GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Imi doream sa merg in Paris inca din copilarie, cand citeam in manualul de franceza despre Luvru, Notre-Dame si Versailles si pareau atat de indepartate; apoi de cand citeam Notre-Dame de Paris sau Mizerabilii sau de cand ma uitam la Cei trei Muschetari. Franceza a fost prima limba straina invatata si avea un farmec aparte, la fel si Parisul. Visul mi s-a implinit anul trecut, la inceputul lunii mai...
Am ales hotelul Adagio Access La Defense Place Charras, unde cazarea pe o saptamana intr-un studio ne-a costat 471 euro si am zburat cu Blue Air, unde biletul pentru 2 persoane a costat 340 euro. De la aeroportul Paris Beauvais am luat autobuzul express (17euro/persoana) pana la Porte Maillot, apoi metroul M1 pana La Defense (statia Grande Arche), iar de acolo autobuzul 275 pana la Place Charras.
In ceea ce priveste transportul pe parcursul sejurului am optat pentru abonamentul Paris Visite pentru zona 1-3. Pentru 5 zile acesta a costat 35 euro/persoana si ne-a oferit acces la metrou, RER (RATP si SNCF) si la funicularul de la Montmartre. Toate informatiile referitoare la trasee sau orar, care va pot ajuta sa va planificati foarte usor calatoria, le gasiti accesand site-ul ratp: ratp.fr. Parisul are 14 linii de metrou, transportul e foarte bine organizat si usor de folosit, se ajunge repede dintr-o zona in alta cu metroul sau cu RER-ul (de exemplu, din La Defense luam RER-ul 2 statii si ajungeam la Opera Garnier). La fiecare statie exista cate o harta cu zona respectiva si va puteti ghida cu usurinta. Exista 5 linii de RER, iar acesta traverseaza centrul Parisului prin subteran si in zonele limitrofe se deplaseaza la suprafata. E bine de stiut ca metroul circula pana la 1 noaptea, iar de la 1 pana la 5 jumate dimineata mai aveti la dispozitie decat varianta taxiurilor si a autobuzelor de noapte, care circula din ora in ora.
In prima zi, dupa ce ne-am cazat, am iesit sa cunoastem orasul. Din La Defense am luat metroul M1, in directia Chateau de Vincennes, si am coborat la PLACE DE LA CONCORDE, unde am admirat obeliscul egiptean de 3000 ani si de unde am inceput plimbarea prin JARDIN DES TUILERIES, pe langa iazul ornamental si diversele sculpturi, catre Luvru. Aleile sunt marginite de tei si castani si infrumusetate de multitudinea de flori. In plimbarea noastra din prima zi am trecut si pe langa impunatoarea Saint Germain L'Auxerrois si pe langa PALAIS ROYAL, care acum e sediul guvernului.
Ne-am intors in LA DEFENSE sa ne familiarizam cu zona si sa facem niste cumparaturi de la Auchan-ul din centrul comercial Quatre-Temps. Zona e plina de cladiri moderne, multe cu fatada din sticla, si e considerata una dintre cele mai mari zone de birouri din Europa. Se poate urca cu liftul pe GRANDE ARCHE pentru a admira privelistea de la 100 metri inaltime. Pentru cei interesati, alte exemple de arhitectura moderna din Paris sunt Turnul Montparnasse sau Parcul de la Vilette.
A doua zi am mers la Opera Garnier de unde am achizitionat bilete la L’Open Tour pe 3 zile si am ales pachetul cu autobuz turistic si croaziera pe Sena. Pentru a vedea cele 4 trasee ale autobuzului turistic puteti intra pe site-ul paris.opentour.com/en. Tot de aici am luat si Paris Museum Pass pe 6 zile. Acest Pass ne-a garantat intrarea gratuita si ne-a permis vizite nelimitate la peste 60 muzee si monumente din Paris si din imprejurimi. Pentru a vedea care sunt acestea, puteti intra pe site-ul ParisMuseumPass en.parismuseumpass.com. Acest card se poate cumpara pe 2,4 sau 6 zile si se merge pe principiul - cu cat vizitezi mai mult, cu atat economisesti mai mult. Pentru a-l activa, trebuie completat pe spate cu numele si prenumele si ziua. Pentru doritori exista si varianta Paris Pass pentru 2,4 sau 6 zile, care costa 122,182, respectiv 220 euro/persoana si care include Paris Museum Pass, Paris Visite, 1 zi autobuzul turistic Hop on Hop Off Le Cars Rouge (dar care are un singur traseu, nu 4 ca L’Open Tour), o croaziera pe Sena, Paris Attractions Pass (Muzeul Grevin, Turnul Montparnasse, degustare de vin). Parisul are 172 de muzee si monumente si e bine de stiut ca muzeele nationale sunt inchise martea, cu exceptia celui de la Versailles si a Muzeului Orsay, care sunt inchise lunea; de asemenea, in prima duminica din luna intrarea e gratuita.
