GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurant CENTRAL - Fine Bulgarian Food
De la Hotel Leipzig - Plovdiv unde eram cazați, pe lângă Parcul Țar Simeon (cu fântânile muzicale inactive atunci), am plecat spre zona pietonală pentru prima promenadă în Plovdiv - orașul Capitală culturală a Uniunii Europene în 2019. N-am să spun aici ce impresii mi-au lăsat clădirile vechi din centru și nici amenajările speciale care marchează evenimentul cultural. Vreau să spun doar că - după o zi lungă petrecută pe drum, cu două vizite la importante obiective medievale și cu câteva scurte popasuri, prea scurte pentru o masă serioasă - plimbarea de seară a fost o binefacere. Dar pentru că oricărui om, oricât de preocupat ar fi de altceva, i se face foame la un moment dat, am dorit să mâncăm.
La ora la care am ajuns noi acolo, piața cu fântâna arteziană înconjurată de terase care mai de care mai îmbietoare, părea exact ceea ce ne trebuia. Am observat pe mese pahare cu sucuri, bere și foarte rar câte o salată sau o pizza. Am luat loc la Raffy - Bar & Gelato, prima terasă la care am găsit o masă liberă, ni s-au adus meniurile (separat pentru băuturi și pentru mâncare), dar am plecat de îndată. Localul oferea numai pizza, ceva chinezării și câteva salate cu fructe de mare, adică specialități pe care le găsești peste tot în lume. Noi ne doream ceva tradițional, nu neapărat ceva nou, neîncercat încă. Precedentele vizite în Bulgaria ne lăsaseră plăcute amintiri legate de mesele cu Kiufe, cu Kebapceta sau cu Ghiuveci, așa încât - în Bulgaria fiind - voiam să ne încântăm din nou papilele gustative cu așa ceva.
Din Str. Cneaz Alexandru I - principala arteră pietonală a orașului - după ce am admirat Cascada de apă pe scările "Kamenița" (Водна каскада по стълбите на "Каменица" ), privirile ne-au fost atrase de un local cu două terase poziționate de o parte și de alta a scărilor cu căderea de apă. Nu am urcat imediat. Am rămas contemplând emblema orașului Plovdiv Capitală culturală Europeană 2019 - Together. Lângă aceasta, în dreapta scărilor, o statuie din bronz, foarte sugestivă, ne-a făcut nu doar să o admirăm, ci și să încercăm a-i afla legenda. Pentru că ghidul local care ne-a însoțit a doua zi în turul de oraș ne-a făcut-o cunoscută, în câteva cuvinte, o redau aici.
Se spune că în oraș, cândva, a existat un bărbat extrem de inteligent, amator de lectură și vorbitor a mai multor limbi străine, numit Mikhail Todorov, căruia localnicii îi spuneau Milio. Aproape surd și puțin nebun, acesta cutreiera strada principală obișnuind să se oprească chiar pe locul în care astăzi este postată statuia. De-a lungul vremii locul a devenit emblematic și totodată un punct de reper. Aici toți vizitatorii orașului se opresc, fotografiază și mângâie nasul, mâna și genunchii statuii de bronz cu gândul la o dorință pe care o vor îndeplinită.
Dar, gata! Destul cu introducerea! Am ajuns aici flâmănzi și trebuia să ne potolim foamea. Așadar, în sus, pe scări, până la intrarea pe terasă. Acolo, un mare panou înfățișa câteva dintre ofertele restaurantului, din păcate, numai în bulgară, deci, mai greu de înțeles pentru noi. Pe terasă, înainte de a lua loc la masă, am întrebat dacă Restaurant CENTRAL - Fine Bulgarian Food ne poate oferi Kiufe și Kebapceta. Răspunsul fiind afirmativ, am și făcut comanda. Bineînțeles, cu o Pomoriiska mică aperitiv pentru soțul meu și cu bere rece Zagorka pentru amândoi.
În așteptarea preparatelor, admiram când căderea de apă de pe scară, când decorurile de pe pereții ambelor terase. Un inspirat și talentat artist a decorat pereții cu scene și cu personaje mitologice. Am și fotografiat câteva.
Fără a aștepta prea mult, preparatele comandate au sosit pe platouri speciale, cu câteva fire de sare grunjoasă drept decor, cu câte un borcănel cu un sos kethup foarte gustos și cu cartofii prăjiți în porții separate. Totul frumos prezentat și foarte bun. Kiufe și Kebapceta din care ne-am înfruptat amândoi - "Dă-mi o Kiufta și-ți dau o Kebapceta!" - au fost apreciate de noi și ne-au potolit pofta de preparate tipic bulgărești pentru încă o bună bucată de vreme.
