ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 23.09.20
STATUS: SENATOR
LUNA
JUN-2021
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Damascus Palace – arome orientale, gusturi divine

TIPĂREȘTE

Acea dimineață de duminică era senină și călduță, așa că prevestea o zi frumoasă, potrivită pentru o plimbare la aer și un prânz în oraș… Este adevărat că nu trecuseră nici două luni de când revenisem din vacanța egipteană, dar cu toate astea pofta de aromele orientale nu îmi trecuse încă. N-am stat prea mult pe gânduri și am căutat ceva nepretențios, care să ne satisfacă dorințele gastronomice.

Ei bine, pentru că am găsit pe net recenzii bune, am ales să mergem la Damascus Palace Restaurant, fiind la o aruncătură de băț de parcul IOR (cunoscut și ca Parcul Alexandru Iona Cuza sau Parcul Titan), deci exact ce căutam pentru o ieșire la aeriseală. Probabil că iubitorii fotbalului care mergeau pe stadionul național, au remarcat acest local plasat pe Bd. Basarabia la nr. 96, chiar vis-à-vis de intrarea în Arena Națională.

Programul restaurantului este zilnic, Luni – Duminică, între orele 10:00 - 21:00. Restaurantul are servicii de take away, precum si livrare la domiciliu în București și împrejurimi, în urma comenzilor on-line sau telefonice.

În fața restaurantului există o parcare în care încap circa șase-șapte mașini parcate în spic, iar alte locuri de parcare puteți găsi vis-à-vis de Damascus Palace, în fața intrării în stadion, unde este un spațiu foarte larg sau pe străduțele laterale din apropiere.

Dar să vă spun ce-am găsit la Damascus Palace. Hmm… cam pompoasă denumirea asta pentru un restaurant de cartier, mă gândeam eu. Nici măcar n-are turnulețe sau ziduri crenelate, ceva... care să amintească de orient. Este doar o casă ceva mai mare, cu două etaje, cel de-al doilea mansardat, la parterul căreia se află acest restaurant al cărui patron sirian, stabilit la București în 1992, l-a deschis în anul 2013.

Am descins așadar în zonă, cândva tocmai bine pentru o prânzo-cină, fără să avem vreo rezervare pentru că atunci când am sunat, o voce masculină cu influențe arabe m-a asigurat că găsim locuri fără probleme. Și chiar așa a fost!

În restaurant se intră direct din stradă, locul fiind împărțit în două saloane dreptunghiulare, legate între ele prin două zone de trecere. Primul salon de la intrare are geamuri largi din mai multe panouri care se pot plia, astfel încât la deschiderea tuturor, încăperea devine în întregime o terasă. Pe latura din dreapta a celui de-al doilea salon din care se merge către bucătărie, se află barul. Pereții și stâlpii sunt lambrisați cu cărămidă aparentă care imită piatra, iar din loc în loc sunt lipite decoruri florale de dimensiunea unor carpete sau atârnate tablouri cu scene orientale. Din tavanul placat și el cu panouri albe și inserții transversale din lemn, atârnă candelabre de diverse forme, care evidențiază același stil oriental cam lipsit de rafinament. Mesele sunt simple, pătrate sau dreptungiulare, iar scaunele sub formă de fotolii sunt tapițate cu catifea în diverse culori și sunt extrem de comode. Baia este micuță dar curată, cu intrarea înghesuită în colțul din dreapta al primului salon.

Am putut să alegem orice masă care era liberă și imediat după aceea ni s-au adus două meniuri sub forma unor mape care conțin fotografii plasticate ale felurilor de mâncare, detalii despre ingredintele conținute și evident, prețuri. Am răsfoit meniul, dar mare parte îl consultasem pe net (aici: damascus-palace.ro/catego ... are/supe-ciorbe), așa că ne-am hotărât repede.

Ca băuturi am luat o apă minerală la 0,50 (7,00 lei) și un airan (6,00 lei) pe care, fata care ne-a servit, le-a adus în scurt timp, împreună cu tacâmurile și 2 farfurii. Pe mese se aflau deja șervețele, recipiente cu zahăr și oliviere în niște cutii modeste de lemn. Am comandat apoi mâncarea.

Locul ales inițial, aflat în aproierea zonei de trecere – între intrare și cel de-al doilea salon – nu era prea potrivit din cauza curentului de aer pe care îl simțeai din toate părțile, așa că am întrebat dacă ne puteam muta la o masă liberă din colț, iar cererea ni s-a acceptat imediat, fără ochi dați peste cap sau strâmbături.