Am inceput L’Open Tour cu traseul galben, intitulat Montmarte Grands Boulevards; am trecut pe langa biserica Ste-Trinite si am coborat la SACRE COEUR. Montmarte e considerat un loc al artistilor, inca de acum 200 ani, si printre pictorii care au trait in zona se numara Pablo Picasso, Salvador Dali si Vincent Van Gogh. Bazilica romano-bizantina este o emblema a Parisului si ofera o priveliste frumoasa asupra orasului. Puteti urca pe scari sau puteti lua funicularul (noi prima oara am urcat pe scari si cand am revenit in alta zi am luat funicularul, mai mult de curiozitate). Inauntru puteti vedea vitraliile, altarul si, deasupra acestuia, mozaicul cu Hristos, puteti vedea cripta si puteti urca in dom.
Ne-am reluat traseul cu autobuzul turistic, am trecut pe langa Gare Du Nord si Gare De L’Est, Place De La Republique si am revenit in zona La Madeleine- Opera Garnier. LA MADELEINE ne-a atras atentia imediat, prin felul in care isi etaleaza cele 52 coroane in stil corintic. A fost construita in stilul templelor greco-romane si pe usile din bronz sunt basoreliefuri ce infatiseaza cele Zece Porunci. In apropiere, OPERA GARNIER e o combinatie de stiluri- baroc si clasic si o combinatie de materiale – marmura, piatra si bronz.
Dupa-amiaza am luat de la Opera Garnier traseul verde, denumit Paris Grand Tour, catre faimoasa NOTRE DAME – absolut impresionanta bijuterie a arhitecturii gotice, construita pe locul unui templu roman. Catedrala ne intampina cu galeria regilor ce infatiseaza 28 de regi ai Iudeii si Israelului, cu legendarele garguie care ne fascineaza si ne infricoseaza, cu cele trei porti principale cu statui spectaculoase. In interiorul catedralei, bolte inalte si ferestre cu vitralii si motive decorative ii dau un aer aparte. Nu ratati inauntru statuia Fecioarei cu Pruncul, statuia lui Ludovic XIII, imensul altar si marea orga cu 110 clape si 6000 tuburi, cea mai mare din Franta. Duminica au loc aici concerte cu intrare libera.
Nu am uitat nici de CONCIERGERIE, in traseul nostru – impozantul palat gotic, unde au fost intemnitati peste 4000 oameni, printre care si Maria Antoaneta. Se pot vizita inauntru camera de tortura, temnita, bucataria si Sala Strajerilor.
Am luat iar traseul verde intentionand sa ajungem la Place du Trocadero, iar apoi sa urcam in Tour Eiffel. Pe traseu am trecut pe langa Musee D' Orsay, Assemblee Nationale, am strabatut Champs-Elysees si am facut o scurta vizita si Arcului de Triumf. Ca tot am mentionat CHAMPS-ELYSEES, trebuie sa spun ca pe noi cunoscutul bulevard, cu trotuare largi si multitudinea de cafenele si magazine nu prea ne-a impresionat. ARCUL DE TRIUMF e situat in PLACE CHARLES DE GAULLE, denumita L’Etoile – steaua, intrucat de aici pornesc douasprezece bulevarde. Este punctul de plecare si pentru marile parade militare, raliuri si alte festivitati; aici a avut loc parada militara dupa victoria din al Doilea Razboi Mondial si e denumit „drumul triumfal”. Arcul e decorat cu basoreliefuri ce comemoreaza bataliile lui Napoleon si sub arc e mormantul Soldatului Necunoscut, care ii comemoreaza pe cei care au murit in Primul Razboi Mondial. Accesul la platforma se face pe cele 284 scari, dar urcarea a meritat efortul.
