ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.03.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
LUNA
JUL-2022
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

De foame şi de sete în Rhodos Town

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Spuneam în articolul de cazare că am ales hotelul care să ne găzduiască în vacanţa din Rhodos Town prioritar pe principiul apropierii de o plajă convenabilă, de nisip, dar şi considerentul existenţei în proximitate a unor taverne bune fusese luat în seamă. Mâncarea grecească este una dintre favoritele noastre, iar aceasta poate fi savurată excelent la taverne, acolo unde spiritul grecesc se simte cel mai bine.

Cam ştiam la ce să ne aşteptăm, având deja o experienţă la activ în zonă, însă la faţa locului ne-am dat seama că oferta este mai largă, aşa încât n-a fost uşor la care tavernă să ne oprim. Am vrut ceva simplu, nepretenţios, cât mai autentic, cu preparate proaspete, gustoase, bazate în special pe peşte şi fructe de mare. Clienţii erau în mare măsură localnicii cu domiciliul primprejur, dar nu lipseau nici turiştii aflaţi în trecere sau cei care aveau cazare în vecinătate, cum era şi cazul nostru.

La o căutare făcută dinainte pe internet, mi-au apărut mai multe localuri, chiar cu specific diferit, am reţinut câteva, după cum am şi uitat degrabă altele, că parcă la faţa locului m-am orientat cel mai bine.

Marele avantaj al acestor taverne de cartier, să le zic aşa, este faptul că la acestea se mănâncă bine şi relativ ieftin faţă de oraşul medieval, invadat de turişti unde aproape totul a luat o turnură destul de comercială. Am prestat şi acolo într-o seară şi am simţit diferenţa, desigur în bună parte clientul achitând atmosfera care, fie vorba-ntre noi, este una specială, în centrul vechi, între zidurile cetăţii.

Dar, să încep cu localurile„din vecini” , acolo unde ne-am simţit bine şi ne-am ospătat la fel de bine şi în care am fost primiţi de fiecare dată cu căldură şi cu zâmbetul pe buze.

Taverna To Steki tou Chila (Το Στέκι του Χειλά)

Adresă: str. Klavdiou Peper, nr. 139, Rhodos Town, vis-á-vis de plaja Zefyros, foarte aproape de hotelul ex-Lomeniz

Tel. : +30 2241 031718

Aceasta a fost cea mai tradiţională şi mai neaoşă dinte tavernele la care am mâncat. Din stradă nu spune mare lucru, parcă nici nu prea merită atenţie. Interiorul este modest, învechit, decorat simplu, cu motive marine, iar mobilierul deloc nou, vetust chiar. Însă, preparatele sunt de lins pe degete. Specificul său este de peşte şi fructe de mare care sunt aduse imediat de pescarii din cartier veniţi cu captura zilei. Am luat masa la început, în prima zi la aceasta, şi am încheiat capitolul gastronomic al vacanţei, tot aici prânzind în ultima zi, înainte de a porni spre aeroport, însă şi pe parcurs i-am mai călcat pragul. Mereu am achitat sume de bun-simţ, preţurile fiind prietenoase, raportul caitate/preţ înclinând în favoarea clientului.

Proprietarul, un bătrânel cu o figură blândă de bonom, nu oferea nimic din partea casei, însă tăia din nota de plată măcar un euro, tocmai pentru a compensa lipsa vreunei atenţii.

Prima dată, eram înfometaţi de-a binelea şi nu era nici prânz, nici cină, de aceea o singură masă avea muşterii. Nu că taverna ar avea prea multe, ea fiind una destul de micuţă. Ne-am aşezat, patronul a venit de îndată şi ne-a adus meniul, am început un dialog absolut amical caşi cum necunoşteam de vreme îndelungată şi din acel moment s-a legat o chimie specială între noi şi acesta. Ne punea muzică grecească bună în surdină, aşa încât totul era şi mai familiar.

Pe parcursul meselor noastre, am încercat gavroşi, kalamari, midii, stropiţi fie cu vinul casei, fie cu retsina, însă taverna excela în gătirea unor sardine foarte bune pe care le prezenta pe un platou bine garnisit cu salată de roşii şi ceapă. Absolut demenţiale şi deloc scumpe!

De asemenea, preparau un tzatziki îmbietor şi o salată de creveţi baby cu iaurt, delicioasă, care ne era servită mereu cu felii de pâine prăjite, fierbinţi, unse cu ulei de măsline şi frecate cu ierburi aromatice, în special cu oregano. Ce aromă, ce gust!

