REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Crama Domnească - Slănic Moldova
Despre Crama Domnească din Slănic Moldova s-a scris mult. Știu, dar oare vine cineva în stațiune fără să facă măcar o vizită la cramă, să-i guste preparatele tradiționale, să-i admire decorul rustic și să asculte muzica noastră populară?
Am plecat din București hotărâți să luăm doar micul dejun (inclus în preț) la Complexul Turistic "Cristal" - locația unde am fost cazați. Asta pentru că voiam să testăm și alte locuri de servit masa în stațiune. Deși restricțiile pandemice se cam relaxaseră, trebuie să spun că nu am plecat de acasă convinși că vom avea cine știe ce succes cu restaurantele la Slănic Moldova. E adevărat că am văzut terase pustii, restaurante cu lacătul pe ușă, dar și câteva care funcționau.
Crama Domnească este una dintre cele mai importante atracții ale stațiunii. A fost construită prin 1920 și a ospătat de-a lungul timpului o mulțime de lume. Astăzi Crama Domnească - Slănic Moldova (Str. Vasile Alecsandri, nr. 12, în lateralul Cazinoului, aproape de vilele Pufu și Teleconstrucția) a devenit un simbol al stațiunii prin meniurile tradiționale oferite, prin muzica de calitate și prin buna servire.
Intrarea se face coborând o scară cam abruptă. Există acolo și o avertizare - "Atenție! Coborâre pe trepte". Dacă ieși de acolo pe mai multe cărări, sigur ai probleme cu această scară. Terasa are două niveluri, ambele decorate tradițional (poate un pic prea încărcat) - mese și bănci din lemn acoperite cu țesături bătrânești, pereți acoperiți cu carpete și cusături populare, străchini și ulcele decorative, din lut, flori și mulți știuleți de porumb aninați peste tot… În separeuri, mesele - cu bănci de o parte și de alta - pot primi 4 sau 6, chiar 8 persoane. Mediul ambiant este agreabil, fundalul sonor fiind asigurat de muzica populară (adecvată stilului localului), discretă, fără a acoperi vocile mesenilor.
despre SERVICII
Echipa de servire este tânără, amabilă și operativă. E adevărat că atunci când am fost noi acolo nu era foarte aglomerat, deci timpii de așteptare au fost aproape inexistenți. Preparatele sunt aduse în străchini de lut, pe platouri de lemn sau - după caz - pe farfurii moderne.
Poate că tot aici ar trebui să menționez că la Crama Domnească ordinea și curățenia sunt la ele acasă și că grija pentru protecția anticovid este încă la cote maxime. Toți ospătarii poartă măști, iar la toalete, pe fiecare chiuvetă există și câte un recipient cu dezinfectant pentru mâini.
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Meniul este diversificat, cu preparate pentru toate gusturile - antreuri, ciorbe, preparate din carne (pui, porc, vită, pește), garnituri, platouri țărănești și domnești, deserturi, băuturi alcoolice și nealcoolice (răcoritoare, apă minerală, cafea, vin și tot felul de tării).
Meniul - pictat pe un mare panou de lemn - poate fi consultat chiar de la intrare.
Începând cu un Vin Fetească Regală și o apă, noi am comandat Tochitură moldovenească cu mămăliguță, brânză de oaie și ou, Ficăței de pasăre cu mămăliguță și usturoi, Cartofi la ceaun cu mujdei de usturoi, Plăcintă de casă (cu mere) și - pentru că suntem în Moldova - Plăcintă "Poale-n brâu". Porțiile au fost supradimensionate, cel puțin pentru niște oameni ca noi. Preparatele au fost foarte bune. Apreciem însă că deserturile (cele alese de noi) nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Nici o Plăcintă "Poale-n brâu" din lume nu poate egala plăcinta de la Hanu' Ancuței din Neamț. Și unde mai pui că la Hanu' Ancuței o plăcintă este de aproape trei ori mai ieftină.
Prețuri? Pentru o mai bună orientare, am fotografiat și câteva file din meniu. Pe nota noastră de plată figurează: Vin Fetească Regală de Jidvei - 40 lei/0,75 l, Apă minerală Bucovina - 5 lei/0,5 l, Tochitură moldovenească - 35 lei/porția, Ficăței de pasăre - 30 lei/porția, Cartofi la ceaun - 7 lei/porția, Mujdei de usturoi - 3 lei, Plăcintă de casă (cu mere) - 10 lei/buc. și Plăcintă "Poale-n brâu" - 10 lei/ buc.
Plata se poate face cash sau cu cardul. Am preferat varianta cu cardul.
Concluzia noastră este că prețurile nu sunt dintre cele mai mici, dar sunt corecte dat fiind că te afli într-o stațiune, în cel mai renumit restaurant al său.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Ce se află în proximitatea Cramei Domnești am spus deja - Cazinoul și vilele Pufu și Teleconstrucția. Parcul central al stațiunii. Aleea Izvoarelor, Traseul celor 300 de trepte și încă multe altele sunt puncte de atracție pentru cei care vin la Slănic Moldova.
