REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Casa Doina, un restaurant de top cu o grădină superbă.
Casa Doina, anterior numită simplu Doina a fost construită în 1892 de arhitectul Ion Mincu. Cu toate că au trecut 130 ani de atunci, graţie faptului că a fost bine îngrijită, şi-a păstrat aspectul iniţial. Prin anii ´60 am fost cu soţul de câteva ori la Bufet (aşa era numită de bucureşteni), la capătul liniei de tramvai 20. Pe atunci nu aveam maşină şi mergeam cu tramvaiul. Apoi anii au trecut, greutăţile au venit şi n-am mai ieşit decât ocazional la diverse terase la ˝doi mici şi o bere˝.
Puţină istorie înaintea gastronomiei
Ion Mincu, arhitect şi pofesor celebru al cărui nume se află înscris în sigla Universităţii de Arhitectură şi Urbanism din Bucureşti, a proiectat o clădire care iniţial ar fi trebuit să fie pavilionul României la Expoziţia din 1890 de la Paris. Din lipsă de fonduri acest proiect nu s-a realizat dar pe baza lui, la iniţiativa lui Petre Carp (ministru al lucrărilor publice) s-a construit la şosea această clădire cu destinaţie de restaurant. Ion Mincu a introdus conceptul de arhitectură neo-românească tradiţională. Cele mai bune exemple sunt Bufetul din Şos Kiseleff construit între 1882 şi 1892 şi casa Robescu din Sinaia (ultima fiind în avansată stare de degradare.). La Bufet, Mincu a conceput conacul unei case boiereşti rurale îmbinat cu elemente din locuinţele ţărăneşti. S-au folosit diverse materiale: cărămidă, ceramică smălţuită multicoloră, ţiglă colorată. S-a realizat un ansamblu de două volume. Primul este format din subsol, parter şi etaj iar al doilea doar parter. Este dotată cu un foişor sprijinit pe coloane de lemn. În planul superior Ion Mincu nu a uitat să pună în evidență podgoriile românești prin inscripții ca Panciu, Cotnari, Odobești, Drăgășani care și astăzi împodobesc clădirea principală. În 2000 localul a trecut printr-o restaurare totală condusă de specialişti. Cu toate că au trecut 130 de ani de la construcţie, aceasta şi-a păstrat toate detaliile originale. Construcţia este declarată monument istoric
În 2003 Bufetul s-a transformat în Casa Doina, un luxos restaurant cu mâncare tradiţională românească dar şi implanturi străineşti. A reuşit să-şi păstreze aerul specific de ˝fin de siecle˝, din vremea în care tinere doamne însoţite de domni cu monoclu şi baston se plimbau la şosea în caleşti sau participau la bătaia cu flori
De ce am ajuns acum, acolo?
Zodia Leului are mulţi reprezentanţi în familia celui mic: băiatul, nora, nepotul cel mărişor şi prâslea care merită să fie şi el sărbătorit pentru premiul luat la concursul de caiac- canoe. M-au invitat să luăm cina sâmbătă 23 iulie la Casa Doina, în cea mai caniculară zi din anul acesta. Cum ei erau ocupaţi şi nu dispuneau de altă zi liberă, m-au rugat pe mine să fac rezervarea. Am făcut-o pentru cinci persoane în grădină. Degeaba am pus placa cu care credeam că merg la sigur ˝Am X ani, nu suport căldura, rog rezervaţi-ne în sală˝. Era totul reţinut (ulterior am văzut că era o nuntă cu mulţi invitaţi) dar am fost asigurată că în grădină sunt patru ventilatoare mari, multă vegetaţie, nişte copertine şi are să fie chiar răcoare.
Cum arată grădina?