Garnitură am luat cartofi prăjiţi, iar la capitolul antreuri am bifat şi choriatiki, adică salata grecească clasică. Notele de plată (ştiţi, din acelea scrise de mână cu caractere greceşti, stângaci) s-au învârtit în jur de 30-35 €, întotdeauna am achitat cash, lăsând în semn de mulţumire cam zece procente din valoare.

Aş caracteriza To Steki tou Chila ca fiind una dintre tavernele ce ni s-au lipit imediat de suflet.

Taverna Anatolikites Nosmies, savoarea mâncărurilor grecilor veniţi din Orientul Mijlociu

Adresă: str. Klavdiou Peper, nr. 109, Rhodos Town, vis-á-vis de plaja Zefyros, foarte aproape de hotelul ex-Lomeniz

Tel. : +30 2241 029516

La câţiva paşi de To Steki tou Chila, mergând pe aceeaşi stradă Klavdiou Peper, am dat de acest local aflat la rând cu încă alte câteva, înşiruite pe aceeaşi parte. Ne-a atras atenţia la exterior un panou pe care era afişat meniul, ne-am oprit să-l citim, iar un tânăr ne-a poftit respectuos de îndată înăuntru.

Cum afară era o căldură năucitoare, nu ne-au trebuit prea multe cuvinte ca nă ne covingă să intrăm la răcoarea promisă de aerul condiţionat. Taverna este administrată de doi fraţi, din ce ne-am dat seama, gemeni, iar specificul este de preparate diverse, de la peşte şi cărnuri de tot felul, la alte mâncăruri tradiţionale gătite la cuptor. De fapt, Anatolitikes Nosmies este un local tip estiatorio, adică ceva mai de soi decât o taverna obişnuită, bazat pe preparate din carne gătită la cuptor cum ar fi moussaka, stifado sau gemista. Desigur, din meniul acestora nu lipsesc peştele şi fructele de mare, ceea ce înseamnă că Anatolitikes Nosmies se încadra perfect în acest tipic. Doar că mai avea ceva în plus, şi anume un mix reuşit de arome greceşti şi turceşti, familia care a înfiinţat localul trăgându-se din neam de greci din Anatolia, stabiliţi în Rhodos după schimbul de populaţie din 1923.

Şi aici am luat masa de trei ori fiindcă ne-au plăcut bucatele, ne-a plăcut atomsfera, ne-a plăcut cum am fost trataţi, de aceea am şi revenit. Aici am aflat detalii de la localnicii ce-l frecventau despre hotelul Lomeniz, cum actualii proprietari nu se înţeleg între ei şi l-au lăsat de izbelişte, nemaideschizându-l în cel de-al doilea an de pandemie, cum pe vremuri acesta concentra toată forţa de muncă a cartierului şi ce vremuri glorioase fuseseră.

Am testat mai multe preparate: salată de vinete (4€), kalamari (8€), gavroşi (7€), galeo cu skordalia (6€), sakanaki (11€), mousaka (6,5€). Aveau nişte cartofi prăjiţi demenţiali: moi şi crocanţi în acelaşi timp, care mă cuceriseră de la prima rondea încercată, fiindcă erau tăiaţi rondele şi presăraţi cu oregano, după cum gustul kalamarilor mi s-a părut cu totul special. Mereu ne aduceau la masă un soi de lipii calde, foarte bune la gust, apă, iar noi comandam retsina. Negreşit le regăseam pe toate pe nota de plată, din partea casei primeam la final desert care era îngheţată şi o pătrăţică de revani, prăjitura de griş însiropată.

Notele de plată au fost modeste în pofida comenzilor nu chiar cumpătate, apropiindu-se de 40 €, deci destul de decent aş putea spune. De fiecare dată, am achitat cu numerar, rotunjind în plus cu câţiva euro pentru serviciul impecabil şi modul cum am fost trataţi.

Anatolitikes Nosmies a fost o experienţă deosebit de plăcută.

