GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
* NOTĂ Restaurantul apare ca ÎNCHIS
La Han la Traian
Am descoperit acest han pe la începutul verii dar până ieri n-am apucat să ajung acolo, din varia motive.
E un loc original și din cauza asta mi-a atras atenția.
Am aflat de existența sa – cum altfel? – dintr-un eveniment popularizat pe FB la care m-aș fi dus (sunt mii :D și multe-s interesante da’ la câte pot ajunge?? ...)
Atunci ei ziceau – hai să cunoști un bărbos!... e, bărbos ca bărbos da’ mie-mi plăcea programul –grătar și circ în curte și abia dădea căldura și lumea era disperată după evenimente în aer liber – inclusiv eu - da’ nu s-a potrivit cu progrmul nostru – ori una ori alta ori amandouă, nici nu mai știu ce-a fost… cert este că nu am ajuns…
Evenimentul avea scop de popularizare – ca mai toate, nu? Da’ nu știu cât efect a avut că aseară era cam pustiu – la vremea cinei, abia dacă era o masă ocupată (sau mi s-a părut) și au mai venit niște oaspeți când plecam noi…
Dar habar n-am de ce așa că locu’ e o bijuterie… peste o casa de middle age, nici prea prea nici foarte foarte s-a decorat cu o terasă unică – nu am mai văzut așa ceva și știam asta că am văzut în poze și chiar de asta am și vrut să merg acolo că știam că e cool, că e cu totul altceva decât vedem uzual, e artă pură… ei, un pic cam woodoo – am stat cu dracu la masă (și nici habar n-am cât sunt eu de superstițioasă…) dar pe ansamblu e frumos și ingenios…
Cred că l-am văzut pe dracu înainte să ne așezam dar i-a plăcut masa Juniorului – nu neapărat pentru compania dracului cât pentru localizare, zona de terasă am ales-o eu și masa a ales-o el – cred că poziționarea era bună, a doua masă după intrare, pe stânga, deci – pentru clarificare – acolo șade dracu.
Și cum îi cam nastrușnic de felu' lui, tot împungea cu coarnele în copertina de peste masa noastră, ședeam lângă gard și de gard era prinsă o copertină înclinată ce acoperea parțial masa la care stăteam, asta sub altă copertină mai mare ce acoperea toată zona de terasă unde era masa noastră și încă vreo alte trei mese, pe un podium destul de înalt unde aveam perspectivă de ansamblu asupra întregii curți și priveam spre ușa de intrare în clădire.
Personal în clădire nu am intrat dar s-a dus Junior, pasionat de explorare, a cerut voie pe la oamenii locului care i-au spus că poate merge numa’ să nu strice nimic, el s-a dus și când s-a întors mi-a spus că a văzut un pat și un tv de unde deduc eu că or avea și camere de închiriat dar nu știu sigur.
L-am întrebat dacă este sală de restaurant în clădire și nu a știut să îmi răspundă…
În spatele mesei, vertical, prins de gard e-un covor tradițional românesc,
Erau patru scaune la masă, noi eram trei așa că dracu a rămas neocupat…
Dar să clarificam:
La Han la Traian are în curte o terasă ornata cu măști – stiți, măști din alea tradiționale – sunt românești, nici peruane nici congoleze, tiparul de model este săteanul mioritic tipic dar apoi totul devine stilizat, uneori exacerbat… Ele sunt poziționate pe spătarul foarte înalt al scaunelor masive din lemn și sunt sculptate în acest lemn masiv înalt, sunt cu fața spre oaspete adică se uită la tine din spate – cam indiscret așa, se uita ce-ai în strachină și se hlizesc… sau scrâșnesc din dinți.
