GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bonjour a tous!!! Paris... cred ca nu ai cum sa nu te indragostesti de acest loc ce emite o frumusete si o eleganta rar intalnita in aceasta lume. Eu am mai fost la Paris de 2 ori, acum 10 ani, insa nu imi mai aduceam aminte mare lucru, asa ca m-am hotarat sa vizitez pentru a treia oara Parisul in luna februarie a acestui an... si sper sa o mai fac cel putin o data in aceasta viata.
Pentru inceput am achizitionat biletele de avion de la blue air, cu aproximativ 4 luni inainte si au costat 60 euro dus-intors/persoana. Cele 4 luni au trecut ca gandul... si ne-am trezit intr-o zi de marti a lunii februarie pe aeroportul Beauvais, situat in zona Tilles, la iesirea din orasul Beauvais si la 80 km de Paris. De la aeroport va puteti inchiria masina, puteti lua RER, sau cel mai bine luati autobuzul pentru Paris, calatoria durand 1h 15 min. Asa ca la intoarcere plecati cu cel putin 3 ore 30 min din Paris. Biletul de autobuz se poate cumpara de la un chiosc situat in afara aeroportului sau online si costa 15 euro/ persoana, iar copii pana in 2 ani au gratuitate. Autobuzul nu are oprire, singura statie fiind Porte de Maillot. De aici poti lua Metroul sau Rer-ul, cea mai apropata gura de metrou este langa Centrul de Congres din Paris.
Noi am stat in Cartierul Latin al Parisului, la 15 minute de mers pe jos de Notre-Dame. Hotelul a fost de 3 stele, camera a costat 100 euro/noapte, extrem de mica, la baie aveam usa din geam prin care se vedea absolut tot, insa nu ma plang deoarece am auzit si cazuri mai rele. Totusi camera era curata, recent renovata si era fata in fata cu gara- Gare d’Austerlitz.
Parisul ascunde o sumedenie de lucruri neobisnuite si interesante, cel mai bine este sa strabati orasul la picior, cu harta in mana si sa ratacesti pe strazile laturalnice. Asa descoperi mai bine minunatiile pe care Parisul le gazduieste, altele decat cele binecunoscute.
Sa incepem bineinteles cu simbolul Parisului si al Frantei- La Tour Eiffel. Este un must see, daca nu l-ai vazut nu poti sa spui ca ai vazut Parisul, insa cred ca este aproape imposibil deoarece turnul se vede aproape din toate colturile orasului. Turnul are o inaltime de 324 metri, fiind cea mai inalta cladire din Paris si o greutate de cel putin 10000 tone. In momentul actual este cel mai vizitat monument in lume pentru care trebuie sa platesti intrarea. Este foarte simplu sa ajungi la turn din orice colt al Parisului:
-metrou- linia 6, statia de metrou Bir-Hakeim sau linia 9 statia Trocadero.
-RER- linia C, statia Champ de Mars- Tour Eiffel
-Autobuz: 82,87,42,69
-Masina- nu recomand deoarece este foarte geu de gasit o parcare
-Batobus- cu barca pe Sena, pretul pentru o zi este de 14 euro (adult) si 9 euro (7-16 ani) - va recomand o plimbare cu barca pe Sena noaptea! Din pacate cand am fost noi puteam merge cu aceasta barca doar pana la ora 16.30, insa pe timpul verii programul este prelungit pana la orele 21.30, iar vaporasele vin din 20 in 20 minute. Ceea ce este mai interesant este faptul ca au opriri in cele mai importante puncte ale orasului precum: Turnul Eiffel, Notre- Dame, Louvre, Musee d’Orsay, Champs-Elysees, Jardin des Plantes, Hotel de Ville, St-Germain-des-Pres.
Turnul poarta numele arhitectului Gustave Eiffel si a fost construit intre anii 1887-1889 din 18.038 de piese de oţel si două milioane jumătate de nituri. Constructia a durat doi ani, doua luni si cinzi zile, iar la inceput lumea nu a apreciat turnul la adevarata sa valoare, considerandu-l inestetic. Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul şi al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât şi cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul. Din pacate cand am fost noi cel de-al treilea etaj era inchis pentu vizitare, asa ca a trebuit sa ne multumim doar cu primele 2 etaje. Turnul Eiffel are doua restaurante: Altitude 95 la primul nivel (la 95 m inaltime) si Jules Verne la etajul al doilea. De-asemenea la fiecare etaj se afla si cate un magazin de suveniruri, bineinteles ca preturile sunt pe ,,masura inaltimii’’.
