ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
LUNA
AUG-2016
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Hofbräuhaus - o berărie cu renume

TIPĂREȘTE URM de aici

Scriind despre Caru' cu Bere renumita berărie bucureșteană, mi-am amintit că în această vară am avut ocazia să trec și pragul celei mai faimoase berării germane - Hofbräuhaus din München. Mai mult decât orice, pe mine m-au impresionat atmosfera de acolo, decorurile, muzica interpretată de artiștii îmbrăcați tradițional și nu în ultimul rând buna dispoziție care se citea pe fețele tuturor. Pentru toate acestea, consider că Hofbräuhaus merită osteneala câtorva rânduri pe AmFostAcolo.

Când am ajuns în München, capitală a Bavariei și al treilea oraș ca mărime din Germania, seara începuse să se lase. Aveam rezervată cazarea la Hotel Imperial situat la periferia orașului, mai exact pe Landsberger Straße 463. Pentru că până acolo nu mai era mult, cu toate că nu aveam în program un tur în München, am poposit în centrul vechi al orasului, dincolo de poarta monumentală. Piața centrală, Marienplatz, era plină de viață la acel ceas de seară când am ajuns și noi acolo. Statuia aurită a Fecioarei Maria, ocrotitoarea orașului, ridicată în prima jumătate a sec. XVII, domină piața din înălțimea unei coloane de marmură. La baza coloanei sunt patru lucrări de artă simbolizând - conform celor spuse de ghid - victoria asupra ciumei, războiului, foametei și ereziei.

Impresionante sunt și cele două turle ale Catedralei Frauenkirche - cea mai frumoasă biserică din centrul orașului, dar și vechea și noua primărie atrăgătoare la rândul lor prin turnurile semețe, ca și prin delicatețea arhitecturii.

Nu vreau să vorbesc acum despre aceste importante edificii, atracții turistice de prim rang în München. Vreau să specific doar că seara, frumos luminate, aceste turle care străpung cerul cu înălțimea lor - adevărate dantele de piatră - arată feeric. Regret că aparatul meu foto nu a putut reține așa cum aș fi vrut toată splendoarea de acolo. Îmi imaginez cum este Marienplatz iarna când se deschide piața de Crăciun și când la frumusețea obișnuită, de fiecare zi și de fiecare seară, se adaugă mirajul Pomului de Crăciun.

Primăriei noi i se spune "nouă" pentru că există și o alta mai veche decât ea. Datând de la începutul sec. XIX, și primăria nouă este de-acum destul de veche. În turnul său principal, înalt de 85 m, se află Rathaus-Glockenspiel - un mecanism cu statuete și clopoței a cărui faimă s-a răspândit în toată lumea. La anumite ore, carilonul și figurinele acționate mecanic amintesc două episoade din istoria orașului: sfârșitul epidemiei de ciumă din München în 1517 (marcat de un dans al dogarilor) și turnirul organizat în Marienplatz în 1568.

Din piața centrală, după ce ne-am plimbat și am admirat frumusețea clădirilor, pașii ne-au purtat spre renumita berărie Hofbräuhaus, o fostă fabrică de bere, astăzi un loc mult căutat nu numai de localnicii amatori de bere, dar și de turiștii care ajung în oraș.

Hofbräuhaus din München a fost fondată în 1589 de Wilhelm V, Duce de Bavaria și este în prezent una dintre cele mai vechi berării din Germania. Înițial, fabrica de bere regală care se afla parțial pe locul actualei berării, producea - numai din ingrediente naturale - o bere brună. Maximilian I, fiul și moștenitorul lui Wilhelm V, care nu agrea prea mult berea închisă la culoare și cu mult mai grea decât o cunoaștem noi astăzi, la începutul sec. XVII a dispus trecerea la producerea de bere din grâu înterzicând totodată altor fabrici să producă același tip de bere. Desigur, în perioadele care au urmat, la Hofbräuhaus s-au succedat mai mulți proprietari, rețetele s-au îmbunătățit, iar tipurile de bere s-au diversificat. Istoria consemnează faptul că berea de aici devenise atât de faimoasă încât, la un moment dat, a salvat orașul München de la pieire. Se spune că în timpul războiului de treizeci de ani, în 1632 regele Gustavus Adolphus al Suediei a invadat Bavaria amenințând că va distruge întregul oraș incendiindu-l. L-a cruțat luând doar niște ostatici și... 600.000 de barili de bere Hofbräuhaus.