Trimis de iulianic in 01.06.21 13:02:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLĂNIC MOLDOVA.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
”Plăcintă de casă (cu mere) și - pentru că suntem în Moldova - Plăcintă "Poale-n brâu"... Apreciem însă că deserturile (cele alese de noi) nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Nici o Plăcintă "Poale-n brâu" din lume nu poate egala plăcinta de la Hanu' Ancuței din Neamț. ........
Cred că cea de la „Hanu' Ancuței” nu se compară cu asta, de la „Crama Domnească” , mai ales că... văzând poza P16 („plăcintă de casă cu mere” ), nu am recunoscut-o! Nu am văzut umplutura de mere. În schimb, apare pe deasupra un fel de gem și niște nuci, iar ca totul să te „bage în ceață” , mai apar și niște bombonele, ca acelea cu care se ornează - uneori - tortul! (sau coliva!
@doinafil: Da, deserturile de la "Crama Domnească" ne-au cam dezamăgit. Plăcinta "Poale-n brâu" avea de toate, era bună, dar poate că eram noi prea ghiftuiți. Recunosc, am comandat-o doar pentru comparație, dar – cum spuneam – nu le egalează pe cele din Neamț.
Plăcinta de casă (cu mere), numai plăcintă nu era. Eu știu un gen de prăjitură cu măr călit peste care se rade puțin aluat (un aluat tare). Uneori, peste mărul călit pun puțină nucă, de cele mai multe ori nu pun. Cât despre bombonele… nu pun niciodată. Le și detest, mai ales pe cele argintii sau aurii, cu aspect metalic. Se înțelege că prăjitura de la Slănic a rămas pe farfurie, ciopârțită, după ce i-am gustat blatul.
Experiență dezgustătoare
Chelnerii sunt [... ]
Nu aș mai intra în acest loc, nici să fie gratis tot ceea ce au!!!
-
BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.
@ux121840: eu credeam că vreți să vedeți o părere a unuia care a fost acolo, nu să restricționati ceea ce se scrie. Dacă vă uitați și pe alte păreri, o să vedeți că este aceeași părere despre restaurantul respectiv.
O să notific pe Facebook faptul că restricționati nejustificat accesul la pagină atât timp cât este o pagină de informare si nu curtea dvs proprie.
@ux121840: restricționăm doar JIGNIRILE - nu sunt permise pe AFA.
În rest... nu am de adăugat nimic — e evident clar pentru toți cei care „citesc și reușeșesc să înțeleagă ce au citit” == pt cei care NU se (auto) califică în categoria „analfabet funcțional”
@ux121840: Noi am fost la Crama Domnească - Slănic Moldova anul acesta, la sfârșitul lunii mai. Ne-am simțit foarte bine. În articolul meu am prezentat cu obiectivitate întreaga noastră experiență de acolo.
Știu că oamenii pot avea păreri diferite, în funcție de așteptările pe care le au în legătură cu localul respectiv. Îți respect opiniile, dar, te întreb: De ce nu te-ai ostenit să descrii în detaliu experiența ta de acolo, probată cu fotografii pentru a fi și mai credibil?
”Experiență dezgustătoare
Chelnerii sunt [... ]
Nu aș mai intra în acest loc, nici să fie gratis tot ceea ce au!!!
Nu ți se pare că o postare de numai 20 de cuvinte nu poate fi lămuritoare pentru cei care te citesc?
@ux121840:
cred ca faci o mare confuzie: este chiar o "curte proprie" nu o pagina fara stapan
@iulianic: este suficient să mergi acolo și să citești ceea ce au scris ceilalți. Nu trebuie să scrii povești ca oamenii să înțeleagă. Dacă citeam rewiurile înainte, nu mergeam sub nicio formă. Prostia și obrăznicia nu-mi plac!!!
Este o postare publică. Dacă nu-ți convine ce se scrie sau ești plătit de către cei cărora le faci promovare, spune clar și nu-si mai bate nimeni capul cu această pagină.
@webmasterX: cred că ai o problemă de înțelegere a limbii române. Îți recomand DEX și, totodată, să te uiți în oglindă când vorbești despre analfabetism funcțional. Asta ca un răspuns la jignirea pe care mi-ai adus-o și la care voi reacționa din punct de vedere legal!
@ux121840: Rămâne de văzut cine „nu înțelege”, cine „are nevoie de DEX” etc.
Eu am scris că e clar pentru orice NEalfabet funcțional — nimeni nu te-a exclus din această categorie.
În afară, poate, de tine — mai sus.
De ce te simți „exclus” , cine poate ști?
