EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Rare Garden, un restaurant pe care să nu-l rataţi!
Încep cu off-topic, un paragraf, atât:
Să nu mai spuneţi că seniorii sunt complet refractari la cutumele moderne. O prietenă mai tinerică cu 3-4 ani decât mine, a hotărât să invite de ziua ei câteva foste colege (câte am mai rămas). Ce să mai aprovioneze, să gătească, să servească, să debaraseze, să spele vasele ca mai apoi să cadă lată? ˝La restaurant dragă! ˝. Urma să fim cinci şi cu ea şase. Numai că una a zis că e frig, alta că e departe, cealălaltă că ˝o ţine în gât˝aşa că din şase negri mititei, am rămas doar noi două.
Restaurantul Rare Garden se află pe str Tunari 34 şi fiind relativ aproape de locuinţa mea, am ajuns cu taxiul în mai puţin de un sfert de oră. Am oprit în faţa unei curţi unde deasupra porţii era scris cu litere mari Rare Garden. Curtea era mare şi se vedea că vara acolo era terasa. În partea acoperită a ei, mobilierul nu era strâns, probabil se mai servea acolo şi iarna datorită încălzirii globale. Trei statuete de pitici zăceau în curte probabil din vremuri imemorabile.
Am intrat într-o casă veche burgheză, de prin prima jumătate a secolului trecut. Holul de intrare avea o tejghea-bar, în stânga era un salon şi în dreapta o sală lungă compartimentată din trei camere. Pe vremuri se numea ˝casă tip vagon˝. La prima vedere aspectul era modest si fără nimic ostentativ. Mi-a plăcut că mesele nu erau înghesuite şi nu trebuia să te efilezi ca să treci printre ele. La ora prânzului când am ajuns noi, restaurantul era pe trei sferturi plin. O masă cu mai mulţi petrecăreţi bine dispuşi şi gălăgioşi se găsea în ultima încăpere iar a noastră, la depărtare în prima încăpere, aşa că nu am avut poluare fonică.
Uitându-mă pe pereţi am văzut multe, multe fotografii ale marilor noştri scriitori, peisaje câmpeneşti, sate – aşa cum arătau ele la începutul secolului trecut. Aveai ce privi şi aveai cum intra într-o atmosferă de epocă. Cu toată memoria deficitară de care mă plâng mereu, am avut senzaţia de ˝déjà vu˝. Da, mai fusesem odată acolo cu nişte prieteni de ziua soţului meu în 2015 şi mi-am adus aminte că restaurantul se numea Torna fratre şi am scris şi un review apreciativ vezi impresii
Cred că e interesant să reiau un paragraph din acel review:˝Torna, torna, fratre˝, în traducere˝ întoarce-te, întoarce-te frate˝, sunt primele cuvinte consemnate în protroromână in anul 587. Ele au fost rostite în limba părintească de un soldat în timpul unui marş de noapte al armatei bizantine contra avarilor. Întâmplarea se datorează unui sac cu provizii care stătea să cadă de pe un măgar de povară. Torna! adică întoarce! a fost îndemnul către conducătorul catârului ca să fie restabilit echilibrul poverii. Auzind această voce în întuneric, toţi oştenii au început să strige torna, torna fratre! ceeace a produs panică în ambele armate care au luat-o la fugă. Faptul este consemnat de istoricul Theofilat din Suimocatta
Mi-am dat seama că nu s-au făcut schimbări în decoraţiunile localului, poate un panou-două decorativ pe pereţi. Ceeace e nou, e diversitatea meniului. Torna fratre era o cherhana în care cu greu ţi se putea servi altceva decât peşte. La Rare Garden ai din ce alege. Am întrebat chelnerul Marian, de ce s-a desfiinţat Torna fratre şi s-a schimbat numele? Am aflat că noul patron este Freudean Marius care a cumpărat în mai 2019 pachetul majoritar de acţiuni al restaurantului dar şi vechiul patron a rămas asociat, să nu avem grijă, că a fost păstrat acelaş bucătar. Noul patron este destul de tânăr şi are experienţă în domeniu ( head chef-bucătar sef la Mozzafiato, Raionul de Peşte, Sandalandala) iar soţia Camelia , cu masterat în criminalistică a ales să fie ospătăriţă şi manager de restaurant. Au făcut o serie de schimbări în managementul