Urmatorul obiectiv, PLACE DU TROCADERO, ne-a condus catre PALAIS DU CHAILLOT care ofera o priveliste unica asupra Turnului Eiffel. In fata palatului am vazut cele doua statui de bronz reprezentandu-i pe Hercule si Apollo. In Palat puteti vizita Muzeul Omului, Muzeul Marinei si Muzeul Patrimoniului si Arhitecturii. TURNUL EIFFEL, vizibil din aproape orice loc din Paris, a fost o perioada cea mai inalta constructie din lume, fiind depasita de Empire State Building 42 ani mai tarziu. Primul nivel se afla la o inaltime de 57 metri si se poate urca pe cele 360 trepte sau cu liftul; cel de-al doilea nivel se afla la 115 metri si pentru a ajunge aici se mai urca inca 359 trepte; iar nivelul trei se afla la 276 metri. La primul nivel exista si un mic muzeu, Cineiffel, unde sunt mentionati vizitatorii celebri ai turnului (Hitler, Chaplin) si unde e prezentata istoria turnului, si un restaurant, Altitudinea 95. La al doilea nivel exista un alt restaurant – Jules Verne. Daca vreti sa mergeti seara, e bine sa stiti ca liftul functioneaza pana la ora 23. Urcarea pe scari pana la nivelul al doilea costa 5 euro, cu liftul pana la nivelul al doilea costa 9 euro si cu liftul pana sus costa 15,5 euro. Trebuie sa spun ca pe langa coada de jos, care la prima vedere a parut interminabila (si am avut noroc ca erau niste dansatori pe strada ce ofereau un mic spectacol pe care l-am urmarit), se mai sta la coada si la al doilea nivel. Prin urmare, recomandarea mea este sa cumparati biletul online ca sa mai scutiti timp. La intoarcere nu am ratat nicio plimbare in PARC DU CHAMP DE MARS, gradinile situate intre Turnul Eiffel si Ecole Militaire, locul unde s-a desfasurat expozitia pentru care a fost construit Turnul Eiffel. Pentru cei care vor sa aleaga Museum Pass, e bine de stiut ca in card nu sunt incluse intrarile la Opera Garnier, Turnul Eiffel si Bazilica Sacre Coeur (bazilica are intrarea gratuita, se platesc doar cripta si turnul).
A treia zi am inceput cu complexul HOTEL DES INVALIDES, construit in stil clasic, de Ludovic al XIV, ca spital pentru veterani, pentru cei raniti in batalie. Intreg complexul include muzee si monumente legate de istoria militara a Frantei; aici se poate vizita si Muzeul Armatei, cu relicve din antichitate pana in secolul XX si cu o expozitie speciala pentru Al Doilea Razboi Mondial. DOMUL INVALIZILOR gazduieste mormantul lui Napoleon I, are 107 m inaltime si e poleit cu aur. Hotel des Invalides, alaturi de Versailles si Palais du Luxembourg sunt constructii din vremea lui Ludovic XIV, Regele –Soare, prin care acesta vroia sa-si etaleze bogatia si puterea.
De la Dom am luat linia portocalie, ce poarta numele Montparnasse Saint – Germain, mergand pe Boulevard St Germain catre SAINT CHAPELLE – capodopera gotica cu 15 ferestre cu vitralii minunate ce infatiseaza 1000 scene religioase. Fiind in apropiere, ne-am indreptat catre CRYPTE ARHEOLOGIQUE, situata in fata Catedralei Notre-Dame, unde am vazut vestigii ale unor constructii de 2000 ani, relicve interesante din vremea galo-romanilor. Pentru cei interesati, alte vestigii romane in Paris sunt baile de la Muzeul Cluny si Arenele din Lutecia. Am revenit apoi la Turnurile Notre Dame. Cand va planificati calatoria, tineti cont ca in turn se poate urca doar pana la ora 4 dupa-amiaza. Urcarea se face pe scara in spirala, sunt 378 de trepte de urcat, dar privelistea merita efortul.