Mai tot timpul se formeaza cozi interminabile la bilete, asa ca cel mai bine este sa cumparati biletele online. Sunt cozi si la cele 2 lifturi care pleaca din opt in opt minute. Va recomand sa urcati in turn seara, cand se aprind toate luminitele orasului si va ofera o priveliste de neuitat. De-asemenea jocul de lumini de pe turn nu trebuie ratat.
Pe internet preturile sunt in felul urmator: pentru cele 3 eteje cu liftul- adulti 13.4 euro, tineri 12-24 ani 11.8 euro, copii 4-11 ani 9.3 euro, iar copii sub 4 ani gratis.
Turnul Eiffel este deschis de la ora 9.00 a. m- 12.45 a. m (de la 17 iunie pana la 28 august) si de la ora 9.30-11.45 (restul anului)
Catedrala Notre-Dame (Catedrala Doamna Noastra) este o adevarata capodopera de 128 metri lungime si turnuri de 69 metri inaltime, fiind situata in Parvis de Notre Dame, in Cartierul Latin. Noi am ajuns aici pe jos de la hotel, am mers de-a lungul Senei. Va recomand plimbarile pe jos in schimbul celor cu metroul! Puteti ajunge aici cu metroul – linia 4 (statia Saint-Michel), linia 1 sau 11 (Hotel de Ville), linia 10 (Cluny-la Sorbonne), linia 7 sau 14 (Chatelet) sau cu autobuzul: liniile 21,38,47,85,96 (statia Cite-Palais de Justice), linia 24,47 (Statia Notre Dame-Quai de Montebello), linia 24,27,96 (statia Saint Michel).
Constructia a inceput in anul 1163, prin punerea pietrei de temelie de catre Papa Alexandru al III-lea, pe amplasamentul unui fost templu roman, si a fost terminata dupa 170 ani. Accesul se face prin cele trei portaluri gigantice ale fatadei de vest.
Fatada este inconfundabila, fiind usor recunoscuta pretutindeni in lume datorita armoniei cu care sunt imbinate elementele gotice de arhitectura dar si maiestriei cu care au fost executate detaliile. Din Piata Notre Dame, admira din fata cele trei porti bogat ornamentate: cea din stanga dedicata Fecioarei Maria, cea din centru ilustrand Judecata de Apoi si cea din dreapta, inchitata Sfintei Ana (are una dintre cele mai vechi statui ale catedralei, ce o infatiseaza pe Fecioada Maria pe tron, tinand pruncul Iisus in brate). Deasupra celor trei porti poti vedea o galerie cu 28 de statui ale regilor Israelului. La urmatorul nivel se afla minunata rozeta, cu un diametru de 10 metri, iar deasupra acesteia se poti vedea “grande galerie” care uneste cele doua turnuri, aceasta fiind decorata cu pasari si alte creaturi fioroase. Elementele cu adevarat deosebite din interior sunt vitraliile colorate ale rozetelor, ce dau un mister desavarsit catedralei. In timpul vizitelor pot fi admirate de- asemenea colectiile de bijuterii, sculpturi, mobila, literatura, medalii etc., unele datand inca din secolul XII. O alta atractie importanta este orga.
Catedrala este deschisa de la ora 8.00- 6.45 pm in fiecare zi a anului, execeptie fiind Sambata si Duminica cand se inchide la ora 7.15 pm. Intrarea in catedrala este gratuita.
In schimb, vizitarea comorii catedralei se face de Luni pana Vineri de la ora 9.30- 18.00, Sambata 9.30- 18.30 si Duminica 1.30-6.30. Pretul unui bilet este de 3 euro (adulti), 2 euro (persoane sub 26 ani) si 1 euro (copii intre 6-12 ani).
Turnurile catedralei sunt de-asemenea deschise vizitarilor, de aici o sa puteti admira intregul Paris, noi am urcat la asfintit in turnuri si au fost niste momente de neuitat. Programul de vizitare a turnurilor este: de la 1 aprilie-30 septembrie- 10.00-18,30 si de la 1 octombrie-31 martie 10.00-17.30. in timpul verii sambata si duminica turnurile sunt deschise pana la ora 23.00. pretul unui bilet este de 8 euro (adulti) si 5 euro (copii). Eu nu am platit aici pentru ca am pana in 25 ani si Romania apartine de Uniunea Europeana. Am ramas surprinsa in mod placut de cate gratuitati am beneficiat in intregul Paris.
