REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Casa Ilinca - Punct gastronomic local
Când am plecat în scurta noastră plimbare pe meleaguri dobrogene, nici nu gândeam că voi ajunge la Jurilovca, la Casa Ilinca. Cei care au alcătuit programul zilei au vrut ca masa de pește să fie o surpriză pentru noi. Da, a fost o surpriză, dar numai pe jumătate pentru că... cine merge la Dunăre sau la mal de lac și nu începe să viseze încă de dimineață la un prânz cu un pește preparat "ca la mama lui"? În afară de asta, nu poți spune că ai vizitat cu adevărat un loc dacă nu ai pătruns măcar un pic și în cultura sa gastronomică. Tocmai o astfel de experiență ne aștepta și pe noi la Casa Ilinca din Jurilovca, situată în Strada Pacii, nr. 33.
Casa Ilinca - Punct gastronomic local cum a fost denumită, este cu adevărat un punct de interes și de curiozitate mai ales pentru cei care nu au mai fost niciodată acolo.
Încă înainte de a-i trece poarta, te va frapa decorul alb-albastru care împodobește frumoasa casă tradițională lipovenească. Sunt culorile cerului și ale apei care i-au însoțit întotdeauna pe lipoveni. Nu poți să nu remarci dantelăria de lemn atent lucrată și colorată în albastru. În același stil sunt și celelalte acareturi din ogradă. Toate acoperișurile sunt din stuf clădit în straturi groase, tunse "perie" pe margini, la streșini. De pe acoperișul casei te privesc niște fascinanți ochi albaștri, cu gene tot din stuf. Sunt aerisirile podului.
Curtea casei este o adevărată terasă în aer liber, amenajată cu mese mai mari sau mai mici, așezate sub umbrele, sub cerul liber sau sub crengile protectoare ale unui nuc. Partea din spate a curții este locul ideal pentru plajă pe un șezlong și o mică distracție la ciubărul existent acolo.
O masă în aer liber, în cadrul deosebit de aici, te poartă cu gândul la vremurile de altădată, când se trăia simplu, dar frumos.
Pentru noi, un grup destul de mare, mesele au fost rezervate din timp și așa vă sfătuiesc să faceți și voi dacă aveți de gând să ajungeți acolo. La sosirea noastră, în zi de duminică, terasa era ocupată la mai mult de jumătate din capacitate. La poartă erau oprite mașini înmatriculate în multe zone ale României, semn că lumii turistice nu-i este străin acest loc.
despre SERVICII
Într-un "du-te, vino" continuu, mai multe persoane luau comenzi, aduceau mâncarea la mese, încasau, debarasau... Nu erau înveșmântate în ținuta scorțoasă a ospătarilor, cea cu care eram obișnuiți, părând mai curând niște ajutoare din familie... Politicoși, atenți și cât se poate de operativi.
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
La Casa Ilinca - Punct gastronomic local, toate preparatele culinare sunt gătite cu grijă, din pește capturat de pescari în zorii aceleiași zile, pentru că cel mai bun pește este cel proaspăt. Șefa bucătăriei, o blogăriță căreia nu-i dau numele (voi spune doar că este una dintre cele mai cunoscute. Dacă doriți amănunte, căutați-o pe internet și o veți găsi!) ne-a declarat: "La noi nimic nu se congelează. Peștele este adus dimineața, apoi este triat și gătit. Totul este proaspăt".
Ne-a spus că nu se prepară decât meniul zilei, adică o ciorbă de pește și pește prăjit. Dacă vei întreba ce pește este cel pe care ți-l aduce prăjit, vei avea surpriza de a nu fi lămurit și asta pentru că în aceeași tranșă, după cum a picat în plasă, poate fi crap, șalău și... cine mai știe ce altă specie de pește?
Prețurile nu sunt dintre cele mai mici. Ciorba de pește - 30 lei/porția, Pește prăjit cu mămăliguță, lămâie și mujdei de usturoi (foarte concentrat și bine făcut) - 45 lei porția.
O limonadă costă 18 lei. Atunci când am fost noi mai puteau fi comandate Prăjituri cu iaurt - 20 lei/porția. Nu știu cum erau prăjiturile pentru că noi nu am comandat. Toată lumea s-a repezit la preparatele de bază - ciorbă și pește prăjit.
Plata se poate face cash sau cu card.
Mai trebuie să spun că la Casa Ilinca din Jurilovca, periodic au loc evenimente speciale, cu mese rezervate și cu meniuri speciale, cu invitați de marcă din lumea artistică românească.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
După ce v-ați îndestulat la o masă de pește, puteți face o plimbare prin Jurilovca – așezare tulceană întemeiată de lipoveni. Portul cu bărcile pescărești, casele vechi, în stil lipovenesc, dar și complexul celor două biserici cu clopotnițe înalte și cu turle robuste sunt câteva din punctele de atracție ale satului din acest capăt de țară. În zonele din jur sunt și alte locuri turistice, istorice, religioase, de agrement...