Nu am ratat nici PANTHEONUL, locul unde se odihnesc Voltaire, Victor Hugo, Jean – Jacques Rousseau, Emile Zola, care intial a fost construit ca biserica, in stil clasic, si ulterior transformat in loc de inmormantare a personalitatilor importante din Franta. Aici fizicianul Jean Foucault a facut pentru prima oara demonstratia ca Pamantul se roteste.
Mergand mai departe, am trecut pe langa PALAIS DU LUXEMBOURG, sediul Senatului, proiectat dupa modelul Palatului Pitti din Florenta, si prin JARDIN DU LUXEMBOURG, gradinile care inconjoara palatul.
Ne-am urcat iar in autobuz, urmand traseul portocaliu, am trecut prin Place Denfert Rochereau, pe langa Turnul Montparnasse si am coborat pe ESPLANADE DES INVALIDES. Ne-am plimbat pe PONT ALEXANDRE III catre GRAND PALAIS, care gazduieste un Planetariu si un muzeu al Stiintelor, si catre PETIT PALAIS, ambele construite pentru Expozitia Universala din 1900. Pont Alexandre III este intr-adevar cel mai frumos pod al Parisului, decorat in stil Art Nouveau, cu nimfe, cai inaripati si heruvimi. Grand Palais are un acoperis imens de sticla, iar in cele patru colturi ale acoperisului sunt statui imense infatisand cai.
In a patra zi am inceput dimineata vizitand CINEAQUA, unde ne-am plimbat pe langa acvariile cu peste 500 specii marine. Dupa scurta vizita la acvariu, am facut CROAZIERA PE SENA, care a fost placuta si ne-a oferit o perspectiva noua asupra obiectivelor. Am pornit de la Turnul Eiffel, am trecut pe langa Grand Palais, pe sub podul Alexandru al III lea, pe langa Petit Palais, pe langa Muzeul Orsay si Luvru, pe sub Pont Neuf, Conciergerie, Notre Dame si sunt de parere ca Sena ofera o priveliste cu adevarat unica asupra Catedralei Notre-Dame si a Podul Alexandru III. Calatoria cu vaporasul e la baza ca transportul in comun si ca autobuzul turistic, in sensul ca puteti urca si cobori oriunde pe traseu.
Am coborat la JARDIN DU PLANT pentru a vedea gradina botanica cu cele aproximativ 10.000 specii, impreuna cu MUSEUM NATIONAL D’HISTOIRE NATURELLE, cu cladirile ce gazduiesc exponate de geologie si anatomie si cu gradina zoologica. Aici ne-a placut foarte tare Marea Galerie a Evolutiei ce cuprinde un schelet de balena, elefanti, girafe sau alte mamifere africane impaiate si alte specii pe cale de disparitie. In zona puteti vedea si Institutul Lumii Arabe si Moscheea din Paris.
De la Jardin du Plant am luat autobuzul turistic, traseul albastru, denumit Bastille Bercy, am trecut pe langa Biblioteque Francois Mitterand, pe langa Gare De Lyon, OPERA DE PARIS BASTILLE – o constructie masiva, din sticla, a carei principala sala dispune de 2700 locuri si scene mobile, pe langa Place De La Bastille, Place Des Vosges si ne-am oprit la HOTEL DE VILLE. Hotel de Ville, o cladire neorenascentista, e actualmente Primaria Parisului.
Am continuat plimbarea noastra mergand pe jos catre CENTRUL POMPIDOU. In drum catre Pompidou am intrat si in biserica ST-MERRY unde se afla cel mai vechi clopot din Paris, de pe la 1300. Centrul gazduieste Muzeul National de Arta Moderna, magazine, o librarie si un cinematograf. Ce e unic la aceasta cladire a arhitectura moderna, lifturile, conductele de apa si aer si scarile rulante sunt amplasate in exterior. Aici se promoveaza suprarealismul, cubismul si fovismul. Langa Pompidou se afla Studioul lui Brancusi, unde puteti vedea sculpturile sale. Apoi am trecut si pe langa TOUR ST-JACQUES, interesant nu doar datorita aspectului, dar si prin prisma faptului ca a fost folosit de Blaise Pascal pentru experimente barometrice. Nu e deschis pentru public, dar am citit ca la parter exista si o statuie a matematicianului.
