BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurante Txapi Txuri
Dacă mă gândesc pe unde am luat masa în ultimul timp, trei restaurante îmi vin imediat în minte. E vorba despre cele în care am mâncat chestii pregătite cu artă, plecând de la legume proaspăt culese din grădină sau de la pește abia pescuit, miel tăiat de dimineață pentru masa de seară, lapte și ouă din ferma proprie - în fine, înțelegeți ideea. Despre ultimul am vorbit: Suður-Vík Restaurant vezi impresii. În altul am intrat astă vară, la Istanbul: Ismet Baba Fish Restaurant, nu am mai mâncat nicăieri așa un pește (de fapt, mai multe soiuri de pește). Al treilea - la Mediaș, în octombrie, Hunting Club, a povestit despre el @goja valer vezi impresii.
La nivelul lor din punct de vedere al mâncării (și cu prețuri mult mai bune 😍) aș așeza acest restaurant „de țară” , Txapi Txuri din Murillo el Fruto, sat aflat la 20 de kilometri de orașul medieval Olite, reședință a regilor Navarrei, și la 10 kilometri de Rezervația Naturală Bardenas Reales, înscrisă în lista UNESCO, secțiunea Patrimoniu natural. Zona este slab populată, prin urmare restaurantul (atașat unui hostel) este destul de cunoscut, Murillo el Fruto fiind un loc de înnoptare ales de multe persoane care doresc să exploreze împrejurimile. Împrejurimi care oferă mult mai multe puncte de interes decât cele amintite de mine, pe care le puteți afla, de exemplu, de pe site-ul oficial, bine pus la punct: txapitxuri.com.
Restaurantul folosește drept sală de mic dejun a hostelului omonim; fiind a doua clădire după Casa Rural la Cañada vezi impresii, unde eram noi cazați, și având același administrator, am fi putut lua și noi acolo masa de dimineață. Doar că nu știam dinainte de această posibilitate și ne făcuserăm provizii destul de mari, pe care nu ne-am îndurat să le aruncăm. În schimb, am ales să mâncăm aici în cele două seri.
Problema e că restaurantul este foarte aglomerat, nu prea ești primit fără rezervare. Popularitatea este adusă de faptul că e menționat în Ghidul verde Michelin ca un loc grozav & ieftin (ceea ce și este). Pe Google, unii își arată curiozitatea dacă are stele Michelin; nu, nu are, e o simplă recomandare în ghid.
Pentru a doua zi am făcut rezervare, pentru prima... ne-am așezat la masă la 21:30, după ce s-a ridicat un grup care avea cazare în altă parte și venise aici doar pentru cină. Proprietarul a prelungit programul pentru noi special, în mod normal era deschis 20-22 (chiar 20-21:30, văd acum pe site orarul de iarnă). Pozele atașate sunt din ambele seri, se poate vedea curtea în care am așteptat eliberarea unei mese, restaurantul mai aglomerat, dar și gol - în prima seară, noi l-am închis :).
Pentru a vă da seama cât de bine ne-am simțit aici: eu stau destul de mult pe telefon. E bine, în prima seară am uitat cu totul de el și, la final, l-am și uitat în restaurant. Fiind obosiți, am plecat direct la culcare. Mi l-a adus proprietarul a doua zi, de dimineață (apucasem să-i remarc lipsa și să mă panichez nițel).
În P27 puteți vedea meniul „de vară” , pe site îl puteți studia pe cel „de iarnă” . Eu am comandat miel (de două ori!), care a fost genial - văd că în această perioadă nu este disponibil. „Lista de bucate” este scurtă de tot; venind de două ori și fiind mulți, cam tot ce e acolo a fost și pe masa noastră. Aperitivele au fost grozave, felurile principale la fel (a fost lăudat mai ales codul - bacalao), cu toții ne-am lins pe degete. Mi s-a spus că desertul nu a fost la nivelul așteptat, dar s-a mâncat în prima seară și unii au cerut și în cea de-a doua, semn că era comestibil :).
Sevirea nu a fost foarte rapidă, totul se gătește pe loc și durează. Aceasta nu e, însă, o problemă 😉: au vinuri excepționale, din zonă, cu preț accesibil. Patronul ne-a recomandat mai multe sticle, nu aș ști să spun care a fost mai bun. Oricum, pe aici inclusiv Rioja poate fi considerat, cumva, „vin local” , pentru că vestita zonă viticolă nu este prea departe (mai puțin de 100 de kilometri către vest).
În mod clar, este de (re) venit aici!
L.E. Prețul din caseta tehnică include două feluri / fel principal + desert și contribuția la vin. Vreau să subliniez că e chiar ieftin în acest loc.
Trimis de adso in 21.12.24 12:45:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în zona Olite?, OLITE" (nou-creată pe sait)
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
Mi se pare plăcut acest Txapi Txuri, interiorul chiar îmi place! Mai mult, însă, îmi place ce-am văzut în farfurii!
Și mie-mi place mielul încă din copilărie, mai ales dacă este gătit până carnea „se topește” în gură! Cu câțiva ani în urmă n-am mai apucat (stând „la coadă”) să iau miel de la „sibieni” - așa le spunem noi, bucureștenii, celor din Sibiu, care vin la piață cu tot felul de produse din zona lor - și mi-au oferit carne de ied, asigurându-mă că este la fel de gustoasă! Așa a și fost , seamănă foarte bine cu cea de miel.
Porția ta din P30 arată de nota 20, cu legumele trase „la tigaie” și cu cartofii aurii alături!
Nu știu de ce unii comeseni n-au fost încântați de desert! În P32 și 33 îmi pare că este o cremă de zahăr ars, alături de o lingură de înghețată, de vanilie sau rom. Eu iubesc acest desert, chiar dacă nu-l mai fac de muultă vreme în casă!...mdeh, frica de greutate în exces!
Mă bucur că va-ți răsfățat papilele gustative, tu și grupul de prieteni! Să vă fie de bine!... și... Sărbători cu bucurii în casă și în suflete!
P.S. Mai e puțin și vine Moșu'🤶Mă mănâncă palmele să deschid cadourile de sub pom, pentru că sunt, chiar la vârsta mea, nerăbdătoare ca un copil!
@doinafil: Multumesc mult pentru ecou!
Aveti dreptate: atmosfera si servire buna intalnesti mai des decat mancare ireprosabila. Iar aici asa a fost, la pachet cu un pret prietenos. In rest, in Spania, nu am gasit restaurante unde un fel principal sa fie sub 20 de euro. Am mancat miel in Madrid, in ianuarie 2023, nu in centru, sa zici ca am nimerit in vreo capcana pentru turisti, cu 26 de euro. Portia a fost mai mica si gustul un nivel mai jos.
Daca este miel in meniu, asta comand, aproape invariabil. Cei care ma stiu rad de mine cand imi iau altceva .
Va doresc Craciun fericit si cadouri frumoase de la Mosu'!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)