ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.05.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
LUNA
JUN-2018
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Ce bine se mănâncă în Atena!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Orașul în care n-ai cum să mori de foame și de sete

Dacă subtitlul vi se pare o aberație („Cum adică să mori de foame și de sete în ditamai orașul?!! Ai luat-o razna, Carmen!” =))), înseamnă că n-ați trecut prin astfel de experiențe neplăcute în alte capitale europene, precum Viena, Roma sau Paris, unde masa de prânz se servește de regulă în mod ordonat și înregimentat numai între anumite ore, după care - cam de pe la 3 p. m. încolo până la 7 seara -, dacă stomacul îți chiorăie, n-ai decât să-ți pui pofta-n cui: majoritatea cârciumilor se închid pentru binemeritata odihnă a angajaților și se face mise en place-ul, în așteptarea clienților care vor năvăli la cină.

Da, ni s-a întâmplat să răbdăm de foame, și nu de puține ori, chiar și în Grecia, în orașele mici și neturistice, ca de pildă Serres sau Sidirokastro, unde am fost nevoiți să așteptăm să se însereze ca să putem mânca ceva.

Dacă în astfel de localități micuțe în lipsa restaurantelor nu prea ai alternative, în schimb în Atena soluțiile de potolire a foamei și a setei sunt la îndemână și pentru toate buzunarele. Că nu degeaba asta-i capitala și nu-i învățăm noi pe greci negustorie, știu ei cu mult mai bine decât noi și mai de mult... ;)

Și am să vă spun din start, ca să n-avem vorbe, că în Atena se mănâncă bine și destul de ieftin!

Variantele

Evident, prima dintre opțiuni când vine vorba de mâncare și băutură o reprezintă restaurantele, și slavă Domnului, Atena are destule, concentrate mai ales în zonele populare printre turiști: Plaka, Monastiraki sau Psyri. Cele mai simandicoase, mai „internaționale” în materie de meniuri și mai scumpe sunt situate pe terasele unor hoteluri de 4-5 stele din centru sau undeva oricum la cucurigu, și de pe „rooftop” se deschid panorame spectaculoase asupra Acropolei, frumos iluminată noaptea. În funcție de specificul acestora și, bineînțeles, de ceea ce comanzi, o cină în doi cu aperitive, fel principal și o sticlă de vin te poate duce aici de pe la 70-80 euro până unde vrei și te țin baierele pungii...

Vizitatorii preferă însă tavernele tradiționale, ceva mai blânde cu buzunarele lor. Nu trebuie să cauți mult ca să le găsești, te împiedici de ele la tot pasul, au mese afară și sunt deschise de pe la 11 dimineața până ce ultimul mușteriu catadicsește să părăsească incinta. Iar dacă ai noroc sau studiezi cu meticulozitate site-urile de profil pentru a alege în cunoștință de cauză, te poți bucura (în general în weekend) și de muzică live cu bouzouki, asta așa, ca să simți cu adevărat că ești în Grecia! :) În mod normal, o masă la un astfel de local nu depășește 40 euro pentru două persoane.

Ce poți comanda de acești bani? Of, oferta e atât de largă, încât aproape că nu știu cum să încep. Poate că prin a preciza că o bucătărie tipic ateniană nu prea există, orașul cumulează mai degrabă gastronomii regionale. Iată totuși câteva sugestii, fără pretenții de exhaustivitate și bazate exclusiv pe propriile-mi gusturi (sper că nu veți lectura acest review cu burta goală :D):

mezedes, adicătelea antreuri: horiatiki (salată grecească); gemista (legume umplute - roșii, dovlecei și, bineînțeles, dolmathakia, varianta locală de sărmăluțe); celebrul iaurt tzatziki; salată de icre (taramosalata); feta saganaki (brânză asezonată cu mirodenii, trecută prin ou și făină și prăjită); caracatiță (octopus) de obicei preparată la grătar; sepie (calmar) prăjită; scoici pregătite în fel și chip, inclusiv cu sos de roșii, care îi strică gustul, sau cel puțin așa cred eu; supa de pește e din păcate o raritate și alte feluri de supe eu nu prea am văzut; pentru a aluneca mai ușor pe gât, la antreuri se recomandă un păhărel de ouzo