Localul din colţ, Pitafan

Adresă: str. Kanada, nr. 127, Rhodos Town

Tel. : +302241 900999

Ori de câte ori o luam la pas spre Cetatea Cavalerilor, aveam cale dreaptă pe Odos Tiliakou, strada hotelului nostru, circa 150 metri, după care făceam dreapta pe Odos Kanada vreo doi kilometri până dădeam lângă bastionul del Caretto şi Poarta Akandia. Ideea e că atunci când făceam unghiul de 90º pe Odos Kanada, treceam prin faţa acestui local tip fast-food cu terasă în faţă, unde clienţii ocupau integral locurile la mese şi se ospătau cu câte ceva. Ne-a făcut şi nouă cu ochiul gyros-ul la farfurie care părea foarte apetisant şi de ce să nu ne amintim de începuturile gastronomice în Grecia când gyros-ul era la putere?

Aşa că în ultima seară, în drum spre casă, găsind o masă liberă, ne-am zis să ne facem pofta, aşezându-ne şi ne-am omenit cu un gyros bogat de porc (10,50 €), soţul, cartofi cu brânză cheddar şi kaiser (3,5 €, ) eu, cu bere locală, Zythos şi Mamos. Foarte bune bucatele, fierbinţi, porţii generoase. Deloc scump, în total 24,5 €, achitaţi cash, desigur că am lăsat un pic peste.

Taverna Island Lipsi, experienţă culinară în oraşul medieval

Adresă: Odos Agisandrou, nr. 20, Rhodos Town

Tel. : +302241 033903

Ne era dor de kleftiko şi cum la noi în cartier nu găteau acest fel, ne-am orientat repede la o tavernă din cetatea cavalerilor, că zi de zi, seară de seară, era în program luatul la picior aria cuprinsă între zidurile medievale şi priveam peste tot. Îmi atrăsese atenţia o tavernă şic ce părea că se pliază perfect pe gusturile noastre, pe deasupra avea şi numele unei dodecaneze situate în nordul arhipelagului, la distanţă apreciabilă faţă de Rhodos, la care nu ştiu dacă am putea ajunge vreodată.

Se lăuda în panourile publicitare că mâncărurile sunt gătite în stil tradiţional, după reţete vechi de sute de ani, cu ingrediente naturale. Desigur, marketingul îşi face datoria...

Cum ne doream mult să ne reîntâlnim cu gustul cărnii de miel cu legume la cuptor, pregătit îndelung, am găsit o masă în faţa tavernei, ce tocmai se eliberase.

În interior era full, pe strada pietonală, acolo unde fiecare cârciumar aşează mese în dreptul său, aşijderea, dar am avut noroc să termine un cuplu exact când treceam pe acolo. Masa era garnisită cu reţete de kleftiko, stifado, mousaka în engleză tipărite pe hârtie şi puse peste faţa de masă.

Preţurile nu sunt deloc mici, lucru anticipat pentru oraşul medieval, însă nici porţiile nu sunt mici, ceea ce reprezintă clar un avantaj. În asemenea condiţii, trăgând cu ochiul la vecini şi văzând cum arată kleftiko, am comandat o singură porţie şi o salată grecească, choriatiki, cu care nu poţi da greş niciodată. La miel, am luat vinul casei, alb, la carafă, iar din partea casei am primit îngheţată cu cataif.

Kleftiko a fost bun, dar în mod clar am mâncat şi mai bun în alte părţi, în alte condiţii. Nota de plată a depăşit uşor 33 €, cum am fost serviţi prompt şi amabil, suma achitată, desigur cash, a fost rotunjită în plus.

Concluzie

Acestea au fost, în mare, experienţele noastre culinare în Rhodos Town, în vacanţa de anul trecut. Părerea mea este că în Grecia se mănâncă bine oriunde, trebuie doar să te orientezi la faţa locului în funcţie de oferta tavernelor. Dacă vă place bucătăria grecească, aveţi toate şansele când sunteţi acolo în vacanţă să vă delectaţi papilele gustative cu o mulţime de preparate clasice care vă vor face să reveniţi în Elada chiar şi pentru motivul gastronomic, pentru că de la o vacanţă alta, aproape sigur vi se va face dor de gustul lor.

 

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip: youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 20.03.23 18:19:10
Validat / Publicat: 20.03.23 20:06:03
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2939 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Taverna To Steki tou Chila, gavroşi şi kalamari
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.03.23 20:40:12]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinadAUTOR REVIEW
[20.03.23 20:49:01]
»

@webmaster: Mulţumesc frumos, seară faină!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm? Taverne în Rhodos Town:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.066826820373535 sec
  ecranul dvs: 1 x 1