ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
LUNA
OCT-2016
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La Crama Domnească

TIPĂREȘTE

Prieteni dragi, de departe, s-au anunțat pentru o vizită în București. Pentru că dorința unei întâlniri după atâția ani era reciprocă, noi fiind bucureșteni, a picat în sarcina noastră găsirea unui loc frumos în care să ne petrecem câteva ore depănând amintiri comune, dragi nouă. După ce am trecut în revistă majoritatea restaurantelor mai cu ștaif pe care le cunoșteam, am decis să alegem Crama Domnească. Hotărâtor a fost faptul că este un Restaurant Voievodal, dar și că este amplasat în centrul istoric al Bucureștiului, într-o zonă despre care toți străinii au auzit și pe care doresc să o vadă și să o aprecieze ei înșiși atunci când ajung aici.

Lângă Curtea Veche, pe Strada Șelari, nr. 13-15, venind dinspre splai, pe partea dreaptă, într-un decor amintind de vremuri trecute, se află intrarea la Crama Domnească - Restaurant Voievodal.

Am mai fost aici și cu alte ocazii, ultima oară - recent - la un eveniment privat, dar pentru că mesele festive organizate cu astfel de prilejuri au cu totul alte reguli, nu mi-am făcut publice impresiile pe AmFostAcolo. Am reținut că interiorul are o ornamentație deosebită, precum și că servirea a fost un adevărat spectacol cu un marș al ospătarilor care defilau cu săbii încărcate cu bucați de carne friptă sau cu platouri de lemn cu diverse fripturi în mijlocul cărora ardea vesel o flacără vie. Nu ne așteptam ca la o masă obișnuită, într-o zi de vineri, toată această desfășurare de forțe să se repete. Aceste amintiri au atârnat însă destul de greu în luarea deciziei de a ne duce invitații la Crama Domnească.

Așadar, cu rezervare telefonică făcută cu trei zile înainte, vineri, înainte de ora 19.00, în drum către restaurant, ne-am plimbat invitații prin centrul istoric al Bucureștiului. Începând cu intersecția Bulevardului I. C. Brătianu cu Strada Halelor, prin Piața Sfântul Anton, trecând pe lângă Hanul lui Manuc, le-am vorbit despre Manuc Mârzaian, despre hanul pe care acesta l-a construit, precum și despre faptul că aici s-a semnat actul care a pus capăt războiului ruso-turc, dar prin care Moldova a pierdut Basarabia - teritoriul dintre Prut și Nistru. Strada Franceză și Curtea Domnească au fost alte momente de istorie românească.

Cei care cunosc centrul vechi al capitalei știu că nu trebuie să te aventurezi acolo cu mașina. Vechile străzi - acum pline de terase și restaurante - sunt doar pietonale și - la traficul actual - nu se găsesc locuri de parcare nici măcar pe undeva prin jur. De altfel, pentru că nimeni nu merge la un restaurant fără intenția de a sorbi măcar un strop de alcool, recomandat este a veni aici cu taxiul sau cu mijloacele de transport în comun. Cel mai aproape se află staţia de metrou Piața Unirii.

Când am ajuns la Crama Domnească se înserase, iar luminile felinarelor care înconjoară intrarea erau deja aprinse. Zâmbind amabil, o tânără ne-a întâmpinat, ne-a verificat rezervarea, apoi ne-a condus la masa care ne aștepta pregătită.

Restaurantul are la parter două saloane de servire. Salonul Domnesc, situat imediat lângă intrare, dincolo de recepție, este ornamentat de jur-împrejur cu portrete de domnitori români care te duc cu gândul la istoria noastră medievală. Pentru a-i identifica, nu trebuie să faci eforturi prea mari deoarece sub fiecare dintre aceste chipuri este înscris un nume. Cu ochii săi pătrunzători, Vlad Țepeș înfățișat în tablouri de mai mari dimensiuni, veghează parcă și astăzi.

Salonul Voievodal este mai încăpător. Aici am fost ultima oară (cu ocazia evenimentului amintit) și aici am fi vrut să ne aducem și invitații, dar pentru că Salonul Voievodal fusese rezervat în întregime pentru un eveniment, n-am reușit să prindem o masă acolo. Am surprins câteva cadre înainte ca invitații să înceapă a sosi. Mesele așteptau pregătite, iar la ferestre, unul lângă altul, erau așezate ghivece cu crizanteme de diferite culori. Prin ferestrele mari, seara se vede frumos iluminată o parte din Curtea Veche cu zidurile din cărămidă parțial năruite. Aceste ziduri, precum și crama de la subsol unde se află vinoteca și unde de asemenea se pot face rezervări, sunt cele care dau cu adevărat parfum de epocă acestui restaurant. De adăugat este și faptul că în interiorul saloanelor de servire, alături de chipuri de domnitori, sunt etalate caftane boierești și imagini cu țărani români în străvechiul nostru port popular.