felul principal: musaca; pastitsio (un fel de musaca, dar cu paste); souvlaki (frigărui numai cu carne, ale noastre sunt mai gustoase; părerea mea!); gyros; stifado (tocăniță); carne la grătar - pui, porc sau pește, servit de obicei numai cu lămâie alături; în funcție de preferințe, puteți opta drept „însoțitori” pentru vin la carafă sau sticlă (mie nu-mi place retsina, dar vouă poate că da) ori bere, și aici nu pot să nu menționez Mythos, deși nu-i favorita mea

on the house, dacă sunteți cuminți, puteți primi la început pâine ușor prăjită, unsă cu ulei de măsline și ierburi, iar la final fructe de sezon (vara, de obicei felii de pepene), prăjiturele halvasi, eventual cu topping de înghețată și/sau sirop de rodie, sau glyka tou koutaliou (iaurt cremos cu fructe confiate)

Dacă prin preajmă nu se zărește nicio tavernă iar foamea vă dă ghies, nu disperați, imposibil să nu dați peste o rotiserie de unde puteți lua la pachet un gyros sau un pui întreg. Iar dacă vă place mielul ori carnea de capră, nu vă sfiiți, atacați kokoretsi (organe învelite în prapur, fripte în frigare - o minunăție :P )

Banii nu vă prisosesc sau pur și simplu vă grăbiți... Și în aceste cazuri aveți alternative. Bucătăria fast food e bine reprezentată în Atena, dar nu prin McDonaldʼs, Burger King sau alte lanțuri internaționale, care nu se bucură de prea mare apreciere în Grecia, țară cu o puternică tradiție gastronomică, ci prin Goodyʼs Burger House, varianta locală, pe care am testat-o cu alte ocazii, la Atena neapelând la ea decât de sete, pentru o bere și un frappé în Piața Viktorias, după vizita la Muzeul de Arheologie vezi impresii.

Nenumărate cafenele-patiserii vă așteaptă cu brațele deschise începând din zori și până seara târziu și foamea v-o puteți potoli aici cu koulouri (colaci cu semințe de susan), tytopita (plăcintă cu brânză), spanakopita (plăcintă cu spanac) sau kourou (pateuri cu brânză feta). Și dacă vă dați în vânt după dulciuri, aveți de ales dintre galaktoboureko, delicioasele produse de patiserie umplute cu cremă și acoperite cu zahăr pudră, loukomades (gogoși) ori bougatsa (șarlote). Plus înghețată, foarte bună, deși nu comparabilă cu gelato... Cât despre frappéul grecesc, afirm cu mâna pe inimă că îl ador, pur și simplu.

E probabil momentul să menționez că acest tip de local e de departe favoritul grecilor, iar atenienii nu fac excepție. Cafenelele sunt mereu pline, de la primele ore ale dimineții și până la închidere, de tineri și bătrâni deopotrivă, familii ieșite seara la plimbare cu copiii ori grupuri de adolescenți zgomotoși. Grecii nu sunt băutori, rareori îi vezi cu un pahar de bere sau ouzo în față, în schimb trag de câte un frappé cu orele în timp ce trăncăne ori joacă tabinet, remy sau table. Unii mai molfăie câte o plăcintă, însă în general preferă să mănânce acasă.

Restaurantele și tavernele sunt mai mult pentru turiști - se presupune că ei au bani de aruncat pe fereastră... :(

Chipsuri, pungi cu covrigei, biscuiți, înghețate ambalate se vând la tonete și chioșcurile de ziare, alături de băuturi răcoritoare sau bere la doză. Varvakeios, cea mai mare piață agro-alimentară din Atena, cu oferta sa incredibilă de legume și fructe proaspete, carne și pește etc. etc., dar și câteva mici localuri, satisface cele mai pretențioase gusturi, dar de reținut că în anumite zile din săptămână în diverse locuri se organizează și piețe volante.

