GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pescăruș - restaurant cu specific pescăresc
Complex Central Orșova care ne-a găzduit două nopți, nu oferă și servicii de masă, dar fiind amplasat în oraș, central, nu-ți va fi greu să te descurci. Nu vor suferi de foame nici cei cu buget de austeritate, în imediata vecinătate aflându-se un Penny Market și o cafenea care oferă și plăcinte calde. La parterul Complexului Comercial Manea care găzduiește într-o aripă Complex Central Orșova și într-o altă aripă un alt mic hotel, există și un restaurant - Restaurantul Manea. Am fost tentați să-l încercăm, dar vecinul nostru de cameră - un dom’ profesor din Oltenița cu care am conversat pe terasă, la o țigară și la un pahar cu vin - ne-a spus că cei de la restaurantul de la parter nu prea par dornici de consumatori. Cu o seară înainte, cu 10 minute înainte de ora 19 abia au acceptat să le prepare - lui și soției sale - câte un șnițel.
Cei care mă cunosc știu că îmi place peștele și că nu concep să mănânc altceva decât pește atunci când mă aflu la Dunăre. Domnul profesor ne-a sugerat să încercăm "Pescăruș" - restaurantul cu specific pescăresc amplasat dincolo de parc, pe peninsulă.
În prima seară a șederii noastre la Orșova, după o frumoasă plimbare prin parc și pe faleză, am trecut pe sub poarta pe care scrie "Parcul General Ion Dragalina" în fața căreia aleile abia se betonau. Un istm - o fâșie îngustă de pământ, ceva care mi-a amintit de vechiul Nessebar - face legătura dintre uscat și ceea ce localnicii numesc insulă. De o parte și de alta, ca de altfel de-a lungul întregii faleze, la Orșova, spre asfințit, pescarii amatori își etalează undițele și priceperea lor în ale pescuitului. Unii chiar prind câte ceva. Parcul de pe apă este foarte frumos și reconfortant. Arbuști, trandafiri înfloriți și chiar un bust al marelui Eminescu decorează bucățica de pământ dintre ape, acolo unde localnicii vin seara cu mic, cu mare, la relaxare.
"Pescăruș" - restaurantul cu specific pescăresc amenajat pe insulă se vede de departe. Lângă el, o ambarcațiune vopsită în tricolorul românesc completează decorul și totodată ascunde stivele de navete goale din spatele restaurantului. Terasa în aer liber aflată de cealaltă parte a clădirii, are o minunată vedere spre golf și - în plan îndepărtat - spre Șantierul Naval. Mesele rotunde, din sticlă, pot găzdui 4 persoane, la nevoie chiar 6. Toate sunt numerotate și - în așteptarea clienților - etalează câte o scrumieră și un trandafir. De altfel, întreaga terasă este înconjurată de tufe de trandafiri înfloriți și de arbori înalți care concurează umbreluțele în crearea unei atmosfere răcoroase, la mal de apă.
Dar, ce am servit?
Bineînțeles, pește. Pe lângă somnul prăjit, cu mămăliguță și mujdei țărănesc, am comandat un vin bun, un Caloian Sauvignon Blanc de la Crama Oprișor și apă minerală Borsec. La final - pentru că nu prea excelau în deserturi - clătite cu gem.
Pentru că la "Pescăruș" - restaurantul cu specific pescăresc ne-a plăcut totul (atmosferă, muzică, mâncare, servicii) în prima seară am plecat hotărâți să revenim și a doua zi. Nu avea rost să încercăm o schimbare. Singura schimbare a constat în preparatele alese. Dacă în prima seară am optat pentru somn prăjit, în cea de-a doua am ales o saramură de crap cu mămăliguță, la care am adăugat același vin alb de la Crama Oprișor.
Aaa..., și a mai existat o schimbare. În prima seară, după ce ne-a fost prezentat, vinul a fost pus într-o frapieră, pe masă. În cea de-a doua seară frapiera a lipsit, motivul invocat fiind o defecțiune la aparatul de făcut ghiață. N-a fost însă motiv de supărare, vinul și apa fiind aduse la masă foarte reci.
Prețuri? Somn prăjit - 30 lei/porția (200 g), Saramură de crap - 30 lei/porția (150/200 g), Mămăliguță - 5 lei/porția (200 g), Mujdei țărănesc - 5 lei/porția (50 g), Vin Caloian Sauvignon Blanc - 45 lei/sticla de 750 ml, Apă minerală Borsec - 5 lei/pet de 500 ml.
În încheiere, câteva remarci. Personalul a fost foarte amabil, rapid și agreabil. Muzica bună și foarte bine aleasă, era pusă la intensitate medie astfel încât să te poți înțelege în vorbă cu partenerul de masă, dar și să o asculți fără a-ți disloca timpanele.
La capitolul Desert, meniul m-a surprins. Pe lângă "Pescăruș" - prăjitura casei, în meniu mai figurau doar două sortimente de clătite. Pentru că în general specialitatea casei mă face curioasă, am comandat prăjitura "Pescăruș". Aceasta însă nu a existat nici în prima și nici în cea de-a doua seară. A trebuit să mă mulțumesc cu o porție de clătite cu gem. Doar eu, pentru că soțul meu a preferat ca desert o nouă țigară.
Dacă tot sunt la observații, aș vrea să mai spun că mie, personal, sarmura de crap mi s-a părut cam prea sărată. Mă rog, nu e o critică, e mai curând o chestiune de gust.
Și, o mențiune finală: la "Pescăruș" - restaurantul cu specific pescăresc din Orșova nu se poate face plata cu cardul.
Trimis de iulianic in 05.08.19 20:32:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORȘOVA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bună recomandarea
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Orșova?, ORȘOVA" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)