ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2025
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: CONSUL
LUNA
AUG-2024

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Besh Qozon Plov Center

TIPĂREȘTE URM de aici

În zece zile de Uzbekistan am mâncat plov de patru ori, câte o dată în fiecare dintre orașele prin care am trecut. Au fost patru rețete diferite, aproape că se poate spune că nu am comandat de două ori același lucru. În Hiva a fost un fel de pilaf turcesc, în timp ce în Tașkent orezul înota în grăsime de oaie, ceva tare greu de digerat. Cel mai bun a fost cel din Buhara (restaurantul se numea The Plov, foarte foarte fain!), urmat de cel din Samarkand. Cu toate astea, am să povestesc despre Besh Qozon Plov Center din Tașkent, care este o adevărată instituție la nivel național. Încă din Hiva ni s-a spus că trebuie obligatoriu să ajungem acolo, iar în Buhara și în Samarkand ni s-a făcut fixarea: neapărat Besh Qozon! Ne-am conformat.

În primul rând, prezint scuze pentru lipsa bibliografiei: pregătisem acest articol acum un an, dar nu l-am mai urcat aici, că am și eu piticii mei 😊. Prin urmare, nu mai știu exact ce surse am folosit; oricum, multe informații sunt aflate de la ghizii (foarte buni) pe care i-am avut în Uzbekistan și au fost notate de Nicu sau de mine în „jurnalul” excursiei.

Plovul este, în esență, un pilaf cu legume și carne. În Uzbekistan e, însă, mâncare națională: nu există nuntă, botez, înmormântare, banchet sau eveniment public fără plov. Localnicii folosesc chiar zicala: „Dacă știi că mai ai de trăit o singură zi pe Pământ, petrece-o mâncând plov” . A fost recent înscris de către UNESCO pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial.

Se gătește în cantități uriașe și se consumă la mese lungi, împreună cu familia extinsă sau cu întreaga comunitate, cel puțin o dată pe săptămână. Ziua cea mai potrivită este joia: se crede că are proprietăți afrodiziace, iar joia este ziua cea mai bună, în această țară, pentru a concepe copii frumoși, deștepți și cu noroc în viață 😊.

Există o grămadă de cutume care trebuie respectate: se prepară de către bărbați, se folosește doar un anumit tip de orez (nu același, însă, de la o regiune la alta), se fierbe într-un tip de vas standard (iarăși, nu peste tot la fel, în Tașkent au cazane din fontă, în Buhara sau Samarkand oale din ceramică) și multe altele. Evident, există tot felul de legende privind originea sa.

Una spune că Avicena, vestitul poet, savant și medic tadjic (deci iranian) a fost chemat de către conducătorul Buharei pentru a-l vindeca pe fiul său, grav bolnav. Avicena ar fi descoperit că suferea din dragoste, fiind topit după fata unui meșteșugar. Pe prinț l-a pus pe picioare cu plov, iar pe tată l-a convins să o accepte drept noră pe fata de origine modestă. Desigur, la nuntă, toată cetatea a fost hrănită cu plov.

O altă poveste dă originea plovului în Samarkand, cu 1300 de ani mai înainte. Ajuns prin aceste locuri, Alexandru Macedon ar fi gustat dintr-o mâncare locală ale cărei principale ingrediente erau orezul, morcovul și ardeiul roșu; se spune că i-a plăcut, dar a considerat că era prea picantă. Bucătarii lui ar fi adăugat fructe uscate (caise, smochine, stafide), „înmuind” iuțeala și câștigând aprecierea lui Alexandru cel Mare.

În ziua de azi, rețetele diferă în funcție de regiune și de sezon, dar toate conțin ingredientele ale căror inițiale au dat preparatului numele complet, osh palov: o = ob (apă în persană), sh = sholi (orez), p = piyoz (ceapă), a = ayoz (morcov), l = lamh (carne), o = olio (grăsime sau ulei) și v = vet (sare).