De la Jurilovca se poate ajunge cu vaporașul la Gura Portiței, satul de vacanță situat pe fâșia îngustă de pământ dintre lacul Golovița și Marea Neagră.
Trimis de iulianic in 04.07.23 06:15:58
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în JURILOVCA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iulianic: Fain! Îi urmăresc pe fb, dar încă n-am ajuns. Am ajuns însă recent la un astfel de punct gastronomic local de pe litoralul românesc. O să povestesc, merită.
Să vă fie de bine! Plăcută locație... casa, curtea și mai ales preparatele din pește!
Aceste puncte gastronomice locale le-am întâlnit în mai multe zone prin țară, țin porțile deschise cât servesc ce au gătit în ziua respectivă... sunt de apreciat!
Aici, vorbim de un loc arhicunoscut... și n-am înțeles de ce ați spus că surpriza a fost doar pe jumătate... ?!?!
Și nouă ne-a plăcut la Jurilovca!
@crismis: Da, se pare că acest concept – Punct gastronomic local – prinde viață tot mai mult. Din câte știu, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 este inițiatoarea acestui concept.
Punctele gastronomice locale, aceste unităţi reprezentate de bucătăriile particulare din incinta locuinţelor din mediul rural, unde se prepară şi se servesc produse culinare după reţete specifice zonei, oferite direct consumatorului final, nu pot fi decât benefice. Pentru proprietar, dar și pentru turist.
Aștept să citesc și despre experiența ta.
@ANILU: Mulțumesc pentru urare!
”... și n-am înțeles de ce ați spus că surpriza a fost doar pe jumătate... ?!?!
Surpriza a fost pe jumătate pentru că ne așteptam cu toții și chiar speram să avem parte de un prânz pe bază de pește. Păi, se putea altfel dat fiind zona pe care o vizitam?
Referitor la locație, la frumusețea casei tradiționale lipovenești, la preparatele de la Casa Ilinca, surpriza a fost mare. 100% și nu doar pe jumătate. Sperăm să mai ajungem acolo.
Urmare a rewiew-urilor pozitive, la întoarcere spre casă, am decis să luam masa la Casa Ilinca. Locația este drăguță, curtea casei amenajată ca o terasă.
Însă mâncarea ne-a dezamăgit. Pentru aperitiv ni s-a spus ca au salata de icre, chifteluțe de pește, zacuscă de pește, salată de vinete și specialități de pește afumat, specificând ca unele sunt produse sunt aduse de la fabrica de pește din Tulcea.
Deoarece produsele respective se gasesc în majoritatea supermaketurilor din țară, am cerut ceva produs local. Domnișoara care ne-a servit a mers să aducă comanda, revenind însă să ne comunice ca salata de icre nu este gata iar peștele afumat, produs local, s-a terminat.
Ca urmare am primit un platou cu 6 chifteluțe de pește foarte mici, un bol mic de zacuscă de pește, cam de marimea unei cești de espresso mic și o felie de telemea, însoțite de niște felii de roșie și castravete.
A urmat o ciorbă de pește (bunicică) și 2 saramuri de crap. Aici dezamăgirea a fost totală: crapul era prăjit în malai, nicidecum gătit pe plită sau grătar, iar deasupra era turnat un sos de roșii. Totul era fad, reîncălzit, dar nu suficient. Mămăliga era fierbinte, dar fără sare.
Costul mesei: felurile menționate mai sus + 2 beri de 330 ml și 1 limonadă = 200 lei.
@Cici 2023: Nu știu în ce perioadă ați fost, dar atunci când am fost noi, ni s-a spus că ei nu pregătesc decât meniul zilei. Adică ciorbă de pește și pește prăjit. S-ar mai fi găsit și nu știu ce desert, un fel de plăcintă cu mere, dar nimeni din grupul nostru nu a cerut. Ciorba și peștele prăjit cu mămăliguță și mujdei au fost la înălțime.
De asemenea, nu știu ce se servește acolo la mesele festive. Am înțeles că organizează periodic și așa ceva, ba chiar cu invitați artiști de seamă ai scenei românești.
@iulianic: Am fost saptamana trecută. Adevărat, ni s-a comunicat ca seara urma să aibă un eveniment și la prânz servesc doar borș de pește si... saramură. Dacă spuneau de pește prăjit simplu, nu ar fi fost o problemă, ne place, dar s-a mentionat saramură. Adică au transformat peștele
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 [Casa Ilinca - Punct gastronomic local] Punct gastronimic local Casa Ilinca din Jurilovca — scris în 14.07.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 [Terasa Sailors] Experiență culinară deosebită — scris în 26.07.21 de danut_sirbu din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 [Restaurant Gura Portiței] Atenție la meniu!! cantitatea porților?? — scris în 03.07.21 de ux120607 din ALBA IULIA - nu recomandă
- Apr.2021 [Restaurant Casa Pescarilor [Lunca]] Restaurantul Casa Pescarilor din Lunca, de lângă Jurilovca — scris în 24.06.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 [Restaurant KaLaMache / Săgeata Apei [Lunca]] Delicios KaLaMache — scris în 11.08.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