GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vă spuneam în ultimul articol despre sărbătorile grecești că păstrez un mic articol pentru acest început de an, așa din superstiție, să am o continuitate în drumurile mele în această țară și în 2017. Este un loc prin care sunt sigură că veți trece mulți dintre voi în vacanțele viitoare pentru un mic dejun sau pentru a vă lua pâine și produse de patiserie.
Ultimele două nopți petrecute în Grecia în concediul din 2016, au fost, așa cum am scris, în Kavala. În prima seară, după hoinăreală, în drum spre hotelul Esperia unde eram cazați, am întâlnit un magazin tip "fournos", adică brutărie în grecește, în vitrinele căruia am văzut încă din stradă și pâine dar și produse de patiserie și prăjituri cu cremă. Deși aveam cazare cu mic dejun inclus - așa era oferta - soțul a preferat să-și ia pentru dimineață ceva lactate grecești la care avea nevoie de produse de patiserie.
Intrăm în magazinul măricel și, până să-i servească pe cei ce erau la rând înaintea noastră, ne-am învârtit printre vitrinele cu prăjituri, comentând destul de încet dar suficient pentru a fi auziți la 2 m distanță. Nu aveam grijă că ne-ar înțelege cineva, noi vorbeam în română restul persoanelor în greacă. Rămânem doar noi cu cel din spatele tejghelei și până să apucăm să zicem, din politețe, unul din puținele saluturi în greacă pe care le știm, urechile - și inima - ne sunt încântate de un "bine ați venit în magazinul meu", plăcut spus, cu un ușor accent grecesc. Crezând că este doar o formă de politețe, doar grecii sunt foarte buni comercianți, mulțumim în română și dăm spre o altă adresare, mai universală. Păi n-am apucat să zicem un cuvânt că tânărul ne lămurește, este vorbitor de limba română pentru că a stat șase ani în România, la Facultatea de Medicină Veterinară din București. Și de ce brutărie acum? întrebăm noi într-un glas. Este mai rentabilă și necesită mai puține investiții, vine răspunsul rapid. Cum după noi nu a venit nimeni o bună bucată de timp, am discutat despre România, despre Grecia, despre familia lui.
Aristidis, patronul și vânzătorul de seară, cunoștea și, aveam să constatăm, iubește România. În primul rând a vrut să știe în ce cartier locuim în București, i-am răspuns că am plecat undeva într-un sat din afara orașului. A insistat și când i-am spus zona am înțeles că el chiar cunoștea județul Ilfov. Ne-a povestit că i-a plăcut mâncarea noastră - sarmalele - apoi că cea mai bună prăjitură mâncată la români a fost cremșnitul și că îi e poftă de aceasta. Bineînțeles că replica mea a fost "de ce nu-l prepari aici", răspunsul, parcă cu ceva regret, grecii nu consumă astfel de prăjituri și nu s-ar vinde.
Am ales din vitrine ce ne-a atras și ne-a iritat papilele, am luat și o pâinică cu semințe, am plătit cash - nu știu dacă se poate și cu card. Aristidis ne tot punea în pungă încă trei prăjituri de alte feluri. La una ne-a spus că este asemeni cozonacului din Moldova - alt preparat pe care-l adoră - dar că este mai slab la gust decât rețeta noastră. A avut dreptate dar tot bun a fost. Am lăsat o parte din rest pe tejghea, el a mai pus ceva și noroc că a venit alt client și lanțul s-a întrerupt. Între timp ne-a povestit că a preluat acum doi ani afacerea familiei de care se ocupă singur, că are muncitori români de care este foarte mulțumit. Am vorbit despre oraș și locuri de vizitat, ne-a dat informații bune, cu plăcerea care i se citea în ochi. Eu am făcut exact unul din acele lucruri despre care se spune că este bine să le treci sub tăcere: am întrebat de tabăra de refugiați din marginea orașului, pe lângă care tocmai venisem la prânz și despre care nu știam nimic înainte de a o vedea. Privirea lui s-a schimbat atunci, într-o secundă am priceput că este bine să trec peste un eventual răspuns și am înțeles ceva din adevăratul spirit grecesc mai vechi, care nu se va schimba prea mult în esența lui dar care mie îmi place, așa că am trecut rapid la altă întrebare, ce genera un răspuns mai frumos, istoria afacerii.
