ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
LUNA
SEP-2018
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La Verona, în spatele cărților frumos rânduite pe rafturi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Sfârșit de sptembrie, o zi însorită, tocmai potrivită pentru o ieșire în oraș cu prietenii.

Căci nu cumva să credeți că unicul grup din care fac parte este AFA! Nici vorbă... Am o viață mondenă palpitantă :) și în carnețelul meu de bal figurează la loc de cinste și întâlnirile cu foștii colegi de școală generală și cu cei din liceu.

Cu două foarte vechi prietene din liceu am stabilit să ne întâlnim pe la orele amiezii (că doară suntem pensionare, nu-i așa?) undeva în centrul Bucureștiului. Unde să fie, unde să fie? La Terasa Verona, sau mai precis, pentru a-i expune denumirea oficială, la Verona Grădină & Café, un loc în care mai fusesem, tot cu ele, în urmă cu un an, și care e, fără îndoială cunoscut de mulți bucureșteni și nu numai, măcar pentru faptul că e situat în buricul târgului, în spatele Librăriei Cărturești de pe Bulevardul Magheru, în apropiere de Piața Romană și de stația de metrou. De ajuns se mai poate ajunge și cu autobuzele 300,301,131 sau 331, iar în privința parcării, în caz că vă bate gândul să veniți cu mașina, nu pot decât să vă urez succes :D, căci terasa nu dispune de așa ceva, strada este îngustă și cu sens unic și prin preajmă numai un noroc chior vă poate scoate în cale un loc de depozitare temporară a bidiviului motorizat.

Adresa terasei este Strada Pictor Verona nr. 13-15, însă în fapt grădina este o anexă a librăriei amenajate într-o frumoasă clădire cu parfum de epocă datând din 1883, fosta casă a premierului liberal Dimitrie Sturdza, transformată după al Doilea Război Mondial în librărie și anticariat. Ea a fost revendicată și obținută în instanță în anul 2000 de către Șerban Sturdza, care și-a dorit să continue tradiția familiei și să creeze un spațiu cultural și de socializare, în spiritul nucleului politic și intelectual reprezentat de zona aceasta centrală a capitalei, în care pe vremuri se aflau și casele arhitectului Ioan Mincu, ale lui Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman, aceasta din urmă fiind demolată în 1931 pentru construirea blocului Aro.

Și închiriind casa firmei Cărturești, care a renovat-o, și-a văzut visul cu ochii: librăria nu este un simplu loc de vânzare a cărților, ci și ceainărie și organizator de evenimente, mici concerte și expoziții, un adevărat catalizator cultural.

În 2008 librăria s-a extins, cumpărând fostul sediu administrativ al Teatrului Ion Creangă și lipind cele două clădiri, iar în spațiul nou a amenajat actuala cafenea.

Dar de ajuns cu poveștile, să vedem cum arată terasa și ce se poate consuma aici, doar ăsta se vrea un review de restaurant bucureștean...

Așadar, descinzând din autobuzul 300 am străbătut pe jos o mică distanță pe Bulevardul Magheru, ocazie cu care m-am întristat văzând decăderea acestei artere, cândva emblematică pentru oraș, și mai ales stadiul de degradare a blocului Aro, fostul cinematograf Patria :(, de care mă leagă frumoase amintiri.

În stânga acestuia, în spatele unui mic scuar cam neîngrijit, se află Librăria Cărturești, unde am intrat pentru a mă pune la curent cu ultimele apariții. Nu am zăbovit mult și am ieșit tot pe ușa principală, deși există o alta care dă direct în grădină, însă am vrut să fotografiez poarta de pe Strada Pictor Verona. În fața ei am descoperit, scrise cu creta pe tablă, cele două variante de meniu de prânz de 25 lei din ziua respectivă: una cu supă de curcan cu rădăcinoase și frigărui de porc cu garnitură de cartofi la cuptor și dressing de sos de iaurt, cealaltă constând din borș de sfeclă roșie și farfalle cu sos pesto și parmezan.

Pătrunzând în grădină, am redescoperit o oază de verdeață și răcoare, copaci umbroși și petice de iarbă printre care se strecoară poteci din piatră cubică și dreptunghiuri de prundiș pe care sunt amplasate mese mici sau mari din lemn și scaune, respectiv bănci prevăzute (slavă Domnului!) cu pernițe. Pentru confortul clientelei au fost aduse umbrele mari ori s-au creat bolți din scânduri lăcuite, pe care să se cațere niște plante. Există și o terasă acoperită, protejată de intemperii, folosită în sezonul rece.

