ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 23.08.11
STATUS: SENATOR
LUNA
MAY-2012
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 1 si 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pensiunea Izvorul Muntelui Ampoita - la placinte inainte

Ilustrație video-muzicală
Nicolae Furdui Iancu - Hai iu iu


TIPĂREȘTE

Orice calatorie trebuie sa fie o celebrarea a timpului liber. Iar judetul Alba e un judet al calatorului. Fara exagerare. Are atat de multe de oferit, multe si prea putin cunoscute. Este un loc al naturii, al istoriei, al culturii, al oamenilor hatri, molcomi si primitori. E destul sa privesti o harta administrativa si vei observa imediat forma sa inconfundabila, de inima. De fapt, inima tinde sa devina sigla turistica a judetului Alba, pentru ca in apropierea municipiului Alba Iulia exista o poiana in forma de inima, denumita chiar asa: Poiana Inimii. In vecinatatea ei e Piatra Craivii, un loc incarcat de spiritualitate pura, nealterata despre care se spune ca ar adaposti capul marelui rege dac, Decebal. Sunt multe de spus si de vazut, ca de altfel peste tot in tara, nu imi propun sa poetizez, nici sa alunec intr-o naiva romanta a starii de calator, ci sa scriu obiectiv despre locurile de aici in care am fost, pentru a va face o invitatie indirecta, spre o zona, pe care , o data ce o veti vedea, nu o veti mai putea uita...

Am pornit sa scriu acest review cu gandul la Poiana Inimii, desi ma voi referi la Pensiunea La Mama Lutza. Am fost de multe ori aici, in anii precedenti, avand de fiecare data impresia ca cineva a construit si pus la cale o afacere turistica, nu doar cu mintea, ci mai ales cu inima.

Dar in acest an, iluziile mi-au fost spulberate, din pacate, aceasta pensiune e doar umbra celei ce a fost pana nu demult.

Asezare

Pensiunea Izvorul Muntelui, cunoscuta si sub denumirea La Mama Lutza, o veti gasi in localitatea Ampoita, un satuc ce face trecerea de la deal la munte, asezat la poalele Apusenilor, la doar 12 km de Alba Iulia. Localul are faima in zona, datorita socacitelor (reg., bucatarese) mestere la prepararea placintelor pe lespede si a sarmalelor cu mamaliguta. Se vrea si este un loc primitor, aici te simti “ la tara”, ca la mama sau ca la bunica acasa. E o regasite a acelui “temp perdu” despre care inconfundabil isi si ne aminteste Proust gustand celebra lui madelena.

Acces

Drumul de acces este foarte usor, pe DN Alba Iulia - Zlatna, la km 10, faci un viraj la dreapta si dupa cateva momente te intampina semete si albe Calcarele de la Ampoita, pe care le admiri in voie si le lasi de straja, iar tu, ca si calator, inaintezi pe soseaua ingusta, pana cand, deodata apare indicatorul care semnalizeaza existenta pensiunii. Trebuie trecut un podet, masina se strecoara alene pe sub o poarta de lemn tipica zonei si in fata se deschide imaginea pitoreasca a unui loc verde, verde, verde... E pensiunea La Mama Lutza. Se remarca dragostea pentru frumos, copaci si flori si arbusti.

Parcarea e mare, incapatoare, cu pietris, strajuita de un mic paraias, cu malul inflorit. Lemnul e utilizat cu precadere, la construirea cabanelor, a locului de luat masa din interior si exterior si al diverselor facilitati pentru copii.

Cazare

Exista 10 camere, unele cu baie proprie, altele cu baie comuna. Eu nu am vizitat niciuna dintre ele, dar era plin ochi peste tot. Atmosfera tipica satului transilvanean, cu elemente nu doar de arhitectura specifice locului: fereste cu „ochiuri” mici, ci si cu decoratiuni neaose: stergare, lepedeie, fete de masa simple, din panza. Fiul meu a spus: „aici e ca la tara, nu e ca la oras” si intr-adevar, asa e! Totul e rustic, dar din pacate nu foarte curat. Am vazut doar „tarnatul” uneia dintre cabane, pe jos era ciment, nematurat, misunau sumedenie de pisici.

De-ale gurii

Dupa parerea mea, cei mai multi turisti vin aici pentru a lua masa intr-un loc idilic, desprins parca din poveste. Exista un restaurant, impodobit taraneste, cu mese si scaune din lemn, cu stergare cusute aninate de pereti. Dar atractia principala, mai ales in zilele insorite e gradina pensiunii. Foarte mare, plina de pomi fructiferi, de tot felul de arbusti, de alei pietruite, fantani arteziene, podete, pseudofantani, filigorii. Mesele sunt imprastiate peste tot, pe costisa sau pe tapsanul din spate, unde se afla si locul de joaca pentru copii. Peisajul din jur este mirific!!!

Meniul nu este foarte diversificat, dar gasesti in special produse traditionale, despre care, oamenii ce lucreaza acolo spun ca sunt 100% naturale. Dar eu cred ca nu e chiar asa! Si gustul o demonstreaza, e ca peste tot, ca la orice alt restaurant, nu se simte gustul brut al carnii care sa fie carne! Dar este paine de casa! Am comandat de exemplu, o ciorba de fasole cu ciolan, ma asteptam la ciolanul tipic, de porc, de casa, si am primit bucatele de ciolan imprastiate prin ciorba, ciolan pe care oricine il poate cumpara de la supermarket... Cei mai multi vin pentru a manca placinte, care intr-adevar mie imi plac mult, sunt pregatite pe lespede, adica nu prajite in ulei. Deci, nu sunt unse deloc. Au diverse umpluturi: cu mar, cu branza dulce si sarata, cu varza. Chiar acum, cand scriu imi lasa gura apa... Asa de bune au fost incat nici nu le-am fotografiat, s-au topit repede in burtici de pofticiosi! Dar la prima ocazie, le voi poza si voi reveni. Cea cu mar, de ex., are scortisoara multa si e pudrata cu putin zahar praf, atat incat sa fie inca si mai imbietoare... Placintele sunt delicioase, trebuie ceva vointa sa te poti opri dupa ce ti le aduce la masa. Mai ales ca dureaza mult pana sa iti fie servite, asta pt ca mereu, mereu, acolo, vara e plin. Nu sunt scumpe, 4 ron, indiferent de continutul umpluturii.

