GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa vizitarea ultimei pesteri acum trei ani, am ajuns si la Nerja. Ma pot declara multumita. Am vazut cele doua pesteri mai importante din Spania: pestera Altamira, din Cantabria (nordul extrem al peninsulei), si pestera Nerja, din Málaga (sudul extrem). Aceasta ultima e situata in Maro, care tine de Nerja. A fost decoperita in ianuarie 1959 si aici exista niste picturi de foci care ar putea fi prima opera de arta cunoscuta din historia umanitatii, cu o vechime de 42.000 de ani. Suna ametitor, asa-i?
Despre cum a fost “rupta” linistea pesterii din Nerja
Imi aduc aminte ca mi-a placut mult povestea decoperirii pesterii Altamira. Asa ca, desi vizita noastra nu a fost cu ghid, eu citisem deja despre cum a fost descoperita pestera Nerja.
Cinci tineri prieteni au plecat sa vaneze lilieci intr-un put care pe atunci era cunoscut sub numele de La Mina si de unde, pe inserat, ieseau stoluri stoluri de astfel de vertebrate. Odata intrati in acea cavitate, unul din ei a simtit un usor curent de aer umed care iesea in exterior, si, cautand cu o lanterna, au vazut ca acel firisor de aer venea dintr-o crapatura ingusta, prin care n-au putut trece pentru ca doua stalactite le stateau in cale. Au hotarat sa revina a doua zi cu uneltele necesare pentru a face bucati stalactitele. Au intrat rand pe rand, tarandu-se cum au putut pana au dat de o galerie unde lumina lanternelor se pierdea… Au dat de schelete si de strachini de ceramica. Speriati, s-au intors si au povestit rudelor, prietenilor si profesorilor despre descoperirea lor. Cea de-a doua vizita a fost realizata in compania unui medic si-a unui fotograf, ale carui instantanee au fost publicate cateva luni mai tarziu, prezentandu-se, astfel, la nivel mondial, Pestera din Nerja.
A fost deschisa publicului relativ repede, in anul urmator. Si de-atunci mii si mii de vizitatori (cam 500.000 in fiecare an) se plimba, zilnic, prin galeriile enorme si spectaculoase pastrate foarte bine. Ce mi se pare curios si extraordinar e ca pestera a fost inaugurata odata cu prima editie a Festivalului de Muzica si Dans Pestera din Nerja.
Despre pestera
Ne spusese Tito, personajul din Verano azul, in vizita prin Nerja, ca o sa ne surprinda galeriile de pana la 45 metri inaltime. Ca o sa ramanem cu gura cascata in fata sculpturilor exceptionale realizate de mama natura.
Nu e de mirare, cand suprafata total a pesterii este de, nici mai mult nici mai putin, de 35.484 m2 (info luata de pe pliantele turistice). Este constituita pe trei zone, care grupeaza mai multe sali fiecare.
Galeriile turistice cuprind: Sala de los fantasmas, cu o constructie stalagmitica numita El Castillo; in trecere spre urmatoarea sala se afla Los Órganos, decorata cu diverse motive de arta rupestra precum si cu cateva fragmente de base de cerámica; Sala del Belén, unde gasim primele resturi de picturi rupestre; Sala de las cascadas o Ballet, cu stalagmite in forma de cascada, dupa cum numele bine arata, o coloana in centrul salii, de vreo cinspe metri inaltime si “tavanul” plin de stalactite, unele enorme; Sala del Cataclismo (cu cunoscuta coloana centrala de 32 metri inaltime), Sala del Vestíbulo, Sala de la Mina si Sala de la Torca. Este evident (numele vorbeste) ca doar acestea pot fi vazute de catre turisti.
Galeriile inalte sunt in numar de patru: Sala de las columnas de Hércules (se afla langa cea a Cataclismului), Sala de la inmensidad, Galería de los Niveles, Sala de los Peces.
Iar Galeriile noi sunt Sala de la lanza (se numeste asa pentru ca are o stalactita enorma care parca vírgula cade din tavan si se infige in pamant) si Sala de la montaña (aceasta e cea mai mare, si are un “munte” de piatra in partea centrala).
La numai un an dupa deschiderea ei pentru publicul larg, a fost declarata Monument Istorico-Artistic, si apoi Bun de Interes Cultural. In fine, va veti da seama de magnitudinea cuprinsa in aceste “titluri” cand veti face primii pasi in aceasta minunatie a naturii.
Daca Altamira este cunoscuta la nivel international pentru picturile rupestre, probabil va veti intreba daca sunt si aici, întrucât cam asa se intampla cu pesterile astea vechi de cand lumea. Sunt, sunt si aici, dar arta rupestra de la Nerja nu poate fi vazuta nici de mine nici de dvs. daca nu cumva veti face parte, intr-o buna zi, din echipa de cercetatori care are acces la desenele cu cai, cerbi, capre, foci si pasari…
La ce avem acces din plin, noi, muritorii de rand, este la Patrimoniul Geologic E-X-C-E-P-T-I-O-N-A-L (da, webmaster, daca as putea, as striga in gura mare cuvantul asta, pestera il merita din plin). Eu cred ca Cueva de Nerja este una din bijuteriile nu numai ale Andaluziei sau Spaniei, ci ale lumii intregi in ceea ce priveste marimea salilor ei, abundenta si spectaculozitatea stalactitelor si stalagmitelor ei… si mai ales in ceea ce priveste interesul stiintific dat de formele si sedimentele ei in cercetarea diverselor campuri ale geologiei.