Faima berii de Hofbräuhaus a ajuns și peste ocean după cel de-al doilea război mondial când soldații americani s-au întors acasă ducând cu ei căni de bere cu logo-ul HB. Curiozitatea a atras mulți vizitatori în München, orașul care s-a făcut cunoscut datorită berii produse aici. În prezent berea Hofbräu se exportă și chiar se produce și în alte părți ale lumii.

Hofbräuhaus este o clădire mare, cu două etaje. Pe zidurile exterioare, ca și deasupra intrărilor, se poate vedea logo-ul HB cu coroana regală. Stâlpi robuști și intrânduri arcuite, deschise, pornesc chiar din stradă. Ușile sunt largi, mereu deschise pentru că și forfota este mare.

Am pătruns în încăperea de la parter, foarte mare, cu tavan boltit, susținut de coloane puternice, lambrisate și decorate cu tablouri de epocă. Tavanul este în cea mai mare parte pictat, iar din loc în loc, urmând arcuirea bolții, apare scris câte ceva. Bineînțeles, n-am priceput nimic din textele în cauză. Mesele din lemn sunt lungi, lungi de tot, iar scaunele sunt de fapt niște bănci tot din lemn și tot foarte lungi. La Hofbräuhaus nu există mese de 2 sau de 4 persoane, ci doar șiruri paralele, lungi atât cât permite încăperea. Nu-mi dau seama câte persoane ar avea loc aici, dar, de cum am intrat, am fost izbită de vacarmul și aglomerația de la parter. Cred că dacă eram singură, făceam cale întoarsă imediat. În stânga, după intrare, se află barul imens, cu pereții numai rafturi cu halbe care așteaptă să fie umplute și livrate clienților însetați. Ospătarii, fete și băieți, într-un permanent du-te vino, duceau la mese carnați bavarezi, covrigi, dar mai ales halbe, halbe pline și gulerate.

Într-un colț al sălii, câțiva instrumentiști înveșmântați tradițional, cu pantaloni scurți, veste și ciorapi ¾, cântau melodii antrenante în timp ce mesenii beau, râdeau și vorbeau tare. Mai pe scurt, era o atmosferă de berărie nemțească.

Bineînțeles, la parter nu exista nici un loc liber atunci când am ajuns noi acolo. Am găsit locuri doar la etaj. Probabil, în graba lor de a avea halba cu bere cât mai repede în față, marii băutori rezervă și ocupă doar mesele de la parter. De altfel, la final, cu picioarele îngreunate de atâta bere, dans și veselie, le este mult mai ușor să plece. Ușa este mai aproape, și-apoi... nu mai au și scări de coborât. Să fi văzut ce grupuri de cheflii ocupaseră toate mesele... Turiști de toate națiile, dar și localnici - unii îmbrăcați tradițional - se amestecaseră acolo ca într-un adevărat Turn Babel.

După ce urci o scară lată, te afli într-o altă sală, poate ceva mai mică, dar cu tavan înalt, boltit, ornamentat în același stil cu cea de jos. Pentru că timpul nostru era limitat, n-am rămas aici prea mult. Doar atât cât trebuie pentru o bere. N-am comandat nimic de mâncare deși tentația era mare. Ca prețuri, tot ceea ce pot spune este că o bere mică (așa cum am cerut eu) costă 4 euro, iar una mare 7 euro.