Deci oriunde te-ai afla în oraș, chiar și în cartiere rezidențiale cum este cel în care am locuit noi vezi impresii, la mică distanță e imposibil să nu găsești o sursă de mâncare și băutură la prețuri ce se pliază pe orice buget.

Popasurile noastre

Pentru cazare în Atena am ales o garsonieră dotată cu bucătărie, așa încât majoritatea meselor le-am preparat singuri. La prânz ni s-a întâmplat totuși de câteva ori să luăm masa în oraș. Pe de altă parte, din cauza căldurii am contribuit masiv la propășirea proprietarilor de terase ;), unde ne-am omenit de câteva ori pe zi cu berici (Adrian) și frappéuri (eu).

Iată așadar opririle noastre:

Dyonisos Zonarʼs Restaurant, strada Robertou Galli nr. 43, www.dyonisoszonars.gr.

Punctul forte al acestui local este poziția sa, în imediata apropiere de intrarea principală la Acropole, către care se deschid priveliști superbe fie de pe terasă, fie din interiorul cu ferestre înalte. Este de fapt singurul restaurant din zonă și am nimerit acolo doar fiindcă aveam de „omorât” o oră și jumătate înainte de plecarea autobuzului hop-on hop-off spre Pireu.

Tot răul spre bine, era cald și ne era sete, picioarele ne cam dureau după efortul făcut pe pietrele din principalul sit antic al Atenei, așa că ne-am proptit la o masă și am cerut un păhărel de tsipouro (7 euro) și o halbă mare de bere (6,50 euro), respectiv o limonadă (6,50 euro). Băuturile ne-au fost aduse însoțite de o farfurioară cu alune și o alta cu chipsuri, plus un sos pe bază de mentă care mi-a plăcut mult.

Între timp am studiat și fotografiat localul - foarte mare, cu terase pe mai multe niveluri și spații generoase între mese, interior climatizat, baie imaculată. După ce ne-am potolit setea, ne-am gândit să comandăm și de mâncare iar meniul ce ne-a fost prezentat ne-a dovedit fără putință de tăgadă că Zonarʼs este specializat în bucătărie modernă și deloc ieftină. După o matură chibzuință, eu am ales tramezzini (rulouri de curcan afumat înfășurat în brânză katiki și o foaie de salată stropită cu sos de hrean, servite cu salată de lăptucă și morcovi - 8 euro) iar Adrian plăcintă cu brânză (9,50 euro). Am adăugat un pahar de bere (4,50 euro) și un frappé - 4,80 euro.

Total consumație 46,80 euro, 50 euro cu tot cu bacșișul pentru chelnerul tânăr și drăguț, bun vorbitor de engleză. Scump, foarte scump, mai ales că la capitolul mâncare nu bifaserăm decât niște gustări, dar asta e, capriciile costă și spuneți și voi, cât de des se întâmplă să iei masa la poalele Acropolei ateniene?

Gyro Restaurant, strada Admitou, vizavi de intrarea la stația de metrou Attiki.

Cu totul altfel au stat lucrurile la acest local modest, de cartier, pe lângă care treceam zilnic în drum spre și dinspre centrul Atenei. Dimineața pe la 8.30 cele 5-6 mese erau deja ocupate de clienții fideli, foarte probabil de prin vecini, care își sorbeau tacticos cafelele din ceșcuțe albe și amestecau cărțile de joc, în așteptarea celorlalți competitori. În vitrină erau așezați puii ce aveau să fie sacrificați la rotisor și prețul afișat - 7 euro un pui întreg - a fost cel care ne-a făcut mai întâi cu ochiul.

În două rânduri am achiziționat o astfel de orătanie, pe care am dovedit-o în câte două prânzuri consecutive, dar marele nostru necaz era că la orele la care ne întorceam noi din hălăduielile de dimineață, adică pe la 14, kokoretsi se terminau... Asta până ce, într-o zi de duminică, după ce am vizitat bazarul din Monastiraki și am urmărit schimbarea gărzii în piața Syntagma, am revenit acasă mai devreme decât de obicei și victorie :)) - în vitrină încă se învârteau câteva frigări cu kokoretsi. Doar 6,50 euro/porția, cu tot cu cartofi prăjiți, bașca o scurtă (și anevoioasă) conversație în engleză cu proprietarul, care se plângea, bineînțeles, de „crisis”.