Rețete de plov se găsesc pe internet, inclusiv în limba română. În esență, se prăjesc în untură ceapa, morcovul și carnea de oaie (și, eventual, ardei gras și ardei iute), după care se adaugă apă și se lasă la fiert. Nu se folosesc condimente în exces – doar sare, piper, dafin, puțin turmeric sau, poate, gustul pe care l-am simțit era de chimion. După ce fierbe carnea, se adaugă orezul și aia e – pilaful nostru, până la urmă. Însă, credeți-mă, gustul e cu totul altul. Dacă m-ați fi întrebat după Buhara, alegeam plovul pilafului strămoșesc (mă rog, să-l numim așa). După Tașkent, am revenit la pilaf.

Ce am observat: folosesc morcovi galbeni (P5; în piață se vând inclusiv gata tăiați, doar să îi pui la fiert, P6), care sunt mai dulci și mai gustoși decât cei portocalii, cunoscuți nouă. Inițial, am crezut că sunt ardei grași galbeni, dar nu, erau morcovi. Nu toate rețetele sunt la fel de grele: în Hiva prăjesc legumele și cartea în ulei, nu în untură; în Buhara folosesc untură, dar în cantități rezonabile; în Tașkent nu am reușit să mănânc aproape deloc, a fost de-a dreptul grețos. În Buhara, am găsit în farfurie ouă de prepeliță fierte întregi, amestecate cu orezul, mi s-a părut o idee faină. De asemenea, tot acolo am avut posibilitatea de a comanda extra-porție de carne: oaie mărunțită prăjită (stil kebab), dar și felii de salam de cal (imaginea P27 este de acolo). A fost și asta o experiență; poate, dacă nu știam ce mănânc, îmi plăcea mai mult.

Să revin la Tașkent. Pe la amiază am vizitat marea piață centrală, numită Chorsu Bazaar. A fost, de departe, cea mai interesantă piață pe care am văzut-o vreodată. Lăsând la o parte construcția în sine (P1, P4), nu cred că am mai găsit nicăieri o asemenea diversitate de produse, de o calitate atât de bună și la prețuri așa de mici. Și, atenție, nouă ni se ofereau prețuri duble sau triple, că miroseam de la o poștă a turiști. Doamna din P8 vindea carne de cal tocată, pe care oamenii o gustau așa, crudă. Interesant și cum depozitau carcasele de oaie, P2.

După care am luat metroul (care seamănă cu cel din Moscova, în sensul că stațiile sale sunt obiective turistice în sine) și am plecat către Besh Qozon Plov Center, cel mai mare restaurant din Asia Centrală, cu 7-8000 de clienți în fiecare zi beshqozon.uz/en/pages/about. După vreo două poze făcute în față, am intrat direct în... bucătărie.

Este ceva imens, cu câteva cazane uriașe în centru (în fiecare putându-se prepara câte trei tone de plov), sub care arde foc deschis, făcut cu lemne (care se crapă într-un colț, de către flăcăi voinici care numai asta fac toată ziua). Am trecut printre mesele pe care se taie carnea (atât oaie, cât și vită, așa este rețeta de aici), cele unde se spală și se feliază legumele, cele pe care se întinde aluatul, pe lângă cuptoarele unde se coc lipiile. Există câteva poze și două filmulețe atașate la articol.

Apoi am intrat în restaurantul propriu-zis. Care este enorm, și el, cu parter și etaj. Ali, ghidul nostru, rezervase pentru întregul grup o masă, pe care am găsit un ceainic cu ceai din partea casei. Am comandat limonadă (care a venit în patru carafe mari) și plov (două feluri diferite, unu doar cu fructe uscate, vegetarian – deși tare mi-e teamă că legumele tot în untură fuseseră prăjite, altul cu carne). Unii au mai dorit supă de roșii, sau salată de roșii cu mărar, îmi scapă acum denumirea ei, am întâlnit-o și prin Maroc. Eu nu am mâncat prea mult, am explicat mai sus motivul, dar experiența a fost, oricum, memorabilă.

Nu a fost foarte ieftin, nici prea scump, cam 10 euro de persoană. Oricum, eram aici ca turiști, în primul rând, și abia în al doilea ca oameni înfometați, așadar ne asumaserăm din start toate „riscurile” .

