GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De la cactuși la cupe și para(nghe)lii: taverne bune în Agia Marina
Deși la Kalimera Hotel, gazda noastră în sejurul de o săptămână în Creta vezi impresii, am avut chicinetă, în cele mai multe seri, după plimbarea tradițională, ne-am oprit la câte o tavernă pentru a lua cina.
Am avut astfel ocazia să constat că peste tot prețurile practicate erau ceva mai mari decât cele de pe continent sau din insula Evia (recent vizitate), dar localurile compensau - ca să zic așa - la capitolul servicii, chelnerii fiind mult mai atenți cu clienții și mult mai rapizi în preluarea și servirea comenzilor. În plus, în fiecare restaurant am primit la final câte o mică atenție din partea casei. Meniurile nu erau însă de această dată și în limba română, ceea ce zice totul despre fluxul turiștilor noștri în Creta.
Dar ușor-ușor o să cucerim noi și insula asta, ascultați-mă pe mine! ;)
Încă o precizare: toate tavernele vizitate de noi se află pe strada principală, la mică distanță de Kalimera (ne-a fost lene să ne aventurăm mai departe).
Cactus Taverna ne-a atras cu decorul vegetal bogat, închipuind un soi de junglă, vizibil din stradă și confirmat cu vârf și îndesat odată intrați: plante multe (liane, ficuși, ferigi, presupun că și cactuși) și copaci contorsionați în fel și chip, plus stânci și pietre și o cascadă cu apă ce se revărsa într-un lăcușor artificial în care înotau niște peștișori. Și, într-o colivie, un papagal atât de vorbăreț, încât la un moment dat un chelner i-a trântit o pătură peste domiciliu și i-a închis pliscul.=))=))=))
Un mic spațiu de joacă era amenajat la etaj, și tot acolo era și barul. Scaunele tapițate foarte comode și mesele acoperite de fețe colorate completau atmosfera plăcută, deci nu ne-am mirat că spre sfârșitul cinei noastre localul se umpluse.
Cactus Taverna este specializată în grătare și pizza iar oferta, suficient de amplă, o puteți consulta vizionând pozele atașate. Noi am comandat pentru început un platou cu dovlecei, ciuperci și vinete prăjite pe care l-am împărțit, iar la felul principal pastitsio (eu), iar Adrian bakerʼs lamb - miel la cuptor, cu cartofi și morcovi, serviți într-un vas de lut. Am băut 1 l de vin și două sticluțe de soda water iar la final, odată cu nota de plată de 41,50 euro, am fost răsfățați cu câte un păhărel de rachiu și un mic bol cu fructe.
Koupes Restaurant, situat chiar lângă Kalimera Hotel, mi s-a părut un local mai cu pretenții și mai sobru decorat în nuanțe închise. Pe suporturile de hârtie era imprimat următorul panseu: „Bucătăria este o artă, vinul o plăcere iar ospitalitatea - crezul nostru”. Foarte frumos! :)
Și aici meniul era destul de stufos. Am ales tzatziki și chifteluțe din dovlecei, apoi musaca și kleftiko de miel. Am udat totul cu 500 ml din vinul casei și o sticlă de apă gazoasă și am primit din partea casei prăjitură panacotta și rachiu. Total consumație 38 euro.
Paralia Restaurant se află, așa cum o arată și numele, chiar pe plajă, la intrarea în Agia Marina dinspre Stalos. În lateral e o parcare mare și înainte de a intra pe terasă l-am pozat pe Adrian într-o postură romantică, privind gânditor marea. :) Nu am ratat încă o fotografie cu plaja pe înserat și abia apoi ne-am ocupat de treburi mai serioase...
Aici mobilierul era alb, ambianța mi-a plăcut, dar din motive care mi-au rămas necunoscute, prea multă clientelă nu avea localul. Un amănunt drăguț: chelneri sunt doi frați gemeni. Profitând de pauzele lor prelungite, cu unul din ei am stat la taclale și am aflat astfel de ce peștii proaspeți lipseau din meniuri: fiind final de sezon, proprietarii de taverne au renunțat să se mai aprovizioneze cu acest produs. Și încă ceva ce nu știam: multe companii multinaționale au cumpărat în Creta hoteluri și restaurante. Sincer, chestia asta nu m-a încântat deloc. :(
La Paralia comanda noastră a constat din pita, salată de icre, sardine la grătar și midii înăbușite în vin cretan Kritopelagitis, pe care le-am dat pe gât cu ajutorul unei carafe de 500 ml de vinul casei și o sticlă de soda water. Am plătit 38 de euro și drept tratație am primit din nou prăjiturele și rachiu.
Amira Beach Bar Restaurant, aflat tot pe țărm și deservind plaja noastră favorită, a fost de fapt prima cârciumă pe care am testat-o, chiar în seara când am ajuns la Agia Marina. Fiind ușor năucă, mi-am uitat atunci la hotel atât aparatul foto, cât și telefonul, așa că nu am pozat felurile consumate. Fotografiile cu localul atașate la acest review le-am făcut în zilele următoare iar paginile de meniu prezentate sunt numai cele aferente serviciului de la șezlonguri.
