ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2013
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Radauti
ÎNSCRIS: 24.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2013
DURATA: 10 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

'Paris - A nous deux maintenant'

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

“Votre attention, s’il vous plait. Des pickpockets viennent de monter dans la rame. Veuillez faire attention à vos affaires. Merci.”

Paris mon amour. April in Paris. Paris Je T’aime. Paris in sus si Paris in Jos.

American version:

“-What abous us?

-We’ll always have Paris.”

Romanian version:

“-In ochii tai vad Parisul.

-... hmm... da’ vaca mea n-o vezi?”

Prima limba straina pe care am invatat-o a fost limba franceza. Nu ca as mai sti tare mult din ea. Cred ca am inceput prin clasa a doua. Era un fel de ora, peste programa scolara. Pe cap de elev se cerusera cativa lei de la parinti si Domnul Profesor Bujdei avea sa ne initieze in mistere francofone.

In primii ani, venea pregatit cu un fel de cartonase pe care avea desenate fel de fel de scenete. Michelle se intalnea cu Françoise, iar cei doi (doua) incepeau o conversatie. Stiti voi... cum te cheama? de unde esti? bine! duc catelul la plimbare, ii cumpar bunicai bagheta, etc... franceza nu mi-o amintesc; imi amintesc oarecum imaginile. Erau the next best thing, dupa cele cateva minute de Tom si Jerry si de desenele rusesti cu Pagadi. Stia el ce stia... monsieur le professeur, ca asocierea cuvintelor cu imagini produce minuni in creierele crude.

Mai tarziu, cand am mai crescut si franceza intrase in programa, nu am mai folosit “desenele”. Se intampla de multe ori sa intarzii la ore si in speranta ca profesorul nu a ajuns inca in clasa dadeam buzna pe usa. Prea tarziu. Degeaba alergasem.

Eram scos afara, pus sa bat la usa ca un adevarat gentilom, sa astept chemarea sa intru, sa-mi dau fesul jos... Sa zic Bonjour. Sa-mi cer iertare (in franceza) pentru ca am intarziat si apoi sa cer permisiunea sa-mi misc uniforma-n banca. Abia dupa ce ma umileam (... in fata intregii clase, gandeam eu la acea varsta) –; “invatam bunele maniere”, (ar zice altii) puteam sa merg la locul meu. Daca nu batusem destul de tare in usa, eram trimis sa mai bat o data. :) Invatasem destul de bine poezia... dar am uitat-o si pe aia.

Nu era copil rau profesorul. Avea aparat auditiv si pieptul bombat in fata si intotdeauna era la costum (cel putin asa imi amintesc eu). Din surse nesigure si gangureli ale celor batrani, se pare ca venise machit acasa si picase de undeva de la etajul doi. De aia era si deformat spre bombastic. Picase de la bautura, se aruncase... numai Dumnezeu stie. you can never trust the french.

Anyway. Parisul era idealul. Modelul. Civilizatia, cultura, “le bon ton”; aspiratia noastra, a tuturor muritorilor de rand. Parisul e locul unde se ascund iubitele, sau unde trebuie sa o duci pe cea care o ai pentru a o cuceri pe vecie. Ce e mai romantic decat o plimbare pe malurile Senei, sau tragerea in plamani, a aerului rece din varful turnului Eiffel? Daca vesnicia s-a nascut la tara, dragostea s-a nascut la Paris. Nu?

Anyway. Am citit de multe ori pe AFA, in cele mai dese cazuri cand se dau note mici, ca asteptarile au fost exagerate. Probabil de aceasta maladie sufera si Parisul. I-a luat cateva sute de ani sa se bage in sufletele noastre ale romanilor (copiatori prin excelenta), ale asiaticilor, americanilor etc. Ii si vezi... tineri casatoriti, pozandu-se cu-a Noastra Doamna, japoneza mica, singura, in fusta rosie, ruj strident, carandu-si singura tripodul pentru a se surprinde in imbratisarea cu Turnul... ce sta erect on the parisian skyline. Nici o cladire sa nu-l intreaca. Snapshot in time.

Modelele vor fi atacate. Statuile frumusetii si perfectiunii vor fi lovite cu ciocanul si sparte in mii de bucati. Its only natural.

Sa vorbim putin despre Parisul real. S-a mai vorbit pe site dar parca as fi vrut sa fiu mai socat. :) Asta si voi incerca prin acest review. Voi vorbi de lucrurile idealizate (si sunt destule), mai incolo... si poate voi incerca sa fac si un review tehnic (acelea sunt cele mai folositoare).

Primul contact. :)

Aeroportul Beauvais

Nu credeam ca am sa gasesc vreodata un aeroport mai urat/ticalos/amarat, sau cum vreti sa-i spuneti, decat Baneasa. Dar iata ca el exista. :) E o comedie de aeroport, cu doua (sau una, era??) minuscule benzi pentru bagaje si un fel de hambare in care s-au amenajat fel de fel de sali de asteptare. E in camp... undeva la cateva zeci de km in nordul Parisului. Mic, urat... dar util. Isi face treaba. Excelent pentru ryanairisti, wizzeristi, blueairisti... etc. care vin sa ia cu asalt Orasul Luminilor.

