Eşti invitat doar odată să te serveşti şi dacă ţi ruşine să mănânci pe săturate, rămâi flămând.

    Şi dacă totuşi în Sebeş nu găsiţi ce doriţi, după cca 30 minute de mers cu maşina ajungeţi în Alba Iulia. Mie pe jos mi-au trebuit tri ceasuri.

    După ce am gătat de umblat prin Şeghiş am vrut să mă întorc tot pe jos, dar nu m-au mai ascultat gleznele, iar în Bălgrad m-a prins o ploaie într-un loc fără adăpost şi fără preambul de în 5 minute m-a udat leoarcă.

    Dar văd că am scris cam mult şi probabil vă plictisesc. Aşa că haideţi la privit chipurile. Poate o să vă placă.

    Noa serbus mă dragilor. Şi mai repet odată. Nu-i sminteală cum am scris pentru că la noi aşei zâsa. Serbus nu servus.

    Nu plec, totuşi, până nu lămuresc nişte expresii zonale:

    „Am luat chicioarele în cârcă şi la drum” = am luat picioarele în spinare şi la drum = am plecat.

    Zmintit = smintit = greşit

    Întors îndărăt = întors înapoi

    Drumul ţării = şoseaua naţională (DN 1)

    Şeghiş = Sebeş

    Buricul târgului = centrul oraşului


    [fb]
    ---
    Trimis de abbilbal* in 20.09.10 00:28:17
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2592 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    27 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (abbilbal*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Trecerea Mureşului pe podul de pontoane printre maşini. Nu am încurcat circulaţia pentru că am avut loc suficient şi în caz de ceva, aveam şi locuri de refugiu pe pontoanele mei lungi.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    27 ecouri scrise, până acum

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [20.09.10 02:31:20]
    »

    O mică scăpare ce vreau să n-o trec cu vederea.

    Din Sebeş am dat multe fotografii, dar nu pe toate. Îmi era imposibil să le dau pe toate, că şi aşa sunt multe.

    Vreau să mai fac şi precizarea că din centrul Sebeşului se ramifică şi drumul spre Petreşti, localitatea care a avut cea mai veche fabrică de hărtie, iar acum are biserica ortodoxă cu "icoana" celor trei şefi de state are au "dărâmat" comunismul în România. Dar în Petreşti nu avem de ce sta mai mult şi ne înscriem din nou în traiectoria drumului ce urcă molcom spre Oaşa. Pe măsură ce urcăm părăsim aşezările oierilor din Munţii Sebeşului şi urcăm spre Oaşa şi sălbăticia munţilor.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sanziana
    [20.09.10 07:01:35]
    »

    ufff, ci ma dor chicioarele dupa atata umblatura prin buricul targului ))))))))

    Inedit, astept fotografii, felicitari!

    sandu.53
    [20.09.10 08:50:53]
    »

    sa stii ca mie mi-a placut foarte mult atat descrierea cat si stilul... iar sebesul micutul orasel mi-e drag pentru ca am fost de cateva ori pe acolo, si m-am simtit foarte bine... felicitari pt. review si succes si in alte calatorii! In loc de km iti acord puncte...

    mariana.olaru
    [20.09.10 09:03:20]
    »

    Un review spumos prin vocabular şi stil, sensibil şi ironic prin naraţiune, atractiv prin destinaţia propusă şi inedit prin invitaţia de a străbate traseul... pe jos. A fost o plăcere să-l citesc!

    Subscriu la părerea despre modul cum apreciem bucatele . Se înscrie în aceeaşi axiomă potrivită fiecăruia: "de gustibus non disputandum" , sau cu alte cuvinte, ce-mi place mie, nu e obligatoriu să-ţi placă şi ţie. Dar asta nu ne opreşte să ne expunem propriile preferinţe, nu-i aşa?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Flaviu
    [20.09.10 09:29:36]
    »

    @abbilbal

    No, faine cujetari!

    V-as spune un 'servus' din inima da' nu-mi permite diferenta de varsta.

    Sebesu-i un orasel dragut, intr-adevar.

    O mica observatie: din Sebes pana la Alba-Iulia, cu masina, nu faci mai mult de 5 minute (asta in cazul in care nu-i blocata soseaua.

    alinutzza140*
    [20.09.10 09:43:41]
    »

    Mi-am baut cafeaua cu acest rew. si vreau sa spun ca m-a binedispus pentru intreaga zi. Felicitari pentru acest stil neaos de a scrie.

    PS. Chicioare se zice si la noi in Moldova ))

    anadragusin
    [20.09.10 13:48:16]
    »

    Draga “Mos Ion Roata”, iaca-te cu naratiunea dumitale "cu gadilici la limba", ai facut ca ziua mea sa fie mai buna. Fain oras Sebesul si fain povestitor. Felicitari!!!

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [20.09.10 14:39:45]
    »

    @sanziana m

    Pe mine nu mă dor că ni-o priit. Astea pentru mine sunt pregătirile de iarnă.

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [20.09.10 14:45:30]
    »

    @ mariana. olaru Da, nu ne opreşte nimeni să ne dăm cu părerea, dar când eşti de-al casei, parcă nu-i slobod. Ori la mine Ori Bălgrad, ori Şeghiş, tăt aia-i.

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [20.09.10 14:48:24]
    »

    @ Flaviu, rugămintea mea este să-mi zici "serbus" şi să mi te adresezi la persoana I-ia singular. Pe forumuri şi bloguri suntem toţi de-o samă.

    Aşa că, serbus mă dragă şi să ne mai auzâm.

