GRAD SATISFACȚIE
Circuit Maramureş (10) Păstrăvăria Alex- happy fish (* v. nota)
*Notă: Ce să caute în peisajul mirific oferit de Maramureş sintagma ˝happy fish? ˝ În primul rând că două cuvinte englezeşti se potrivesc ca˝ nuca-n perete˝ cu ambientul şi stilul autentic popular al locaţiei şi în al doilea rând că niciun păstrăv nu poate fi fericit când ajunge pe grătar sau în tigaie.
La câţiva km de Complexul Şuior pe DN18, în comuna Deseşti la marginea satului Mara, privirea mi-a fost atrasă de o cascadă de câţiva zeci de metri care se prăvălea până aproape de marginea drumului. Pe şosea erau staţionate 20-30 de maşini semn că acolo era ceva de văzut şi de mâncat bun şi câteva tarabe cu obiecte artizanale între care magneţii de frigider reprezentând cascada (made în China) erau la loc de cinste.
Lângă cascadă erau câteva construcţii utilitare mici din bârne de lemn, mai departe o casă cu etaj- hotelul, făcută tot din lemn cioplit. Deşi în interior camerele erau îmbrăcate în bârne de lemn şi decorul era rustic, aveau toate facilităţile moderne: baie cu duş, televizor Led, calorifer, pânză de ţânţari, restaurant. In sezon o cameră dublă cu mic dejun continental costa 185 lei în preţ fiind inclus şi accesul la piscina ˝dă pă deal˝. Pentru cei care stau mai multe zile câteva atracţii sunt în apropiere: telescaunul de la Suior 8 km., bisericuţa de lemn din Deseşti 4 km, pârtia de ski de la Cavnic 10 km, valea Izei cu mănăstirea Bârsana 26 km, Sighetul Marmaţiei 27 km, Baia mare 26 km. Coordonatele păstrăvăriei sunt 47.74863 N/23.81562E
Am intrat în păstrăvărie trecând pe un pod sub care era un lac plin de păstrăvi. Prima intenţia a fost să mă apropii de cascada înaltă de 25-30 m şi desfăşurată pe vreo 10m, faţă de care cele de la Bigar, Putna, Cailor ar seca de invidie. Apropiindu-mă de ea dar şi trăgând cu urechea la ce vorbeau alţii mi-am dat seama că e artificială. Este o reproducere perfectă făcută de mâna omului.
În partea de sus, un izvor este captat într-un jgheab lung din care apa cade cu viteză pe nişte pietre amplasate pe versantul unui deal. Şuvoiul de apă ˝se sparge˝pe pietre şi produce spectaculosul efect de cascadă. Construcţia este atât de perfectă încât dacă nu aş fi fost avizată, nu aş fi observat. Apa din cascadă se adună într-un lac, de aici trece în al doilea, apoi în al treilea care se află sub terasa restaurantului, toată această confluenţă făcând bine acelor happy fish, vreo 40000 la număr după spusele unui chelner. Armata de peşti înoată fără grijă neştiind că după câteva ore sau zile ajung pe grătar sau în tigaie.
Pe lacuri sunt şi câteva fântâni arteziene care contribuie la oxigenarea apei şi un jgheab care conduce apa la o moară, o roată mare numită ˝Moara de mălai˝în care sub ochii tăi se macină boabele de porumb. Pe o altă căsuţă de lemn scria Hărnicie, semn că acolo era un atelier cu scule.
Ghidul ne-a dat liber jumătate de oră în care dacă vrem mâncam, dacă nu, vizitam sau faceam şi una şi alta. Mi-era poftă de un păstrăv tras prin mălai făcut ca la mama lui. M-am interesat la o fătucă din personalul locantei cam cât ar trebui să aştept? ˝După ce găsiţi loc la masă şi vi se ia comanda, cam jumătate de or㨠Şi în total de acum, până plătesc? -am insistat eu? ˝Peste vreo oră˝ Acesta este principalul dezavantaj al excursiilor organizate cu program fix. Nu poţi mânca, nu poţi sta mai mult unde vrei tu.
