GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Faleza Dunării - o masă de pește la Corabia
Am spus în repetate rânduri că atunci când mă aflu pe malul Dunării nu vreau să mănânc altceva decât pește. Știind că nu toată lumea agrează peștele, descriind locațiile în care am luat masa în weekend-ul trecut (2-3 septembrie 2017), voi face referire și la specialitățile care ne-au fost servite, dar nu voi insista prea mult asupra lor. Dat fiind că sunt locații despre care nu s-a mai scris pe AmFostAcolo, dar care merită să fie cunoscute, subliniind că se poate comanda și altceva decât pește, mă voi referi în special la cadrul natural, la amenajări și la personal.
Restaurantul cu terasă "Faleza Dunării" situat în Corabia, bineînțeles pe faleza Dunării, face parte dintr-un complex foarte nou, excelent poziționat la malul fluviului. Ca să ajungi acolo, de pe Str. Trecerea Dunării, nu departe de gară, virezi pe Str. Falezei (scurtă, dar denivelată pentru că traversează câteva linii de cale ferată), apoi oprești în parcarea complexului.
Lăsând în stânga o frumoasă piscină construită pe acoperișul unei clădiri, dotată cu cele mai moderne amenajări (la care în acel moment se făcea curățenie), coborând spre plaja de pe faleză treci pe lângă Terasa "Faleza Dunării". Înainte de a păși în raiul verde al terasei pentru a lua masa, am decis să coborâm pe plajă, până la malul Dunării. Nisipul fin a fost adus aici cu basculantele, iar plaja rivalizează cu oricare altă plajă amenajată de la noi. Are umbreluțe și șezlonguri albe, perfect aliniate. Club & Lounge "La Faleză" lângă care se află și un teren de sport pe nisip sunt alte facilități pe care le veți găsi în complex. Un panou mare, amplasat vizibil, chiar la capătul scării, informează că "Plaja Faleza Dunării Corabia administrează zona de mal. În apă intrați pe răspunderea dumneavoastră. Scăldatul în Dunăre nu este recomandat. Pericol de înec!!!"
Duminică pe la amiază, atunci când am ajuns și noi acolo, cerul începea să se acopere cu nori și nu erau oameni la plajă. De altfel, pentru după amiaza de duminică, AccuWeather anunța ploi și furtuni în zona Corabia. Cu toate astea, în apa Dunării puțin adâncă de lângă mal, se bălăceau mai multe persoane - adulți și copii.
În acest loc, vechiul loc de plajă al localnicilor, modern amenajat acum din inițiativa a doi investitori privați, Dunărea este lată și împărțită în două brațe de o insulă prelungă, năpădită de vegetație de luncă. Malul drept al fluviului aparține Bulgariei și nu atrage atenția prin nimic. În aval de "Faleza Dunării" - locul amenajat în care ne aflam, într-un mic golf, este Portul Turistic Corabia, un obiectiv realizat cu fonduri europene şi finalizat recent. Pentru a ajunge acolo, din strada principală a orașului trebuie urmată Strada Portului. Tot astfel se ajunge și la Hotel Sucidava, hotel de la care noi am fost îndrumați spre Hostel Pericle 3* pentru că nu mai existau camere disponibile atunci când am încercat să facem rezervarea.
Dar, gata cu prezentarea împrejurimilor! Pentru că vremea prânzului sosise, pentru că trebuia să ne pregătim pentru drumul de întoarcere acasă, am trecut pragul Terasei "Faleza Dunării" pentru a degusta preparatele de pește de aici.
Am ales o masă în aer liber, acoperită de o umbrelă mare. Ospătărița s-a lăsat cam mult așteptată, iar când a sosit, somnolentă și gata să noteze, ne-a întrebat direct ce dorim. Am răspuns: "Bere fără alcool și meniul." Berea a sosit, a fost turnată în pahare, dar meniul s-a lăsat îndelung așteptat. Conștient că ploaia poate începe în orice moment, soțul meu a dat fuga la mașină și a adus o umbrelă. Priveam din când în când cerul hotărâți ca la primul strop de ploaie să ne refugiem la o masă în interior. Ceea ce s-a și întâmplat.
Am servit ciorba pescărească pe terasă, iar restul în interior. Ciorba pescărească (15 lei porția), foarte bună, a fost adusă în niște boluri de ceramică pictată cu mult albastru. Și saramura de somn (18 lei porția) a fost adusă pe farfurii meșteșugite în același stil. De altfel, salonul din interior este decorat cu ceramică - farfurii de diverse dimensiuni, ulcioare, căni - executate în aceeași manieră. Gogoșile cu brânză (două la fiecare porție - 5 lei) au fost aduse calde, dar le-am luat la pachet ca rezervă pentru drum nu pentru că ne temeam că ne va răzbi foamea până la București, ci pentru că reprezentau preaplinul față de ceea ce am comandat.
