ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.01.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
NOV-2021
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La cârciumă sau la muzeu? - și, și...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Și-am ajuns la Bolta Rece!... Vă vine să credeți că asta se-ntâmpla în premieră în viața noastră?! Citisem pe vremuri despre agapele junimiștilor, iar la vremea aceea m-am mirat că locul există încă și mi-am dorit fierbinte să ajung și eu acolo, nu neapărat să mă ospătez (departe de mine asemenea gând frivol, hi-hi!), dorindu-mi așa cum îmi doresc să văd un muzeu renumit...

Și iaca, s-a-ntâmplat când m-am așteptat mai puțin, așa cum se-ntâmplă multe-n viață... Vă reamintesc, venisem la Iași cu treabă, chestii serioase, captatoare de timp și energie. Seara de sâmbătă m-a lăsat în urmă, eram sleită, la vârsta mea nu-i ușor să capeți noi deprinderi, nu-mi doream decât un duș fierbinte și un așternut răcoros. Mâncasem bine la prânz, ceea ce nu știu dacă se putea spune și despre Tati. În plus, mă simțeam un pic vinovată că-l adusesem după mine la Iași și-l abandonasem toată ziua în camera de hotel; și aveam să-l abandonez și bună parte din ziua următoare...

Deci, hai să ieșim, să ne trăim viețile (vorba fiicei noastre) ! Tatăl meu avea și el o vorbă: lasă, că tot o să dormi pe lumea ailaltă!... Altă abordare, același mesaj, see?!

Cel mai simplu ar fi fost să ne-mbrăcăm decent și să coborâm la restaurantul hotelului, dar Tati a propus și împreună am dispus: mai bine facem niște pași pe-afară; eu stătusem toată ziua cu fundul pe scaun, Tati semitolănit în pat. Hai să mergem la Bolta Rece, a mai propus Tati. Daaa! Hai! Oricum, la cât știm noi Iașiul, doar de Cârciuma Veche (am fost!) și de Bolta Rece am auzit... Oare o trebui rezervare?! Tati a sunat și a fost asigurat că vom găsi locuri, fără probleme.

Am pus pe gps locația, Str. Rece nr. 10; aveam de străbătut cam 1 km, vremea era ok, nu prea rece, lume multă pe străzi la plimbare, cu mască/fără mască; am mai căscat și noi ochii pe la vitrine și în aproximativ 20 de minute am ajuns. Casa tradițională mi-a căzut cu tronc de la prima vedere, cu prispa ei sprijinită pe stâlpi de lemn sculptat, cu ghivecele cu flori atârnate și farfuriile din ceramică decorând frumos „fruntea” zidului alb. O căruță abandonată prin „ogradă” completează decorul, iar bustul lui Păstorel Teodoreanu păzește, solemn, întreg ansamblul!

Am pătruns în vestibul, am remarcat garderoba (goală), iar de pe perete ne-au dat binețe portretele (un pic naive, ale) celor 2 legende ale locului: Eminescu și Creangă. Am înclinat și noi capetele, cu deferență și ne-am continuat explorarea. Am intrat într-o sală uriașă, o sumedenie de mese frumos gătite, mese lunguiețe și în separeurile laterale, dar... nici țipenie! Ne-a atras atenția însă galeria de portrete de pe pereți – majoritatea scriitori și poeți români, desigur cei ale căror clipe de relaxare s-au legat cândva de numele cârciumii; iar sub fiecare portret, se afla câte un citat semnificativ din opera respectivului. Ne-am pus să le studiem, normal, deja uitasem motivul principal al vizitei noastre; muzeu, deh!

Când ne-am adus aminte, am ocupat o masă mai în mijloc, să fim ușor reperați, în caz că apare cineva... A apărut, nu mai știu dacă pur și simplu sau om fi făcut noi gălăgie: da’ ce faceți aici?! Păi știți, vrem și noi să mâncăm... A, da’ nu aici! Haideți jos, în cramă!

Și l-am urmat pe tânăr pe niște trepte, în jos. În cramă... ehe, altă viață! Mici separeuri cu tavan boltit tapetat cu cărămidă aparentă, țesături populare, formație prestând piese din regiune, în ton cu atmosfera! Și multă, multă lume veselă pe la mese! Extrem de veselă, dacă mă-nțelegeți!...