Ospătarii (erau doi în zona noastră) au fost atenți și foarte operativi. Atunci când am solicitat, ni s-a adus nota de plată într-o cutiuță din lemn sculptat.
Prețuri? Pomoriiska mică - 3,5 leva, Bere Zagorka - 2,70 leva/sticla de 0,33 l, Platou Kiufte (2 bucăți, cartofi prăjiți și sos kethup) - 9,90 leva, Platou Kebapceta (2 bucăți, cartofi prăjiți și sos kethup) - 9,90 leva.
De menționat că la Restaurant CENTRAL - Fine Bulgarian Food se poate plăti și chiar am plătit cu cardul.
Și o ultimă completare. Toaletele sunt în interior, foarte curate, parfumate și dotate ultramodern. Salonul interior, decorat și aranjat cu grijă, rămâne - bineînțeles - gol într-o seară frumoasă, de vară, când toți consumatorii preferă terasa.
Concluzie
Nu obișnuiesc să recomand sau să nu recomand un restaurant. Las eventualii citirori să aprecieze singuri dacă li se potrivește sau nu localul descris de mine. Pot spune însă că nouă ne-a plăcut mult Restaurantul CENTRAL - Fine Bulgarian Food atât ca aspect, cât și ca preparate și servicii. Dacă la ora sosirii noastre acolo mai erau câteva mese libere pe terasă, mai târziu, când localnicii veneau grupuri-grupuri (unii dându-și întâlnire acolo), cu greu se mai găsea o masă liberă. Prin asta apreciez că restaurantul este un loc obișnuit pentru localnici și este adesea frecventat. Ceea ce pentru noi a fost o surpriză și o fericită întâmplare, pentru localnici este un loc știut, apreciat și frecventat.
Trimis de iulianic in 13.08.19 15:08:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iulianic:
Scuze că nu-ți votez articolul dar după vacanța din aprilie m-am lăsat de promovat și votat mâncătorii, cum zice Crismis. Nu experiența Plovdiv a fost pricina, acolo a fost excelent dar asta e altă treabă.
M-am oprit la articolul tău văzând poza cu Milio. Personajul real a avut o viață demnă atât de plâns cât și de râs. Milio, Miljo, a fost idolul locuitorilor Plovdivului, mai mult al locuitoarelor ???? din lumea bună. Pe unele le-a făcut chiar să se mute din oraș pentru că Miljo era foarte sincer și-și povestea de multe ori experiențele în gura mare. Statuia în întregul ei seamănă perfect cu omul care a murit chinuit de semeni după ce într-o noapte de iarnă a fost aruncat în lacul aproape înghețat. Este mult dramatism în spatele acestei statui. Și ca orice fapt care devine legendă, mai ales urbană, și Miljo poate îndeplini dorințe secrete. Doar dacă îndeplinești un anumit ritual ???? ????!!
@elviramvio: Nu este obligatoriu pentru nimeni și deci nu trebuie să-ți ceri scuze că nu votezi un articol. Fiecare face ceea ce crede de cuviință - citește sau nu citește, comentează sau nu comentează, votează sau nu votează... Eu, personal, nu am timp și nici răbdare să citesc tot ceea ce se scrie pe AFA. Mai ales pentru că în ultimul timp apar tot mai multe articole scrise în grabă, de pe telefon (doar de 10 rânduri) care doar ne recomandă sau nu ne recomandă ceva, fără a atașa și vreo poză. Altfel am văzut și văd eu AFA.
Cât despre voturi... Crede oare cineva că eu aștept voturile cuiva? Nu am destule? La ce mi-ar trebui și altele? Că pe AFA unele articole vizibil slabe sunt puternic apreciate comparativ cu altele cu adevărat valoroase... aici " ezistă o esplicație! " .
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2022 [Pizza Originale] Pizza Originale – un loc unde se mananca bine — scris în 26.06.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 [Restaurant Tams House] Tams House un restaurant de neratat în Plovdiv — scris în 07.11.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Unde/ce am mâncat/băut în Plovdiv — scris în 27.11.20 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2019 [Restaurant Smokini] Restaurant Smokini, Plovdiv - ambianță modernă, mâncare delicioasă — scris în 21.07.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