Grozav ne plac cârciumioarele astea mici și simpatice!

Și drept dovadă,

Καφενείο Ο Λαμπίρης, mai simplu spus, cafeneaua din Piața Attikis nr. 2.

Și acest local fără pretenții se afla în apropierea domiciliului nostru temporar, așa că l-am onorat cu prezența într-o zi la prânz, după ce ne-am odihnit la umbră, pe o bancă, în părculețul din fața sa. Meniu scris nu exista, chelnerița nu știa o boabă englezește și a apelat la un consumator (mai mult ca sigur „de-al casei”), cu care ne-am înțeles de bine, de rău. Am comandat câte o sticlă de bere - 2,80 euro, peștișori (gavros) prăjiți - 7 euro și calamari prăjiți (8 euro). Totul bun și ieftin, pâinea nemaipomenit de gustoasă, serviciul rapid - ce altceva îți mai poți dori atunci când te roade foamea?!!

Vă spuneam că pe parcursul sejurului nostru de 9 zile am cotizat substanțial, în special cu beri și frappéuri, la diverse stabilimente. Nu vi le înșir pe toate, doar pe câteva pe care mi le-am notat și pozat.

Cafe Melina, Str. Lisiou nr. 22, cafemelina.gr/en.

Situat în pitorescul cartier Anafiotika, plin de localuri așezate în terase pe pantele dealului, acest bistro e un omagiu adus celebrei Melina Mercouri (1920-1994), actriță, cântăreață și politician de stânga, ministru al culturii în două rânduri în guverne PASOK, în care calitate a militat, printre altele, pentru returnarea „marmurilor” Parthenonului însușite de Lordul Elgin vezi impresii sau instituționalizarea titlului de Capitală Culturală a Europei, cu Atena prima deținătoare în 1985.

Localul a fost deschis de patron, un fost prieten apropiat al Melinei, în 1999, și în interior sunt expuse fotografii cu vedeta dar și cu diverși oameni de cultură sau politicieni faimoși care de-a lungul timpului au trecut pragul cafenelei. Noi am preferat terasa umbrită de bougainvillea, de unde am admirat restaurantul Zorbas de vizavi și ne-am răcorit cu câte o halbă mare de bere (5 euro) și un frappé - 3 euro.

Ydria Cafe-Restaurant, Str. Adrianou nr. 68, ydria.gr.

Situat în cartierul Plaka, în capătul uneia dintre cele mai cunoscute străzi ale capitalei elene, în apropiere de Biblioteca lui Hadrian, acest restaurant dispune de o terasă de dimensiuni considerabile, cu separeuri despărțite prin garduri vii și tufe de trandafiri și adăpostite sub palmieri înalți. Atmosfera plăcută, muzica în surdină și răcoarea dată de aspersoare atrag mulțimi de turiști străini, în ciuda prețurilor destul de piperate: un pahar de Aperol spritz 7 euro, un pahar de vinul casei 4 euro. Dar ce contează banii, important e că ne-am simțit bine!

De fiecare dată când am ajuns pe Riviera Ateniană vezi impresii am consumat câte ceva după orele petrecute pe plajă. Dacă la terasa de la Astir Beach comanda a constat din două cupe de înghețată (6,20 euro), un ouzo (6 euro) și o halbă de bere de 500 ml (4 euro), la Batis Beach nu am beneficiat decât de serviciile unui mic întreprinzător, cu o kantina, de unde, așa cum v-am mai povestit, ne-am regalat cu o bere Amstel și un frappé plătind uriașa sumă de 2,50 euro pentru ambele!