Ni s-a repartizat o măsuță într-o margine (oricum, nu mai erau libere decât 2 sau 3) și o fătucă fâșneață, îmbrăcată în straie populare, ne-a adus câte un meniu. Care începe, așa cum e și normal, cu poezii despre stabiliment. Și continuă cu oferta de platouri pentru mai multe persoane: platoul boierului, cel al lui Creangă/Caragiale/Eminescu & Veronica. Dacă ne-am fi abătut pe-aici cu 12 ore mai devreme, am fi putut opta pentru mic dejun... Dar chiar și-așa, avem de unde alege: ciorbe, grătare, mâncăruri gătite, pește, garnituri, salate, sosuri și dulcegării... . Și de-ale udăturii, desigur, de toate neamurile. Și-am ales. Câte o porție de sărmăluțe cu mămăligă (altceva ce să alegi în inima Moldovei?!) (25 lei), una de papanași (20 lei) și 2 poale-n brâu (8 lei bucata). De stropit, berule. S-ar fi cuvenit vin, deh, da’ chiar mai trebuia să ajungem și acasă!... De preferat, pe propriile picioare. Oricum, se cuvine să remarcăm oferta de vin al casei, 40 lei/litrul (alb, roze sau roșu). Data (a) viiatoare!

După ce a notat, conștiincioasă, comanda, tânăra cea fâșneață ne-a ispitit: nu vreți să vizitați hrubele? O, cum nu?! Doar asta facem la muzeu, vizită! Și ne-a condus pe niște scări în jos (da, da, chiar și mai jos decât ne aflam, fix în inima pământului!). Am ajuns în pivnița cramei, dacă se poate spune așa – o încrengătură de tuneluri săpate în pământ, răcoroase și uscate, căptușite cu cărămidă sau piatră de râu, în care se păstrează proviziile: borcane cu murături, butoaie cu varză, sticle de vin și ce-o mai trebui pe la casa omului. Din loc în loc sunt măsuțe fixate în perete, acoperite cu ștergare tradiționale; tânăra noastră ghidă ne-a prezentat-o pe cea la care se spune că dezbăteau ore întregi, pe teme literare, filosofice, politice și ce le-o mai fi trecut prin cap, cei 2 monștri sacri, Ion Creangă și Mihai Eminescu. Muzeu, v-am zis! (pentru mai multe povești, vă rog să consultați site-ul cârciumi... ăăă, muzeului: casaboltarece.ro).

Am revenit la masa noastră, în curând am primit băuturile, iar în alt curând și bolurile cu sarmale. Erau amestecate, în foi de varză acră și de viță, 4 sau 5 bucăți, nu mai știu exact, delicios aromatizate cu felii de șuncă afumată. Îmmm... ???? Însoțite de câte 2 triunghiuri de mămăligă rece. Am înfulecat fără să respirăm aproape!

Mai un cântec vesel, mai o bârfă mică... Timpul trecu și primirăm și deserturile, 2 papanași și 2 poale-n brâu. Evident, ne-am combinat, 1 și 1 de căciulă. Nu știu care să zic că a fost mai bun! Zău nu știu; egalitate!

Nota am plătit-o cu cardul și am plusat cu un pic de cash pentru drăguța de ghidușă. Ne-am luat rămas bun, ne-mprieteniserăm de-acum (bine că n-am băut vin!). La ieșire am mai dat o tură prin salonul de la parter, lui Tati îi scăpaseră nepozate câteva portrete. Pe urmă, după un larg ocol (cât să salutăm Palatul Culturii, Mânăstirea Golia, Patriarhia și Trei Ierarhi... și Cârciuma Veche, desigur), am ajuns, în sfârșit, la casa noastră provizorie...

În loc de epilog: „S-aprind lumini prin tainice unghere/ Căci umbrele sunt parcă niște stele/ Luceafărul se află printre ele/ Iar Bolta Rece și pământ și cer e.” (Vasile Filip)


[fb]
---
Trimis de crismis in 21.01.22 18:26:26
Validat / Publicat: 21.01.22 19:18:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 2002 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Revenim la masa noastră
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

crismisAUTOR REVIEW
[21.01.22 18:52:33]
»

Rog web a atașa următorul videoclip! Mulțumesc!

https://www.youtube.com/watch?v=1Rti-3XjtFA

webmaster26
[21.01.22 19:17:30]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

adso
[21.01.22 21:09:23]
»

@crismis: E o experiență care trebuie trăită de cei care vizitează Iașul. Deși... mie nu îmi place din cale afară. E discuția aia: contează istoria și tradiția, sau mergem doar pe cum se prezintă acum, în momentul vorbirii?

Dacă b), restaurantul este cu 3,5/5 pe Tripadvisor, al 24-lea din Iași - deci se poate mai bine. E o opinie la care ader, deși nu neapărat din motivele uzuale. Am primit de mai multe ori mâncare rece, chiar sleită - sau încălzită forțat, deși era clar că era gătită mai de mult. Nu îmi place taraful care se produce acolo live (l-ați prins?). Iar cârciuma e prea gălăgioasă pentru gustul meu.