A cincea zi am dedicat-o CASTELULUI VERSAILLES. Din La Defense am luat trenul SNCF si am ajuns in gara la Versailles in aproximativ 25 minute. Odata ajunsi la castel, e bine de stiut ca abonamentul Museum Pass va scuteste de statul la coada pentru a cumpara bilete, dar nu si de coada de acces in respectivul obiectiv turistic; la Versailles a durat cam o ora jumatate pana am reusit sa intram in castel. A fost transformat de Ludovic XIV in cel mai mare palat din Europa si a fost resedinta regala mai bine de un secol. Aici am admirat, printre altele, camerele denumite dupa zeitati olimpiene, impresionanta capela regala, gradinile care se intind pe 815 hectare cu statuile si fantanile lor (Fantana lui Apollo, Fantana Dragonului), Sala Oglinzilor, cu cele 17 oglinzi, cu lustrele de cristal si candelabrele aurite, Sala Tronului.
A sasea zi am mers la MUZEUL LUVRU unde am petrecut jumatate de zi admirand exponatele din cel mai mare muzeu al lumii, exponate ce dateaza de mai bine de sapte mii de ani. Muzeul are trei aripi: Sully, Denon si Richelieu si 4 etaje: demisol, parter, etajul 1 si etajul 2, asa ca sfatul meu este sa luati la intrare o harta de la Servicul de Informatii, pentru a va putea face un plan cu ce anume va doriti sa vedeti. Muzeul are 7 sectoare: Etruscii, Grecia si Roma Antica; Orientul Antic; Egiptul Antic; Arta; Sculpturi; Picturi si Afise si Desene.
Initial castel medieval, resedinta regala, apoi reconstruit si transformat in muzeu, azi contine peste 350000 de exponate. Ce mi-a atras atentia si m-a emotionat aici: „Pluta Meduzei” de Theodore Gericault ce infatiseaza cativa supravietuitori ai unei fregate franceze zarind o corabie; faimoasa statuie „Venus din Milo”, „Nunta din Cana Galilei” de Paolo Veronese (vizavi de ceea ce eu consider supraestimata Monalisa), „Sclavii” de Michelangelo, „Akhenaton si Nefertiti”.
Am continuat cu PARC DE LA VILETTE si CITÉ DES SCIENCES ET DE L'INDUSTRIE cu a sa expozitie despre univers. Expozitia Explora contine prezentari interactive ale oceanelor, vulcanilor, spatiului. La etajul 2 se gaseste Planetarium cu un proiector astronomic cu 10.000 lentile. Nu ratati nici La Geode, un ecran de 360 grade ce reflecta cerul si apa.
MUSÉE DU QUAI BRANLY a fost primul obiectiv turistic din ultima zi petrecuta la Paris. Il recomand din tot sufletul – e absolut fascinant intrucat contine colectii de arta etnografica din toata lumea: artefacte ale ritualurilor de intiere din Noua Guinee, sculpturi din Sumatra, vase de lemn si ceramica, tesaturi ale civilizatiei precolumbiene, piei pictate din America de Nord, broderii bengaleze. Si aici sunt prezentari interactive si niste filmulete foarte interesante.
Am incheiat excursia la Paris revenind la Turnul Eiffel (unde am urcat din nou, dar pe scari, pana la primul nivel), cautand suvenire, facand o plimbare relaxanta pe Champs Elysee si alocand mai mult timp cartierului La Defense.
Orasul e plin de cafenele - multe sunt faimoase ca loc de intalnire si schimb de idei al intelectualilor si artistilor- de braserii si bistrouri. Preturile variaza in functie de zona si de ceea ce doriti sa mancati, de la relativ mici la foarte mari - am cumparat baghete cu preturi incepand de la 4 euro, iar pe un pranz am dat intre 30 si 50 euro. Ca tot vorbim de mancare, noi ne-am orientat catre un studio tocmai pentru a manca dimineata si seara ce luam de la supermarket (in apropiere am avut un Carrefour si Auchan). La fel si pretul suvenirelor variaza in functie de zona si dorinte, de la magneti (5 magneti cu 10 euro), brelocuri, tricouri la diverse cadouri mai scumpe cumparate de la Galeriile Lafayete. Singurul suvenir pentru care acum regret ca nu am optat e un portret in Montmarte.