Poftim, să mai zică cineva că Atena e un oraș scump! :)

Dacă totuși nu v-am convins că în capitala Greciei se poate mânca și bea bine la prețuri decente, totul depinzând de abilitatea de a descoperi acele locuri unde turiștii nu sunt jecmăniți, atunci n-aveți decât să vă serviți cu portocale direct din pom. Sunt gratis!

Hei, glumesc, nu-s bune de mâncat... :)

Și, „pour la bonne bouche” (nu știu cum se zice asta în grecește!), vă invit să vizionați un filmuleț despre piața centrală din Atena.

Καλή όρεξη (Poftă bună)!

 

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube


[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 20.05.19 12:01:55
Validat / Publicat: 20.05.19 13:08:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 4232 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Cafeneaua din Piața Attikis - gavros și calamari
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47000 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.05.19 12:29:34]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.05.19 13:20:52]
»

@webmasterX: Mulțumesc

webmaster
[20.05.19 14:04:48]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinna
[20.05.19 14:22:23]
»

@Carmen Ion: Azi e ziua de super articole, e al treilea citit, după Țestosu și Irinad, apari și tu frumușel, review-ul tău mi-a pus capac, mi-e foame tare

Da, aceleași prețuri cam peste tot in Grecia și Cipru, Croatia sau Malta, excepție făcând doar Creta care are scorurile Italiei sau ale Austriei.

Mi-e dor de un frappe grecesc dar după ultimul savurat in Creta nu mai am curaj și nici voie

Foarte bun articolul, bine scris, chiar îmi va fi util pentru alcătuirea bugetului pentru Atena, intr-un viitor apropiat.

Felicitări!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.05.19 16:45:24]
»

@webmaster: Mulțumesc, sunt onorată.

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[20.05.19 16:50:30]
»

Mâncarea grecească este una pe care o ador și

cu care mă delectez ori de câte ori ajung în Grecia. Nu mai vorbesc de soțul meu care este chiar mai înnebunit după mâncare, dar și după retsina sau Mythos, Alpha, etc. A mânca la tavernele tradiționale este obiceiul nostru de ani buni, acolo unde manâncă și localnicii, fiindcă știm sigur că acolo este bun, gustos și autentic totul.

Noroc că nu peste foarte multă vreme voi avea plăcerea s-o gust din nou, altfel, la cât de frumos ai povestit despre bucatele grecești, trebuia să caut un local specific de pe aici să-mi astâmpăr pofta.

Toate cele bune!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.05.19 17:04:27]
»

@krisstinna: Eu mi-am făcut datoria și v-am prevenit pe toți să nu citiți reviewul pe stomacul gol! Sper că între timp ai ajuns acasă, unde ai dat iama prin frigider, sau ai găsit o altă soluție ca să-ți astâmperi foamea, căci în țărișoara noastră nu cresc portocali pe marginea drumurilor...

Frappeul... Of, of. Eu tot încerc în București, dar până acum variantele autohtone nici nu spurcă în fața concurenței grecești. De vină să fie cerul de acolo, nemaipomenit de albastru, marea aflată la doi pași sau atmosfera de vacanță perpetuă ce te însoțește în Elada oriunde ai fi?

Mulțumesc pentru aprecieri

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.05.19 17:09:45]
»

@irinad: Mulțumesc pentru vizită și comentariu

Știu că sunteți iubitori ai gastronomiei grecești, ai dovedit-o în nenumărate rânduri prin articolele postate pe AFA.

Poate că ar fi trebuit din start să îi previn pe cititori să nu ia în seamă opiniile mele referitoare la alcool: nu sunt băutoare, îmi plac mai mult sucurile naturale și - evident- frappeul, pe care l-am tot pomenit mai-sus.

Altfel stau însă lucrurile în privința mâncării...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITA
[20.05.19 22:09:43]
»

Ne-ai dat gata! Cei care stiu si apreciaza bucataria greceasca au salivat si inghitit in sec tot inainte si asta pana or ajunge sa guste ceva din bunatatile enumerate.

Superb prezentat! La fiecare fel de mancare simteam mirosul si gustul desi nu imi era foame... Si pentru ca mancarea greceasca inseamna vacanta abia astept sa mai testez ceva si asta sper ca foarte curand.