Muzeul Luvru este unul din cele mai importante muzee din lume, cu o colectie de 35000 de opere de arta si 380 000 de obiecte, ce dateaza inca din mileniul 6 I. H si pana in secolul al XIX-lea si o suprafata de 201 000 metri patrati, din care 60 000 sunt destinate expozitiilor. Pentru a vizita intregul muzeu iti trebuie cateva zile, este absolut impresionant. Neavand destul timp am incercat sa vedem piesele cele mai celebre precum: Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Gioconda de Leonardo da Vinci sau Libertatea conducând poporul de Eugène Delacroix. Bineinteles cea mai mare coada era la Monalisa lui da Vinci. Foarte fascinanta este si piramida din sticla ce reprezinta intrarea in muzeul. Dupa vizita in muzeu nu ratati plimbarea cu roata din fata Luvrului.
Palatul Luvru care acum gazduieste muzeu a fost conceput initial ca o fortareata in timpul domniei lui Filip al II lea in secolul XII, dar de-a lungul timpului cladirea s-a extins foarte mult, avand ca rezultat impresionantul palat din zilele noastre. Palatul Luvru a fost si resedinta regilor Frantei, dar inanul 1674 resedinta regilor s-a mutat la palatul Versailles, iar in timpul Revolutiei Franceze s-a decis ca Luvru sa devina muzeu. In momentul acela muzeul detinea doar 537 de picturi.
Muzeul Luvru este deschis in fiecare zi de la ora 9.00- 18.00, cu exceptia zilei de Marti cand este inchis. Miercurea si Vinerea muzeul este deschis pana la ora 22.00. pretul unui bilet este de 9 euro, dar si aici persoanele sub 26 ani beneficiaza de gratuitate.
Basilica Sacre-Coeur de Montmartre este un obiectiv foarte apreciat de turisti, aici am avut cea mai frumoasa priveliste din tot Parisul deoarece cladirea se afla in cel mai inalt punct din oras, pe Dealul Montmartre situt in partea nordica a Parisului aflandu-se la 129 metri deasupra marii. Basilica Sacre-Coeur este o basilica romano-catolica inchinata inimii sacre lui Iisus. Aici Sf Dionisie, primul episcop al Parisului a suferit o moarte martirica.
Pana in anul 1789 dealul Monmartre a fost ocupat de o imensa manastire benedictina pe are revolutionarii francezi au distrus-o si au alungat toate maicutele ce locuiau acolo. Ca răspuns la înfrângerea suferită în războiului franco-german Alexandre Legentil şi Hubert Rohault de Fleury au hotărât să dea un răspuns spiritual dezastrului politico-militar în care se afla Franţa şi să construiască o catedrală dedicată Cultului Inimii lui Hristos în semn de pocăinţă pentru păcatele comise.
In 1876, sub indrumarea arhitectului s-a inaltat actuala bazilica. Vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind ulterior înlocuite. In interiorul basilicii exista unul dintre cele mai mari mosaicuri din lume care-l infatiseaza pe Iisus cu bratele intinse. Clopotul este unul dintre cele mai grele din lume si cantareste peste 19 tone. Din varful domului privelistea panoramica este superba si acopera peste 30 de kilometri.
Accesul in biserica este gratuit, pentru dom si cripta se plateste 5 euro. Poti sa ajungi la Sacre Coeur luand autobuzul 30,31,54,80,85 sau cu metroul – statia Anvers. Basilica este deschis in fiecare zi de la 6.45-23 00, domul si cripta de la ora 9.00-18.00. in fiecare duminica are loc o slujba.
Pantheonul- este o cladire impozanta asezata pe muntele Ste-Geneviere, unde regele Clovis a cerut sa fie inmormantat.
Initial constructia a fost o biserica inchinata Sfintei Genoveva, ocrotitoarea Parisului, dar cu timpul a devenit muzeu si loc de odihna pentru multe personalitati franceze.
Pantheonul a fost construit in perioada 1764-1790 la dorinta regelui Louis al XV-lea, ca o multumire adusa divinitatii, in urma insanatosirii dupa o boala misterioasa.