Am pozat o pagină din meniul cam subțirel de la Terasa "Faleza Dunării", edificatoare în opinia mea în privința prețurilor. Puțin diversificat, capitolul "Pește" precedat de "Atenție! Preparatele din pește conțin oase" este cel mai căutat. Și la deserturi stau foarte slab. Doar gogoși cu brânză, înghețată și salată de fructe. De asemenea la capitolul "Bere fără alcool" nu aveai de ales altceva decât Heineken - 7 lei/sticla a 330 ml.
Nu voi insista asupra faptului că ploaia și mai ales furtuna s-au dezlănțuit făcând ravagii pe terasă. Umbrelele care nu fuseseră strânse au fost umflate de vânt și răsturnate. Câțiva angajați alergau prin ploaie adunându-le sau aducând mese și scaune în interior. Furtuna nu a ținut mult, dar a fost furioasă. Pe drumul de întoarcere, între Corabia și Alexandria, am văzut mulți arbori bătrâni doborâți la pământ. Crengi mari, chiar jumătăți de arbori, zăceau aruncate de vijelie pe șosea sau la marginea ei. La un moment dat, un plop doborât de-a curmezișul șoselei ne-a obligat să-l ocolim ieșind din carosabil. Am pozat pentru că eu așa ceva nu am mai văzut în realitate.
Concluzie
Apreciez că la Corabia există o serioasă preocupare pentru dezvoltarea turismului și chiar se face ceva în acest sens. Într-o zonă în care industrie nu mai există de mult, ar fi păcat să nu se facă ceva pentru dezvoltarea turismului mai ales că orașul are potențial. Cetatea Sucidava aflată la 4-5 km de oraș, Faleza Dunării cu Portul Turistic sunt motive pentru care merită să veniți la Corabia.
Trimis de iulianic in 05.09.17 11:42:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CORABIA [OT].
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Corabia?, CORABIA [OT]" (nou-creată pe sait)
@iulianic: Locul arată bine, atât restaurantul, cât și facilitățile de cazare și petrecere a timpului liber.
Comparativ cu Zimnicea (oraș prezentat cu câteva articole în urmă) la Corabia a mai „mișcat” câte ceva. S-au depus proiecte cu finanțare europeană, s-au câștigat proiecte și rezultatele se văd deja: restaurarea cetății Sucidava, crearea micuțului port turistic, reabilitarea și reamenajarea Muzeului de Arheologie și Etnografie. Câțiva întreprinzători privați au concesionat plaja de la Dunăre și au amenajat-o. Cu partea industrială e altă poveste... ruginită.
Dar ușor, ușor la Corabia se mai mișcă lucrurile.
Vai, ce frumos! De la prima poză m-a cucerit.
Sigur că și eu m-aș duce la o masa cu vedere la Dunăre de găsesc disponibilă…
Și P03 – superb! În raiul ăsta verde aș merge și eu…
Și prețurile bune … așa, așa, fără alcool e bine
Ia, uite, și piscină! Da! Categoric merită!
Ia să merg și eu la mare la Dunăre
Frumoasă destinația, review bun, fotografii frumoase.
Întrebare. Dacă se poate, spuneți-mi vă rog, cum se numeste insula de pe Dunăre, care se vede în fotografii?
@iulianic:
o destinatie putin vizitata in general, dar cu potential dupa cum nevscrii aici. Interesant!
Si unde bineinteles poti manca peste, de recomandat!
????????????
@tata123: Într-adevăr, la Corabia s-au accesat fonduri europene pentru dezvoltare, dar oamenii întreprinzători sunt cei cu inițiativa și ei merită toate laudele. Cum ar fi fost ca și la Zimnicea - oraș fantomă după cum se știe, cu blocuri neterminate de 40 de ani - accesându-se fonduri europene să se amenajeze o plajă? Eu cred că nimic nu mai poate scoate Zimnicea din negura abandonului. Sunt prea multe de făcut acolo.
Corabia se poate lăuda deja cu Cetatea Sucidava, cu amenajările de la faleză și speră să vadă finalizată și reabilitarea clădirii care adăpostește Casa de Cultură cu Muzeul de Arheologie, edificiu monumental care zace ascuns după prelate de șantier de vreo doi ani.
