ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.01.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
LUNA
JAN-2024
Prieteni
PREȚ 220 lei incl. bacşiş/ 2 persoane
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Rare Garden, un restaurant pe care să nu-l rataţi!

TIPĂREȘTE

 

Încep cu off-topic, un paragraf, atât: 

 Să nu mai spuneţi că seniorii sunt complet refractari la cutumele moderne. O prietenă mai tinerică cu 3-4 ani decât mine, a hotărât să invite de ziua ei câteva foste colege (câte am mai rămas). Ce să mai aprovioneze, să gătească, să servească, să debaraseze, să spele vasele ca mai apoi să cadă lată?  ˝La restaurant dragă! ˝. Urma să fim cinci şi cu ea şase. Numai că una a zis că e frig, alta că e departe, cealălaltă că ˝o ţine în gât˝aşa că din şase negri mititei, am rămas doar noi două.

Restaurantul Rare Garden se află pe str Tunari 34 şi fiind relativ aproape de locuinţa mea, am ajuns cu taxiul în mai puţin de un sfert de oră. Am oprit în faţa unei curţi unde deasupra porţii era scris cu litere mari Rare Garden. Curtea era mare şi se vedea că vara acolo era terasa. În partea acoperită a ei, mobilierul nu era strâns, probabil se mai servea acolo şi iarna datorită încălzirii globale. Trei statuete de pitici zăceau în curte probabil din vremuri imemorabile.

Am intrat într-o casă veche  burgheză, de prin prima jumătate a secolului trecut. Holul  de intrare  avea o tejghea-bar, în stânga era un salon şi în dreapta o sală lungă compartimentată din trei camere. Pe vremuri  se numea ˝casă tip vagon˝. La prima vedere aspectul era modest si fără nimic ostentativ. Mi-a plăcut că mesele nu erau înghesuite şi nu trebuia să te efilezi ca să treci printre ele. La ora prânzului când am ajuns noi, restaurantul era pe trei sferturi plin. O masă cu mai mulţi petrecăreţi bine dispuşi şi gălăgioşi se găsea în ultima încăpere iar a noastră, la depărtare în prima încăpere, aşa că nu am avut poluare fonică.  

  Uitându-mă pe pereţi am văzut multe, multe fotografii  ale marilor noştri scriitori, peisaje câmpeneşti, sate – aşa cum arătau ele la începutul secolului trecut. Aveai ce privi şi aveai cum intra într-o atmosferă de epocă.  Cu toată memoria deficitară de care mă plâng mereu, am avut senzaţia de ˝déjà vu˝. Da, mai fusesem odată acolo cu nişte prieteni de ziua soţului meu în 2015 şi mi-am adus aminte că restaurantul se numea Torna fratre şi am scris şi un review apreciativ vezi impresii

Cred că e interesant să reiau un paragraph din acel review:˝Torna, torna, fratre˝, în traducere˝ întoarce-te, întoarce-te frate˝, sunt primele cuvinte consemnate în protroromână in anul 587. Ele au fost rostite în limba părintească de un soldat în timpul unui marş de noapte al armatei bizantine contra avarilor. Întâmplarea se datorează unui sac cu provizii care stătea să cadă de pe un măgar de povară. Torna! adică întoarce! a fost îndemnul către conducătorul catârului ca să fie restabilit echilibrul poverii. Auzind această voce în întuneric, toţi oştenii au început să strige torna, torna fratre! ceeace a produs panică în ambele armate care au luat-o la fugă. Faptul este consemnat de istoricul Theofilat din Suimocatta 