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [20.09.10 14:50:56]
    »

    @Flaviu. Am uitat să-ţi zâc că din Şeghiş nu mai faci 5 minute la Bălgrad, ci poate mai mult de-o jumătate de ceas. Se circulă pe pontoane şi ai prioritate numai dacă eşti salvare sau pieton.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [20.09.10 14:54:45]
    »

    @alinutzza140

    Păi da, chicioare, curechi şi multe altele sunt cuvinte asemănătoare între noi şi voi. Da şogori nici moldovenii nu-s cum sunt pe la noi. Nu de puţine ori auzi pe cţte unu zicând: "no, serbus mă vere şogore... "

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [20.09.10 14:58:48]
    »

    @ pintru tăţ la grămadă.

    Mulţam fain de aprecieri. Mă bucur că v-o plăcut. Ne vom mai auzî. Sănătoşi să him. În zilele astea mă duc după chipuri la Sighi şi din Niercurea Băi.

    Doamne ajută să viu cu taşca plină.

    gcorneille*
    [20.09.10 18:57:48]
    »

    Felicitari pentru review si sa nu te schimbi niciodata, abbilbal!

    Nu-mi vine sa cred ca mai sunt oameni sanatosi care nu iau masina la orice deplasare, mai ales pentru kilometri intregi. Eu mi-am promis ca de la 1 octombrie renunt sa mai merg cu masina la munca, nu-i decat un inceput, si sigur nu voi ajunge sa merg 30 de kilometri pe jos (n-am decat 7 pina la munci si 5 ii voi face cu metroul).

    O intrebare: La Rapa Rosie e vreun depozit de minereu de fier, sau e altceva?

    zapacitu
    [20.09.10 20:31:04]
    »

    Amu stiu ce sunt alea chipuri...

    Ca sa ma bag si eu in sama olecuta, cum zice fratanele, imi revin in amintire imagini de prin '87, cand am vizitat Seghisul, asa cum ii zici dumneata...

    Era un muzeu din care nu-mi mai amintesc decat de niste flinte... Peste drum, o frizerie particulara (da, in acele vremuri initiativa privata scotea cu timiditate capu') in care frizer era un nene Petrica, scosesem doua versuri cu trimitere la curajul acestui vajnic intreprinzator:

    "La Sebes la Petrica,

    Nici dracu' n-are frica... " - restul l-am uitat

    Ce mai stiu despre Sebes, din epoca trecuta? : sosete supraelastice (ideale pentru obtinerea unor degete fezandate si "aromate" in pur stil cazon) si hartia igienica (via Petresti) atat de la mare cautare.

    Frumoase descrieri maitre,

    Cu stima si la mai multe "promenade"...

    Zapacitu'

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [20.09.10 20:39:28]
    »

    gcorneille

    La Rîpa Roşie nu este minereu de fier, ci o argilă pietrificată în negura timpului.

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [20.09.10 20:45:44]
    »

    Zapacitu'... le, ai amintiri, nu glumă, din secolul trecut. Şi ce la modă erau şosetele alea. Da' mândru o fost în cazul meu că vreo săptămână a durat până să-mi dau seama ce pute aşe fain în tenişii mei cu care jucam baschet. De atunci m-am lecuit şi folosesc numai ciorapi din bumbac. Se rup iute, da' nu put.

    zapacitu
    [20.09.10 21:02:02]
    »

    Da, asa e, acum cand privesc inapoi (... fara manie) imi dau seama ca erau utile numai pentru un singur lucru: de a fi facute cadou cunoscutilor..... sa le poarte ei si cu copiii lor... Sigur tenesii erau chinezesti sau din "patria" mea (de Dragasani-Fiinca)... Combinatia mortala, caltuni din plastic si ciubote din cauciuc, cam putin o saptamana, la mine dupa vreo doua se facea loc in jurul meu...

    raduu1972
    [20.09.10 21:51:46]
    »

    un rew foarte spumos si interesant, felicitari pentru stilul tau

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [21.09.10 09:39:15]
    »

    Păi, păi, păi, privind pe ici şi colo la diverse melodii ataşate, aici ar merge de minune: "Tropa, tropa, tropa, trop, / Când la pas când la galop... "

    Admin
    [21.09.10 09:53:20]
    »

    @abbilbal: stii cumva cum se numeste melodia? Sau macar unul dintre interpretii care o canta? Avem nevoie de asta pentru cautarea pe trilulilu.

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [21.09.10 11:18:35]
    »

    @ web, nu ştiu, era o glumă, dar dacă vrei să ataşezi o melodie ar merge forte bine "corul vânătorilor"

    webmaster10
    [21.09.10 11:25:18]
    »

    Sper ca la aceasta melodie te-ai referit, auditie placuta!

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [21.09.10 17:09:11]
    »

    Mulţumesc webmaster 10. Aia era melodia împricinată.

    ninaa
    [21.09.10 18:23:02]
    »

    Doamne, am ras cu lacrimi la comentarii. Mai oameni buni continuati sa scrieti ca sa nu va irositi (ma refer la autor si la zapacitu) ! Punctaj max si de la mine.

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [21.09.10 20:13:26]
    »

    @ninaa...

    No, d-apăi bine tu dragă, găst-ai năfrămuţa să ştegi lacrimile... ?

    Că despre punctaj nu pot zâce decât mulţam fain la maximum.

    Admin
    [10.12.10 18:26:37]
    »

    Mutat la "Descopera Ardealul" (din rubrica "Filozofari turistice")

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abbilbal*, alinutzza140*, anadragusin, Flaviu, gcorneille*, ninaa, raduu1972, sandu.53, zapacitu
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Ardeal:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079309940338135 sec
    ecranul dvs: 1 x 1