N-am tinut eu minte toate denumirile formelor geologice de acolo. Insa a fost o enorma placere sa mergem cu copii, pentru ca imaginatia lor vedea fel si fel de forme acolo unde noi vedeam doar… piatra. De la fantome si extraterestri, la tot felul de forme de animale, persoane, flori, constructii… Impresionant, oricum! Si, tot oricum, nu are cum sa nu-ti ramana pe retina coloana enorma din Sala Cataclismului: 32 metri inaltime si diametru de 18 metri!!
Cred ca mediul asta geologic, cu atata varietate de forme si registre sedimentare, e un lux si o emotie continua pentru geologii care ajung sa-l viziteze! (nu mai vorbesc de cei care au marele noroc sa faca investigatii acolo). Ca noi, cu ochi de amatori, suntem profund impresionati.
In sala cunoscuta sub numele de “Sala Baletului” au cantat si dansat multe orchestre simfonice din toata lumea si grupuri de balet de renume. Cred ca e tare interesant sa participi la un asftel de eveniment. Acustica sigur e impresionanta, iar luminatul special cred ca face din spectacol ceva iesit din comun. Mi-i inchipui pe Paco de Lucía, Joaquín Cortés sau José Carreras, ca sa mentionez doar cateva din marele nume spaniole care au dat spectacole aici. 800 de spectatori pot asista, in direct, la aceste spectacole. Casi nada, cum ar zice spaniolii.
Ca date generale despre vizita, puteti vedea pestera in fiecare zi a anului mai putin pe 1 ianuarie si pe 15 mai. Orarul il gasiti pe net, daca aveti nevoie de ajutor, dati de stire. Se poate vedea, in combinatie, si muzeul (noi nu l-am vazut), pentru doi euro in plus (adica noua euro de adult numai pestera, si unspe euro pestera si muzeul; copiii intre 6 si 12 ani platesc cinci euro, iar cei sub 6 ani intra gratis. Ghidul audio costa 2,50 euro.
In loc de incheiere
Bineinteles ca pozele au iesit… cum au iesit. Adica nu prea au iesit. Nu ai voie cu blit, logic, si eu nu am scule grozave. Asa ca puteti sa cautati poze profesioniste pe net. Sau puteti sa folositi ochii mintii. Sau, si mai bine, sa vizitati pestera. Va va incanta.
Trimis de alinaro in 21.11.14 10:31:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
E fabuloasa pestera asta de care ne-ai povestit.
WOW!
Review super pentru un loc super!
Dan
Sunt și eu o dată primul! Reviewul ca reviewul, ne-am obișnuit să ne delectăm cu serialul "Să străbatem Spania pe jos", dar pozele, POZELE, sunt excepționale! Bineânțeles, FELICITĂRI și tot bineânțeles, mai așteptăm! Toate cele (mai) bune!!
@Dan&Ema - Daaa, este chiar fabuloasa! Va multumesc pentru visita si comentariu.
@puiutea - Mi-a placut numele serialului, sa stiti. Cat despre poze, ati vazut cum am incheiat reviewul; cand, insa, am inceput sa le incarc, si eu m-am gandit ca n-au iesit, totusi, asa de prost. Oricum, daca de curiozitate va uitati pe net, o sa gasiti poze mult mai reusite. Eu ma bucur ca AmFostAcolo.
Multumesc si weekend placut!
@alinaro -
Un articol demn de un consilier AFA pe... Spania! Felicitari, Alina!
@Marian Preda: Multam frumos. Dupa cum se vede, nu ma prea pricep sa descriu pesteri, dar de incercat... incercam de toate .
Mi-aţi încântat sufletul cu atâtea poveşti dintr-o destinaţie, în care nu am ajuns până acum şi nici în viitorul apropiat nu cred că am să pot.
Mulţumesc!
@buterfly: Pestera este exceptionala. Trebuie vizitata daca te afli in zona. Saru'mana!
@traian. leuca: Nuuuu!! Aveati Spania pe harta vacantelor, cand reluati firul? Eu (inca) va astept . Sa vizitam Escorialul impreuna, he he. Sau ce s-o nimeri...
Weekend placut si va multumesc pentru vorbele frumoase, as usually.
@alinaro -
Mulțumesc mult pentru aducerile aminte. Și eu am rămas impresionat de această peșteră, chiar dacă nu am reușit să o descriu așa frumos ca tine.
Despre poze, același lucru. Dacă îți mai aduci aminte, nici ale mele nu au ieșit mai bine. Mi-a plăcut că avem câteva imagini luate cam din același loc.