Cartierul in care am stat (in nordul Parisului), a fost unul dintre cele mai colorate cartiere pe care le-am vazut. Africani, algerieni, tunisieni, marocani... (you name it - coloniile au fost multe) asezonati cu “new arrivals” de prin Balcani.

Satre intregi, facandu-si veacul si micile business-uri, pe langa “Puces”. Pe strada mizerie si grafitti pe tot zidul. Unele dintre desene... chiar reusite. Adevarate opere de arta.

Eram intr-un adevarat bazaar oriental. Nordul Africii, Orientul, Balcanii... toate puse la un loc. Am sa fac un review separat si despre “Puces”... ca merita. Comorile franceze... sunt mai ascunse, prin halele inchise. :)

Metroul

Foarte aglomerat la orele de varf... si extrem de colorat. Dimineata, dau navala spre centru, cei de prin suburbii.

Cersetori peste tot. Nu numai de-a nostri ci si de-a lor.

Fetiscane cu copii mici, altele cu ochi duiosi, grasutul care sta pe valiza si e cu “S. V. P-ul” in fata, scris pe un carton ca... moare de foame. Saltele pe trotuare, unde se aciuiaza intreaga familie etc.

“Muzicantii”

In cea mai mare parte de-ai nostri. Majoritatea mediocri. Urca in metrou si baga un colaj de 2-3 statii... ca sa nu piarda clientii. The classics – Un historia de amor, cu ceva My Way si La vie en rose etc. Am avut parte si de-o “Sanie cu zurgalai”, facuta frumos... vocal. Si-a meritat omul banul. Dupa 2-3 melodii, vine cu paharul la tine... sa-ti ceara leul. Din metrou, in metrou alt muzicant... mai ales in week-end cand nu e asa de aglomerat si sunt mai multi turisti.

Ce frumos era odata. Canta omu... in coltu lui. Daca-ti placea ii dadeai ceva, daca nu nu... !! Nu se produce destul! Tre sa-i ceri. Daca n-ai tupeu esti halit.

O alta generatie mai tanara... de muzicanti. Au trecut si pe “reppuri”!? ... Am avut norocul sa nu-i intalnesc.

Magazine –haine la kg. second hand.

Mergeam inspre Montmartre. Si tocmai venise camionul cu marfa. Imbulzeala. Oamenii asteptand... ca boarfele sa fie aduse pe rafturi. Fain.

Lidl de cartier. Oameni de securitate negri, peste tot. Cozi la ghisee. O punga de zahar imprastiata pe jos, nu o curata nimeni. O negresa incearca sa se bage-n fata, se ia la sfada cu un marocan. Intervine si o batrana la vreo 80 de ani. Tipical .. pardesiu imblanit, cosul de cumparaturi, pe roti ... in spate. "O la la Madame. Oh la la!!!"

Din colt in colt, pe strada,– vanzatorul de castane sau de porumb. Cu un carut furat de pe la vreun supermarket, in care a improvizat un fel de galeata pe post de soba, cu un capac intors drept plita. Yummi. ! :)

Atentie la “pickpockets”, peste tot. De ce oare folosesc un cuvant englezesc? :) Umor negru. La Louvre, Eiffel, etc. sunt semne peste tot... ca sa aveti grija la bunuri. Frantuzoaicele urca in metrou... verifica pe cine au in spate, in lateral, isi baga poseta sub brat si strang cu putere. S-au calit si ei. :)

Asiaticii sunt prada cea mai usoara. Daca mai ai si cateva genti cu tine (cand vii/pleci de la aeroport) e ca si cum ti-ai scrie “Please rob me!” pe frunte. Oricum...romanii nu sunt tinte atat de simple. Au experienta... asa ca nu va dau multe sfaturi.

Singura intalnire pe care am avut-o cu “les pickpockets” a fost la intoarcere. In statia de metrou de la Porte Maillot, doi tinerei care erau pe peron, s-au luat dupa noi. Cand am urcat pe scarile rulante, erau in urma noastra; au facut ceva... au apasat un buton si s-au oprit scarile rulante. Probabil fiind ocupat cu cararea gentilor, as fi fost o tinta usoara. O negresa, s-a oprit... si a inceput sa tipe la ei, ca ei au oprit scarile. Mai a sarit si un negru. Au batut in retragere, dar era clar dupa accent, de unde erau. Deci sa fiti atenti, mai ales cand sunteti cu valizele mari dupa voi.

Alba – neagra

Pe langa buchinisti, pe malurile Senei. Desigur, jos... ”crupierul”, inconjurat de “momeli” si “alti jucatori” de ai lui.