fostului restaurant Torna Fratre. De ex. prezintă pe FB meniuri diversificate în fiecare zi a săptămânii, de sărbători, pentru evenimente; se poate comanda acasă, costul minim fiind de 60 lei cu livrare între orele 12:00-16:00 in zona Piata Romana - Universitate - Armeneasca. Servește şi preparate vegetariene. Patronii achizitionează personal în cantităţi mici materia primă direct de la producători şi cunoscându-se gusturile clienţilor, nu rămâne mâncare de ţinut în congelator. Preturile preparatelor sunt medii iar gramajul mare. Am căutat în impresiile clienţilor cum au apreciat mancarea şi ambianţa oferită? Din 208 comentarii, peste 90% erau favorabile, obţinându-se o notă de 4.7/5
Iniţial am băut o băutură aperitiv, un Campari- mai multă ghiaţă, apă minerală, trei felii mari de portocale, paharul a trecut doar prin apropierea băuturii originale. Nu ne-a deranjat, noi nefiind consumatoare de tării. Cantitatea mare de Campari nu m-a mai lăsat să consum berea mea obişnuită fără alcool. Ca aperitiv, stiindu-ne capacitatea gastronomică am comandat pentru amândouă o porţie de 400 gr de salată din frunze de lăptucă, cubuleţe mici de sfeclă coaptă, de pâine prăjită şi telemea- volumul acestora fiind cam de 1cm cub (28 lei). Mi-a plăcut mult şi am s-o introduc în meniul rapid de acasă. Ca fel principal, eu, mai conservatoare am comandat o saramură de crap la care m-am asigurat întrebând, că nu are multă zeamă care ar transforma-o într-o supă sărată de roşii. Mi-a fost adusă destul de repede o porţie enormă de crap fără sos, doar cu două roşii coapte alături, un ardei capia lung deasemeni copt şi mămăliguţă fierbinte, 46 lei. Porţia a fost atât de mare şi săţioasă încât jumătate din ea am luat-o la caserolă pentru acasă şi a fost numai bună a doua zi. Sărbătorita a comandat o pulpă de raţă cu piure de ţelină, mere în coniac, şi sos de vin roşu cu afine, 62 lei. Cu pâine încălzită 5 lei şi bacşis cca 15% a costat 220 lei, perfect pentru calitatea, rapiditatea serviciului, aspectul, gramajul şi gustul preparatelor. De dulce nu a mai fost loc.
Deşi am fost numai noi două, am reuşit să ne simţim foarte bine şi ne-am promis că imediat ce se mai încălzeşte vremea, poate în fe-martie, să mai mergem undeva să mâncăm, pentru că stăm prea mult în casă şi la urma urmei, fiecare zi să nu fie la fel ca cea precedentă.
Si seniorii (matusalemici) se distrează, nu-i aşa?
Trimis de Michi in 17.01.24 13:27:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Michi: Am fost aici de mai multe ori, pe vremea cand se numea "Torna Fratre". Pentru ca am facut rezervari aici de mai multe ori, imi tot trimit SMS-uri cu oferte, dar nu am stiut ca si-au schimbat numele. Cred ca au schimbat si scaunele si mesele, nu numai numele si meniul.
Da, e un restaurant bun, cred ca trebuie sa mai trec pe acolo.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 [Restaurant Bellini Garden] Un nou și același restaurant „Bellini” — scris în 28.11.24 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant Casa Oamenilor de Știință / Casa Assan] Restaurantul Casa Oamenilor de Stiinţă, de vizitat clădirea — scris în 19.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant E3 by Entourage] Restaurant: E3 by entourage, - excelent — scris în 09.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Un Poco Pizza Fresca] Poco Pizza - se putea și mai bine — scris în 07.11.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant La Copac] Sub dud La Copac — scris în 01.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant Long Fong] Long Fong - Restaurant chinezesc în București — scris în 09.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Cafe Bar La Pod by Gogu Constantinescu] Nonagenari la restaurantul ˝La pod˝din parcul Carol — scris în 05.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