Cladirea masoara 110 metri lungime, 84 metri latime si 83 in inaltime. Cripta se intinde la subsol, pe toata suprafata cladirii si gazduieste mormintele unor peronalitati celebre precum: Victor Hugo, Voltaire, Jean Monnet, Marie si Pierre Curie si Emile Zola.
De asemenea, Pantheonul este locul unde astronomul Jean Bernard Léon Foucault a tinut cunoscutul sau experiment in 1851, demonstrand ca Pamantul se invarte in jurul axei sale.
Ca sa ajungi la Pantheon poti folosi metroul- statia Cardinal Lemoine, autobuz liniile 21,27,38,82,84,85 si 89. sau Rer- statia Lexembourg. Pantheonul este deschis zilnic de la 10.00-18.00, iar pretul biletului este de 7 euro (adulti), 4,50 euro (18-25 ani).
La Defense- este un cartier modern format numai din zgarie-nori, cladirile constand in principal din birouri si un mall (Quatre Temps). Acesta este situat in Hauts-de-Seine, in prelungirea axului istoric al Parisului care începe de la muzeul Luvru şi continuă cu Avenue des Champs-Élysées, Arcul de Triumf, până la Pont de Neuilly şi Grande Arche de la Défense.
De asemenea, tot in Defense este si Arcul din Defense, o cladire inalta sub forma unui cub gol care are o platforma de observatie. Intrarea este 7.5 € fiind incluse in pret si cateva expozitii ale unor artisti contemporani mai mult sau mai putin cunoscuti. Are 106 metri iar partile laterale sunt spatii de birouri. Eu am ramas profund dezamagita de arc, in primul rand nu era absolut nimeni, am stat o jumatate de ora sa putem cumpara bilete deoarece casiera nu era acolo, in arc nu aveti ce sa vedeti, este un miros insuportabil de urat, iar platforma nu iti ofera cine stie ce priveliste. In plus cand am fost noi, era foarte frig, ceata si cand am vrut sa coboram am asteptat iar 40 minute liftul care nu mai venea.
Podul Alexandru al III lea este cel mai cunoscut pod din Paris, lung de 107.5 de metri, lat de 40 de metri si inalt de 6 metri. Podul leaga Champs-Élysées de cartierul Invalides, unde se afla frumosul Dom al Invalizilor, a carui cupola se vede de pe Pod. In partea opusa a Senei se afla cele doua palate: Petit Palais si Grand Palais. Constructia podului a avut loc la sfarsitul secolului al XIX-lea si a durat aproape 3 ani. Structura a fost facuta intr-o fabrica iar apoi transportata si asamblata cu ajutorul unei macarale imense. Este construit din otel si piatra in stilul Art Nouveau. Finalizat in anul 1900 cu ocazia Expozitiei Universale de la Paris, podul poarta numele tarului Rusiei, Alexandru al III-lea, in cinstea relatiilor ruso-franceze, stabilite in urma Aliantei din 1892. Podul este decorat generos cu felinare si sculpturi reprezentant heruvimi, nimfe si cai inaripati. La fiecare capat, podul are statui de 17 m inaltime.
Cabaretul Moulin Rouge a fost construit de catre Josep Oller, in anul 1889, in cartierul rosu al Parisului numit Place Pigalle. Aici se gasesc numeroase cluburi de noapte si sexshop-uri. Nu este bine sa mergi noaptea singur prin cartierul rosu, lucru observat de mine cand prietenul meu a intrat intr-un supermarket iar eu l-am asteptat afara. Nici nu a trecut 2 minute de cand eram singura si deja primeam oferte de la diversi barbati.
Nu aveti cum sa nu gasiti Cabaretul Moulin Rouge deoarece in fata se afla celebra moara de vand de culoare rosie. Moulin Rouge este celebru si pentru faptul ca aici a luat nastere celebrul dans can-can. Artisti celebri precum Elton John, Frank Sinatra, Edit Piaf, Liza Minelli au tinut concerte in cabarea de-a lungul timpului. In fiecare seara aici se tin spectacole de divertisment, insa intrarea, bautura si mancarea sunt foarte scumpe. In apropiere este si Muzeul Erotismului, noi nu am mai avut timp sa-l vizitam.
Cum poti sa ajungi la Moulin Rouge: metrou –statiile Blanche, Pigalle, Place de Clichy.