Inelul de aur gasit

S-a intamplat la Arcul de Triumf. Ajungem langa Arc, si dau sa-i fac poze, vad ca apare unul langa mine... si ridica un inel “de aur” de langa bordura. Probabil ca a auzit romaneste, ca in prima instanta mi l-a aratat, dar apoi s-a carat.

Schema africana

In special la urcarea pe scarile din Montmartre, inspre Sacre Coeur. Palcuri de negri, cu niste sforicele colorate in buzunar. “-Its an African tradition, wait a minute Sir”... si incearca sa-ti lege sforicica la mana.

Din cate am inteles, fac un nod smecheros, sau ceva si nu o mai poti da jos, iar apoi tre sa le dai cativa euro ca sa scapi de ei. Refuzati-i politicos. Incearca sa abordeze si ei... in mai toate limbile, incercand sa citeasca “clientul”.

Multi africani, cu alte "acareturi", turnuri eiffle breloc si alte prostii pe la obiectivele importante.

Restaurantele

Scumpe... si mancarea slabuta. Ca sa economisesti bani, le ceri “eau de robinet”, asa cum face orice francez respectabil (vorba lui Bujdei), si-ti aduc apa de la robinet (gratis) in niste sticle patate de la atata folosire.

Mesele mici, rotunde si inghesuite. Iti tragi o masa-ntre picioare si admiri “the world passing by”.

Haine si suveniruri

Un singur cuvant: “Made-n China”.

Altceva?

Hotelurile.

Cele centrale si mai ieftine... Cladiri vechi, curatenie indoielnica. Daca vreti hotel de 4 stele va baga-n faliment.

Hoteluri mai ieftine mai la distanta, dar aveti distractia de la metrou.

Caini.

Multi. Ii duc in brate, ii pun pe masa cand mananca, ii iau cu ei in metrou. Caini in metrou chiar nu am mai vazut pana acum, in nici o tara. Nici o mirare ca toate tunelurile put a urina. Abia astepti sa iesi afara.

Altceva?

Orientarea sexuala :)

Pont des Arts... doua “domnisoare” la vreo 50 de ani se pupau “frantuzeste”... de ne faceau pofta.

“Place des Vosges” – doi baietei, la sub 16 ani, pe o banca, nu faceau romantismul de rusine. :)

Metrou – doi tinerei, la vreo 30 de ani, incepusera sa se mangaie, pe unde nu trebe (teasing, adicatelea)... chiar in fata noastra. Pe toti i-a observat prima data fiica-mea... si-mi cerea explicatii. :)) Nah... las ca inveti tu la scoala, sau iti explica tata cand cresti mare. Asa-i la ei. Noi suntem mai in urma.

The french women (rog domnisoarele sa nu citeasca ---sunt chestii barbatesti) - :)

Ma asteptam sa fie mai frumoase. Cele clasice, de obicei sunt cu sanii mici si cu fundul, daca nu mare/ atunci fleoscait. Prea multe baghete la micul dejun probabil.

Africancele, buze mari, sani mari, fund mare. ...exagerat.

Cele mai reusite sunt metisele. Le-au dat frantuzoaicelor exact ce le lipsea, fund si sani ..si au furat, trasaturile frumoase ale feţei.

Mai sunt si alte povesti... dar scriu pe fuga si nu-mi aduc aminte acum.

Am sa pun cateva fotografii. Asocierea cuvintelor cu imagini, face minuni in creierele crude. :)

Au revoir.


[fb]
---
Trimis de TraianS in 01.11.13 12:46:55
Validat / Publicat: 01.11.13 16:49:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 5005 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

28 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TraianS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Aeroportul Beauvais - o "comedie" de aeroport.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67450 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

28 ecouri scrise, până acum

TraianSAUTOR REVIEW
[01.11.13 14:05:28]
»

Rog ataşarea următorului fond muzical: http://www.youtube.com/watch?v=sOcm0HnHovw

--

by wm - Rezolvat.

Michi
[01.11.13 18:06:41]
»

Foarte bun review pentru că a redat splendid atmosfera pariziană de cartier. De poze, ce să mai zic? National Geographic. În Marche aux puces se vinde orice... Am văzut un bătrân care avea ca unic obiect de vânzare o cizmă înaltă de ofiţer, una singură. Nu ştiu ce rezultat ar da un calcul al probabilităţilor ca în ziua ceea, la acea oră, un om fără un picior, purtând numărul respectiv, să se găsescă la locul potrivit sau poate la bătrânul vânzător funcţionează sintagma ˝speranţa moare ultima? ˝

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nickro
[01.11.13 18:11:33]
»

Eu am remarcat demult calitatile tale de paparazzo ! Ai surprins excelent bogata fauna pariziana! Ai stat in zona Place de Clichy, ca pe acolo am stat si eu??

traian.leuca †
[01.11.13 18:34:12]
»

Foarte frumoase "poveştile " tale. Le-am citit cu multă plăcere, mai ale că unele din ele mi-au amintit de vizitele mele la Paris.

