BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Unde am mâncat în Bologna
În documentarea făcută pentru sejurul din Bologna văzusem câteva restaurante tentante dar târgul și casa nu se potrivesc întotdeauna... așa că în prima seară ajungând mai pe înserat în Gară, simțind și oboseala zilei m-am gândit să mâncăm în zonă. Căutând pe internet unde am putea mânca m-am decis pentru o tratorie aflată în apropierea ei.
Trattoria da Romano
Trattoria Romană este un restaurant de familie cu atmosfera caldă tipică tratoriilor din trecut potrivită pentru un prânz sau o cină cu preparate simple din bucătăria tipică bologneză cu un specific propriu.
Funcționează la parterul unei clădiri, într-o sală nu prea mare unde se află mesele și barul și într-o bucătărie, în sezonul cald are și câteva mese sub copertina de pe fațada clădirii.
Este situat în Viale Pietro Pietramellara, 15, are site, trattoriaromano.it, cont pe FB, email și telefon.
Pe Tripadvisor este evaluat cu 4 puncte din peste 400 de recenzii fiind clasat pe locul 273 din cele peste 1300 restaurante din Bologna, nu Tripadvisor m-a convins ci comentariile celor ce au fost acolo.
Duminica este închis, dar în celelalte zile, oferă între orele 12 – 14:30 și 19 – 22:30 mâncare mediteraniană, italiană, emiliană, are și mâncăruri pentru vegetarieni, într-o atmosferă de modă veche și relaxată, accentuate și de cei doi seniori care au grijă de oaspeți. Când am scris aceste impresii am aflat că seniorul de la bar își serbase cu puțin timp în urmă a 93-a aniversare, seniorul din sală, cel ce ne-a servit, având și el o vârstă apropiată.
Am ajuns la restaurant pe la ora 19, eram primii clienți, și seniorul nostru amfitrion ne-a condus la o masă și ne-a adus Meniuri printate, cu prețuri și detalii în italiană și engleză, fără poze, apoi ne-a lăsat singuri.
Meniul este în specificul italian și cuprinde Antipasti (Aperitive) , Primii piatti (Primele feluri) și Secondi piatti (Feluri pricipale) . Mai sunt oferite Dulciuri, Băuturi, nu am văzut Coperto dar l-am găsit pe Nota de plată.
Am dorit un meniu aproape complet, am renunțat la aperitive, ca prim fel din oferta de Tagliatelle și Taglierini, Tortelloni și Tortelli, Garganelli și Gramignone am optat pentru Taglierine con salsiccia e funghi și Tortelloni di ricotta e mortadella iar ca fel doi pentru Straccetti di manzo con rucola parmigiana e aceto balsamico și Cotoletta alla Bolognese con patate al forno. În final am dorit Dolci della casa și Acqua minerale.
Soțul a rămas să transmită solicitările noastre, eu am mers prin local să pozez sala decorată de Crăciun, avea mult roșu, fețe de masă roșii și în carouri roșii și albe, crăciunițe pe mese și alte flori roșii, globulețe, flori și alte ornamente roșii la bar.
Am revenit la masă, a sosit și primul fel, arătau bine și răspândeau arome plăcute, au fost și foarte bune la gust. Taglierinele cu cârnați și ciuperci fungi au fost delicioase, mi-au plăcut foarte mult, Tortelonii cu brânză ricotta și cunoscuta mortadela nu au fost mai prejos. Au urmat Straccetti di manzo, Bucăți de carne de vită cu rucola, parmezan și oțet balsamic, arătau bine au fost și bune dar Cotoletta bolognese, Cotlete de vițel pane acoperite cu prosciutto crud, parmezan ras și sos alb din unt topit, smântână și lapte se topeau în gură și făceau o combinație reușită cu cartofii copți. Dolci della casa a fost a fost Tiramisu, nu foarte aspectous, dar foarte gustos.
Mai sosiseră câțiva consumatori, nu mai eram singuri în local, am solicitat să facem plata, a sosit Nota de plată, 62,50 euro, atunci am văzut și Coperto, 2 euro de persoană, am achitat cash adăugând ceva dar se acceptă cardurile de credit și am părăsit Trattoria gândind că aș mai merge acolo și că merită ca cititorii care ajung în Bologna să o aibă în vedere.
Osteria dell’Orsa
Taverna Ursoaicei, o tavernă populară, autentică și discretă, foarte apreciată în Bologna la care îmi propusesem neapărat să mergem și noi, se află pe Via Mentana, 1F. Este amenajată în mai multe săli de la parterul unei clădiri cu două etaje dar și la subsol.
Are site-ul osteriadellorsa.it și cont pe FB cu detalii asupra meniului, are telefon și email.
Pe Tripadvisor este evaluat cu 4 puncte din peste 7.000 de recenzii fiind clasat pe locul 401 din cele peste 1.300 restaurante din Bologna. Deschis zilnic între orele 12:15 – 23, oferă mâncare mediteraniană, italiană, emiliană, are și mâncăruri pentru vegetarieni.