De când am fost eu, parcă prețul vizitei a crescut destul de mult. La data vizitei noastre nu am știut nimic despre un muzeu în zonă. Nu că mai are importanță, dar unde este?
Vizita în străfundurile peșterii mai este posibilă? Oare este cineva amator să ne povestească despre ea?
Felicitări pentru excursie și pentru articol.
@alinaro: Superb articolul, mi-a plăcut. Peștera mi-a plăcut și ea, dar mărturisesc că am sesizat că este foarte artificială, mult prea prelucrată. Sigur că așa atrage mai mulți turiști, este un preț care trebuie plătit!
Împopoțănarea are și ea farmecul ei, dar cred că în acest caz s-a depășit un pic limita. Îmi formasem această idee, iar la ieșire am întrebat-o pe fata mea ce părere are. Răspunsul a venit repede: " Foarte frumos, dar prea artificial". Așadar suntem doi ce ne-am format această opinie.
Alina, te rog nu te supăra, este o părere...
@msnd - Buna dimineata si scuze pentru intarziere.
”La data vizitei noastre nu am știut nimic despre un muzeu în zona
- Ar fi trebuit sa detaliez. Nu este vorba de un muzeu al pesterii (nici nu ii vad sensul), ci de Muzeul din Nerja, cel aflat in apropierea Balconului Europei (pe care, dupa cum spuneam, noi nu l-am vazut, in singura dupa amiza cand am fi putut sa facem acest lucru, gasindu-l inchis).
De asemenea, nu stiu nimic despre o vizita in strafundurile pesterii, poate nu se mai face. Sau poate da, si eu habar n-am. Noi oricum n-am fi putut merge, excursia era organizata in grup, a durat aproximativ o ora si ne-am intors...
Va multumesc pentru vizita si va doresc o saptamana minunata!
@Dabator - Neata si Domniei Voastre,
Cum, Doamne iarta-ma, sa ma supar pentru ca cineva imi spune parerea?? Imi place!! Chiar daca nu e aceeasi ca a mea. Macar la asta sa fie buna democratia asta a noastra care implineste o frumoasa varsta in curand.
Probabil te referi la amenajarile pentru vizitele turistice (scari, iluminat, etc.), pentru ca nu cred ca s-au atins de stalactite si stalagmite (alte denumiri nu mai stiu acum de formatiuni geologice). Sau tu crezi ca da? Chiar nu-mi dau seama.
Pe mine m-au impresionat dimensiunile pesterii. Si formele atat de variate. Nu are nimic de-a face cu Altamira, care e mult mai intima.
Multumesc frumos pentru vizita si mai ales pentru comentariu!
@alinaro -
Peștera, în ansamblul ei, este împărțită în trei: Galeria Vizitabilă, imediat după intrare, Galeria Superioară și Galeria Nouă, descoperită în 1969. Ultimele două se puteau vizita numai în condiții speciale, la anume date prestabilite, cu o înscriere prealabilă, achitarea unei taxe de circa 100 euro (în 2011), participarea la un instructaj de specialitate și dotarea cu un echipament adecvat. O asemenea expediție, care bineînțeles presupunea și un ghid, dura circa 7 ore și jumătate, dar se pare că merita. Formațiunile carstice, cel puțin așa cum rezultă din fotografiile de pe internet sunt deosebit de spectaculoase, iar aici pot fi văzute și desene rupestre cu circa 20000 ani vechime.
@msnd - Da, imi aduc aminte ca citisem la reviewul dvs. despre asta. Insa nu-mi aduc aminte sa fi citit pe site-ul lor macar asa ceva (o sa verific). Si nici Pablo, ghidul nostru, nu ne-a mentionat ceva asemanator.
Nu c-as fi mare pasionata, dar de ceva luni tot dau pe net de-o oferta de speologie, intr-o pestera care e mai aproape de unde locuiesc eu (am facut o drumetie acum ani de zile in zona). Asta asa ca... activitate inedita, de facut macar o data in viata. Insa nu sunt sapte ore, nu stiu daca as rezista atat. Probabil ca, asa cum spuneti, experienta ar merita. Asa ca... vedem.
@alinaro: Evident mă refeream la iluminat, scări și restul amenajărilor și nu la stalactite, stalagmite și coloane. Asta ar mai fi lipsit .
Și mie mi-a plăcut peștera cu observațiile din ecoul anterior.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Duo Sevilla-Córdoba — scris în 25.02.24 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Nouă zile de circuit andaluz, foarte frumos, dar prea scurt — scris în 19.03.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Andaluzia în 10 zile, ce să vizitezi — scris în 08.02.23 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 10 zile în Andaluzia, transportul și cazarea — scris în 08.02.23 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Satele albe din Andaluzia (I) — scris în 04.04.22 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2021 În Spania și Marea Britanie în aceeași zi — scris în 13.03.22 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Fortaleza de La Mota - granița dintre creștini și musulmani — scris în 13.01.22 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