Pe podul "Ţarul Alexandru al III-lea"de exemplu, m-am întâlnit în două zile consecutive cu acei indivizi, "găsitori de inele din aur".

Primul a părăsit "locul faptei" când i-am zis: "detu draq şi ja la căruţă", nişte cuvinte învăţate mai la tinereţe, nu mai ştiu pe unde.

Al doilea, un puştan de vreo 16-17 ani, în ciuda "invitaţiei" mele insista (cred că nu era rromân) şi atunci a trebuit să simulez, că dau telefon la 112.

Am întâlnit multă lume pestriţă în vizitele mele la Paris, însă nu am reuşit să "ginesc" acei "pickpockets", nici în metrou şi nici în locurile mai aglomerate.

Merci de me rappeler de Paris!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[01.11.13 19:11:04]
»

Un review frumos ca un vis de iubire din orasul indragostitilor numit Paris, c'est formidable, c'est magnifique!

youtube

iulianic
[01.11.13 19:34:54]
»

@TraianS: Am citit pe nerăsuflate, dar - până să termin - cineva a acordat votul cu nr. 14. Felicitări, Traian! Aşadar, aţi ajuns la Paris. Aştept şi alte relatări pentru că sunt sigură că nu te vei opri aici. Stilul în care ne prezinţi lumea pestriţă a marii capitale este plăcut şi... necesar.

Oare nu mă fac de ruşine dacă mărturisesc sincer că încă nu am văzut Parisul? Chiar dacă am mai pus piciorul în Franţa, această ţară nu a fost încă în vizorul meu. Urmează! Sper că review-urile tale mă vor ajuta. Mulţumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ariella
[01.11.13 20:12:07]
»

Mie parisul mi s-a parut un oras al negrilor, dupa ce am aterizat pe Charlles de Gaule am mers sa luam metroul si cand am urat in tren era plin de negrii, dar negrii rau de tot de am crezut ca am aterizat pe undeva prin Africa. In zona Republique unde am stat era plin seara de cersetori care dormeu pe trotuar si unde in fiecare seara venea cineva (probabil vreo organizatie caritabila) sa le aduca de mancare, iar pe langa toate obiectivele turistice erau nelipsiti negrii care incercau sa iti vanda te miri ce.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
le_maitre
[01.11.13 22:57:32]
»

Traiane, Mon Cher Ami,

Tre' să menţionez că aşteptam de ceva vreme un rew mai "altfel" de la tine, izvorât din neuronii tăi absolut neobosiţi care fac legături ce mulţi indivizi nu le-ar vedea neam. Nu-i laudă deşartă sau periaj "free", după cum ştii prea bine, ci o constatare personală.

Ţin să fac o paralelă... oarecum am asemuit lucrarea ta de mai sus cu cea a @Diaurei care ne-a arătat o altă Veneţie. Colega noastră s-a plimbat şi a marcat prin foto faţetele mai puţin vizibile în ochii turistului venit să vadă somptuozitatea celebră şi "je ne sais quoi-ul" cel atât de lăudat al Serenissimei Republici. Da, există această faţă a oraşului, iar o astfel de experienţă este necesar a fi consemnată pe lângă multiplele atribute pozitive ale eternei citadele lagunare.

Parisul... este şi va fi pentru subsemnatu' şi a sa Milady prima ieşire din ţară, primul contact real (că imaginarul îl dezvoltasem până la cote de excelenţă) cu lumea de dincolo de graniţele carpato-dunărene, orăşelul de suflet în care aş da o fugă oricând să beau naibii o cafea pe malul Senei, în care ori de câte ori aş merge parcă nu m-aş sătura... O fi aşa poate şi pentru că a consemnat "dezvirginarea" turistică peste hotare a cuplului nebunatic despre care vorbim, nu pot spune cu certitudine.

Toate aceste aspecte pe care le-ai surprins le-am cam văzut şi eu... însă le-am dat la spate pentru că am vrut să-l simt.

Realitatea consemnată de tine, cher ami, este imaginea Parisului actual: plin de toate ciorile păgâne maghrebiene, Cote D'Ivoiriene, rromanes from Romania şi etc. Metroul sinistru şi fetid m-a dus imediat cu gândul la staţiile noastre din capitală unde să mor eu dacă nu-i lacrimă de curat, par comparaison.

E o altfel de viziune, cu care viitorul turist ar fi bine să fie pregătit, recunosc şi susţin această teorie, pentru ca mai apoi să nu se întoarcă acăsică plângându-şi soarta cum că "ce naiba să vezi acolo, că e naşpa".

Pozele sunt absolut grăitoare, ochiul Trăienesc nedezminţindu-se ever!

Chapeau bas, comme d'habitude!

Dragoș_MD
[02.11.13 09:46:03]
»

Parisul e pentru mine o destinație pe care am vizitat-o, dar pe care încă nu pot spune că am cunoscut-o.