La inceputul lunii mai vremea a fost capricioasa, instabila, a fost si soare, a si plouat, si mi s-a parut destul de frig in unele zile asa ca recomandarea mea este sa aveti si imbracaminte mai groasa, pentru orice eventualitate.
In concluzie, Parisul merita vizitat macar o data in viata, e plin de cladiri cu istorii tumultoase si interesante, de monumente si muzee renumite, parcuri frumoase si biserici impresionante. Cu siguranta m-as intoarce pentru a merge si la Muzeul Orsay, la Disneyland si pentru a vedea castelele de pe Valea Loirei.
Surse utilizate:
Ghiduri Turistice, Paris
Ghiduri Turistice Vizuale, Paris Top 10
National Geographic Traveler - Franta
Va rog sa atasati urmatorul clip:
https://www.youtube.com/watch?v=lEyDudl39rQ
Trimis de DepartureGate7 in 13.02.15 16:24:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DepartureGate7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
Daca as putea vota de doua ori acest articol, as face-o! Multumim pentru impartasirea impresiilor! Locatia este, intr-adevar, una privilegiata, iar review-ul bine documentat si detaliat iti alimenteaza pofta de calatorie. Nu am urcat in Arcul de Triumf, dar poza ta m-a convins. La urmatoarea vizita este in capul listei. Seara frumoasa!
Super! Mi-ai facut pofta sa revizitez locurilea astea frumoase.
Reviewul si ghidul care-mi trebuia!
Cum in iunie Paris scrie pe noi, il voi avea cu mine.
Super documentat si prezentat.
Multumesc
@VMR - Versailles-ul este ceea ce am vazut eu mai frumos in viata asta. Pana acum. Iar spectacolul muzical de la Fantana lui Neptun din gradinile Versailles a fost ceva ce "voi spune si la morti", vorba bunicii mele. N-ai zis nimic de spectacol, n-ati ramas la el? Cand am fost noi era la 17.30. Am stat o zi intreaga in Versailles si gradinile lui si parca n-a fost de-ajuns. Sper sa mai ajung vreodata...
@Aurici - Nu am vazut spectacolul pentru ca n-am stat toata ziua la Versailles si incepuse si ploaia cand ne plimbam prin gradini si ne-am intors in Paris sa ne intalnim cu o fosta colega din gimnaziu. Se pare ca fara sa vreau reusesc sa ratez spectacolele de la fantani, nici in Barcelona nu l-am prins pe cel de la Montjuic. Poate data viitoare!
@Dan&Ema - Si eu iti multumesc si ma bucur foarte tare ca iti este util articolul meu!
Vacanta placuta!
@DarkAng3L - Si eu am avut o dorinta sa ma intorc in Paris cand am revazut pozele si mi-am reamintit ce am vizitat si ce mi-a mai ramas de vizitat! Dar sunt atat de multe alte locuri pe care nu le-am vazut, incat cred ca o a doua vizita in Paris mai are de asteptat un pic.
@Cucu Bau - Mersi frumos pentru vot!
Nici eu nu am urcat in Turnul Montparnasse si l-am lasat pe altadata; m-am gandit ca am destule privelisti de la Turnul Eiffel, Notre-Dame, Arcul de Triumf, Sacre Coeur, chiar si de la Pompidou.
Clar și frumos de la început și până la sfârșit. De aceea, pentru o ploieșteancă un F. B. de la un ploieștean.
@Mihai18 - Mulțumesc pentru vizită și aprecieri!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 O vacanță « coquette » (Sau nu prea…) - Paris — scris în 19.06.24 de Sclemby din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Mirobolantul Paris — scris în 15.04.24 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Paris, un vis împlinit — scris în 25.12.23 de Dida2017 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Informaţii practice despre Paris — scris în 31.07.20 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Vacanta la Paris III - Aventura continua — scris în 23.02.20 de baron din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Vacanta la Paris II - Fugariti de Paris Museum Pass — scris în 08.02.20 de baron din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Paris - minivacanta de iarna — scris în 11.02.19 de Mihaela 27 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