Damascus Palace are în meniu bucate tradiționale arăbești clasice, extrem de cunoscute și pe care le găsești și pe la alte restaurante bucureștene de profil. Noi am luat ca aperitiv 3 salate: Fatoush (18,00 lei) - salată verde, roșii, castraveți, ardei, varză roșie și crutoane delicioase din lipie; Tabbouleh (18,00 lei) – muuult pătrunjel verde, cubulețe de ceapă și roșii, bulgur; Labneh (12,00 lei) – cunoscutul iaurt cremos servit cu castraveti proaspeti și plante aromate, stropit cu ulei de măsline.

Pentru felul principal am comandat: Shish Taukk (35,00 lei) – frigărui de pui marinat care vin însoțite de cartofi prăjiți, un soi de salată coleslaw și maioneză de usturoi; 1 porție de cașcaval pane (25,00 lei) – de obicei este însoțit de o porție de cartofi prăjiți, dar noi am renunțat la ei; 2 lipii (4,00 lei).

Ne întrebam dacă să ne mai luăm ceva sau nu ????, dar ospătărița ne-a asigurat că tot ce comandasem era mai mult decât suficient pentru două persoane.

Nu după mult timp (cam 10-12 min.) a sosit mâncarea după moda arăbească – adusă toată odată – însoțită de o porție de murături din partea casei. Farfuriile arătau apetisant și erau frumos decorate.

Mâncăricile absolut delicioase, proaspete și gătite cu multă grijă ne-au mers la suflet, dar n-am putut să le dăm gata pe toate pentru că la Damascus Palace, ca la toate celelalte restaurante libaneze, turcesti, arabești și orientale, în general, mâncarea este în exces de fiecare dată. Este greu de crezut că se mai poate inventa ceva mai bun care să depășească rețetele tradiționale bine-cunoscute.

La final am mai comandat o apă plată mică la 0,50l (7,00 lei), dar n-a venit singură, ci împreună cu desertul din partea casei – o prăjiturică de griș însiropată, cu aromă de apă de trandafir, ornată cu răzătură de nucă de cocos – din care ne-am forțat să gustăm, ca să ne facem o idee :D

Nota noastră de plată a fost 132,00 lei și am plătit cu cardul, iar cash am lăsat ceva și pentru serviciul care a fost fără reproș.

În timp ce ne pregăteam să plătim, patronul sirian (l-am recunoscut după poza de pe net) așezat la masa vecină, care se întreținea cu niște prieteni, ne-a întrebat politicos dacă ne deranjează fumul și dacă am terminat de mâncat, întrucât voiau să-și pornească narghilelele (pe care, de altfel, orice musafir al restaurantului le poate încerca).

După o masă care ne-a bucurat papilele gustative cu aromele minunate, dar care s-a dovedit atât de copioasă, o plimbare per pedes era chiar un must. Faptul că eram cu mașina nu ne-a încurcat deloc, pentru că am lăsat-o fix acolo unde ne-am parcat, adică pe străduța din stânga restaurantului, apoi am revenit la ea după ce am dat o tură prin Parcul IOR, aflat la 5 minute de mers, un parc bucureștean pe care îl ador, fiind chiar mai frumos și mult mai curat decât parcul Herăstrău, în ultima vreme!

Dacă sunteți fani gastronomie arăbească, recomand fără nicio strângere de inimă Damascus Palace. Restaurantul nu arată wow, nu se compară cu cele din centrul Bucureștiului, și nici nu trebuie, de fapt. Muzica arăbească ce răzbate în surdină este un fond ambiental potrivit pentru a savura mâncarea delicioasă sau pur și simplu pentru petrecerea timpului cu prietenii la un ceai sau o cafea cu aromă de cardamon. Prețurile sunt pe măsura bucatelor și serviciilor, chiar posibil în coada listei dacă le comparăm cu prețurile altor restaurante cu același specific, plasate mai central în București.

Nouă ne-a plăcut atât de mult, că peste câteva zile am revenit pentru o ciorbă de burtă pe care am găsit-o excelentă, echilibrată, atât de gustoasă că nu a fost nevoie să adaug nimic și pot să declar că până acum, nu am mâncat alta mai bună în tot Bucureștiul.


despre SERVICII

Personalul este prietenos și amabil, îți face sugestii, dacă le soliciți, îți recomandă mâncăricile care ți se potrivesc - dacă le destăinui că îți plac/sau nu anumite arome, chiar sunt dispuși să-ți sugereze la ce feluri de mâncare să renunți, dacă întreci măsura cu comandatul :D.