Dacă vă spun că are 4000 mp, e suficient? La o primă vedere la masa rezervată am ajuns condusi de un chelner politicos, parcurgând mai multe alei. Uşor să te rătăceşti. Faţă de valul de căldură insuportabilă pe care l-am resimţit când am coborât din maşină şi am făcut câţiva paşi pe trotoar, aici părea un Eden. O fântână arteziană răcorea aerul, se simţea o adiere dată de cele patru ventilatoare dar principala sursă de scădere a temperaturii o dădea vegetaţia: flori multe şi copaci unul lângă altul. Mesele erau plasate fiecare sub o copertină destul de înaltă care-i ferea pe cei care serveau prânzul de soarele arzător. Mai erau şi câteva chioşcuri şi o terasă acoperită fără perete spre grădină, pt. timp nefavorabil. Chelnerul care ne-a condus la masă ne-a luat în custodie, a preluat comanda şi ne-a servit împreună cu o chelnăriţă. La ora 19 când am ajuns, fiind sâmbătă, erau destule mese ocupate. Încă era foarte cald dar înconjuraţi de vegetaţie, suportabil. Dacă am fi rezervat la ora 20 ar fi fost chiar plăcut iar mai târziu, răcoare. Intenţia mea era să pozez şi în interior saloanele, dar fiind nuntă m-am jenat.
Ce am servit?
Ne-au fost aduse în timp record cele două liste de meniu şi destul de repede băuturile reci pe care le-am cerut. În privinţa timpului de aşteptare pentru ce am comandat, a fost destul de lung dar venisem să vorbim, să fim împreună, nu pleca trenul din gară. În privinţa a ceeace am comandat s-a văzut clar diferenţa dintre generaţii. Eu, conservatoare şi tradiţionalistă am oscilat între coaste la grătar şi sarmăluţe cu mămăliguţă, da, vara sarmale, că nu mai mâncasem de la Anul Nou (48 lei). De băut m-am răcorit cu două sticluţe de bere fără alcool de 330 ml Stela Artois a 16 lei/ buc. Dintre ceilalţi, numai unul a comandat tochitură moldovenească cu mămăliguţă (54 lei). Restul au comandat feluri care nu m-au tentat deloc dar ˝de gustibus non disputandum˝. Au servit diverse prăjituri (cam micuţe, 35 lei porţia) iar ca băuturi înafară de 2 l. apă minerală au comandat limonadă cu mentă şi ghimbir (25 lei) şi două Mojito (câte 34 lei). În total 560 lei plus bacşiş ceeace cred eu că e acceptabil pentru cinci persoane ţinând seama de clasa şi renumele restaurantului.
A fost o seară plăcută în famile. Nu pot să ascund că la întoarcere, cei mici s-au dat jos din maşină şi deşi urcam cu liftul, m-au condus până în casă ˝Bunico, vrem să fim siguri că ai intrat în apartament˝
WEB, dacă se poate:
https://www.facebook.com/CasaDoinaLaSosea/videos/277914380433495/
despre SERVICII
Personalul a fost foarte amabil şi profesionist dar cred că insuficient numeric ţinând seama că în acelaş timp servea la o nuntă. Nu ne-a deranjat că am aşteptat comanda 20-30 minute
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Foarte bine preparat şi prezentat dar prăjiturile erau cam mici pentru 35 lei/ buc
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Amplasat pe sos. Kiseleff nr. 4, într-una din locaţiile excelente ale Bucureştiului, beneficiază de o grădină superbă de 4000 mp
Trimis de Michi in 24.07.22 15:28:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Michi:
”WEB, dacă se poate: https://www.facebook.com/CasaDoinaLaSosea/videos/277914380433495/
Am atașat videoclipul, însă afișează mesaj că „nu poate fi inserat”
-
Alege eventual altceva
@webmasterX: Multumesc, pacat. Nu am mai gasit de 2-3 minute. Eventual cine vrea, deschide linkul fără inserare
@Michi: Cred ca in ceea ce priveste Casa Doina, e deja un nume, si ar trebui ceva efort sau multa prostie, ca cineva sa il strice. Cunosc localul inca din vremea facultatii, ulterior mergand acolo cu actiunile baietilor, cel mare spunand pe la 12 ani ca acolo va facd nunta, intre timp a trecut prin mai mulre etape, oi vedea ce ma asteapta insa deocamdata mici gand.
in ceea ce priveste gusturile, corect, fiecare cu placerile lui, in fond fiecare trebuia sa se simta bine.