În stânga se află barul, la care trebăluia un băiat, iar alături un rastel pentru biciclete, mijloc de locomoție pe care terasa înțeleg că îl încurajează, în ideea protejării mediului ambiant. Spațiul plin de vegetație este extrem de generos și poate găzdui nu mai puțin de 400 de persoane.

Spre surprinderea mea, am constatat că grădina era destul de plină la acea oră, exclusiv cu tineri (care butonau de zor pe tablete, beneficiind de rețeaua Wi-Fi pusă la dispoziție gratuit), despre care bănuiesc că luau prânzul în timpul pauzei de la serviciu, eu și prietenele mele contribuind în mod semnificativ la creșterea mediei de vârstă a clientelei. =)) =)) =))

N-am urmărit ce consumau, prinsă cu discuțiile care nu au ocolit, desigur, subiectul călătoriilor. Între timp, după o consultare relativ fugară a meniului, am dat și comanda, decise toate trei asupra unui prânz ușor. Prietenele mele au optat pentru câte o sticlă de bere - 11 lei, și o salată gourmand (piept de rață afumat, spanac, valeriană, roșii cherry, ou poșat, rodie, dressing de portocale) - 29 lei și au share-uit (ca să nu se îngrașe!) o porție de cartofi prăjiți. Despre salata lor pot spune doar că pentru a descoperi firișoarele de rață trebuia să sapi adânc...

Pot însă să comentez un pic asupra propriei salate, pre numele său Verona, compusă din piept de curcan, avocado, roșii cherry, mix de frunze de salată și semințe de dovleac, cu dressing de smântână și brânză albastră. De data aceasta bucățile de carne erau mult mai vizibile iar dressingul chiar îi dădea un gust bun. Prețul: tot 29 de lei. Precizez că salatele au fost servite cu pâine cu maia homemade. Am completat cu o limonadă de ananas - 20 lei, ce-i drept la borcan de 600 ml, plus un espresso care nu a costat (totuși) decât 8 lei.

Și dacă tot am pomenit de prețuri, cred că vă este deja clar că acestea nu sunt deloc mici; simplul fapt că o salată costă 29 de lei presupun că v-a edificat... Pentru vă face o idee cât mai clară, am fotografiat și atașat aproape întreg meniul. Veți observa, cred, că oferta nu e nemaipomenit de vastă și constă în special din gustări, sandvișuri și burgere (35 lei, dar vă pot informa dintr-o experiență anterioară că dimensiunile acestora sunt impresionante), grătare (pește, frigărui, 32-36 lei) și paste (27-30 lei). Există destule variante pentru vegetarieni iar oferta de deserturi e și ea interesantă: parfait nougat, tiramisu, crême brûlée 18 lei; cannoli, cheesecake 19 lei etc.

Ciudat mi s-a părut faptul că site-ul lor, www.cafeverona.ro, nu este actualizat, meniul prezentat acolo fiind mult mai restrâns decât cel real.

Cât privește prețurile băuturilor, aici chiar trebuie să vă spun că am rămas bouche bée (asta ca să rimeze cu crême brûlée =))): am menționat deja că berea la sticlă de 500 ml costă 11 sau 12 lei; adaug că o halbă de 400 ml de Heineken e 12 lei iar cea de Ciuc 9 lei. Dacă nu vă place berea, puteți însă comanda vin la pahar de 150 ml (17-24 lei) sau, dacă vă dă mâna, la sticlă de 750 ml (75-115 lei). Mai puteți alege din oferta bogată de ceaiuri (12-17 lei), cafele (8-20 lei) ori cocteiluri alcoolice (11-31 lei) și nealcoolice (18 lei).

E clar, sunt depășită de evenimente, cu modesta mea pensie nu-mi pot permite să vizitez așa de des Terasa Verona. :(

Ce ar mai fi de zis? A, da, că serviciul, asigurat de băieți și fete drăguți și tineri, a fost prompt și foarte civilizat, că se poate veni cu câini (cu condiția să fie de talie mică și cuminți) și că la final eu am plătit cu cardul iar amicele mele în numerar.

A fost o întâlnire plăcută, cu prietene vechi și dragi, iar locul ales, deși cam pretențios pentru buzunarele noastre, e unul cu adevărat special, un refugiu verde și răcoros în inima betonată a Bucureștiului.

Recomand.