În ziua aceea văzusem Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, urcasem cu telescaunul la Şuior, vizitam acum Păstrăvaria lui Alex şi urma dejun la Ocna Şugatag, apoi după amiaza Memorialul Durerii din Sighet, Cimitirul Vesel din Săpânţa, mănăstirea Peri şi retur la Baia Mare, totul pe repede înainte. Eu vizitasem cu soţul pe îndelete cu patru ani în urmă Memorialul, Săpânţa şi Peri dar ceilalţi, nu ştiu ce au înţeles din acest mixtum compositum tip maraton. Dar dacă eşti singur şi n-ai maşină, pui în balanţă argumentele pro şi contra şi faci compromisul.
Şi ca să nu uit: la dejunul pe care l-am servit mai târziu la terasa Craiasca din Ocna Şugatag s-a pierdut vreo oră, servirea s-a lăsat aşteptată şi peştele a fost unul oarecare. No comment. Ce mi-a mai plăcut la Păstrăvăria Alex? Împrejurimile superbe, planul locaţiei, amabilitatea şi costumele populare ale personalului, strachinile de pământ, curăţenia de la toalete. Vă recomand această păstrăvărie nu numai pentru dejun dar din notele date pe diverse saituri şi de petrecut câteva zile.
Trimis de Michi in 10.09.18 10:50:38
- A fost prima sa vizită/vacanță în DESEȘTI [MM]
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în zona Ocna Șugatag?, OCNA ȘUGATAG" (deja existentă pe sait)
===
Conform Regulamentului AmFostAcolo, articolul va fi publicat fără note, întrucat nu aţi beneficiat efectiv de serviciile acestei unităti de alimentaţie publică.
@Michi: Mama michi, o greșeală s-a strecurat în articolul de față: în poza cu nr. P14 înscrisul este HORINCIE, nu „hărnicie”! Acolo se face horinca, vestita lor băutură.
Felicitări pentru articol! Cascada este bine realizată și, în afara spectacolului, are și funcție benefică pentru păstrăvărie.
Am votat cu drag!
@doinafil: Da Doina, aşa e! Habar n-aveam de horincă, eu ştiam numai de palincă.
@Michi: Se pare că „palincă” o numesc cei de prin părțile mai din josul Ardealului. Știu că, cel puțin, sibienii o numesc așa.
Horincă îi spun maramureșenii și chiar am gustat din ea, de la producătorii particulari din zona Băii Mari, când am fost acolo în vara asta. Are o tărie cam de 52 de grade și am putut să beau, chiar mi-a plăcut! Am și cumpărat pentru acasă (40 lei/kg).
Palinca sibienilor care se găsește în piețele bucureștene este mai tare (30 lei/kg), eu n-o agreez deloc, nici nu pot s-o țin pe limbă, dar'mite s-o înghit!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2020 [Restaurant Păstrăvărie Pintea Haiducu] La Pintea cel haiduc, viteaz sau cum vreți voi, se mănâncă bine și ieftin — scris în 29.10.20 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 [Restaurant Păstrăvaria Alex [Mara]] Păstrăvăria Alex - cam scump, dar merită! — scris în 11.09.19 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- May.2017 [Restaurant Păstrăvaria Alex [Mara]] Pastravaria Alex — scris în 16.05.17 de Linux din ZALAU - RECOMANDĂ
- May.2016 [Restaurant Păstrăvaria Alex [Mara]] Păstrăvăria Alex, MM, DN 18 — scris în 30.05.16 de NELUTU D-tru din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2015 [Restaurant Păstrăvaria Alex [Mara]] Pastravaria Alex din Mara ... un gust amar! — scris în 01.08.15 de calatoru din ARAD - nu recomandă
- Aug.2011 [Restaurant Păstrăvaria Alex [Mara]] Bucate bune servite abramburit la Pastravaria lui Alex — scris în 27.08.12 de adriananicoleta din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2010 [Restaurant Păstrăvaria Alex [Mara]] Pastravarie Mara — scris în 13.03.12 de diana-s din CONSTANţA - RECOMANDĂ