Prima dată am fost acolo la sfârșit de mileniu, când turnul se pregătea pentru serbările de întâmpinare a celui nou. Am avut ghid chiar un localnic, dar ce poți vedea, din fuga mașinii, în doar câteva ore? Singura amintire memorabilă - cina de la Trocadero.

A doua vizită a fost acum vreo cinci ani jumate, chiar de Paștele catolic. Era o liniște pe-acolo cu ocazia asta... A fost - cred - cel mai prost planificat sejur din câte am organizat io până acum. Zboruri low-cost cu escală peste noapte la Viena (dormit pe bănci în aeroport, că nu era timp destul să ne cazăm în altă parte) așa că prima zi de acolo a fost... de odihnă. Cazarea am ales-o într-o suburbie (nerealizând practic atunci care e dimensiunea reală a orașului) dar am avut astfel ocazia să văd o bună parte din el, mergând încoace și-ncolo cu RER-ul sau cu autobuzele. A doua zi era programat să vizităm Disneyland-ul și asta am făcut. Până ne-au dat ăia afară din parc. (Aici ar fi de amintit singura amintire neplăcută - un tip, pe peronul unei gări, altminteri pustii la acea oră, își făcea de lucru cu ceva staniol, o brichetă... Am luat copiii și am tăiat-o cât mai departe de el imediat). Iar ultima zi aș fi vrut să vizităm câte ceva din centru. Am reușit doar să urcăm în turn, după care copilu' cel mic a început să bâzâie că vrea acasă... Am reușit doar să mai trec prin fața Luvrului și să intrăm pe fugă la Notre Dame în ziua plecării, pe drumul dintre hotel și aeroport.

Am avut și eu emoții când pe un tunel de comunicare între stațiile de metrou eram urmăriți de o trupă de vreo cinci familii de svp monsieur - din fericire nu s-au apropiat, aveau probabil alte treburi. Pe ăia cu inelu de pe jos și cu sforicica africană i-am sictirit urgent în franceză; aflasem despre șmecheriile astea din timp, de pe alte forumuri (pe atunci, AFA era abia în scutece).

Așa e - marile orașe au multe capcane, sau zone gri (dacă nu chiar întunecate de tot); trebuie să le cunoaștem, ca să le putem evita. Dar nu pentru ele mergem acolo. Nici la București nu vine nimeni ca să vadă Ferentarii sau Giuleștiul, nu?

abancor
[02.11.13 23:59:41]
»

E drept că în România eram vrăjiţi, înainte de 89, cu poveşti despre cum se spală străzile cu şampon în Elveţia şi alte d-astea.

Parisul are soarta marilor civilizaţii. Aşa a fost de cînd lumea. Aşa vor fi stat lucrurile şi în ce priveşte căderea Romei, împresurată de barbari. N-o fi fost de azi pe mîine. Ani de-a rîndul, oameni din altă lume au tot pătruns în marele oraş, atraşi de mirajul civilizaţiei, pînă i-au schimbat faţa.

Aşa stau lucrurile cu întreaga lume occidentală. Se prăbuşeşte sub ochii noştri. După un lung proces, va renaşte probabil altă civilizaţie, clădită de urmaşii acestor africani, mexicani, indochinezi, amestecaţi cu vechile populaţii.

traian.leuca †
[03.11.13 09:40:45]
»

@abancor: O previziune sumbră, cu care sunt total de acord. În ianuarie 2013, Londra a devenit primul oraş din Europa, în care numărul imigranţilor a depăşit numărul populaţiei autohtone.

Vor urma cât de curând cred, Amsterdam, Paris, Bruges...

TraianSAUTOR REVIEW
[03.11.13 10:37:07]
»

@all Multumesc pentru ecouri.

@Mama Michi

O fi fost vreun Weelington veritabil, gasit pe la Waterloo. Era interesant de intrebat cat cerea pe cizma. Daca era doar o cizma obisnuita... atunci da, probabil se juca de-a cine stie ce noua teorie a probabilitatilor.

@nickro

Mai la nord, vreo 4 statii, la Garibaldi. La Place de Clichy am schimbat de cateva ori. Tre sa trimit pozele la vreun tabloid, dar nu cred ca le cumpara nimeni.

@traianleuca

Nu cred ca mai tine propozitia magica. Acum probabil e 'ja la BMW'.

@iulianic

Am si lucruri frumoase de spus. Urmeaza Dar cele relatate, mi s-au parut intr-adevar, "necesare". Multumesc de ecou.

@ariella

In partea doua a sejurului am stat si eu la un hotel de langa Republique. Tu la ce hotel ai stat?

@le maitre

Cher ami,

De ecoul tau imi era cel mai frica, stiindu-te francofil. Ma bucur ca am trecut cu bine si cu putine zgarieturi.