Mi-am dat seama că nu s-au făcut schimbări în decoraţiunile localului, poate un panou-două decorativ pe pereţi. Ceeace e nou, e diversitatea meniului. Torna fratre era o cherhana în care cu greu ţi se putea servi altceva decât peşte. La Rare Garden ai din ce alege. Am întrebat chelnerul  Marian, de ce s-a desfiinţat Torna fratre şi s-a schimbat numele? Am aflat că noul patron este Freudean Marius care a cumpărat  în mai 2019 pachetul majoritar de acţiuni  al restaurantului dar  şi vechiul patron a rămas asociat, să nu avem grijă, că a fost păstrat acelaş bucătar.  Noul patron este destul de tânăr  şi are experienţă în  domeniu ( head chef-bucătar sef la Mozzafiato, Raionul de Peşte, Sandalandala) iar soţia Camelia , cu masterat în criminalistică a ales să fie ospătăriţă şi manager de restaurant. Au făcut o serie de schimbări în managementul fostului restaurant Torna Fratre. De ex. prezintă pe FB meniuri diversificate în fiecare zi a săptămânii, de sărbători, pentru evenimente; se poate comanda acasă, costul minim fiind de 60 lei cu livrare între orele 12:00-16:00 in zona Piata Romana - Universitate - Armeneasca. Servește  şi preparate vegetariene. Patronii achizitionează personal  în cantităţi mici materia primă direct de la producători şi cunoscându-se gusturile clienţilor, nu rămâne mâncare de ţinut în congelator.  Preturile preparatelor sunt medii iar gramajul mare. Am căutat în impresiile clienţilor cum au apreciat mancarea şi ambianţa oferită? Din 208 comentarii, peste 90% erau favorabile, obţinându-se o notă de 4.7/5  

 Iniţial am băut o băutură aperitiv, un Campari- mai multă ghiaţă, apă minerală, trei felii mari de portocale, paharul a trecut doar prin apropierea băuturii originale. Nu ne-a deranjat, noi nefiind consumatoare de tării. Cantitatea mare de Campari nu m-a mai lăsat să consum berea mea obişnuită fără alcool. Ca aperitiv, stiindu-ne capacitatea gastronomică am comandat pentru amândouă o porţie de 400 gr de salată din frunze de lăptucă, cubuleţe mici de sfeclă coaptă, de pâine prăjită şi telemea- volumul acestora fiind cam de 1cm cub (28 lei). Mi-a plăcut mult şi am s-o introduc în meniul rapid de acasă. Ca fel principal, eu, mai conservatoare am comandat o saramură de crap la care m-am asigurat întrebând, că nu are multă zeamă care ar transforma-o într-o supă sărată de roşii.  Mi-a fost adusă destul de repede o porţie enormă de crap fără sos, doar cu două roşii coapte alături, un ardei capia lung deasemeni copt şi mămăliguţă fierbinte, 46 lei. Porţia a fost atât de mare  şi săţioasă încât jumătate din ea am luat-o la caserolă pentru acasă şi a fost numai bună a doua zi. Sărbătorita a comandat o pulpă de raţă cu piure de ţelină, mere în coniac, şi sos de vin roşu cu afine, 62 lei. Cu pâine încălzită 5 lei şi bacşis cca 15%  a costat 220 lei, perfect pentru calitatea, rapiditatea serviciului, aspectul, gramajul şi gustul preparatelor. De dulce nu a mai fost loc.

Deşi am fost numai noi două, am reuşit să ne simţim foarte bine şi ne-am promis că imediat ce se mai încălzeşte vremea, poate în fe-martie, să mai mergem undeva să mâncăm, pentru că stăm prea mult în casă şi la urma urmei, fiecare zi să nu fie la fel ca cea precedentă.  

Si seniorii (matusalemici) se distrează, nu-i aşa?  

 


[fb]
---
Trimis de Michi in 17.01.24 13:27:31
Validat / Publicat: 17.01.24 15:52:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 4350 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Tablou decorativ nou
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Yoda
[19.01.24 12:33:51]
»

@Michi: Am fost aici de mai multe ori, pe vremea cand se numea "Torna Fratre". Pentru ca am facut rezervari aici de mai multe ori, imi tot trimit SMS-uri cu oferte, dar nu am stiut ca si-au schimbat numele. Cred ca au schimbat si scaunele si mesele, nu numai numele si meniul.

Da, e un restaurant bun, cred ca trebuie sa mai trec pe acolo.

⭐ValentinB_88⭐
[22.01.24 11:24:02]
»

Superb, felicitari pentru iesire. Votat cu drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068011999130249 sec
    ecranul dvs: 1 x 1