Am ajuns la Tavernă pe la 5 și jumătate, Ursoaica nu era acolo dar erau mai mulți tineri, mai puțini de vârsta noastră care așteptau să intre, am așteptat și noi, știam că nu se fac rezervări și că va trebui să așteptăm. Te înscriai pe o listă de așteptare când fata din local ieșea și anunța cine va intra. După circa 45 de minute o tânără ne-a invitat să intrăm și ne-a condus la o masă. În local, la bar am găsit mai multe Ursoaice, chiar și una polară. Am stat la o masă cu încă 3 tineri.
Am primit Meniurile printate doar în italiană, pe fețele de mese de unică folosință din hîrtie erau printate, tot în italiană, extrase din meniu. Meniul Ursoaicei cuprinde Specialități locale și Produse de casă , tagliatelle, tortellini și lasagna la cuptor, Secondi piatti, cunoscutele cotlete bologneze, mezeluri amestecate, salate mari, esplanade bologneze, tigelle de munte, precum și Dolci della casa. Ca Băuturi, sunt oferite vinuri, bere, răcoritoare, apă, ceai, cafea. Deosebit este Menù del giorno unde se găsesc de toate dar nu am găsit Coperto, îl așteptam la Nota de plată.
Ne-am uitat pe ele și m-am decis destul de repede, tânăra cere ne servea ne cam zorise!?!? , pentru Lasagne alla Bolognese, Ravioli Bologna con ragù di verdune, pomodora fresco e pecorino romano, Cotoletta alla Bolognese, Cheese cake con cioccolato fuso și Acqua Surgiva naturale. Am dat comanda, tânăra a notat-o pe hârtie autocopiativă și ne-a lăsat nouă copia, am făcut câteva poze, sala era destul de aglomerată și nu prea puteam să merg prin ea, dar am pozat bine barul și o sală liberă de la subsol.
Sala este simplă, cu mese și scaune de lemn, lustruite de atâta folosire, dar erau plăcute, le-am văzut bine în sala de la subsol liberă la acea oră fiind rezervată pentru o oră mai târzie.
A sosit primul fel, Lasagna și Ravioli Bologneze însoțite de parmezan, apetisante, plăcute ochiului și mirosului, apoi și gustului. Lasagna, foi de lasagna cu mozzarella rasă și parmezan, cu sos Bolognez și sos Bechamel, a fost într-un cuvânt delicioasă, Ravioli cu ragù cu legume, roșii proaspete și brânză pecorino a fost pe aproape. Au urmat Cotlete de vițel pane, bune și ele, dar nu s-au ridicat la nivelul celui din seara precedentă. Șnițele cred că erau doar încălzite și restul amestecului pus atunci. Am avut comparație, altfel spuneam că nu au niciun cusur.
Desertul a fost așa cum mă așteptam, foarte bun, o combinație reușită de multă brânză și blat acoperită de caramel.
Am mers să plătim la bar, Nota de plată nu conținea Coperto și am achitat cu cardul Revolut 59 euro, apoi am părăsit Osteria pentru a ne continua plimbarea prin Bologna și a merge la Combo, hostelul unde eram cazați.
A fost o masă bună, într-o atmosferă de tavernă, cu consumatori tineri dar și de vârsta noastră care mi-a plăcut.
despre SERVICII
Restaurante cu personal amabil, profesionist
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Trattoria este un restaurant curat, liniștit cu meniuri tradiționale specifice bune, preparate atunci, prețuri bune...
Taverna are prețuri bune pentru zona centrală a orașului, timp mare de așteptare pentru intrarea în local, aglomerată, dar servirea este rapidă pentru meniurile zilei, mâncare bună...
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Trattoria este lângă Gara de Tren...
Taverna în zona centrală a Bolognei...
Trimis de mprofeanu in 11.01.23 20:13:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mprofeanu: Daca tot am dat start vot sa dam si starul la ecouri. Am inghiti in sec la cele prezentate de tine si recunosc cinstit ca atunci cand am vazut pozele a fost chiar mai rau, insa mi-am asumat asta.
Mi-a placut tare mult restaurantul cu multe decoratiuni de Craciun iar aici cred ca influenta e data de seniorul nonagenar la care chiar m-am uitat mai mult pentru ca mi-a placut.
Sa va fie de bine si sa repetati, felicitari, votat cu mare drag.
@mprofeanu: Bologna e capitală gastronomică a Italiei și nu ma mir ca ați avut parte de experiente culinare plăcute
@Carmen Ion: Așa este, am mâncat bine aici, am fost și inspirați în alegeri. Și la Rimini am mâncat bine...
Ce bine arată trattoria! Îi simt atmosfera intimă cu fețele de masă in carouri, cu decorațiunile de Crăciun. Frumos!
@Rodel: Același lucru l-am simțit și eu. Omul sfințește locul! Oameni devotați ce iubesc acel local! În Bologna nu prea am simțit atmosfera sărbătorilor, prea puține decorațiuni. Cel mai frumos a fost în Rimini!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2022 [Osteria Dell' Orsa] Osteria Dell’ Orsa, Bologna, mâncare ieftină și bună, servire rapidă — scris în 12.07.22 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Feb.2019 [Trattoria ai mulini] Trattoria ai mulini - tipica cucina bolognese — scris în 27.03.19 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 [America Graffiti Diner Restaurant Bologna] I love rock'n roll — scris în 15.02.19 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