EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un restaurant cu bun gust, Pilvax!
Februarie, 2020. Brașov. Rece. Încă nu este pandemie!
Da, încă nu era pandemie și ne-am propus să ieșim, așa cum făceam cel puțin o dată pe lună... ce vremuri! :(
Am dorit deasemenea să încercăm ceva nou în Brașov, nu, localul nu e chiar nou, pentru noi a fost nou.
Adresa: Str. Michael Weiss, nr. 16 Brașov, România, 500031 tel + 4 0726 261 228 tel +4 0268 475 829 www.pilvax.ro Nota de pe Tripadvisor este de 4,5.
Cu alte cuvinte, restaurantul și hotelul Pilvax este pe o străduță perpendiculară din str. Republicii, care duce spre str. Mureșenilor, drept la Catedrala Romano-Catolică Sf. Petru și Pavel.
Cel mai bine a fost și atunci să facem o programare, pentru că era duminică și poate fi aglomerat, mai ales că anotimpul nu permite statul afară la terasă.
Cu programarea în buzunar, pardon, în telefon, ne-am prezentat punctual la locație. Am constatat că nu era chiar multă lume, atunci când am ajuns, s-a umplut mai apoi.
Restaurantul este în dreapta clădirii, iar în stânga este barul-cafenea Pilvax. Deasupra există și câteva camere de închiriat.
Restaurantul, deși numele nu prea o spune, este cu specific unguresc, se laudă cu preparate din bucătăria transilvăneană, cu vinuri renumite din regiunile producătoare de vin din Ungaria, cum ar fi Tokaj, Szekszárd, Villány, Eger, Balatonllele, românești dar și din Moldova.
Pentru că am „săpat” puțin pe net, am descoperit că există un restaurant „mamă” în Budapesta -Pilvax-cafenea și restaurant, în districtul 5, în centrul capitalei ungare. Restaurantul inițial a fost înființat de Ferencz Privorski și s-a chemat Café Rennaisance. După 1838, proprietarul cel nou, Károly Pilvax (inițial numele a fost Pillwax), schimbă numele localului. Acesta va fi un punct de reper în centrul Pestei, local unde se vor reuni tinerii și intelectualii, printre care și poetul Petőfi Sándor, punând la cale revoluția din 1848. Ba chiar pentru o perioadă în 1848, localul s-a numit Sala Revoluționarilor.
Sediul restaurantului se schimbă în 1911, din cauza restructurării orașului, iar din 1920, noua locație va fi cea în care se găsește și astăzi.
După vizita din Brașov, la Pilvax, aveam rezervată o minivacanță în martie, la Budapesta și aveam în plan să ajungem și la restaurantul de acolo. Doar că pandemia ne-a anulat tot, așa că poate cine știe, vom încerca anul viitor.
Oricum să ne întoarcem la Brașov.
După o plimbare prin centrul vechi și prin Piața Sfatului, care nu este departe, am trecut prin Piața George Enescu și am ajuns repede la locație, pentru a fi punctuali.
Am fost întâmpinați de un tânăr, ne-a prezentat masa, ne-am așezat și am primit meniurile pentru a le frunzări...
Am constatat că meniul este foarte bogat, cu o varietate de supe, de pui cu tăiței, de mazăre, dar și gulaș, fripturi, tocănițe, miel, piept de rață, vițel, porc, pește, paprikás de pui, etc.
Am ales niște piept de pui la grătar, cu mămăliguță și sos de brânză de burduf cu mere din compot, soțul a luat tocăniță de vițel cu sos de vin roșu și piure. Am asezonat totul cu un vin, nu unguresc ci unul din Moldova! Sec, alb.
Bun, am ales meniul, așa că pot face o mică inspecție prin localul modern, plăcut decorat.
Mesele sunt din lemn, frumos lăcuite, cu un șervet transversal alb, în loc de față de masă, cu o mică broderie verde cu numele restaurantului. Șervețele erau roșii, așa că steagul își avea reprezentarea pe masă. Fiecare masă avea câte o mică vază cu lalele albe! Geamul mare, permite vederea spre stradă, acolo unde este terasa, acum goală. În loc de lustre, era un soi de legătură de becuri, foarte interesant. Barul mare, bine aprovizionat, foarte modern prezentat. Pereții ce imită o clădire din cărămizi, este acoperit într-o parte cu imagini de epocă din restaurantul din Pesta, iar pe partea opusă, spre micul hol, unde e intrarea, sunt tot felul de scheme și formule chimice, de parcă ar fi scrise cu creta pe tablă, adică pe un fond negru!