Cu adevărat, scaunele din lemn masiv sunt foarte grele, e greu să le muți…
Măștile încep cam de pe la poartă, se văd din exterior, când treci pe stradă, prin spatele Halei Traian se uită la tine vreo trei măști pe care le-ai putea considera hidoase dacă nu esti familiarizat cu tradițiile precreștine, carpatine, populare, artizanale, alungătoare de duhuri, aducătoare de duhuri sau Dumnezeu mai știe ce.
Cu certitudine, intreprinzatorul locului a cheltuit o avere în amenajări.
Nu am intrat în sala restaurantului, nici nu eram sigură dacă există așa ceva dar am văzut pozele altora și spre surprinderea mea, pe vârful spătarelor scaunelor nu sunt sculptate doar măști ci și personalități ale culturii autohtone, asta în interior, i-am recunoscut pe Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale (ce nume celebru are ursul meu de pluș…), Mircea Eliade, Nichita Stănescu, Eugen Lovinescu și mai am niște lapsusuri – parcă Octavian Goga dar și Mihail Sadoveanu – se vede din alt unghi – toți împreună la aceeași masă – ce performanță a realizat acest om…
Pe terasă sunt mai mulți draci, nu doar al meu de unde pot deduce că daca-i mai rece afară, poți fi culturalizat dar când vine căldura te apucă dracii… poate…
Copacul din curte este și el ornat cu toate cele – si măști și de toate…
Două căruțe șed prin curte, una-grătar și alta nu…
Oamenii casei pun rogojini peste un acoperiș impermeabil pe o bucată de copertină lipită de casă și găuresc cu bormașina iar Miss protestează la zgomot…
Da’s atâtea de povestit despre hanul ăsta ca până să ajungi la mâncare faci o monografie întreagă…
Tradițiile populare-s continuate și pe masă unde ne așteaptă un ștergar cusut manual – nu cred că vreo mașină știe să facă modelul ăsta de cusătură…
Tot pe masă ne așteaptă și o ulcică de dimensiune medie – nici mare nici mică în care sunt puse tacâmuri învelite într-un șervețel… asta-mi place că-i masa gata pregătită de mâncat…
Și tot pe masă-i și ulei, oțet, sare, piper, cu scobitori lângă…
Și meniu’-i tot pe masă, gata pregătit de studiu – sunt niște foi gălbui care cred că vor să semene a pergament – mda, hanul este modă veche... N-are coperți și din start te îndeamnă la produse recomandate: tocăniță oltenească de legume la ceaun – 19 lei, sarmale cu mămăligă și ardei iute – 19 lei, pasăre de țară la ceaun cu mămăliguță – 26 lei, berbecuț cu verdeață la tuci – 29 lei, midii înăbușite în tigaie, în suc propriu, pe pat de mămăliguță cu leuștean și roșii – 40 lei.
De cum ne asezam la masă primim fulger o farfurie – tot tradițională – din partea casei cu patru chiftele micuțe și ceva cascaval afumat – super bun, toate înțepate în scobitori… frumos gest – mereu te bucuri când primești vreun dar…
Fata care ne-a servit, și ea tot tradițională, înaltă, suplă, c-o cămășucă albă-ncrețită la gât și mânecuțe, strânsă-n inel în talie și-o fustă lungă, cloș poate nu chiar autentică dar tot cam stil tradițional – hangiță autentică - cu parul ei negru îngrijit împletit și simplitate elegantă, frumoasă tare…
Am servit un suc și un șnițel de ronțăială că ne cam chinuia căldura și n-aveam chef de nimic… pe terasă n-ai AC și eram cam ciufuliți după drumuri cu treabă pe afară…
Adresa La Han la Traian este Strada Mihail Georgescu, numarul 24, în spate la Hala Traian, e o stradă ce taie colțul în intersecția dintre străzile Călărași și Traian. Este deschis între orele 12:00 și 23:30.
Trimis de danaeldreny* in 08.08.17 22:18:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danaeldreny*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitări pentru articol!