Ai surprins foarte bine ce am vrut sa transmit:

1. 'imaginarul dezvoltat până la cote de excelenţă'

2. reality check, pt a nu da fuga plangut acasa, ca-i naspa.

Facand o comparatie intre orase, daca tot am inceput... cred ca fiecare oras are o varsta. De exemplu Roma... pe langa forumul roman si colloseum, in rest e in esenta baroc - majoritatea constructiilor fiind de pe la 1600.

Venetia probabil tot pe acolo e, daca nu ceva mai veche. Au si scuze.

Londra si Parisul, prin comparatie, sunt orase mult mai tinere. Haussmann si-a facut de cap prin Paris, iar in Londra dupa big fire, a intrat in scena Christopher Wren.

Parisul si-a avut momentul lui de glorie pe timpul lui Eiffel si al revolutiei industriale. De atunci inca aduna foloasele, ajutat desigur de hollywood si de alte productii. Nu poti, insa, ramane ancorat intr-un moment in timp prea mult.

Pe mine nu ma deranjeaza culoarea Parisului. Astia sunt francezii de azi. Si Londra e colorata, au si ei africani, pakistanezi, indieni, dar parca-s mai bine imbracatei, mai educati... etc.

Centru financiar vs. centru financiar, Londra e in fata cu mult, in my humble opinion.

Dar ai dreptate, prima dragoste nu se uita. Poate am fost si eu prea critic.

Am auzit de cersetori (romani) la Paris, dar nu credeam ca e atat de grav. Nu am nici o remuscare ca sunt acolo si nici nu simt ca ne fac de rusine. Oamenii joaca sistemul. Bravo lor ca reusesc.

Mi se pare innaceptabil ca intr-un oras turistic de top, sa fii agresat in acest hal (vizual, auditiv etc.) in metrou si autoritatile sa nu faca nimic.

Cel mai tare e cand te anunta: Aveti grija ca au urcat hotii de buzunare. Protejati-va bunurile! Mersi.

Adica... i-am vazut, v-am spus, descurcati-va. : P Cum e posibil asa ceva?

Opreste draq metroul si umfla-i la parnaie, daca stii ca s-au suit. Romani, africani, francezi... ce-or fi! Altfel o sa dea toti calatorii in paranoia.

Nah... ca m-am descarcat pe tine. Ce sa-ti fac?

@Dragos

Pozele surprinse sunt de pe la obiective importante, in marea majoritate. E drept ca am avut mult material si-n nord, pe unde am stat... dar nu cred ca era chiar Ferentariul lor. Acolo, probabil e mult mai rau.

@abancor

Nu cred ca se prabuseste, doar se transforma. Fiecare mare oras cu particularitatile si "cetatenii" lui.

Nu am nimic impotriva oraselor multi-rasiale; pot fi povesti de succes, sau nu. In opinia mea, Parisul e un oras in care mixajul nu e inca reusit, sau poate inca nu e finalizat. Dar cine stie... poate ma insel eu.

ariella
[03.11.13 11:32:44]
»

@TraianS: Am stat la Hotel Republique (vezi impresii), situat foarte aproape de statia de metrou Republique, la vremea aceea avea 3* pe urma am vazut ca l-au decazut la numai 2.

Foarte aproape de hotel, pe o strada relativ in spatele hotelului era un magazin Lidl de unde ne luam apa. A fost un soc pentru mine, nu am crezut ca in Paris poate exista un astfel de hotel, noroc ca stateam in camera doar sa dormim, in rest am batut orasul in lung si lat.

Mie mi-a placut mult la Versailles si la Disney (cam se bat cap in cap cele 2 destinatii, nu?), dar am vizitat la greu de picam lata seara.

Nu zic c nu e interesant si frumoas Parisul, dar mai zic si ca e multa reclama si mult renume pe care se bazeaza si nu mai depun prea mult efort sa imbunatateasca anumite aspecte (lasa ca merge si asa!)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
amero
[03.11.13 11:37:32]
»

Am cateva momente libere si imi permit si eu un scurt ecou.

ai prezentat corect aspectele marii metropole din pacate asa cum s-a mai spus marile orase occidentale sunt "in cadere libera" din punctul de vedere al curateniei si civilizatiei. Am stat in octombrie 10 zile in Bruxelles la 10 minute distanta de Grande Place si 15 minute de Garre du Midi, nu m-am temut pentru siguranta mea, fiind solo travel insa nici placut nu mi s-a parut in lumea aceea atat de colorata, de imigranti musulmani, negri, est europeni, ce nu am auzit oare despre "globalizare"? Nu gasesc o scuza pentru mizeria strazilor chiar daca este "capitala institutiilor europene" pentru ca la cat se incaseaza din turism si cheltuielile pentru curatenie si intretinere ar trebui sa fie adecvate. Cohortele de japonezi care bantuiau si la miezul noptii in Grande Place lasau bani pe la toate obiectivele. bani, pe care primaria ar putea sa ii valorifice cu succes. Oricum orasul mi s-a parut la fel de murdar ca si Parisul si Barcelona la lasarea serii. Sa mai spun ca in metrou 2 "conationali" au incercat sa-mi deschida rucsacul, fara succes, am fost vigilenta si am si eu tertiplurile mele... Iata de ce chiar iubesc Bucurestiul asa cu tot cu maidanezi, cersetori, aglomeratie, gropi, gunoi neridicat la timp, etc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bessondm
[03.11.13 11:50:48]
»

@TraianS: Interesant, comme d'habitude. Chiar inedit, as zice, unghiul din care ai surprins Parisul. Cel simplu, cotidian, nu cel turistic (despre care vom citi, desigur).