Pana atunci ma multumesc doar cu frumoasa pledoarie pentru cat de bine si de bun se mananca in strvechea Ellada.

Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[21.05.19 09:11:04]
»

@DOINITA: Mulțumesc pentru aprecieri.

De bucătăria grecească m-am îndrăgostit încă de la prima vizită în această țară: mi-au plăcut simplitatea rețetelor și prospețimea ingredientelor. Și dacă adaugi decorul potrivit, cu marea aproape și cerul fără nori, ai imaginea unei mese perfecte. De aceea acasă rareori ne delectăm cu kokoretsi sau tzatziki - parcă n-au același gust ca atunci când le savurezi la locul de origine...

Vacanță frumoasă în Grecia, oriunde ai alege să mergi!

elviramvio
[21.05.19 14:21:28]
»

@Carmen Ion:

Carmen, ieri eram hotărâtă să nu-ți citesc articolul acesta și desigur să nu-l votez. Dar este ultimul articol despre " mâncătorii" cum zice Crismis pe care-l mai citesc și votez. Nici aici, nici pe bloguri, nicăieri, oricât de celebră ar fi pagina.

Tu ai povestit bine, n-ai nici o vină. Dar profit de ocazie să-mi explic gestul. Citindu-ți titlul mi-am amintit că această hotărâre am luat-o în Atena, după ce am căutat o anume tavernă lăudată și unde am avut cea mai cruntă dezamăgire de când mergem în Balkani, în special Grecia a cărei bucătărie am pretenția că o știu puțin mai mult. Confirm ce spui, la cald, se mănâncă bine și la prețuri obișnuite pentru Grecia turistică. Deja salivez amintindu-mi câteva locuri.

Cum am mai luat plasa asta cu pomul lăudat și în Veliko Târnovo, cum chiar restaurantul ultimei noastre întâlniri AFA a fost controversat deși pe noi ne-au servit excelent, cum am mai luat ceva plase și în București, am zis gata cu poveștile despre restaurante. Mergem după inspirația noastră de moment dar nici nu mai povestesc despre ele. Așa că vă rog, pe tine și pe toți autorii mei favoriți de pe AFA să nu vă supărați că voi ignora total aceste articole.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[21.05.19 15:50:12]
»

@elviramvio: Dragă Elvira, îți respect decizia și nu mă supăr - fiecare cu ideile lui. Oricum, mulțumesc pentru aprecieri.

Reviewul meu nu se constituie propriu-zis într-o recomandare, ci mai degrabă într-o prezentare a opțiunilor gastronomice din Atena, cu accent pus pe micile cârciumi de cartier, pe care nu încetez să le sugerez cititorilor drept cea mai autentică și mai ieftină soluție de potolire a foamei nu numai în Grecia, ci oriunde în lume. În sensul acesta, rotiseria de vizavi de stația de metrou Attiki și cafeneaua din piața Attikis nu sunt, practic, recomandări, căci numai cine se cazează în zonă poate ajunge acolo, însă astfel de mici restaurante frecventate îndeosebi de localnici se întâlnesc în orice cartier al Atenei și servesc mâncăruri simple și gustoase, adică exact ceea ce căutăm și apreciem noi.

Să-ți mai spun un secret: eu nu citesc niciodată recomandările de restaurante de pe TripAdvisor, pentru simplul motiv că în covârșitoarea lor majoritate cuprind localuri scumpe, de fițe, adevărate capcane pentru turiști.

Așa că stai liniștită, te înțeleg perfect...

elviramvio
[21.05.19 16:17:40]
»

@Carmen Ion: m

Mulțumesc Carmen, știam că tu înțelegi. Nici eu nu mă iau după TripAdvisor (doar o dată după teapa ateniană am intrat pe site, incercam sa mă lămuresc ????). In restul locațiilor pe unde am fost in Atena, obișnuite, a fost super bine, mâncare bună, multa și prețuri ok, obișnuite.