Să fi fost eu o mare amatoare de bere aș fi putut să scriu mai multe despre această licoare care-i înveselește pe toți la Hofbräuhaus din München. Din teama de a nu stârni controverse, am o reținere în a afirma că mie nu mi-a plăcut berea de acolo. Mie îmi place doar berea Mythos și asta doar la masă, după o zi fierbinte de plajă pe țărmurile insulelor grecești. Așa cum spuneam la început, mai mult decât berea, la Hofbräuhaus - München pe mine m-au încântat atmosfera, decorurile, muzica și buna dispoziție de acolo.

Chiar dacă bere puteți găsi oricând la Hofbräuhaus din München, nu uitați că la sfârșitul lui septembrie și începutul lui octombrie, timp de două săptămâni, la München are loc festivalul berii. Oktoberfest este cea mai mare sărbătoare a berii din Germania. Originile ei trebuie căutate pe la începutul sec. XIX când - în 1810, la celebrarea căsătoriei prințului Ludwig I (viitorul rege) cu prințesa Therese - s-a organizat o cursă de cai și alte momente sărbătorești însoțite, bineînțeles, de bere. Treptat, corturile de bere, în care aveu loc mii de oameni, au depășit ca popularitate cursele de cai și concursurile de tir și continuă să fie prezente și în zilele noastre la Oktoberfest.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 03.11.16 09:10:36
Validat / Publicat: 03.11.16 10:55:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 3972 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Hofbräuhaus - Renumita berărie din Munchen.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

giuliani
[03.11.16 11:08:21]
»

Frumos articol, am si eu cateva completari. Spuneai ca nu stii cata lume incape in beraria asta... ei bine, la parter incap cam 1000 de persoane, iar la etaj 1500. Imi amintesc ca am citit undeva prin Munchen ca asta ar fi cea mai mare berarie din lume. Lumea merge in special la parter pentru ca ala e locul cu care e asociat Hofbrauhaus-ul. Nu stiu exact de ce e asa, dar asta e motivul pentru care jos nu gasesti niciodata loc.

Legat de gustul berii... nicaieri nu exista bere mai buna ca in Munchen dupa parerea mea. Si mie imi place mult berea bauta la plaja sau dupa o zi de plaja, noroc ca nu este plaja la Munchen ca aveam probleme mari ) Ideea e (cred) ca berea rece pe caldura de la mare este ideala, de-asta ai impresia ca aia e cea mai buna bere.

iulianicAUTOR REVIEW
[03.11.16 12:09:43]
»

@giuliani: Mulțumesc pentru completări! Nu am putut aprecia câte persoane au loc în sălile de servire ale berăriei, dar mi-am dat seama că un număr foarte mare. Am și specificat asta.

Cum spuneam și în articol, nu sunt cea mai potrivită persoană pentru a aprecia gustul berii de acolo sau din altă parte. Motivul este unul cât se poate de simplu: beau doar apă și foarte, foarte rar gust câte ceva slab alcoolizat și atunci fără o plăcere deosebită.

La Hofbrauhaus am fost pentru că acolo a fost grupul turistic în care mă aflam și eu. Berea pe care am comandat-o, am comandat-o pentru a fi în rând cu ceilalți. Nu am băut-o, doar am gustat-o. Nu vreau să spun că berea de acolo nu este bună, Doamne ferește! După cât au lăudat-o ceilalți, sunt sigură că este bună, dar… gusturile nu se discută!

calatorul
[06.11.16 17:42:44]
»

@iulianic: Am stat si eu vreo 3 zile la Munchen dar nu am reusit sa vad orasul decat intr/o duminica si multe locuri erau inchise. La Hofbrau unde am mancat si baut desigur un halfbier m/am simtit ca pe vremea lui Ciprian Porumbescu sau alti pasoptisti tineri aflati la studii in Germania. Salile, ospatarii, locul si atmosfera m/au impins spre anii 1850, desigur la etaj, caci parterul era plin de chinezi care se simteau ca la fast food. Dar ghidul nostru local ne/a calauzit spre cele mai bune locuri din zona si am admirat un oras remarcabil, frumos si convingator descris aici in relatare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, giuliani, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Munchen?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064984798431396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1