@webmasterX: repet: tu ai nevoie de DEX. Nu cunoști sensul cuvântului "jignire". Despre asta este vorba. Plus că ai probleme cu topica, de aici derivă și problemele de sens ale frazei. Poate tu știi ce vrei să spui, dar nu te-a ajutat forma. Pe cale de consecință, nu eu am nevoie de DEX și nici de ceva ore de gramatică. Încearcă să termini cu atitudinea superioară că nu-i cazul! Ia și urmează ceea ce ți-am spus, măcar pt reîmprospătarea cunoștințelor (pe care presupun că le-ai dobândit cândva), că nu doare!
Cât despre discuție, o închei aici! Nu am vreme de pierdut. Poate tu ai. Mergi la Crama Domnească la Slănic Moldova!!! Poate tu te vei simți bine acolo... cine știe?! La ce stil au cei de-acolo... dacă nu te deranjează, poate tu te încadrezi în peisaj. Eu NU pot, n-am cum!!!
@ux121840: Indiferent de ce ai înțeles sau (ce-ți închipui), aici nu ești „pe câmp” — ești pe site-ul nostru — „în curtea noastră” , în termenii folosiți de tine.
Iar aici, precum în orice comunitate civilizată — trebuie să respecți regulile pe care le impunem: printre altele, nu îți este îngăduit să jigneștii (ospătarii, v. mai sus), nu poți practica atacul la persoană (webmasterx).
- dacă ești dispus să respecți regulile noastre - e ok
- dacă nu dorești să le respecți și dorești să părăsești comunitatea - e absolut ok.
- dacă nu le respecți și nici nu ne părăsești — atunci te vom „ajuta” noi
@webmaster: uite ce e: ți-am răspuns îndeajuns! Nu am de gând nici să stau să discut cu tine "pe câmpul" despre care vorbești și nici să te învăț cum e cu topica-gramatica-sensul cuvintelor. Că n-am nici timp și nici chef! Îți spun pt ultima dată: pune și consulta DEX/etc. pt că n-ai treabă cu toate cele înșirate mai sus. Dacă te simți bine pe câmp, călătorie sprâncenată!!! Nu-mi mai pierd vremea pt că, după cum se vede treaba, n-ai capacitatea să accepți că ai ceva lacune. Nu te ascunde după presupuse reguli când nu faci diferența între a spune adevărul și a jigni (de fapt, îți închipui că cineva jignește). Cât despre atacul la persoană, mă faci să râd: a spune că ai probleme cu înțelegerea sensului unui cuvânt, spre exemplu, e atac?! Ești... departe!!! Cât despre așa zisa "comunitate"????, nu-mi amintesc să fi cerut să fac parte din așa ceva. Care comunitate?! Chiar e amuzant! Din întâmplare (că doar nu-ți imaginezi c-o fi vreun punct de reper site-ul tău), am dat peste acest site și mi s-a părut că pot scrie părerea mea. Spun mi s-a părut, pt că e clar că nu-i cazul. Probabil ești vreunul care merge prin restaurante și primește "bonificații" pt a scrie "de bine" despre acestea. Nu-i nicio rușine, dar nu te da Alba ca Zăpada!!!
Așa că, să fim serioși, nu aparțin așa-zisei comunități și nici nu intenționez să fac parte!!!
Doare lecția, așa-i?!
@ux121840:
”mi s-a părut că pot scrie părerea mea. Spun mi s-a părut, pt că e clar că nu-i cazul
Ți se pare. Ți-a fost permis să-ți spui părerea despre orice subiect turistic - vezi mai sus
Nu-ți este permis, însă, să-ți spui păreri și afirmații jignitoare despre ... diverse persoane.
”nu aparțin așa-zisei comunități și nici nu intenționez să fac parte!!!
Asta cam așa e, cel puțin pentru 2 zile, cât ești suspendat — pentru jigniri și atac la persoană.
După aia, mai vedem
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 [Restaurant Stâna Dacilor] Nu voi reveni — scris în 06.08.23 de ux130172 din ONEşTI [BC] - nu recomandă
- Feb.2023 [Restaurant hotel Dobru] Din nou la restaurantul Hotelului Dobru - după mâncare bună și după amintiri... — scris în 04.03.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 [Restaurant complex Poiana Verde] Restaurantul pensiunii Poiana Verde - opțiunea perfectă la 2 pași de Kuburi — scris în 04.03.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- May.2021 [Restaurant Taverna Slănicului] Restaurant 'Taverna Slănicului' - Slănic Moldova — scris în 13.06.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2021 [Păstrăvăria pensiune Montana] Restaurant 'Casa Montană' - Păstrăvăria Slănic Moldova — scris în 08.06.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 [Restaurant Crama Domnească] Crama Domneasca, restaurantul care ne-a omenit — scris în 25.12.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 [Restaurant-terasă Cascada] Terasa ”Cascada”, Slănic Moldova — scris în 29.07.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