O zi buna sa ai!

dorgo
[26.05.19 10:01:57]
»

@elviramvio+@all) Mai fratilor, dupa 10 ani de AFA voi nu v-ati dat inca seama ca in materie de mancare si cazare (adica stomac si cearceaf), cel mai singur lucru e lucrul nesigur. Si schimbator, ceea ce a fost rau poate deveni bun, in timp, si invers. Internetul turistic nu poate tine pasul cu schimbarile. Din 10 reviuri despre un hotel sau un restaurant, 5 vor fi pozitive, 5 vor fi negative, ce sa mai crezi? dar... agentiile turistice, mereu iti prezinta doar partile frumoase ale excursiei, bucatele apetisante, plusurile hotelurilor, in fata carora e mereu soare, camerele sunt impecabile, bai fara crapaturi, furnici sau gandaci, despre mirosul de canal nici nu mai vorbesc, caci acela nu poate fi fotografiat, nici un recptioner nu-ti va spune ca hotelul lor e plin de turisti englezi car fac galagie toata noapte, sau sub geamul tau e-un restaurant unde muzica sau karaoke, inceteaza doar la unu noaptea. Si-atunci va-ntrebati de ce unii si-au aruncat definitiv ancora ani la rand in aceeasi statiune de pe malul Mediteranei sau altundeva, pe care o stiu ca fiind linistita si relaxanta si unde soarele e la fel de stralucitor ca oriunde (el n-are niciodata 2,3, 4 sau 5 stele), nisipul e la fel de cald si apa e la fel de uda si langa un bungalow, precum si langa un hotel de 5 stele cu UAI? Adesea vezi pe net mancaruri " de expozitie" ! Eu spre exemplu la 4 stele la Hurghada, la " all" , am servit zilnic un peste ce arata si avea un gust excelent (Red Sea Fish), cu exceptia a doua zile, cand nici eu si nici prietena mea, nu ne-am putut atinge de el, caci avea acelasi aspect grozav dar era sarat, geletinos si scarbos. L-am lasat in farfurie. Nici o agentia turistica nu te-avertizeaza, ca sa porti papuci de plastic in apa Marii Rosii, unde bucatile taioase de corali stau in nisip si poti calca pe ele. In contract, totul suna bine: daca mergeti in optionale "numai" cu firma-mama (care e mult mai scumpa decat cele locale) nu veti avea surprize, va garantam securitatea! Povesti! In Egipt, in nici o parcare unde am stationat cu autocarul firmei-mama, gardianul inarmat ce ne apara, nu statea in afara autocarului, ca sa supravegheze daca cineva nu arunca vreun pachet cu surprize sub el. In ultimele 6 luni, au avut loc 2 atentate in Egipt, ambele in parcari nepazite. De aceea, orice calatorie, e-o aventura supusa regulilor hazardului.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[26.05.19 10:28:29]
»

@dorgo: Dragă Călin, deși ecoul tău e adresat Elvirei, sper să nu te superi că-ți răspund.

În principiu, ai dreptate: orice călătorie e o aventură și n-ai cum să cunoști toate amănuntele dinainte și să prevezi tot, mai ales în materie de cazare și mâncare: hotelul se poate degrada dacă personalul se schimbă sau banii nu sunt suficienți pentru renovare, calitatea mâncării poate varia în funcție de bucătar etc.

De aceea e bine să citești opiniile cele mai recente ale clienților și să nu te mulțumești cu recomandările agenției de turism.

Și tot de aceea mie îmi place cel mai mult să scriu impresii de călătorie, nu reviewuri de cazare sau restaurante : bisericile, palatele, muzeele, străzile, piețele rămân la fel, cu mici excepții sau modificări, în timp ce la hoteluri și cârciumi poți să ai parte de surprize - plăcute dar și neplăcute.

Să-ți povestesc ceva: pe la începutul anilor 2000, la sfatul unei bune prietene, care ”bifase” locul în două rânduri consecutiv, am cumpărat un sejur pe litoralul turcesc într-o stațiune foarte mică - Ackay. Agenția nu mai există acum însă îmi amintesc că prețul a fost infim...