Da, pe bună dreptate, poți face o monografie întreagă numai din descrierea hanului. E foarte interesant decorat, ești că la muzeul satului. Măști, prosoape tradiționale românești, farfurii tradiționale...
Oferta consistenta din partea casei, nu prea ar practică la noi sa primești aperitivul moca și totuși, unde sunt clienții?
Felicitări pentru articol!
Ar merita promovat Hanul lui Traian pentru că este ceva unic.
@danaeldreny: Foarte, foarte interesant locul.
Mulţumesc pentru pont, o să incerc să-ii fac o vizită.
Locului, nu dracului
Mi-ai amintit de sculpturile de la Matala, Creta
Să vă fie de bine!
@danaeldreny: Ioii! Frumos de tot! Inclusiv Junior! Nu l-am dibuit pe Luca (era cu ”nașul” lui cel celebru?)
Măiestrit lucrate toate cele de pe-acolo. Bănuiesc eu că și bucatele, câte-ați gustat, îs tot așa!
Să vă fie de bine!
P. S: Ziceai odată că Luca-i barman la Berlin. Cu cine s-a dus el acolo și de ce?
@Dana2008:
Mulțumesc pentru ecou, vizită și vot cu drag !
@krisstinna:
Mulțumesc pentru ecou, vizită și vot cu drag !
@Zoazore:
Mulțumesc pentru ecou, vizită și vot cu drag !
@danaeldreny: Locul imi este si mie in optiuni pentru o aniversare acolo peste ceva vreme si pot spune ca asta datorita exteriorului. Acum vazand si pozele din articolul tau tentatia este cu atat mai mare.
Acolo au mai fost incercari de diferite restaurante insa se pare ca mu prea au mers, poate si pozitionarea care il face usor ascuns de obicei fiindu-ne mai comod ceva mai la vedere.
Despre cofeetaria Madlene pot spune ca de acolo luam frisca (naturala) de cate ori gaseam si era grozava. Iar langa cofetaria in vecinatatea restaurantului prezentat aici este o autoservire (sau ceva in acest gen) Fabrica de mancare, care din exterior arata ok. Este o zona "colorata" insa restaurantul astept si eu sa-l incerc.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu:
Fabrica de mâncare am găsit prima data la Piața Unirii, spre magazinul Junior sau tribunal sau ce o fi pe acolo… apoi tot Fabrica de mâncare a găsit pe drumul spre Gara Obor, pe la intersecția dintre Ferdinand și Ziduri Moși – e un lanț de autoserviri cu prețuri foarte mici.
”Acolo au mai fost incercari de diferite restaurante insa se pare ca mu prea au mers, poate si pozitionarea care il face usor ascuns de obicei fiindu-ne mai comod ceva mai la vedere.
Acum cred că mi-e clar ce nu merge… o fi locul blestemat, fără glumă, am mai văzut locuri așa, nu merg și pace, orice le-ai face, oricine vine să administreze. Problema nu-i că-i ascuns, și La Copac e ascuns și are un succes nebun
@danaeldreny: Da, dar La Copac e in buricu' targului, nu prea se compara cu Hala Traian, insa vom mai vedea, pana intentionez eu sa ajung acolo sper sa nu se inchida ????
@mishu:
pe 2 septembrie mergem să cunoaștem un bărbos
în primăvară am ratat dar acum e reluare - tot la han
încep târgurile de toamnă...