N.B. În Uzbekistan am mâncat, aproape peste tot, bine și la prețuri OK, deși nu atât de mici pe cât ne așteptam. Eu, crescut în Moldova, am recunoscut cam toate mâncărurile, inclusiv după denumiri, nu doar după gust: borș, piroști, sarma etc. Iar prețurile – fără băuturi alcoolice, o masă ne-a ajuns pe la 10-15 euro de om. Cu băuturile oricum e greu, că e țară musulmană: mai găseam bere, pe la 5 euro sticla.

AmFostAcolo fără reclame?

  • Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

[fb]
---
Trimis de adso in 18.09.25 16:36:42
Validat / Publicat: 18.09.25 17:34:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 132 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16900 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.09.25 17:33:39]
»

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Tașkent?, TAȘKENT" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER UndeMâncăm]

webmaster
[18.09.25 17:40:08]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent (2025) sau anul trecut (2024) ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

FlaviuPHONE
[18.09.25 19:12:08]
»

@adso:

Nu că m-ar bate gândul să vizitez prea curând Uzbekistanul dar sper că au și KFC pe-acolo. 😁

adsoAUTOR REVIEW
[18.09.25 19:25:12]
»

@Flaviu: Păi de ce să nu vizitezi? E o țară foaaarte faină, crede-mă!

Să știi că nu am văzut fast food-uri pe nicăieri. Sunt musulmani, deci au restricții, ei mănâncă koșer.

Dar, dacă nu-ți place plov-ul, nu e bai, ai ce lua. Bucătăria lor e o combinație între cea rusească și cea turcească, se mănâncă chiar foarte bine. Am luat plov doar pentru a vedea care e sportul lor național, în rest am comandat chestii normale.

Mersi pentru băgarea în seamă!

FlaviuPHONE
[18.09.25 19:45:39]
»

@adso:

Greu de crezut că am să ajung în Uzbekistan, eu nu sunt călător, sunt un tip care merge în concediu.

Ca să fie un concediu pe gustul meu, trebuie îndeplinite 3 condiții de bază:

- să călătoresc cu autoturismul propriu

- să fiu la malul mării

- să lenevesc în voie

Mda, știu, nu prea am ce căuta pe AFA. 🙂

k-lator
[18.09.25 19:50:07]
»

@adso: Dacă tu ai povestit despre originile acestui fel de mâncare trebuie să completez și eu cu faptul că originea cuvantului plov (pronunțat plof) este persană. În Iran, polo (sau polow) se gătește, evident diferit, iar arta constă în formarea unei cruste delicioase, aurie și crocantă, pe fundul oalei speciale în care se gătește orezul.

Prietena mea româncă, cu soț iranian, mi-a adus în dar o astfel de oală pentru orez, care după prima folosire a fost împachetată frumos în ambalajul ei și stă cuminte în cămară

Nu mâncăm noi atâta orez cât poate să gătească această oală

adsoAUTOR REVIEW
[18.09.25 21:16:24]
»

@k-lator: Dacă vei da o căutare după „plov” pe Google, vei fi direcționată mai întâi la... „pilaf” . Cu prima întoarcere, desigur, Wikipedia en.wikipedia.org/wiki/Pilaf. Unde, într-adevăr, cel mai „in extenso” sunt prezentate varianta iraniană, de care vorbești tu, și cea (cele) din Asia Centrală, despre care am povestit eu.

În Buhara / Samarkand, chiar și în ziua de azi, tadjicii sunt o minoritate însemnată. La 1900 erau 80% în Samarkand, orașul ar fi trebuit să devină capitala Tadjikistanului, mai ales că e la sub 50 de kilometri de graniță. Dar rușii au avut calculele lor și l-au inclus în Uzbekistan (pe motiv de Timur Lenk, în principal).

Deci da, la origini cuvântul este iranian. Chiar spuneam că literele din „osh palov” sunt inițialele unor cuvinte iraniene.

