GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurant Bacchos
Nu m-am considerat niciodată o persoană potrivită pentru a descrie restaurante. Dacă mi s-ar cere să recomand un restaurant bun în cartierul meu, n-aş şti ce să răspund. Nu le frecventez şi cel mai adesea trec pe lângă ele fără a le observa. Îmi place mâncarea preparată în casă, iar petrecerile (fie că le organizăm noi, fie că suntem doar invitaţi) au loc oriunde numai în cartierul nostru nu. În vacanţe lucrurile stau cu totul altfel. Atunci uit complet de cratiţă, locul ei fiind luat de o altă "ustensilă" imperios necesară, aparatul foto.
Aproape de finalul sejurului nostru, într-o seară de duminică, am hotărât să luăm masa la Restaurant Bacchos. Auzisem despre el, ştiam că este unul dintre cele mai populare şi deci unul dintre cele mai frecventate de pe faleza din Parga. În plimbările noastre, trecând de multe ori pe lângă el, observasem mese mereu pline, ba chiar şi persoane aşteptând să se elibereze o masă pentru a putea intra. La Restaurant Bacchos, în acea seară de duminică, misiunea celui care stătea la intrare încercând să "agaţe" clienţi se rezuma doar la a observa dacă se eliberează o masă şi dacă ea este gata primenită pentru a primi noi clienţi.
Amplasamentul restaurantului - lângă plaja Krioneri, oferind frumoase privelişti spre insula Panagia cu bisericuţa singuratică, spre port şi spre promontoriul cu ruinele Castelului Veneţian - precum şi preparatele mediteraneene proaspete, nu sunt singurele motive care-i atrag pe clienţi. Curând aveam să mă conving de acest lucru.
Pe frontispiciul Restaurantului Bacchos, unicul realizat în acest fel pe faleza din Parga, alături de imaginea golfului cu insulele lui, se poate vedea numele familiei care administrează localul. Nu pot spune că este un restaurant luxos. În interior sunt grinzi şi stâlpi de lemn vopsit, iar mesele amintind de vechile bodegi (25, aranjate în şiruri de câte 5) sunt acoperite cu pânză în pătrate albastre şi albe. Mesele sunt pentru 4 persoane, dar la nevoie, pentru grupuri mai mari, se pot alătura două sau chiar trei. Acoperământul de hârtie, de unică folosinţă, nu lipsea nici la Restaurant Bacchos. Era alb, simplu, fără harta staţiunii aşa cum am văzut prin alte locuri, în special prin insule. De menţionat că de la început, pe lângă şerveţelele obişnuite, erau aduse la masă şi şerveţele umede, dezinfectante pentru mâini.
Muzica ambientală de intensitate medie, răzbătea prin difuzoarele amplasate pe stâlpul central. Bineînţeles, doar muzică grecească.
Personalul care serveşte la mese este alcătuit exclusiv din bărbaţi. Toţi sunt zâmbăreţi, ageri în mişcări şi foarte atenţi. Conform meniului existent în mai multe limbi (inclusiv în română), aici se servesc aperitive calde şi reci, supe, salate, fructe de mare, preparate din carne şi mâncăruri tradiţionale greceşti. Noi am comandat souvlaki de porc şi somon la grătar, ambele cu cartofi prăjiţi şi garnitură de legume, vin alb şi cataif cu îngheţată. Porţiile au fost foarte mari, prea mari pentru noi. Pentru că abia am consumat jumătate, la sfârşit restul ne-a fost adus în casolete, împachetat.
De notat că Restaurant Bacchos are pisicile lui. Sunt mari, bine hrănite şi circulă printre mese ca la ele acasă. Eu m-am împrietenit cu una cu care am şi împărţit porţia mea de somon.
Când am terminat, am cerut nota de plată, dar băieţii nu s-au grăbit să ne-o aducă. Începea distracţia şi... nu voiau să ne piardă de clienţi nici acolo. Pe ritmurile greceşti arhicunoscute, animatorii - de fapt chelnerii - bătând din palme, au ridicat la dans întreg localul. A fost singurul restaurant din Parga la care am fost noi şi am mai găsit dăinuind această tradiţie atât de ştiută şi atât de aşteptată de oaspeţii străini. Cam stângaci, dar am dansat şi eu pentru prima oară în ritmul lui Zorba grecul. A dansat şi soţul meu, el fiind şi secundul la tamburina cu care animatorul accentua ritmul. Frumos! Mulţumim pentru această seară personalului de la Restaurant Bacchos din Parga! Am înţeles de ce, în ciuda aparenţelor modeste ale localului, acesta este unul dintre cele mai populare. Cred că nici un vizitator străin n-ar trebui să părăsească Grecia fără o experienţă de acest gen. Oriunde, nu doar la Restaurant Bacchos.