Servirea este promptă, timpul de așteptare al mâncărurilor sau băuturilor este scurt până la rezonabil, în funcție de aglomerația din local.


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Mâncarea este atât de bună cât poate sa fie o mâncare arăbească făcută cu ingrediente proaspete și bine alese, de un chef sirian, venit de mult în România. Nu cred că acest bucătar a inventat vreun fel de mâncare, ci sunt aceleași feluri pe care arabii le mănâncă de sute, poate chiar mii de ani, dar sunt făcute cu acea grijă specifică orientalilor, care au un adevărat cult pentru prepararea hranei.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

După gustul meu, interiorul este puțin cam low profile din cauza decorurilor, dar per ansamblu locul este curat și foarte confortabil. Nu te simți încorsetat.

Dacă ajungeți la Damascus Palace și mai ales dacă iubiți produsele orientale, găsiți cofetăria Sham Sweet – lipită de restaurant - de unde puteți să cumpărați minunatele dulcegării siriene dar și alte produse alimentare arăbești de import care se găsesc în magazinul ce are intrare comună cu cofetăria. De acolo puteți cumpăra de asemenea obiecte cadou, narghilele, casete încrustate cu motive arăbești și alte atracții, care v-ar putea fi pe plac.


[fb]
---
Trimis de k-lator in 13.06.21 01:59:21
Validat / Publicat: 13.06.21 07:39:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 678 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (k-lator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Damascus Palace - aperitiv Labneh
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

robert
[14.06.21 17:18:36]
»

să vă fie de bine! Offf ce poftă mi-ai făcut! Dacă nu era așa departe de mine, mâine aș fi fost acolo ca să mă desfăt cu delicioasele preparate arăbești/

Porțiile sunt foarte generoase, iar mâncarea arată foarte bine! Dacă ne-ai spus că este și gustoasă, cam e de neratat acest restaurant arăbesc.

Mulțumim frumos că ai împărtășit cu noi, această experiență culinară! Toate bune!

k-latorAUTOR REVIEW
[14.06.21 17:37:07]
»

@robert: Mulțumesc, a fost fooarte bun și proaspăt! Dovada cea mai clară este că la acest restaurant erau și persoane cu origini orientale, cu familia, dar și patronul, care mânca la o masă cu o familie prietenă și cu soția lui.

Înainte să merg, am vizionat și cîteva filmulețe găsite pe net și pe pagina lor de FB. Am constatat că multe personalități de-ale noastre din media și televiziune au trecut pe-acolo... eu nu știam că este așa căutat!

Când ai drum prin zonă, ar fi păcat să-l ratezi.

Toate bune și mulțumesc pentru ecou. Numai bine!

krisstinnaPHONE
[14.06.21 20:26:01]
»

@k-lator: Să vă fie de bine!

La ora asta nu mănânc, dar... cu castron cu pătrunjel nu aș refuza niciodată

Stai in zonă? Că altfel ar fi cam peste mână să vii de doua ori într-un loc departe de casă.

Foarte bună recomandarea ta, mulțumim frumos! Deja mi-am informat soțul, noi locuim in sectorul 3 din 1989, nu ne-ar fi greu să dăm o fugă până acolo

k-latorAUTOR REVIEW
[14.06.21 20:47:51]
»

@krisstinna: Nu locuim departe. În plus, ne place să ne întâlnim și cu prietenii din zona aceea . Dar ceea ce îmi place mie la restaurantele arăbești este că nu trebuie să aștepți - să ți se lungească urechile de foame, până vine mâncarea. Ăsta a fost un alt criteriu pentru care am ales restaurantul.

Iar cofetăria siriană/magazinul de lângă restaurant chiar mi-a făcut ochi dulci .

Îți doresc să ajungi și să te răsfeți, ca și noi, pentru că au o bucătărie excelentă. Chiar sunt curioasă cum ți se va părea, mai ales că am observat că nu-ți displace specificul oriental. Îmi amintesc acum de restaurantul turcilor din Sinaia, despre care ne-ai povestit.

Toate bune și seară plăcută! Mulțumesc pentru vizită și ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, robert
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095778942108154 sec
    ecranul dvs: 1 x 1