La Crama Domnească se pot servi gustări reci sau calde, ciorbe, supe și diverse mâncăruri gătite, pește și tot felul de preparate la grătar, asezonate cu garnituri și salate după preferință. Lista de băuturi este foarte lungă. Ea include vinuri provenind din podgorii românești sau din "lumea mare", băuturi spirtoase, bere și diverse băuturi calde sau răcoritoare.

Noi am comandat un platou cald - pentru 2 persoane - (compus din chifteluțe, cașcaval pane, ficăței de pui, cârnăciori, gujoane de pui, murături asortate, fudulii de curcan) și un platou cu carne - tot pentru 2 persoane - (alcătuit din cârnați proaspeți, ceafă de porc, mici, pastramă de berbecuț, pulpe de pui, cartofi prăjiți și muștar) pe care l-am suplimentat cu încă o porție de cartofi prăjiți. Desertul la alegerea fiecăruia, a constat în profiterol, papanași "Crama Domnească" și clătite cu ciocolată. Ca băuturi, bineînțeles, vin și apă.

La acest capitol am de făcut mici observații. Desigur, sunt doar părerile mele. Toate fripturile au fost bune. Micii și cârnăciorii de asemenea. Papanașii - pompos denumiți "Crama Domnească" - nu sunt la înălțimea papanașilor preparați în locații mult mai modeste din București sau din țară. Cine mă cunoaște, știe că am o slăbiciune pentru acest preparat și îl comand oriunde mă aflu și figurează în meniu. Încă nu am găsit la vreunul dintre restaurantele centrului vechi la care am fost (ce să mai spun de Hanul lui Manuc unde m-au dezamăgit total?) papanași pregătiți așa cum trebuie. Clătitele cu ciocolată (de fapt cu nutella) de la Crama Domnească sunt făcute dintr-un aluat prost, rezultând o clătită deloc pufoasă.

Prețuri? Platou cald - 59 lei, platou cu carne - 67 lei, profiterol - 19 lei/porția, papanași "Crama Domnească" - 17 lei/porția, clătite cu ciocolată -13 lei/porția, apă plată Bucovina - 10 lei/sticla de 750 ml, vin Fetească Regală, demisec - 70 lei/ sticla de 750 ml. Pentru alte prețuri, precum și pentru rezervări - dacă sunteți interesați - accesați pagina de internet a restaurantului.

Apreciem că prețurile sunt măricele, dar pe deplin justificate pentru un restaurant cu tradiție, aflat într-un loc atât de încărcat de istorie, care oferă și un serviciu excelent.

Este de reținut că plata consumației se poate face și cu cardul, dar că plata serviciilor (10% din consumație) evidențiată distinct pe bon, se plătește doar cash.

De asemenea, este de reținut că în restaurant nu se fumează. Pentru aceasta, doritorii sunt nevoiți să iasă în stradă.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 24.10.16 14:50:47
Validat / Publicat: 24.10.16 18:08:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1902 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Crama Domnească - Decoruri în Salonul Voievodal.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Eugenia55* †
[24.10.16 19:35:16]
»

platou cald - pentru 2 persoane - (compus din chifteluţe, caşcaval pane, ficăţei de pui, cârnăciori, gujoane de pui, murături asortate, fudulii de curcan) şi un platou cu carne - tot pentru 2 persoane - (alcătuit din cârnaţi proaspeţi, ceafă de porc, mici, pastramă de berbecuţ, pulpe de pui, cartofi prăjiţi şi muştar

Ce le mai place astora din restaurante sa se joace cu, virgula, cuvintele, pai platou cald era si felul doi, ca doar n-or fi adus la masa carne fripta rece, dupa cum cum platoul cald de la primul fel din meniu are carne cat cuprinde ,,chiftele, ficatei, carnaciori, gujon pui... lipsa de imaginatie, dar, e simplu si convenabil!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[24.10.16 20:24:00]
»

@Eugenia55:

… pai platou cald era si felul doi, ca doar n-or fi adus la masa carne fripta rece, dupa cum platoul cald de la primul fel din meniu are carne cat cuprinde ,,chiftele, ficatei, carnaciori, gujon pui...

Cred că nu m-am exprimat eu prea clar. Nu este vorba de felul unu și felul doi, ci de două platouri diferite pe care noi le-am comandat în același timp și în același timp ne-au și fost aduse la masă. Am fost patru persoane, așa încât am făcut față tuturor preparatelor aduse pe cele două platouri. E drept că pe meniu platoul cald (având doar prăjeli) figurează la "Gustări calde", iar platoul cu carne (având numai specialități fripte pe grătar) figurează la "Grătar". Dar, observația ta este justă: toate sunt cu carne și toate sunt calde.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Eugenia55*, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.39201998710632 sec
    ecranul dvs: 1 x 1