@danaeldreny: Știu că ești una dintre persoanele care nu agrează peștele și în general vietățile de apă (pentru a fi mâncate), dar la Terasa "Faleza Dunării" din Corabia mai poți găsi și altceva. Chiar și numai pentru peisaj sau pentru o bere fără alcool (dacă ești la volan așa cum eram și noi care trebuia să facem un drum de vreo 170 km până la București) și tot merită un popas acolo.
”Ia să merg și eu la mare la Dunăre
Să știi că localnicii chiar numesc faleza amenajată - mai în glumă, mai în serios - "Marea de la Dunăre".
@Mihai18: Mulțumesc pentru aprecieri!
Referitor la întrebare, cu regret, dar nu știu ce să răspund. M-am întrebat și eu dacă acel loc sălbatic are vreun nume, am căutat pe hărți, dar poate că nu îndeajuns. Nu am aflat nimic. Dacă cineva află, i-aș fi recunoscătoare dacă ne-ar spune și nouă.
@Dan&Ema: Corabia abia acum se trezește la viață din punct de vedere turistic. Și cum nu este prea departe de București, cred că merită o deplasare până acolo. În orice caz, între cele trei orașe dunărene vizitate de noi în ultimele două weekend-uri, Corabia este pe primul loc.
@Mihai18: În zona portului Corabia există mai multe insule, dintre care cea mai mare, împădurită, poartă numele Insula Băloi. Acest ostrov face parte din situl „Natura 2000” - arie naturală protejată (ecobios.ro/defrisarea-ost ... avelor-dunarene).
În dreptul restaurantului Faleza se află o insulă mai mică, parțial din nisip, parțial plină de vegetație - nu i-am găsit numele. În perioadele secetoase ies la iveală insule de nisip care pun probleme reale navigației.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@iulianic: Dam, nu mă omor după vietăți acvatice dar tot mă bate gândul să mai merg la restaurant Capitol când au zi de șalău, n-aș fi crezut vreodata că acel șalău se poate prezenta în așa hal, fără pic de os,
În altă parte nu mă pricep cum să command ca să fie tot așa…
Ei, las că mai cresc pruncii și-om pleca în expediții de luni de zile, stăm toată vara duși… și prindem și Corabia în periplu… bine că știu de capul ei
Ia, cum am intrat eu în mentalul colectiv cu marea de la Dunăre
@iulianic:
Ia, ce se petrece în țara noastră, nu-i la Corabia dar tot pe Dunăre:
“Singurul festival de muzică electronică din România, desfăşurat pe o insulă. “3 Smoked Olives”, o aventură de neuitat la Dunăre
Singurul festival de muzică electronică din România care are loc pe o insulă de la Dunăre (...)
Timp de 3 zile, în luna iulie distracţia va fi la ea acasă, la Călăraşi, în pădurea de la Chiciu, la doi paşi de graniţa cu Bulgaria. (…)
Acesta este singurul festival care are loc pe o insulă, având ca spaţiu de petrecere 10 km de plajă, campare gratuită în pădure, iar muzica ascultată va fi deep-house şi tech-house. Departe de agitaţia cotidiană a oraşelor, la graniţa dintre România şi Bulgaria, în apropiere de oraşul Călăraşi (…)
… mai exact aproape de punctul de trecere cu bac-ul Călăraşi (RO) – Silistra (BG).
Totul a început acum câţiva ani, spun organizatorii, când un grup de prieteni, iubitori de natură şi de muzică au vrut să aibă o mica petrecere într-o vineri seara. Petrecerea a ţinut 3 zile.
Micul grup şi petrecerile lor au crescut constant şi în fiecare an am acceptat o nouă provocare – o petrecere de 3 zile, cu mai mulţi prieteni şi iubitori de muzica.
Preţul biletelor, care sunt de fapt nişte brăţări de acces, este cuprins între 50 şi 100 de lei, în această sumă fiind inclus şi transportul dus-întors cu barca. Brăţara de acces GREEN SMOKED OLIVE este sigilată într-o sticlă cu nisip din spatele scenei principale. După desigilare, recipientul se poate folosi ca o scrumieră de buzunar. “
Citeste mai mult: adev.ro/nq6u84
@danaeldreny: Asta chiar n-am știut! E bine ca la Dunăre să mai fie și altceva în afară de pescuit, mese de pește, plajă și plimbări cu barca.
@iulianic: Un loc foarte interesant si care pare ca se dezvolta in continuare. Felicitari, votat cu mare placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)