Domul Invalizilor a fost construit la ordinul regelui Ludovic al XIV lea in 1670, in scopul unui spital militar pentru soldatii raniti. Aici se afla Mormantul lui Napoleon Bonaparte, care se gaseste sub dom si este realizat din porfir rosu cu o baza din granit verde si a multor eror francezi. In cinstea lor s-a ridicat si biserica in anul 1679 -Eglise Saint-Louis des Invalides. Domul Invalizilor este a doua cladire ca inaltime din Paris, dupa Turnul Eiffel. Tot aici se gaseste si cel mai mare muzeu militar din lume- Muzeul Armelor, cred ca aici a fost locul preferat al prietenului meu din tot Parisul. Cele 13 hectare de cladire si biserica mare cu un dom aurit transforma Domul Invalizilor intr-o opera arhitecturii franceze clasice.
De la Podul Alexandru al III lea este foarte simplu de ajuns la Dom. Metrou- linia 8 (statia Latour-Maubourg, Invalides), linia 13 (Saint-François-Xavier, Invalides, Varenne). Autobuz: 28,63,69,80,82,83,87,92,93.
Pretul unui bilet este de 9 euro (adulti) si aici persoanele din Uniunea Europeana cu varsta intre 18-25 ani au gratuitate. Domul Invalizilor este deschis de la ora 10.00-17.00 (1 octombrie-31 martie), 10.00-18.00 (1 aprilie-30 septembrie)
Un obiectiv turistic important este si Arcul de Triumf, situat in inima orasului, in Place de l’Etoile, la extremitatea vestica a celebrului bulevard Champs-Elysees. Arcul a fost comandat de Napoleon Bonaparte in anul 1806 si terminat in 1836, cu o inaltime de 49.5 metri, 45 metri latime si 22 in adancime si este al doilea arc de triumf ca marime existent in lume. Pe fiecare stalp exista cate o statuie, in memoria triumfului din 1810, Pacea, Rezistenta si La Marseillaise-imnul national ala Frantei. Pe zidurile interioare sunt înscrişi cei 558 de generali ai Imperiului. Numele celor care au murit în luptă sunt subliniate. La picioarele sale se află Mormântul Soldatului Necunoscut din Primul Război Mondial.
La Arcul de Triumf se poate ajunge cu: metroul – liniile 1,2 si 6 pana la statia Charles-de-Gaulle-Etoile, autobuz liniile 22,30,31,52,73,92 si RER Linia A pana la statia Charles-de-Gaulle-Etoile.
Arcul se poate vizita intre orele 10.00-23.00 (1 aprilie- 20 septembrie), 100.00-22.30 (1 octombrie-31 martie).
Bilete de intrare in Arcul de Triumf costa 9 € pentru adulti; 5.5 € pentru tineri intre 18 si 25 de ani; sub 18 ani intrarea este libera.
arcul de Triumf este un simbol extrem de important pentru Paris, asa ca nu trebuie sa-l ratati sub nicio forma, macar sa-l vedeti din exterior daca nu puteti sa si urcati in el.
Bulevardul Champs-Elysees este din punctul francezilor cel mai frumos bulevard din toata lumea- ,,La plus belle avenue du monde”. Buleardul este in apropierea Turnului Eiffel, intre Piata Concorde si Arcul de Triumf. Pe acest bulevard se afla magazinele unor mari creatori din toata lumea, iar in fiecare seara francezii imbracati la 4 ace fac cate o promenada. Este un loc ce nu trebuie ratat in Paris!
Despre Paris poti vorbi zile intregi, fiind printre orasele cu cele mai multe obiective turistice, asa ca daca planuiti sa petrceti o vacanta acolo, 3 zile sunt insuficiente, mai ales daca va duceti vara, cand orasul este plin de turisti si trebuie sa asteptati la cozi interminabile.
Alte atractii turistice:
- Muzeul d’Orsay
-Castelul Versailles- recomand! Noi nu ammai avut timp acum sa-l vedem, insa eu l-am mai vizitat acum 10 ani, si merita o zi petrecuta numai aici. Frumusetea gradinilor in timpul verii este nemaivazuta...
