GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Paragadi Fish - restaurantul din colț
Am spus și cu alte ocazii că în Rhodos sunt multiple posibilități de servit masa. Cei care nu au inclus în pachetul turistic decât micul dejun (așa cum a fost și cazul nostru), nu trebuie să se teamă că vor suferi de foame pe acolo. Chiar înainte de a pleca în vacanță, noi ne-am propus să servim celelalte mese în diverse locuri, acolo unde ne va răzbi foamea, deci, fără a căuta prea mult. Cina servită la Hotel Lomeniz - cu plată separată (15 euro/persoană, fără băuturi) - fiind varianta de salvare în caz că, înfometați, ne-am fi întors la hotel înainte de ora 21.00, oră la care restaurantul se închidea.
La Terrazza local situat pe Str. Afstralias, lângă Akantia Port, era în drumul pe care-l făceam aproape zilnic, așa încât l-am vizitat de două ori. Tot de două ori am luat masa la Restaurant Aktaion, situat în orașul nou, într-o clădire fondată în timpul dominației otomane. Când am dorit să mâncăm în orașul vechi ne-am oprit la Ntinos, o tavernă de familie, foarte agreabilă.
Într-o seară, însă, foarte obosiți în urma unui tur de insulă (autocarul readucându-ne la hotel, exact acolo de unde ne preluase dimineața), ne-am zis: "Cina? Ori pe aici, pe aproape, ori la hotel!" Și, am rămas aproape de malul mării, în cartierul de lângă hotel, la Paragadi Fish.
În concluzie, în orașul nou, în orașul medieval, în cartiere, oriunde vă veți afla, mâncare se găsește.
La Paragadi Fish
În drumurile noastre, trecuserăm adesea pe lângă Paragadi Fish - restaurantul situat la intersecția străzilor Michail Volanaki și Afstralias, nu departe de Biserica Agios Nektarios și de Akantia Port. La terasa deschisă văzuserăm oameni calmi cum numai localnicii pot fi și mai ales văzuserăm cartofii prăjiți rondele, un sortiment mai rar întâlnit în Rhodos. Așadar, am decis să mergem la Paragadi Fish, la o masă de pește pe malul mării și - bineînțeles - la rondelele de cartofi.
Vopsită în culorile Greciei - alb și albastru - privită din exterior, construcția nu impresionează cine știe ce. Câteva panouri pe care sunt reprezentate tot felul de vietăți marine comestibile, avertizează pe trecător că Paragadi este un restaurant cu specific pescăresc. Alături de intrare, vizibil, se află un afiș cu specialitățile oferite de restaurant, precum și cu prețurile acestora. Paragadi Fish este un restaurant de cartier, prețurile fiind mai modeste decât cele din centrele turistice ale insulei.
La parter, în prelungirea sălii de servire din interior, are o terasă deschisă care - la nevoie - poate fi închisă. O scară interioară duce la etaj unde mai există o sală de servire. Nu am urcat acolo și deci nu știu cum arată. Ca toți ceilalți consumatori, am rămas la parter. Decorul interior încearcă să te transpună în lumea mării și a pescuitului. Din plafon, într-o "dezordine organizată", atârnă plase de pescuit galbene și albastre, iar geamandurile, colacii de salvare și tablourile cu peisaje marine aninate pe pereți vin să întregească decorul specific.
Mobilierul este vopsit în albastru, iar mesele sunt acoperite în ton, cu fețe de masă albastre și albe. Mesele sunt în general pentru patru persoane, dar la nevoie se alătură două sau trei în funcție de grupul care și-a făcut acolo o rezervare. Cât am rămas noi la Paragadi Fish, chiar alături de noi, trei mese alăturate au fost ocupate de un grup mare de localnici în vârstă venit acolo pentru o gustare, un pahar și o vorbă lungă, lungă, așa cum numai grecii știu.
Alte două mese alăturate au fost curând ocupate de un grup de nordici care au comandat băuturi, inclusiv tării, și specialități pescărești - calamari, midii în cochilie și nu mai știu ce.
Comanda noastră a fost mică. Am început cu un vin alb, vinul casei, la carafă de 500 ml. Curând ne-a fost adus un castron zdravăn cu salată grecească (roșii, castraveți, ardei, salată verde, ceapă, măsline și brânză) și un coș cu pâine cu susan, foarte bună. Mult așteptații și mult doriții cartofi prăjiți rondele au sosit fierbinți, însoțiți de Marida (pește foarte mic, prăjit întreg) și câteva chifteluțe de pește. Consumația noastră n-a depășit 35 euro. N-a fost cine știe ce regal, dar pentru că prea marea oboseală ne cam tăiase pofta de mâncare, ceea ce am găsit la Paragadi Fish a fost tot ceea ce era mai potrivit pentru noi atunci.
O mențiune la final: La Paragadi Fish WiFi există și funcționează neparolat. Am mai spus că supărat de faptul că la Hotel Lomeniz unde eram cazați WiFi nu funcționa, soțul meu se cupla la internet peste tot pe unde avea ocazia.
Concluzii
Nu-mi permit să recomand sau să nu recomand cuiva un loc de servit masa. Gusturile, atât cele culinare, cât și cele estetice, sunt atât de diferite. Aș spune totuși că nu prea ai cum să decoperi gustul tradițional grecesc în zonele foarte turistice. Mai degrabă îl vei descoperi la micile taverne din sate, unde preparatele sunt din legume cultivate în grădinile proprii sau pe malul mării unde ești servit cu specialități marine proaspete, pescuite de cu zori.
Pentru noi, Paragadi Fish - restaurantul din colț, a fost surpriza din cartier.
Trimis de iulianic in 13.10.18 18:43:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iulianic: Sa va fie de bine!
Totuși, ce fructe sunt in poza 18? Nu îmi dau seama, par a fi mandarine
@krisstinna: Mulțumim pentru urare!
Nu, în poza 18 nu sunt mandarine. Se cunoaște și după frunza pomului. Fructele sunt mici - cam cât un bob de mazăre mai mărișor. Sunt foarte multe la un loc și - după părerea mea - sunt foarte decorative. Nici eu nu știu ce sunt, dar pot spune că arbori de acest gen cresc liber umbrind trotuarul pe strada Afstralias de lângă faleză.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 De foame şi de sete în Rhodos Town — scris în 20.03.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2022 [Napoli Pizzeria [Ialisos]] Am fost la Napoli — Restaurantul Napoli, în Rhodos, Ixia! — scris în 10.08.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Taverne în zona de nord a orașului Rhodos — scris în 15.10.20 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 [Meltemi Cafe Restaurant] Un prânz grecesc pe faleză la Meltemi — scris în 14.10.20 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 [Afrodithi Venus Bar] Afrodithi Venus Bar, Rhodos, Grecia — scris în 16.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Alte restaurante și taverne în Rhodos (1) - în capitala Rhodos Town — scris în 20.10.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 [Ntinos Taverna Garden] Ntinos - Tavernă în orașul vechi — scris în 09.10.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