Afacerea a început în 1903 când străbunicii Agelliki și Pavlos Patenidis, care locuiau în Istanbulul de azi, în cartierul Kadikoy - un fost cartier cosmopolit al turcilor, armenilor, grecilor - au deschis prima lor brutărie; soarta nu a fost prea darnică, în 1922 au trebuit să-și părăsească casa și locul de muncă în schimbul forțat de populații și ajunși în Grecia, deschid a doua brutărie, "fournos", în 1923, pe numele Anastasia Patenidou. Aceasta a fost menținută din generație în generație, până azi, un obicei al grecilor care a ținut mereu familia unită și care i-a salvat în momentele istorice grele. De fapt pereții magazinului sunt plini de tablouri cu bunicii în brutărie, la muncă.
I-am spus lui Aristidis că vom trece și a doua seară să ne luăm rămas bun și așa am făcut. Am cumpărat pentru acasă, în România, câteva pâini diferite la compoziție, ceva produse de patiserie, atunci am mai discutat despre România și Grecia, am făcut iarăși un schimb de felurite amabilități, ne-a dat numele lui zâmbind șăgalnic la interpretarea românească, eu vi-l spun "Aristidis, fiul lui Kalfo", poreclit de colegii români din vremea studenției cu obișnuitul "grecul".
Alpha Bakery / artisan bread, este un loc pe care vi-l recomand cu plăcere pentru a cumpăra un mic dejun mai aparte și cald (pâinici în care se prăjesc cârnați și ou sau legume, un iaurt grecesc, pâine cu semințe sau alte produse de patiserie), acestea se dădeau la pachet la vizita noastră. Când scriam despre obiceiuri grecești la sărbătorile de iarnă, mi-am dat seama, prea târziu, că puteam să-i comand lui Aristidis o "vasilopita" și câteva kourabiedes, poate nimeream banul norocos pentru 2017 și să-i trimit un cozonac românesc autentic. Poate la Crăciunul viitor!
Dacă în vacanțe vreți să-i călcați pragul - sper să fie tot așa de bună brutăria - "fournos" și magazinul sunt la intersecția străzilor Eleftheriou Venizelou (strada cu intrarea în parcarea subterană a hotelului Esperia) colț cu strada Dagki, vizibil din orice loc al intersecției datorită firmei rotunde cu un A mare în mijloc. Programul este foarte lung, de dimineața devreme până după miezul nopții, singura pauză de prânz este doar duminica. Prețurile nu sunt mari - sau nu au fost în 2016 - deși este în centrul orașului. Poze nu am făcut prea multe din păcate, ne-am luat cu vorba și am uitat. După o vizită pe la cetate și muzeele interesante despre care v-am povestit anul trecut, poposiți aici dar nu cereți și usturoiul care este atârnat de unele vitrine sau cuptorul de cărămidă, el este doar "pentru ochiul rău, adica așa cum ziceți voi românii, pentru nu deochi"!
Webmaster, te rog dacă se poate, "City of Kavala", mulțumesc.
Trimis de elviramvio in 03.01.17 13:54:59
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Deşi e un articol reuşit şi o lectură mai mult decât plăcută; deşi în opinia mea are oarecare relevanţă turistică (e potenţial util celor care-şi organizează micul dejun şi alte mese pe cont propriu), vom publica totuşi hors-concours (fără PMA_STD; se poate vota doar simbolic, +/-1 PMA) - ar constitui un precedent pe baza cărora oamenii s-ar putea simţi îndemnaţi să scrie despre diverse alte magazine şi magazinaşe...