Pe vremea aceea abia începuse nebunia cu litoralul turcesc, eu nu eram membru AFA (site care nici nu exista, de altfel), și nici nu m-am obosit să caut informații suplimentare, mergând pe mâna prietenei.

Iar când am ajuns acolo, după o noapte nedormită într-un hotel din Canakalle plin de țânțari, ne-am luat efectiv cu mâinile de cap: când m-am descălțat ca să intru în baie și să fac duș, tălpile mi s-au înnegrit instantaneu de la mizeria de pe mochetă... În baie băltoacă, instalațiile ca vai de lume, miros pestilențial, o nenorocire de hotel lăsat în paragină. Mâncarea, în schimb (am avut demipensiune) foarte bună și muuultă...

Soțul meu s-a supărat așa de tare pe mine, încât nici nu a vrut să meargă la plajă: își petrecea ziua pe balcon, citind.

Nu am idee cum de decăzuse hotelul în asemenea hal într-un răstimp de numai un an, dar uite că se întâmplase, și probabil că și dacă aș fi insistat să caut informații suplimentare, tot n-aș fi aflat în ce stare deplorabilă se găsea.

Asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm totul la voia întâmplării; pe cât posibil, e bine să ne informăm cu privire la locurile de cazare și de potolit foamea din zonele unde intenționăm să ajungem pentru a alege, cât de cât, în cunoștință de cauză.

elviramvio
[26.05.19 15:48:09]
»

@dorgo:

Pentru că ecoul imi este într-un fel adresat și pentru că te-ai reactivat așa de frumos cu Egiptul (te invidiez ????), Căline dragă află că nici eu nu prea merg pe ce au zis alții. Chestia cu restaurantele e clară, calitatea se schimbă nu după sezon ci după tură, după tunete și fulgere, după razele de lună. Am mai mers pe la lăudate, recunosc mai rar și pot spune că rezultatele au fost jumi/juma. Dar cel de acum mi-a, de fapt ne-a pus capac și a fost hotărâtor să nu mai scriu în veci despre locuri de mâncat. Poate îmi spune și mie cineva ce fel de variantă de gyros este un simplu bol doar cu feliuțe de carne, fix atât! Am fost calmi și delicat le-am spus că suntem vechi prin bucătăria grecească și am mâncat multe feluri de gyros și musaca. Pauză din partea lor, de nepătruns precum pietrele Atenei! Dar altfel îmbrățișări, invitații, povești de câte românce aveau angajate, ba chiar și una luată de nevastă, de unde își iau produsele, care din ei a fost în România la Dracula desigur... Ce să spun, problema a fost la taverna Liondi! Și privind în urmă la ce am observat la alte mese din acea seară, realizez că nici pe alții nu i-au servit cum trebuie dar cu vorba i-au îmbrobodit. Talent recunosc. Colegii care au scris despre Liondi, valoroși pe AFA și dragi mie, nu au nici o vină. Treceam peste asta dar abia după șoc - sincer a fost un șoc și singurul balcanic, în timp - am pieptănat TripAdvisor și acolo m-am lămurit că orice reclamă are un preț iar simpaticul grec cu care ne-am întreținut în acea seară, de fapt răspunde foarte obraznic celor care încearcă să-și arate o nemulțumire cât de mică și le pune în față zecile de comentarii excelente. Care știm bine că sunt de multe ori plătite într-un fel sau altul. Q. e. d.

Acum să știi că în Atena am mâncat excelent și porții mari la prețuri egale cu Liondi sau cu alte taverne din Salonic, Kavala, mă rog. Dar asta a fost la locații alese instant, fără recomandări, fără note, stele și ce-or mai fi. Liondi a fost singura belea, dar belea că noaptea mi-a fost și rău de la mâncarea lor, eu de obicei nefiind chiar așa... sensibilă.

O vară frumoasă îți doresc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, DOINITA, dorgo, elviramvio, irinad
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm? Taverne în Atena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063068866729736 sec
    ecranul dvs: 1 x 1