GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Scholarchio - taverna la umbra vitei de vie
Urmatoarea cazare, pentru doua nopti, a fost in Atena, dar nu despre asta am sa va povestesc ci despre o taverna unde mananca grecii ce ajung in zona veche a orasului.
Am plecat cu metroul din zona unde locuiesc prietenii nostri cu destinatia centrul Atenei si mai exact zona Monastiraki, Plaka. Atena, am vazut-o de multe ori, dar acum am vazut o alta fata a orasului, am mers prin locuri pe unde se plimba atenienii, am admirat locuinte ale acestora, am servit o inghetata, o cafea, acolo unde clientii sunt majoritari localnici si mai putini turisti. Am colindat pe strazile din preajma Acropolei, prin Monastiraki, o zona plina de magazine, apoi prin Plaka de unde poti cumpara mici atentii pentru cei de acasa direct de la producatori si la preturi acceptabile. Aici veti gasi multe articole “hand made” reale. De multe ori cei care vand sunt si cei care le- au realizat.
Nu ne-am propus sa vizitam ceva ci doar sa umblam pe strazi fara o destinatie precisa si a fost nemaipomenit. Dupa cateva ore de umblat ne-a prins si foamea si cum eram inca in Plaka, prietenul nostru a ales taverna “Scholarchio”, cu o terasa frumoasa la umbra vitei de vie. Tot de la el (care e grec) stim ca daca vrei sa mananci bine atunci in Plaka trebuie sa mergi.
Ne-am asezat la o masa si imediat a aparut si ospatarul si dupa ceva discutii in limba zeiilor olimpieni, a adus apa si painea si in scurt timp au inceput sa apara platouri, boluri, farfurii cu bucate care mai de care mai aromate si apetisante.
In timp ce noi ne delectam cu: dolmades, gigantes, tzatzki, spetzofai (o mancare cu carnaciori picanti si un sos rosu ce se consuma dupa un chef, i se mai spune si mancarea chefliului), pasta de fava, tiriopita (placinta cu branza), horta (plante verzi fierte si stropite cu suc de lamiae si ulei de masline), chiftele din dovlecei, carnaciori si salata, la o masa vecina apare ospatarul cu o tava imensa, o prezinta, iar cei de la masa aleg felurile dorite. Ni s-a explicat ca asta e regula casei. Ospatarul prezinta, iar clientii aleg in cunostinta de cauza. E periculos daca esti flamand si ai in fata ditamai tava cu bunatati. Uiti ca ai doar un stomac si acela limitat. Acest mod de prezentare a meniului l-am intalnit si in Bucuresti, dar numai pentru desert.
Dar si noi am mancat pe cinste beneficiind de recomandarile pertinente ale cretanului de langa noi.
Dupa ce foamea s-a ostoit am inceput sa cercetam ce era in jurul nostru si am descoperit ca si in interior restaurantul este foarte frumos. La primul nivel o sala spatioasa cu mobilier frumos din lemn, cu multe fotografii alb-negru pe pereti, cu caricaturi care mai de care mai hazlii (pentru a le pricepe textele ai nevoie de translator, sunt scrise doar in greceste!), cu multe obiecte decorative adunate probabil din 1930 incoace.
De aici pe o scara “melc ”ajungi la urmatorul nivel unde acelasi stil placut si primitor te intampina. Sala e mai mica, dar si aici te poti bucura de placerea de a savura bucatele gustoase afara pe cele doua balcoane cu vedere spre strada principala. Si aici ai multe fotografii ce au surprins, proprietarii sau familiile acestora la diferite evenimente, obiecte decorative, un gramofon, un aparat de radio.
Dupa o masa pe cinste, servita intr-un loc placut, intr-o companie deosebita cu o muzica greceasca de calitate ce iti mangaia placut timpanul, am pornit din nou pe strazile batranei doamne, Atena.
Am coborat pe stradutele petruite, strajuite de casute albe si ghirlande cyclamen de voukamvilia, visand, cu ochii deschisi, la vremurile de odinioara a acestui minunat oras. Am trecut din nou pe langa Acropola, am facut mici cumparaturi in Plaka, apoi un scurt popas la Mitropolie si am incercat sa prindem si o schimbare de garda la Sintagma, dar am ajuns cand tocmai se terminase. Am prins cu alte ocazii schimbarea garzii, am vazut evzonii si in tinuta de gala si in cea de toate zilele, dar mereu ma emotioneaza si imi place momentul. Ne-am multumit cu pozele facute unor miri (probabil indieni sau pakistanezi) care au dorit sa se pozeze cu evzonii si cu cladirea parlamentuui grec si ne-am continuat plimbarea.
Din zona vestigiilor antice si a stradutelor mici si cochete am trecut in zona strazilor moderne, cu cladiri din sticla si beton, cu magazine a caror vitrine mari isi etaleaza produsele de firma, cu cafenele ce inlocuiesc tavernele atat de cautate de turisti. Si strada Bucuresti este una din acestea.
Am oprit din nou pentru eventuale cumparaturi la unul din marile lor magazine”Attica” si apoi o binemeritata pauza la un bar cochet, pentru un cocktail sau o cafea.
Si uite asa, o plimbare pe strazile Atenei se transforma intr-o amintire frumoasa menita sa ne hranesca sufletul pana la vacanta urmatoare.
Trimis de DOINITA in 15.11.17 23:01:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@DOINITA: Imi pare rau ca nu am prins SB-ul insa asta e m-am bucurat si de ceea ce am oferit insa si mai mult de ceea ce ne-ai oferit tu aici.
Un articol minunat, poze frumoase, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Multumesc frumos, pentru aprecieri si pentru vot!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 [Gods’ Restaurant Atena] La miezul nopţii, la pas prin Atena, în căutarea unei taverne deschise — scris în 31.01.22 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Unde și ce am mâncat noi la Atena – în Alimos, pe Rivieră — scris în 29.10.19 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Unde și ce am mâncat noi la Atena – în zona centrală — scris în 26.10.19 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 [Tzitziras and Mitziras] Tzitziras-Mitziras – Restaurant grecesc cu specific cretan — scris în 08.10.19 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Ce bine se mănâncă în Atena! — scris în 20.05.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Mâncătorii în Atena — scris în 10.03.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 [Liondi Traditional Greek Restaurant] Liondi, un local cu faimă bună printre români, pe drept câștigată — scris în 28.12.17 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