Amira are o terasă mare, înconjurată de flori și un spațiu verde cu loc de joacă pentru copii. A doua zi, pe lumină, aveam să remarc ce bine se potrivea mobilierul alb cu verdele palmierilor, copacii mei preferați. Încă ceva: în unele seri, la Almira au loc spectacole muzicale - jazz, rock, nu și folclor sau dansuri populare.
Cum carnețelul nu îl uitasem totuși la hotel și mi-am putut nota detaliile comenzii, vă pot informa că în seara când am poposit la Almira ne-am regalat contra sumei de 38 euro cu brânză feta la grătar cu susan și miere, paste rigatoni cu pui și smântână, legume la cuptor și kebab cu iaurt. Fiind însetați, am băut câte o halbă mare de bere și din partea casei am primit tsipouro și câteva felii de prăjitură salam.
Tavernele din Agia Marina sunt plăcute, dar cu nimic diferite de cele din alte regiuni - continentale sau insulare - grecești pe care le-am vizitat. Regret că, din lipsă de timp, nu am reușit să batem și zonele rurale pentru a vedea cum se distrează localnicii în cafenelele și cârciumioarele mai puțin bătute de turiști.
Pentru a-mi spăla acest păcat ;) , vă invit să urmăriți un fragment dintr-un film celebru care mă emoționează de fiecare dată când îl văd și care surprinde, poate mai bine ca orice, specificul elen în toată autenticitatea sa.
Să învățăm să râdem și să ne bucurăm de viață de la Zorba grecul!
Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube
Trimis de Carmen Ion in 17.02.20 20:57:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Carmen Ion:
Să vă fie de bine, Carmen! Chiar dacă prețurile sunt ceva mai măricele aici, dacă ați fost mulțumiți de gustul mâncărurilor și de servicii, asta este - în principal - tot ce contează!
Nu știu dacă musakaua servită lui Adrian în acel mic vas de pământ a fost și gustoasă . De ce întreb asta?! Pentru că exact așa mi-a fost servită și mie cea pe care am comandat-o la o terasă din cartierul Plaka, Atena. Aceea era mult departe de gustul la care mă așteptam, după cum îmi fusese recomandată musakaua grecească! Era o pastă fluidă de cartofi cu ușoare urme de carne.
M-am bucurat să revăd dansul lui Zorba, frumosul nebun al poftei de viață, pe care o insuflă - la finalul filmului - și păgubitului „asociat”. Pentru mine mesajul filmului este că trebuie să riști, cu orice preț! Dacă iese bine, este OK! Dacă nu, învață ceva din asta și nu te da bătut! Fă „haz de necaz”, cum spunem atât noi, românii, dar și Zorba!
Filmul este o capodoperă, alături de altele în care a jucat Antony Quinn: „La Strada”, „Secretul din Santa Vittoria” sau „Vizita bătrânei Doamne”, pe care le-am revăzut cu mare plăcere.
Felicitări pentru articol și poze!
@doinafil: Mulțumesc pentru lectură, ecou și vot.
Grecii prepară musacaua cu sos bechamel și într-adevăr, dacă sosul e prea subțire ori prea abundent, riști să te trezești cu o pastă lăptoasă. N-a fost cazul în Creta, și nicăieri în Grecia, de altfel, nu am avut astfel de probleme.
Tavernele unde am mâncat în Agia Marina ne-au satisfăcut pretențiile, dar fără a ne da pe spate: porțiile au fost suficient de mari, gustul bun și serviciul atent; dacă ar fi fost mai ieftine, ar fi fost aproape perfect.
Probabil că fiind la final de sezon, chelnerii aveau mai mult timp la dispoziție, așa că am putut interacționa mai mult cu ei, iar ăsta a fost un câștig pentru noi.
Cât despre Zorba, această scenă finală mă face să râd și să plâng de fiecare dată când o văd. Mesajul este cel descris de tine iar Anthony Quinn a intrat magistral în pielea personajului.
@Carmen Ion: Am citit cu greu dar am supravietuit. Mi-am imaginat cum pot sa fie produsele, am inghitit in greu, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Dacă tu ai oftat, imaginează-ți ce tare am suferit eu...
@Carmen Ion: Asa este intotdeauna cu povestitorul, prima data se bucura dar la povestire ofteaza
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 [Taverna PALLAS] Relaxare și răcorire — scris în 24.08.24 de FrancescaClara din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Taverne în Platanias și Agia Marina — scris în 25.09.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Ospitalitate cretană — scris în 26.07.23 de laura mihaela din BUZăU - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Unde am mâncat în Chania — scris în 23.11.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 [Taverna Pergola] Taverna Pergola, bun gust și o priveliște superbă! — scris în 15.11.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Gustul Cretei de la nord la sud! — scris în 05.11.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Gustul Cretei la taverne în Chania — Old Town — scris în 16.08.19 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