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@webmaster:
Nu-i bai, chiar m-am gandit ca nu se incadreaza in grupul tavernelor sau eu stiu ce, mai ales ca asta vara nu se putea cumpara decat la pachet, insa merita de stiut pentru cei ce ajung pe acolo. Eu sper ca "grecul" sa ramana la fel de simpatic si cu produse bune.
@elviramvio: Acum aflu si eu asta? Pai daca stiam mai pastram si eu ceva de-un articol despre China, ca asa m-as intoarce acolo, in miezul noptii daca m-ar suna cineva si mi-ar spune ca plec acolo in jumatate de ora as fi pregatita in 15 minute.
In rest articolul tau chiar daca numit de "interes restrans" in mod sigur va solicita atentia cui va trece prin zona asa ca nu pot decat sa-ti accord votul meu simbolic, insa cu foarte mare drag.
@mishu:
Pai daca stai putin si storci neuronul, sunt sigura ca vei gasi de un articol fain, ceva chinezesc. Stii cum este, oricat te-ai stradui, nu poti sa descrii chiar tot ce ai parcurs intr-o vacanta, asta daca vrei articole cu putintica valoare. De exemplu eu am cateva taverne despre care nu scriu desi n-au fost rele dar nici nu pot sa zic de mare lauda. Am preferat despre "grec" desi banuiam ca va fi incadrat aici, corect dupa noul regulament dar am considerat ca este un loc care merita cunoscut de romani si asa cum am zis, sper sa nu se schimbe "grecul". Noua ne-a ramas la suflet si n-am ramas datori in magazin! Si ce mi-a placut, nu era nimic prefacut cand vorbea de Romania.
Deci cauta si tu ceva sa ne chinezesti, sa se implineasca vraja!!!
mie mi-a placut articolul.
in Corfu in Kerkira am intalnit un astfel de loc, nu imi mai venea sa plec de acolo, si am primit o gramada de bonusuri inafara de ceea ce comandasem.
si in Salonic am vazut multe astfel de locuri, mie imi plac foarte mult, mititele dragutele, afaceri de familie de zeci de ani care au rezistat in ciuda crizei si sunt un exemplu.
@flaviana77:
Pai de aceea am tinut sa scriu despre el, stiu ca sunt multi care nu-si iau mic dejun si prefera tot felul de preparate locale. Este bun si pentru cei ce nu stiu engleza si pot primi informatii in romana, daca este "grecul" prezent.
Pentru noi a fost o reala placere vizita acolo, daca voi mai opri in Kavala, sigur il vizitam. Si pentru ca ai amintit de Salonic, grecul e nascut acolo, a venit in Kavala sa preia afacerea familiei.
@elviramvio: DA, frumos, imbietor, am gasit un loc similar in Salonic de unde am mancat niste placinte si am luat cateva cornuri delicioase. Nu stiu daca placintaria se chema la fel, desi din poze pare sa semene tare mult, dar erau grozave lucrurile facute de ei la cuptor, inca nu le/am uitat gustul, si eu am mancat cel mai putin dintre toti, incercand sa ma abtin de la bunatati.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Două cine pe malul mării la Kavala — scris în 16.11.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 [Nemesis Tsipouradiko] Nu recomand — scris în 03.08.22 de steffeli1313 din BUCUREșTI - nu recomandă
- Jun.2020 Poftiţi la masă, în Kavala! — scris în 18.10.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- May.2019 [Taverna Camping Alexandros [Nea Karvali]] Taverna Camping-ului Alexandros - un loc excelent de mâncat (și singurul la început de sezon) — scris în 27.06.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 [Restaurant Cafe Miloumolos] Cafe Restaurant Cafe-Miloumolos — scris în 07.07.18 de 2narv din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Pout Kira-Marie - recomand — scris în 21.07.17 de Adriana1983 din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Sep.2016 O cină (neromantică dar săţioasă) sub clar de lună la Taverna Perdikis — scris în 14.10.16 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