Webmaster, rog următoarea ilustrație: https://www.youtube.com/watch?v=PIb6AZdTr-A


[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 21.09.18 12:18:41
Validat / Publicat: 21.09.18 17:35:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 967 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Terasa Verona - spațiu de servire.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[21.09.18 17:36:15]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen IonAUTOR REVIEW
[21.09.18 18:24:20]
»

@webmaster26: Mulțumesc.

Zoazore
[21.09.18 21:33:21]
»

@Carmen Ion: Uite potriveală: și eu am fost la o terasă verde, în Brăila, cu colegii din liceu! Și-am și scris!

Să ne fie de bine!

krisstinna
[22.09.18 06:08:50]
»

@Carmen Ion: Frumoase aceste întâlniri, să va fie de bine!

Melodia aleasa este superbă, una dintre preferatele mele

Carmen IonAUTOR REVIEW
[22.09.18 09:18:57]
»

@Zoazore: Păi da, marile spirite se aseamănă, parcă așa se zice, nu-i așa?

Carmen IonAUTOR REVIEW
[22.09.18 09:21:08]
»

@krisstinna: Mersi de urări

Mi-a plăcut întotdeauna de nebuna de Cindy Lauper. Ce să fac, sunt o nostalgică...

Zoazore
[22.09.18 09:40:03]
»

@Carmen Ion: Mințile luminate gândesc la fel!

doinafil
[22.09.18 15:06:11]
»

@Carmen Ion: AmFostAcolo (și eu) prin 2010 - dacă-mi amintesc bine anul - și DA! , este un loc bun de întâlnire cu prietenii, un loc răcoros - vara - și care pare a fi retras de zgomotul și vânzoleala bucureștenilor, chiar dacă se află „în buricul târgului”, cum bine ai spus!

Prețurile sunt mult peste medie, (erau și atunci), dar sunt, oarecum, justificate: în primul rând prin locație, și apoi, prin gustul preparatelor!

Îmi amintesc că tot în perioada aia, la o terasa din apropiere, un pahar de 250 ml cu o limonadă „chioară”- nici dulce, nici acră - era 10 lei. Centrul își cere tributul, se pare!

Felicitări pentru destinderea cu prietenele tale!

Prieteniile formate (și cultivate, pe parcursul vieții) în tinerețe, sunt cele mai frumoase, adevărate, sincere și benefice pentru noi toți!

Să ai alegeri inspirate!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[22.09.18 18:46:41]
»

@doinafil: Ai dreptate în ambele privințe:

1. La Terasa Verona se plătește poziție localului;

2. Prieteniile din tinerețe sunt cele mai durabile și frumoase.

Mulțumesc pentru aprecieri.

mishu
[22.09.18 21:33:06]
»

@Carmen Ion: Conteaza in final intalnirea cu prietenii. Felicitari, votat cu mare drag.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[22.09.18 21:36:27]
»

@mishu: Mersi frumos, Mishu!

diana2015
[24.09.18 18:42:03]
»

@Carmen Ion: Felicitări pentru review și mai ales pentru curaj

Eu am avut biroul în zonă (str. Pitar Moș) și vreme de 10 ani treceam zilnic prin fata terasei de când s-a înființat (am prins și când era teatrul Ion Creangă) dar sincer prețurile mi s-au părut foarte mari și n-am avut curaj să-l testez.

Să vă fie de bine și un vot din partea mea

Carmen IonAUTOR REVIEW
[24.09.18 19:12:18]
»

@diana2015: Ce să mai zic?!! Să ”te împiedici” zilnic de o terasă și să nu o testezi e chiar neplăcut...

Pe de altă parte, eu una am avut noroc: după 1989 am avut sediul de firmă mai departe de centru, în locuri mai ascunse și mai ferite de tentații.

Dacă Verona s-ar fi înființat însă pe vremea când eram studentă la facultatea de pe strada Pitar Moș, probabil că nu mi-ar fi ”scăpat”, așa cum nu mi-au scăpat la vremea respectivă niciun bar și nicio cârciumă aflată pe o rază de 2 kmp. Dar eram tânără și, oricât de ciudat ar părea, dispuneam de fonduri, așa că-mi permiteam să beau zilnic o cafea și un Pepsi la Ambasador sau Lido! că de băut, nu beam - m-am apucat mai târziu

În cazul de față nu știu dacă a fost vorba de curaj, ci mai degrabă de dorința de mă vedea cu orice preț cu prietenele.

Mersi pentru ecou și vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, diana2015, doinafil, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.099709033966064 sec
    ecranul dvs: 1 x 1