@mishu:
Păi ce are locul? E Bucureștiul vechi, la fel ca și pe Pitar Moș, e relativ central și colo și colo, pe Strada Traian faci o sută de povești, am sute de poze, e o zonă scumpă, cu pretenții dar și arhaică, cu arhitectură, cu istorii, cu persoalitate, de pe Calea Calarași sunt toate acele străzi vechi, e Piața Sfântul Stefan, dincoace Foișorul de Foc, nu e zonă rău famată chiar dacă are totuși locurile sale. Oricum nu-i mai rau decât pe Calea Moșilor veche (celebra) sau prin spate pe la Piata Sfântul Gheorghe, pe Delea Veche și toate celelalte…
@Dana2008:
Da, mi-a plăcut mult acest han precum și oferta lor de prânz care-i parcă 21 lei sau 22 - ciorbă, main course și desert, de-al casei, home-made și produsele lor sunt cu adevărat bune, selectate, cașcavalul afumat ce ni l-au dat a fost deliciu, de chiftele au fost pruncii încântați că eu n-am beneficiat și șnițelul a fost mare și bun desi la 20 de lei în alte locuri vine și cu cartofi prajiți dar, în fine, mai plătești și ambianța care, cu adevărat este de excepție…
Avem gând să mai mergem…
@krisstinna:
Cu adevărat, locul merită (măcar) o vizită, pe de altă parte m-a amuzat mult jocul de cuvinte
Fără să mai spun că și lumea-i de gașcă la han, Junior și-a găsit Ioană, i-a dat numărul de telefon – cum face el mereu – și a plecat cu promisiunea că va fi sunat a doua zi, după doișpce… Ei, culmea, lucrul ăsta chiar s-a și întâmplat, l-a sunat hanul a doua zi și l-a'trebat când mai vine… așa ceva… ei bine, -i prima dată când pățește asta și de-asta o să mai mergem, că mereu când îi spune careva că va suna, el, credul fiind, o ia de bună și stă de păzește telefonul apoi se supără că n-a fost sunat… ei, de data asta chiar s-a întâmpat – de pe numărul public al hanului
Și mulțumesc și eu pentru pontul (la schimb … ) cu sculpturile de la Matala, Creta – de cercetat/studiat! bine de știut!
Mersi de urare!
@Zoazore:
Când am răspuns la ecouri aveam așa pană de inspirație și gol în cap că reacționez tot mai rău la caniculă și-am lăsat pe mai târziu răspunderile mai inspirate și văd că inspirațiile vin mai greu nowadays astfel că am răspuns standard să nu fiu chiar total ignorantă…
Bucatele-s, pe drept, delicioase…
Luca a rămas cu Berlinu-n cap din aprilie de când jucam noi table (zice-se) și el – Luca – se plictisea și-a fugit de-acasă… De când a văzut Berlinu' nu-i mai trebui-altă crâșmă și nu ne mai însoțește – e de-o fidelitate supărătoare…
@danaeldreny: Mi-ai adus aminte de copilul meu după prima lui intalnire, in urmă cu muuulti ani, a promis că nu se va mai întâlni doar cu o fată ci cu mai multe deodată, pentru că "aia" a făcut abuz de banii lui Fiind mai multe, fiecare își va plăti consumația, zicea el.
Au fost la un Mc , deci suma nu era fabuloasă.
Anii au trecut și a constatat că nu se poate fără fete, chiar dacă îți golesc buzunarele, ele sunt neprețuite
@krisstinna:
Junior s-a născut cu conștiința plurității, n-a fost ever monogam, cucerește de când merge, ar fi cucerit și-nainte de-ar fi întâlnit ceva... nu ratează vreo plimbare...
deci concluzia e corectă
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 [Restaurant Casa Oamenilor de Știință / Casa Assan] Restaurantul Casa Oamenilor de Stiinţă, de vizitat clădirea — scris în 19.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant E3 by Entourage] Restaurant: E3 by entourage, - excelent — scris în 09.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Un Poco Pizza Fresca] Poco Pizza - se putea și mai bine — scris în 07.11.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant La Copac] Sub dud La Copac — scris în 01.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant Long Fong] Long Fong - Restaurant chinezesc în București — scris în 09.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Cafe Bar La Pod by Gogu Constantinescu] Nonagenari la restaurantul ˝La pod˝din parcul Carol — scris în 05.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 [Restaurant Cococerie] Cococeria – amintiri din copilărie — scris în 20.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