La final, o dată cu nota de plată (somon - 15 euro/porţia, souvlaki - 9,5 euro/porţia, vin alb - 5,20 euro/carafa de 0,5 l, cataif cu îngheţată - 3,5 euro/porţia), din partea casei, ne-a fost oferit un lichior local foarte dulce, cu gheaţă.
Am plecat de la Restaurant Bacchos cu regretul că l-am vizitat prea târziu şi că nu mai aveam o altă seară disponibilă pentru a reveni.
Era duminică, 27 septembrie 2015, iar pe faleză, lângă ancoră, o scenă deschisă pe care erau instalate staţiile de amplificare ale unei formaţii muzicale, anunţa că în Parga se sărbătorea pentru prima oară Ziua Mondială a Turismului. Imediat după cina şi distracţia de la Restaurant Bacchos, la ora 21, ne-am prezentat şi noi acolo pentru a nu pierde începutul. Un scurt discurs de deschidere, apoi Nick & The Backbone, formaţia din Thessaloniki cu invitatul ei special Elias Zaikos, ne-a oferit un spectacol live de blues şi rock foarte bine primit de publicul adunat pe faleză. S-a ascultat muzică de calitate, s-a dansat şi s-a aplaudat îndelung. Am fi vrut să mai rămânem, dar faptul că a doua zi trebuia să ne trezim foarte devreme (plecam în Albania), ne-a făcut să punem punct distracţiei ocazionată de Ziua Mondială a Turismului la Parga.
Trimis de iulianic in 04.10.15 15:20:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
FRumoasa atmosfera de la taverna, iar pozele cu mancare sunt imbietoare.
@iulianic - Mi-aţi amintit de unele dintre cele mai frumoase momente petrecute în Parga. Taverna Bacchos oferea, anii trecuţi când am fost şi eu, cele mai interesante spectacole care erau iniţiate de chelneri, în care erau antrenaţi clienţii de la mese, dar şi turiştii ce treceau pe stradă, trecători fiind prin faţa restaurantului cu o poziţie foarte bună la faleză. Exista un "agăţător" cu cioc şi codiţă responsabil cu acest show din stradă (pe care nu l-am văzut în fotografiile dvs.), el îi oprea pe turiştii ce se plimbau întâmplător sau nu prin faţa tavernei, făcea ceva conversaţie cu ei, după care îi ademenea înăuntru dacă mai erau locuri disponibile. Dacă nu, îi conducea să aştepte lângă "gardul" din faţa tavernei oferindu-le ouzo, sucuri, în funcţie de vârstă, sex, din partea casei pentru a li se face poftă de atmosfera de neuitat din tavernă. Cert este că acest restaurant de familie avea o "reţetă" cu un succes garantat pe care nu l-am mai văzut la asemenea cote nicăieri în Parga.
Vacanţe plăcute în continuare!
@irinad - Mulţumesc pentru vizită şi ecou!
Nu-mi amintesc să fi văzut acum, la Restaurant Bacchos, un "agăţător" cu cioc şi codiţă. Poate că şi-a schimbat look-ul sau poate că a plecat la perfecţionare în cine ştie ce altă ţară. Că tot este la modă migrarea. Cât despre show-ul din stradă aşa cum îl descrii tu, nu a existat. E adevărat că se opreau mulţi turişti din plimbarea lor de seară pe faleză pentru a privi dezlănţuirea celor din local. Unii intrau, dar numai atunci când se eliberau mese.
Chiar dacă la o scară mai redusă decât în alţi ani, cei de la Bacchos încearcă să menţină vie tradiţia şi fac ce pot în aceste condiţii de criză. Lăudabil pentru că - atât cât am colindat noi prin Parga - nu am mai întâlnit asfel de momente.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2017 Despre Sakis și alte taverne — scris în 21.06.18 de mirmicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 [Restaurant Gemini] Restaurant Gemini, cu adevarat deosebit — scris în 04.06.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 [Restaurant Castello] Taverne şi restaurante în Parga — scris în 08.10.15 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 [Restaurant Castello] Castello Restaurant — scris în 05.10.15 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Taverne din Parga pentru gusturile fiecăruia. — scris în 28.09.15 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Restaurante incercate in Parga — scris în 09.12.17 de r-Uca din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Localuri cu vino-incoa in Parga — scris în 28.01.15 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