Locul e foarte racoros, intim, exista masute pozitionate in spatiu deschis, dar si adapostite de privirile curiosilor prin gardulete firave, din nuieluse.

Ce nu imi place: animalele de companie, caini si pisici, care misuna peste tot, baiatul meu cel mare chiar se sperie de caini, desi sunt foarte blanzi. Pt. cel mic, cainii au fost principala atractie, ceea ce m-a enervat cumplit, ca dorea sa ii tot mangaie, si apoi punea mana in gurita... Apoi, aspectul de neingrijit, de lipsa a unei maini de om gopodar care sa vrea ca lucrurile sa fie grijite si oranduite! Flori crescute anapoda, buruieni, dezordine, geamuri sparte intr-una dintre bucatarioarele unde se pregatea masa, panze de paianjeni pe la colturi...

Si ceea ce imi place enorm, si in ciuda acestor neajunsuri ma face sa revin e spatiul de joaca pentru copii... In spatele gradinii e acest pamant al fagaduintei pt. cei mici, marginit de mese, asezate la umbra copacilor. Exista leagane, tobogane, roti atarnate pt. catarare, masini imobile, pe care copiii le pot conduce imaginar, masinute cu pedala pentru cei mai mititei, mingi, loc cu nisip, unde se gasete galetusa, lopatica si altele... Cei ce merg acolo cu copiii, au momente faine, de respiro, iar copiii manaca mai bine, stiind ca dupa masa urmeaza rasplata: joaca!

Daca locul ar fi mai ingrijit si produsele alimentare ar fi preluate din zona, la Pensiunea Izvorul Muntelui ai simti cum regasesti acel temps perdu al copilariei petrecute la tara...


[fb]
---
Trimis de sunflower in 08.05.12 13:42:23
Validat / Publicat: 08.05.12 15:30:48

VIZUALIZĂRI: 6143 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pensiunea Izvorul Muntelui -atmosfera tipica satului transilvanean
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

sunflowerAUTOR REVIEW
[08.05.12 15:14:07]
»

Va rog sa atasati urmatorul cantec, potrivit cu scrierea: http://www.trilulilu.ro/colectie/nicolae-furdui-iancu-19/nicolae-furdui-iancu-hai-iu-iu.

Multumesc!

---------------------------

REZOLVAT

webmaster77
[08.05.12 15:30:37]
»

Mutat la "Restaurante Alba Iulia si imprejurimi", cred ca se potriveste mai bine aici.

MCM
[08.05.12 16:19:23]
»

Frumos si util (am invatat si un cuvant nou "filigorii")

creivean
[08.05.12 22:36:13]
»

@sunflower:

De când ai apărut pe sait, dat fiind că am crescut (mult şi bine ) la Ighiu, lângă Alba-Iulia şi respectiv lângă Ampoiţa (despre care ne-ai scris aici - apropo, am fost şi eu astă vară acolo, la Mama Luţa şi fiindcă am poze de acolo, poate am să scriu şi eu o scriere), vroiam să te întreb dacă ai vreo legătură cu Pensiunea Sunflower Inn, din locul meu natal Ighiu.

Pe de altă parte, la Piatra Craivii, am fost din nou astă vară şi am şi scris un review despre asta, ce poate fi citit aici.

UPS!!! Am uitat să urc review-ul despre Muzeul Unirii. Mamă, multe datorii neonorate mai am pe sait

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sunflowerAUTOR REVIEW
[09.05.12 08:31:52]
»

@creivean:

Ma bucur sa stiu ca esti nascut si crescut in zona,suntem conjudeteni!! Am o pila aici pe Afa! Glumesc!

La Mama Luţa lucrurile se află în regres vizibil fata de anul trecut, din pacate!

Muzeul Unirii e tot mai activ in viata comunitatii, desi acţiunile directorilor lui pot fi contestate. E mult de spus si nu e aici locul potrivit!

Despre Sunflower Inn, nici nu stiam ca exista, dar daca poarta numele nick-ului meu, trebuie musai mers acolo, daca merita. Am fost de mai multe ori insa tot la Ighiu la Hanul Sf. Gheorghe. E superb!

Citit reviewul amintit si placut, am vazut si o foto cu Poiana Inimii, e superba, cu atat mai mult cu cat acolo nu a intervenit mana omului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sunflowerAUTOR REVIEW
[09.05.12 09:17:58]
»

@MCM:

Eu am invatat mai multe de la tine! Ms!

MCM
[09.05.12 17:29:14]
»

@sunflower: tesekkur ederim prietenii stiu de ce!!

georgep68
[10.08.13 20:15:55]
»

@sunflower:

trebuia sa adaugi si viespile care sunt omniprezente. Trebuie sa ai curaj sa comanzi sirop sau visinata si sa le si bei!

padureanu
[24.08.13 00:30:17]
»

@sunflower: din pacate asa este. regresul este evident. in schimb cadrul natural si curtea pensiunii sunt de exceptie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
georgep68, MCM, padureanu, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Alba Iulia?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074486970901489 sec
    ecranul dvs: 1 x 1