-Muzeul Orangerie
-Place de la Concorde
-Centrul Pompidou- foarte populat, cu un design extrem de interesant. Aici se gaseste si Muzeul National de Arta Moderna
-Sfanta Capela, in stanga intrarii in Palatul Justitiei
-Gradinile Luxemburgului
-Muzeul Rodin
-Pont Neuf
-Acvariul tropical din Paris
-Arhivele Nationale
-Biblioteca Nationala
-Biserica Penticostala Maica Domnului
-Biserica Sfantul Eustache
-Biserica Sf. Germain de Pres
-Cinemateca
-Conciergerie-fosta inchisoare, aici a fost tinuta prizoniera regina Maria Antoaneta
-Gradina Plantelor- cea mai mare gradina botanica din Franta
-Muzeul Monezilor
-Muzeul National Eugene Delacroix
-Muzeul Picasso
-Palatul Justitiei
Exista posibilitatea cumpararii cardului Parispass, pretul difera in functie de cate zile aveti pentru vizitarea obiectivelor. De exemplu pentru 2 zile pretul unui card pentru adulti era 99 euro. Nu cred ca se merita cumpararea acestui card, mai ales ca in 2 zile nu poti vizita mare lucru, iar majoritatea obiectivelor au intrarea gratuita.
Mancarea nu mi-a placut in Paris, mi s-a parut foarte scumpa in raport cu ce ofera. Dar deh... e Paris si isi permite. Am fost si la cafenele din apropierea turnului Eiffel si am ramas surprinsa cata mizerie poate sa fie, insa francezii nu pot accent pe acest lucru. In schimb nu ratati patiseriile- fac cele mia gustoase prajituri din lume! in apropiere de Turnul Eiffel se afla si un restaurant romanesc numit ,,Doina’’, nu am servit masa acolo, noi era plictisiti de mancarea romaneasca, vroiam altceva, insa am vazut ca era full restaurantul.
Shoppingul in Paris. Parisul este un oras scump, unde nu se merita sa faci cumparaturi. In schimb, in drumul spre Disneyland am gasit un outlet extrem de mare, in care poti sa te imbraci la preturi foarte bune. Langa outlet este si un mall in care gasesti colectii actuale. Nu imi aduc aminte cum se numeste, insa o sa ma interesez si o sa revin cu amanunte.
Din punctul meu de vedere, Parisul este in top 5 al locurilor din lume ce trebuie vazute in aceasta viata. Va recoamand sa cumparti biletele si sa rezevati cazarea din timp, asa veti beneficia de preturi mult mai mici! Bon voyage!
Trimis de guesswhoo* in 28.08.11 11:03:15
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (guesswhoo*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
60 euro dus-intors/persoana incluzand toate taxele (de bagaje, checkin, aeroport) ? Wow! Pe mine m-a costat 200 euro de persoana, cu toate taxele, dus intors, cu Tarom-ul. La diferenta asta de pret (avand in vedere ca noi suntem 4) poate ca Blue ar fi fost o alternativa de luat in seama...
da, biletul de avion a costat 60 euro dua-intors de persoana, taxe de aeroport incluse, dar am avut doar bagaj de mana, adica 7 kg de persoana. pentru noi a afost suficient. insa biletul l-am cumparat cu 4 luni inainte.
sunt oferte foarte bune daca te interesezi din timp. de exemplu am zburat la bologna cu 70 ron dus-intors de persoana.
Iti mai amintesti cat era biletul pentru o persoana la roata aceea - groaznica - din inaltimile careia poti fotografia Parisul?
din cate imi aduc aminte era 10 euro, stiu ca am ras cu prietenul meu ca este mai scumpa plimbarea cu caruselul decat intrarea la muzeu. oricum ne-a invartit de 2 ori si gata. si imi aduc aminte ca atunci cand ajungeam in varf ne oprea pentru cateva secunde. din pacate la noi a fost ceata si nu am vazut mare lucru, dar in zilele senine si seara cred ca este frumos.
2 zile la Paris crezi ca sunt suficiente? vreau sa ma duc la disneyland si la paris 2 zile, mai mult nu cred ca pot sta
2 zile este mult prea putin la Paris, sunt foarte multe de vazut. te sfatuiesc sa incerci sa stai cel putin 3 zile pentru cae pacat sa bati atata drum si sa nu vezi mare lucru
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 O vacanță « coquette » (Sau nu prea…) - Paris — scris în 19.06.24 de Sclemby din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Mirobolantul Paris — scris în 15.04.24 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Paris, un vis împlinit — scris în 25.12.23 de Dida2017 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Informaţii practice despre Paris — scris în 31.07.20 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Vacanta la Paris III - Aventura continua — scris în 23.02.20 de baron din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Vacanta la Paris II - Fugariti de Paris Museum Pass — scris în 08.02.20 de baron din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Paris - minivacanta de iarna — scris în 11.02.19 de Mihaela 27 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