ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
LUNA
JUN-2021
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La Conac – o întoarcere în timp

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru introducerea culinară în lumea bucatelor moldovenești am căutat pe Internet înainte de vacanță un loc în Iași unde să descoperim gustul bunătăților de la bunici. Dacă în seara sosirii în urbea de pe Bahlui ne-am mulțumit cu ceva frugal înfulecat la o terasă temporară amplasată pe bulevardul Ștefan cel Mare (transformat în pietonal în acel weekend) a doua seară am dedicat-o unor preparate specifice zonei în care ne aflam.

După o plimbare prin ploaie prin centrul orașului și pe la bojdeuca lui Ion Creangă (vezi impresii) ne-am îndreptat urmând sfaturile aplicației gps către restaurantul „La Conac” loc de tradiție românească, cum se prezintă pe web. Adresa exactă este str. Nicolae Gane nr. 27, prin zona Copou, undeva în spatele Casei Pogor (vezi impresii). Localul e situat pe o stradă în rampă și totodată în curbă ceea ce face dificilă găsirea unui loc de parcare. Informații actualizate (inclusiv meniu) și fotografii găsiți pe site-ul oficial: laconac-traditie.ro/index.php.

O poartă obișnuită de fier forjat, vegetație abundentă, turnul unei case în stil neoromânesc nu te lasă să ghicești existența unui local în acel loc, doar un indicator micuț deasupra porții îți semnalizează acest fapt. Curtea e o oază ce oferă umbra mult căutată în anotimpul călduros, mai multe terase bine integrate în natură oferind posibilitatea petrecerii unor clipe culinare deosebite într-o atmosferă răcoroasă (în momentul vizitei nu era amenajată/deschisă). Pe lângă mobilierul din lemn/ratan sunt multe decoruri specifice: ceramică, obiecte de lemn, sculpturi, fiare de călcat tradiționale, butoaie.

Pătrundem în clădirea/conacul cu foișor și arcade albe într-un hol cu pereții tapetați de fotografii uc oaspeți de seamă, tablouri și o oglindă. Deja se zărește interiorul încărcat foarte mult cu obiecte de factură populară: piese de port, obiecte meșteșugărești sau casnice, lămpi tradiționale, icoane, ceramică de tot felul și multe, multe altele. Chiar dacă pe de o parte e plăcut ochiului, pe de altă parte e și obositor fiindcă nu știi încotro să privești mai întâi și ce să admiri. Deși nu aveam rezervare, s-a găsit cu amabilitate o masă liberă și pentru noi. Personalul cu care am interacționat (un băiat și o fată) au fost drăguți, răbdători, zâmbitori.

Mobilierul interior e din lemn, pe scaune/băncuțe sunt țesături populare, pe masă suport de șervețele, sare și piper. Primim meniurile – o tipăritură format mare sub forma unui ziar, printre rubricile culinare (bucatele bunicului, bucate dulci, licori alese) fiind inserate poezii de Eminescu. Ne alegem preparatele dorite în ciuda prețurilor destul de mari; în câteva minute primim mai întâi lichidele comandate: bere Zăganu (15 lei/500 ml), bere Nemțeana fără alcool (14 lei/500 ml), limonadă cu miere (15 lei/250 ml). Imedia vin și ciorbițele: rădăuțeană (15 lei + 3 lei/smântână și 3 lei/ardei iute - gustoasă) și de văcuță (15 lei + ardei și smântănă: 6 lei), la care adăugăm două delicioase turtițe de casă (5 lei/bucata).

Urmează felul principal: tocăniță de pui cu ciuperci și smântână (35 lei) + mămăligă (5 lei), tocăniță de hribi cu smântână și mămăligă (35 lei), tochitură de pui (28 lei) și pomana porcului (30 lei). Timpul de așteptare a fost rezonabil, preparatele au sosit fierbinți iar porțiile au fost potrivit de mari. Cel puțin tocănițele cu ciuperci (și pui) au fost delicioase, chiar aveau acel gust inconfundabil al copilăriei, al ciupercilor adunate din pădure. La desert am ales ceva ce găsești mai rar prin restaurantele românești: alivancă (17 lei – o „prăjitură” din mălai, lapte, smântână, ouă/ a fost bună, dar nu avea gustul cunoscut mie) și clătite cu brânză de vaci și smântână (15 lei) – foarte bune.

La un moment dat se cam umpluseră salonașele conacului astfel că doar am tras cu ochiul la decorurile din celelalte încăperi, am zărit și frumosul șemineu, peste tot decoruri tradiționale. La toaletă era foarte curat (simpatică împărțirea cu „gard de nuiele” ). Am primit nota într-o căniță mică de lut, am putut achita cu cardul.

Una peste alta am mâncat bine, bucatele au fost bune, prețurile mari, oamenii amabili – dar na, așa e la conacul boieresc ????

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 14.07.21 16:04:14
Validat / Publicat: 14.07.21 18:03:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 2519 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Pe holul restaurantului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Iași?:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081646203994751 sec
    ecranul dvs: 1 x 1