Insa, spre deosebire de opiniile exprimate anterior, nu m-as grabi sa plang pe umarul civilizatiei pariziene/franceze care va apune in curand, sufocata, vezi Doamne, de multitudinea imigrantilor, nu importa locul de provenienta. E doar reversul globalizarii pe care au promovat-o in ultimul secol, de care s-au prevalat cand au fost angrenati in goana aia nebuna dupa materii prime, forta de munca ieftina, noi piete de desfacere etc. colonizand fara jena spatii imense din Africa, Asia, America Centrala sau aiurea. Si care acum li se intoarce in ceafa ca un bumerang, cand locuitorii spatiilor respective au aflat ce si cum despre drepturile omului - la munca, la libera exprimare etc. nu in ultimul rand, la libera circulatie .

Asadar, prin cenusa imperiului... jurnalul foto mi se pare extrem de sugestiv.

traian.leuca †
[03.11.13 11:55:41]
»

@ariella: Se pare că în zona Rebublique, unităţile de cazare sunt sub orice critică.

Tot pe lângă staţia de metrou Rebublique, am stat şi eu la un hotel, care m-a şocat prin condiţiile oferite, Des Fontaines (vezi impresii)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor
[03.11.13 14:28:46]
»

Am vorbit despre prăbuşire pentru că în termenii ăştia se vorbeşte în general despre decadenţa şi dispariţia civilizaţiilor. În fapt, evident că este vorba de o transformare.

Despre proporţia emigranţilor: în 1994 în Amsterdam, conform statisticii "de la colţul străzii", se spunea că sînt mai mulţi ne-olandezi decît olandezi. Nu prea cred, întrucît în 2012 erau 49% olandezi şi 51% ne-, dar asta îţi povesteau localnicii la o bere. Şi că olandeza nu e vorbită de majoritate. În plus, asta am observat eu, tinerii, chiar olandezi, mai vorbeau între ei şi în engleză, engleza fiind aproape limba oficială a oraşului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[03.11.13 16:24:03]
»

@TraianS: ziceai ca: Londra nu cred ca se prabuseste, doar se transforma. Fiecare mare oras cu particularitatile si "cetatenii" lui:

Te rog [să cauți] filmul SF "Children of Men", 2006, care prezinta Londra anului 2027, cand imigrantii londonezi tinuti in custi de metal ca animalele la zoo, au depasit de cateva ori populatia britanica, englezii puri nu mai nasc, nu mai au urmasi, devin prea lenesi ca sa mai lucreze, etc, etc... imperiile se nasc, cresc si apoi explodeaza ca un balon de sapun, daca e vreun imperiu de-a lungul istoriei care si-a pastrat traditia si granitele, va rog sa mi-l aratati... decaderea este imuabila, face parte din evolutia unui imperiu, la fel cum planetele sau stelele se nasc, cersc si apoi se dilata pana se transforma in mii de farame si apoi o iau de la capat... la fel ca si omul, care se naste din niste elemente chimice, de dezvolta si apoi dispare, furnizand naturii aceleasi elemente necesare unei noi creatii...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Andox
[03.11.13 22:58:50]
»

Neah, Traian v-a pacălit, el nu a fost în Paris. După poze probabil a fost în AFRICA. În Paris totul este lapte și miere.

Și pozele cu cerșetorii rrrrromi sunt vechi, ei au fost demult trimiși acasa... În India. Cu 300 euro în buzunar, ... de căciula... sau năframa.

Singura țara din U. E. care are înca probleme cu acești ceățeni cu tenul măsliniu este Romania. În măreața țara Franța, ei au fost de mult integrați, au învatat să scrie, sa citească, au slujbe, case, mașina și mai vin în vacanța câteodata în...

danita
[04.11.13 11:09:28]
»

just real! multumesc Traian! ai surprins perfect atmosfera Parisului... dar... desi ciudat... mi-a placut! Am plecat cu o emotie de nedescris dupa ce am citit pe diverse forumuri despre ce se intampla la metrou si pe strazile pariziene dar de a 2 zi dupa ce am ajuns acolo m-am linistit brusc. I-am intalnit pe cei cu alba-neagra, pe nea Gigi, tantile cersetoare de la Notre-Dame (care mi-au spus in ro ca ele nu cer de la mine pt ca au de la cine sa ceara...) cersetorii cu caini si tot felul de personaje ciudate in schimb am descoperit niste francezi calmi si boemi... fara „ïncrancenarea" ce o intalnim la romani...

traian, astept continuarea articolului!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ariella
[04.11.13 13:44:48]
»

@danita: pe mine ma surprindeau francezii dimineata (ma rog, dupa ora 10) cat de relaxati stateau ei si isi beau cafeaua, nu aveau nevoie de compania nimanui, stateau singuri/singure la masuta pe terasa si parca nu aveau nicio grija pe lumea asta.