Am fost si eu de curand la o astfel de gradina si acest sistem de pulverizare apa era perfect pentru racorire.
Frumoasa iesire, felicitari pentru rezultate si la cat mai multe aniversari, votat cu mare drag.
@webmasterX: Multumesc, pacat. Nu am mai gasit de 2-3 minute. Eventual cine vrea, deschide linkul fără inserare
@mishu: Multumesc Mishu pentru cuvintele calde si frumoase
@Michi: Frumos! Urări de bine pentru toți! De multă vreme îmi doresc să merg la „Bufetul de la Șosea” pentru o gustare, scopul principal fiind explorarea clădirii de o mare valoare arhitecturală ridicată la sfârșitul veacului al XIX-lea.
Focșăneanul Ion Mincu a urmat în paralel cursurile Școlii Naționale de poduri și șosele din București și a Școlii de bele-arte și pictură, apoi școala omonimă din Paris obținând diplome de inginer și arhitect cu reale înclinații spre artă. De altfel, pasiunea pentru arta populară autohtonă și cunoașterea arhitecturii românești vechi i-au permis să scoată la lumină un stil de arhitectură nouă cu trăsături specifice naționale.
„Cârciuma românească” destinată Expoziției de la Paris constituie o sinteză a elementelor tradiționale românești studiate de arhitect în persoană în zona Argeș și Vâlcea. Ion Mincu a mixat elemente de construcție și decor văzute la casele țărănești, conacele boierești de deal și la Mănăstirea Hurezi.
Să nu uităm că arhitectul Ion Mincu a proiectat și frumoase piese de mobilier, domeniu în care a introdus din nou elemente populare/folclorice. Amintim mobilierul pentru sala de ședințe a Palatului de Justiție din București și proiectarea celui din catedrala de la Constanța.
Sănătate și numai bine!
@tata123 ????: Multumesc Tata pentru pertinentele completari despre personalitatea lui Ion Mincu. In review nu am vrut sa vorbesc prea mult despre el, că totuși majoritatea cititorilor cand citesc drspre un restaurant vor să stie despre mancare si preturi. Completarile tale sunt ca totdeauna binevenite si dau plusvaloare reviewului. Mulțumesc.
@Michi: Fumos și îngrijit acest restaurant al Bucureștiului, în care pe vremuri protipendada ieșea” la șosea” .
În urmă cu vreo 4 ani am fost acolo la o petrecere de firmă, dar pentru că era prin noiembrie, s-a ținut în interior, evident. Mobilierul foarte frumos, aranjamentele și decorurile sunt de un bun gust și rafinament care cu siguranță face pe oricine care ajunge aici să se simtă excelent.
Chelnerii erau foarte bine instruiți, servirea a fost ireproșabilă deși noi, participanții la petrecere, nu eram puțini... Afară în grădină, am avut parte și de un berbecuț la grătar, vin fiert și atmosferă de club, cu barul exterior deschis și servire de orice fel de băuturi, la cerere.
Totul a fost la superlativ, petrecerea ne-a rămas mult timp în memorie (mai vorbim și acum de ea câteodată )... sau poate o fi fost” de vină” euforia noastră și faptul că plătea compania?
Să vă fie de bine!
@k-lator: Mulţumesc pentru completări. Mi-a părut rău că nu am văzut saloanele dar nu puteam să dau buzna peste o nuntă.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 [Restaurant Casa Oamenilor de Știință / Casa Assan] Restaurantul Casa Oamenilor de Stiinţă, de vizitat clădirea — scris în 19.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant E3 by Entourage] Restaurant: E3 by entourage, - excelent — scris în 09.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Un Poco Pizza Fresca] Poco Pizza - se putea și mai bine — scris în 07.11.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant La Copac] Sub dud La Copac — scris în 01.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant Long Fong] Long Fong - Restaurant chinezesc în București — scris în 09.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Cafe Bar La Pod by Gogu Constantinescu] Nonagenari la restaurantul ˝La pod˝din parcul Carol — scris în 05.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 [Restaurant Cococerie] Cococeria – amintiri din copilărie — scris în 20.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