Înspre intrarea la toalete, mascată de un perete-hol, sunt desene și recomandări de spălat pe mâini! Ăștia de atunci bănuiau ceva! :D
Foarte curat și frumos și la toalete, chiuveta roșu aprins, foarte interesantă, aproape plată. Șervete de șters pe mâini, rulate frumos și așezate pe un raft rombic.
După cca 20 de minute ne-a venit și mâncarea, ce avea o aromă... yammi!
Foarte gustos și bine preparat, doar cuvinte de laudă am la preparatele încercate!
Ca desert am cerut găluște cu prune- szilvás gomboc, absolut delicioase!
Nota de plată rezonabilă, 168 lei, plătit cu cardul!
Am mai fost la restaurant și în vară, atunci din cauza restricțiilor am stat pe terasă, (fiind cald, oricum stăteam acolo :)) am fost toți trei, ni s-a alăturat și băiatul, doar că am uitat să fac poze.
Am mâncat piept de rață cu piure de cartofi și pere înnăbușite în sos de rodii, iar băieții au ales paprikás de pui cu spetzl.
Am asezonat cu un vin roșu, iar băiatul bere, Csiki Sőr.
Desertul a fost delicios, pere în sos de măceșe cu înghețată de gorgonzola. Yammi!!! :p
Oricum, e minunat vara afară, pentru că se poate admira Tâmpa pe de o parte și turla catedralei pe partea cealaltă.
Nu pot decât să recomand cu drag!
 
Webmaster, o rugăminte: youtu.be/cBH20t6WEwM
Mulțumesc frumos!
Trimis de maryka in 22.11.20 11:01:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@maryka: un loc fain de mâncat ceva deosebit în Brașov, iar palinca lor de coarne... nebunie!
Să vă fie de bine! Un local stilat cu mâncăruri şi băuturi rafinate în panoplie! Arată foarte bine, atât preparatele, cât şi restaurantul. Mă uit cu jind la pozele tale. Ce vremuri bune erau încă în februarie, puteam merge la restaurant în interior, acum... Apropos de asta, săptămâna trecută am ieşit cu soţul într-o seară, pentru a marca un eveniment, la terasa unui restaurant din oraş. Era rece, am găsit nişte păturici pe scaune, dar degeaba, frigul ne-a luat repede că abia am putut termina de mâncat. Am plecat repede să nu ne îmbolnăvim. Nu mai e de ieşit, cel puţin pentru mine...
Mi-a plăcut ce am văzut în fotografii şi ce am citit! Seară bună, noapte liniştită!
@Testosu:
Da, așa ne-am spus și noi!
Pălincă n-am băut, dar poate când om putea merge din nou la restaurant!
@irinad:
Mulțumesc frumos!
Asta spuneam și eu! Ce vremuri!
Acum pe frigul ăsta sigur nu mă duc nicăieri, de altfel nici n-am cum, serviciu-acasă, ăsta e tot traseul, de cca 2 luni. Și din păcate e tot mai rău, cred că suntem aproape de carantină ????
E bine doar că mai putem vorbi despre vremurile fericite!
Sănătate multă, te pup cu drag! ????????????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 [Restaurant Roata Norocului] Roata Norocului - un reper al gastronomiei brașovene — scris în 05.11.24 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Berăria Poftă sau Foame] Berăria Poftă sau Foame - locul în care ne-am potolit foamea... sau pofta — scris în 23.10.24 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant Ursul Carpatin] La Ursul Carpatin – nimic deosebit — scris în 09.09.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - nu recomandă
- Apr.2024 [Taverna Pescarului] Taverna Pescarului — singurul restaurant cu specific pescăresc din Brașov — scris în 16.04.24 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 [Restaurant Karma Lounge [Unirea Shopping Center]] Karma din Brașov — scris în 26.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 [Restaurant Sergiana / Centru Vechi (Mureşenilor)] Experienta culinara de nerepetat — scris în 07.10.23 de lulutza2009@ din PREDEAL [BV] - nu recomandă
- Jul.2023 [Restaurant Sub Tâmpa] Puțin răsfăț ”Sub Tâmpa” — scris în 31.07.23 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