LucaAndres
[09.11.13 19:40:55]
»

care i faza cu inelul de aur si sforicica?

Dragoș_MD
[09.11.13 21:17:15]
»

@LucaAndres:

„faza cu inelul”: o persoană, undeva cam la trei - patru pași înaintea ta se apleacă brusc și „chipurile” ridică de jos un inel „de aur”, întorcându-se cu el către victimă: „E cumva inelul Dv.?” și-l oferă contra unei mici recompense. Posibile variante: cel care pleacă cu inelul, e interpelat mai departe de „păgubaș”, apare eventual și un ”polițist” etc. Se poate profita de diversiune și unii complici să lucreze buzunare și/sau genți.

„faza cu sforicica”: un „colorat” vine și îți leagă de deget o sforicică și îți cere ceva în schimbul „eliberării”. Aceleași posibilități de a profita de diversiune din partea unor eventuali complici și curățarea buzunarelor/genților.

Vezi exemple: aici (din Roma, e drept, dar e aceeași tehnică), aici, aici, aici ai chiar și alte variante de „scheme” de care să te ferești...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
LucaAndres
[10.11.13 10:50:00]
»

mersi mult sper sa ma fereasca Dzeu de asa ceva, la cat sunt de insistenti... mai bine ii eviti cat poti.

Muffin2009
[16.11.13 15:55:30]
»

Si eu am vizitat Parisul anul acesta. Fata de ultima mea vizita, in 2006, mi s-a parut ca vad foarte multi africani. In 2006 nu erau asa multi, erau in schimb enorm de multi chinezi, chineza fiind a doua limba vorbita pe atunci in Paris. Acum am observat si foarte multi tigani de-ai nostri toti pus pe furat si talharit turisti.

Eram la etajul 2 al Tour-ului Eiffel si filmam imprejurimile cand am auzit o turista americanca cum atrage atentia unei tiganci pe care o vazuse ca strecurase mana in geanta unei batrane care intamplator era din grupul americancei. Am apucat sa filmez toata tarasenia, poate bag undeva clipul cand ma apuc si eu de reviewuri despre Paris. Bineinteles ca nu apucase sa fure nimic inca, fiind depistata foarte repede.

Faza amuzanta a fost cand am exclamat in romana bineinteles: Ale dracu, au urcat pana si in Turnul Eiffel ca sa ciordeasca moment in care cele doua individe au intors capete instant catre noi

Tigancile isi lasasera fustele inflorate acasa si se imbracasera elegant pt acest eveniment, aveau geci de piele, fuste elegante, cizme inalte de piele, ca sa se integreze cat mai bine in grupul cu turisti.

Asta e fost decat o intamplare, au fost mult mai multe pe parcursul celor 9 zile petrecute pe malurile Senei.

In ce ii priveste pe francezi, mie nu mi s-au parut nationalisti, pentru ca pur si simplu nu i-am vazut. Peste tot, in transportul public, in muzee, parcuri etc, in afara de turisti, am vazut doar foarte multi negri, dupa care urmeaza asiaticii, arabii, turcii samd.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[16.11.13 19:52:25]
»

@Muffin2009:

Si eu am vizitat Parisul anul acesta.

... si... nimic? impresii, poze!!!

Muffin2009
[17.11.13 21:11:09]
»

@webmaster: Ba da, urmeaza!

TraianSAUTOR REVIEW
[18.11.13 14:39:10]
»

@Muffin2009:

[... ]foarte multi tigani de-ai nostri toti pus pe furat si talharit turisti.

Ehh, sa nu generalizam totusi - nu toti tiganii sunt pusi pe furat si talharit.

Un mic exemplu ce-mi vine acum in minte e Florin Niculescu (biografia la Wikipedia), un artist roman de etnie rroma, care e considerat urmasul lui Stéphane Grappelli si cel mai mare muzician de jazz manouche, al momentului. Nu stiu cat de bine e cunoscut in Romania, dar in Franta e sus de tot.

Avem deci si oameni cu care ne putem lauda.

youtube

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, amero, ariella, bessondm, danita, dorgo, iulianic, le_maitre, LucaAndres, Michi, Muffin2009, nickro
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța / city-break la Paris:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093645095825195 sec
    ecranul dvs: 1 x 1