Dacă a), o vizită aici este un must. De exemplu, ultimele două chestii enunțate mai înainte pot fi un plus din punctul de vedere al altora. Dar ați punctat dvs perfect: locul respiră istorie. E la limita dintre un restaurant și un muzeu. Plus că e autentic, nu e frecventat de snobi, ci de oameni care vin aici ca să se simtă bine.

Pomeniți de poveștile de pe site-ul casaboltarece.ro. Am să adaug încă una, puțin cunoscută în afara Iașului. Și poeziilor selectate pe site le voi adăuga câteva versuri scrise de spiritul tutelar al crâșmei, cel al cărui bust te întâmpină afară: Păstorel Teodoreanu.

Hrubele pe care le-ați vizitat se întind sute de metri, ajungând până sub Facultatea de Medicină. Legenda spune că un astfel de tunel avea comunicare cu principalul amfiteatru de la parter. Iar profesorii constatau cu stupoare că, în timpul prelegerilor, numărul studenților prezenți se tot micșora - deși nimeni nu ieșea pe uși, care erau în dreptul catedrei. Așa că au început să facă prezența nu doar la începutul orelor, ci și la final. Însă 300 de metri nu însemnă prea mult când ești hidratat corespunzător, așa că...

Are cuvântul Păstorel:

Fă-mă, Doamne, morcov, ceapă,

Fă-mă, Doamne, tot ce vrei,

Praz, dovleac, spanac, ardei...

Dar păzeşte-mă de apă!

Invitat fiind la cramă

Am răspuns, ca bun creştin,

Printr-o scurtă telegramă:

„Vin!”

Și două în spirit eminescian:

Şi astăzi, ca-n atâtea seri

Când pivniţa-i adâncă,

Tăria vinului de ieri

Ne urmăreşte încă.

Aroma vinului trecut

Încet la cap se suie,

Era pe când nu s-a băut,

Azi l-am băut şi nu e.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][11 voturi]
calatorul
[23.01.22 13:53:24]
»

Multumim pentru informatiile si impresiile impartasite si sfarturile oferite. Si eu am amintiri foarte frumoase de la Bolta Rece ieseana, unde am petrecut o dupa/amiaza de vara foarte agreabila, cu toate cele bune. Tot sper sa revin acolo intr/o vara sa refac frumoasa sedere. Poate reusesc odata cumva.

Yersinia Pestis
[24.01.22 08:44:13]
»

Eh, e evident că o crâșmă e frecventată mai ales de ăi de-și pun gândurile-n foaie. După ce consumi oareșce lichide, năucești inspirația și asta te năpădește de nu mai știi de tine. Bașca asocierile de cuvinte și rime...

M-am speriat și bucurat, cumva: ai spus că nu erai dumirită unde mergi, la crâșmă sau muzeu?! P-ormă ai aflat și spui c-ai fost mulțumită! Păi, da, te-ai riscat, dacă muzeul ar fi o crâșmă și crâșma rețiproca, ar fi cumplit: vinul învechit e bun, dar mâncarea-muzeu, câh!

Deci, am înțeles c-ați fost bine primiți, papa bun și-ați scăpat netâlhătiți, deși v-or băgat și prin grote, e bine! Cred că la notă n-au pus și anul nașterii fătucei de v-a servit și nici numerele de telefon, că-i mâniau pe ăi in tablouri, Doamne-fe!

adsoPHONE
[21.04.22 20:49:40]
»

Cârciumă sau muzeu? Se poate și altfel, din păcate: șantier arheologic.

Vom face altul pe râu în jos, unul mai mare și mai frumos.

ziaruldeiasi.ro/stiri/dem ... si--321196.html

ziaruldeiasi.ro/stiri/ce- ... da--321186.html

MarinaCoPHONE
[21.04.22 21:41:48]
»

@adso: văzusem la știri și eu "Minunea". Dar prea multe pretenții nu putem avea când însuși primarul e cercetat în mai multe dosare.

Ce scria în articol? Panaite riscă o amendă, ei și ce... Poate fi obligat să o plătească? Dupa n ani se prescrie.

Și apoi numai comuniștii să facă demolări? Păi ce numitul domn de mai sus să fie mai prejos?

Acum mă întreb dacă pe lângă lipsa autorizației de demolare avea permis pentru manevrarea buldoexcavatorului?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, crismis, MarinaCo
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Iași?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060795068740845 sec
    ecranul dvs: 1 x 1