Te înțeleg că ai pus oala primită la loc întunecos și rece, că nici eu nu sunt fan pilaf . De altfel, nici nu prea am voie să mănânc orez .

Mulțumesc pentru ecou și toate cele bune!

adsoAUTOR REVIEW
[18.09.25 21:20:46]
»

@Flaviu: Ba chiar esti în ton cu multă lume de pe AFA, de ce spui asta? Faptul că sunt (em) mai gălăgioși ăștia care ne dăm de mari exploratori, nu înseamnă că suntem majoritari.

Important e că avem cu toții câte un locușor sub soare!

FlaviuPHONE
[18.09.25 21:26:26]
»

@adso:

Gălăgioși?!

Este o liniște de aud valurile Atlanticului. 🤣

adsoAUTOR REVIEW
[18.09.25 21:27:53]
»

@Flaviu:

dap

nicole33
[18.09.25 23:57:23]
»

@adso:

pregătisem acest articol acum un an, dar nu l-am mai urcat aici, că am și eu piticii mei

Mai bine mai târziu decât niciodată , dar să nu crezi că am uitat cum ne-ai lăsat cu ochii în soare şi nu doar cu Uzbekistanul

Pilav turcesc am mâncat în multe locuri, dar nu găsesc prea multe puncte comune cu plovul ăsta al tău. Poate doar morcovii galbeni care m-au surprins.

Cred că varianta Buhara m-ar tenta cel mai mult.

Ce ne-ai prezentat tu aici nu este un restaurant, este o fabrică de mâncare.

nicole33
[19.09.25 00:05:50]
»

@Flaviu:

eu nu sunt călător, sunt un tip care merge în concediu.

Ca să fie un concediu pe gustul meu, trebuie îndeplinite 3 condiții de bază:

- să călătoresc cu autoturismul propriu

- să fiu la malul mării

- să lenevesc în voie

Pfoai... ce-i asta? Te-ai apucat să-mi faci profilul turistic???

Mda, știu, nu prea am ce căuta pe AFA.

Greşit!

Cei ca noi sunt majoritari pe AFA, cu mici diferenţe: mare sau/şi munte, după preferinţe, dar mai important este că toţi avem loc pe sait, oricât de diferiţi am fi.

nicole33
[19.09.25 00:23:31]
»

@adso:

Apoi am intrat în restaurantul propriu-zis. Care este enorm, și el, cu parter și etaj.

Pozele le-am văzut mai târziu, după ce am comentat.

P01 şi P04 mi-au creat o senzaţie destul de neplăcută. Fără să vreau, gândul mi-a zburat la cunoscutele "circuri ale foamei", cunoscute de cei de vârsta mea sau mai mari, de pe timpul împuşcatului, construite ca pieţe, dar despre care se zvonea că se intenţionează a fi transformate în uriaşe cantine pentru populaţie, că şi aşa alimentările erau mai mult goale . Brrr...

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[19.09.25 06:53:15]
»

@nicole33: Am gresit nescriind explicatii la fotografii. P1-P8 sunt din piata, urmatoarele (P9-P26) din 'fabrica de mancare', iar ultima, P27, de la The Plov, Buhara.

Piata este ceva enorm. Pe langa activitatea care se desfasoara sub cupola imensa din P1, multe produse se vand pe langa (P2, P3, P8), in spatii organizate sau create ad-hoc.

Nu as asemana-o cu circurile foamei, ci mai curand cu Marele Bazar din Istanbul. E aceeasi atmosfera vie, colorata, fermecatoare si irezistibila. Asiaticii au un simt aparte al comertului cu chestii marunte, il fac sa para ca reprezinta mai mult decat in realitate.

E valabil si pentru India, si pentru Tailanda, tari pe care le-am vazut putin. In cea de-a doua am vizitat piata de nopte din Chiang Mai - e un spectacol. Am citit la @Puscasu Marin despre pietele plutitoare din Vietnam, sau la @crismis (parca) despre piata liniei ferate.

Asta e cultura lor.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Flaviu, k-lator

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.054485082626343 sec
    ecranul dvs: 1 x 1