ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2024
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
LUNA
JUL-2024
Business
PREȚ 35
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Cooperativa Citta Alta Circolino, sau cum să mănânci bine în orașul vechi din Bergamo

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    A sosit momentul să vizitez orașul vechi din Bergamo, Citta Alta un loc extraordinar de pitoresc dar din punct de vedere imobiliar și extraordinar de scump. Voi scrie un articol separat doar despre această vizită. Iar după vizita care a cuprins tot ce înseamnă Citta Alta a trebuit să și mâncăm, unde altundeva decât... în Citta Alta.

    Restaurantul ales, o fostă mânăstire veche cu biserică cu tot... pe urmă închisoare :) ne-a depășit așteptările din punct de vedere culinar și nu numai. Această minune din punct de vedere gastronomic se numește Cooperativa Citta Alta Circolino (pe scurt doar... Circolino)

    Câteva cuvinte despre Alta Citta Bergamo și restaurantul Circolino

    Bergamo există de foarte mult timp, din epoca fierului. A trecut prin toate perioadele posibile din istoria europei. Orașul de sus (Alta Citta) a fost construit în secolul XVI în scopuri defensive. Avea nu mai puțin de 7 ziduri de apărare. În prezent este un loc așa cum dorim noi AFA-iștii numai bun de vizitat, de dormit și de mâncat aici.

    Cât despre Circolino acolo unde am mâncat noi s-a înființat destul de târziu în 8 mai 1981. Pe pagina restaurantului vom găsi următorul text:

    On May 8th, 1981, in the neighborhood of Città Alta, a small Limited Cooperative was born, operating on the principle of mutualism without profit and with particular attention to retired and elderly individuals: thus, Cooperativa Città Alta was born.

    Clădirea în sine s-a construit în secolul XVI o dată cu Alta Citta, iar o primă utilizare a fost mânăstire cu capela aferentă. Având și în vedere că în zonă sînt cam multe biserici/pe metru pătrat între timp clădirea s-a transformat în închisoare. Ulterior după ce probabil clădirea a ajuns și într-o stare avansată de degradare i-a venit ideea unui localnic în 1981 să înființeze această cooperativă așa cum se numește restaurantul. Și se pare că în prezent este un mare succes atât din punct de vedere originalitate și aspect cât și din punct de vedere prețuri.

    Unde se află?

    Restaurantul se află la strada Vicolo Sant Agata o stradă fără ieșire, o fundătură. Se accesează dintr-o străduță principală Via Bartolomeo Colleoni la o intersecție cu o altă alee Via Salvechio. Nici Piazza Vechia (piața veche din Bergamo Citta Alta) nu se află departe cca 5 minute de mers pe jos.

    Noi am ajuns în Citta Alta cu mașina dar am lăsat-o în cea mai apropiată parcare cu mai multe nivele construită /alipită de zidurile cetății. Ieșind din mașină se va accesa un lift și se ajunge direct în buricul târgului adică în Citta Alta. Parchegio Citta Alta cum se numește se află la adresa

    Via della Fara 3b

    24129 Bergamo iar adresa web aici :bestinparking.com/it/it/g ... ggio-citta-alta

    De la parcare până la restaurant se fac cca 10 min la pas.

    Structura restaurantului

    Clădirea cu anexele sale este un loc pitoresc asemenea tuturor locurilor din Citta Alta. Există și o vedere dinspre grădina de vară spre orașul de jos. Clădirea în sine adică acolo unde se află zonele interioare ale restaurantului te fac să te simți în epoca medievală, faci o călătorie în timp. Nu am apucat să văd dar am înțeles că crama de vinuri se află în cripta unității unde sînt îngropați călugări... sau călugărițe. (poate nu chiar în incintă dar în apropiere :)

    Sînt mai multe zone interioare unde se poate servi masa, și sînt amenajate destul de elegant.

    Un mare succes mai ales în timpul verii este zona exterioară, o grădină de vară de fapt umbrită cu plante, umbrare. Aici nu mai găsim mese și scaune așa cum le vedem în interior. Aici găsim mese și bănci ca la berărie dar mobilierul este de calitate, solid. Aici am stat noi cu colaboratorii noștri în jur de... 3 ore :)

    Meniu și câteva prețuri

    Lista completă de prețuri actuale îl puteți observa accesând codul QR din fotgrafia tașată P14.

    Acest cod se afla pe fiecare masă, astfel nu mai este nevoie de un meniu pe un suport de carton. În fine cine și-a uitat telefonul acasă putea cere și din acestea.

    Se pare că un fel de mâncare principală costă între 14-36 euro. Garniturile, salatele aferente toate costă 4 euro. O pizza costă între 5-10 euro. Foarte bune sînt prețurile la pizza și mi-au făcut cu ochiul, mari cu blat pufos. Meniul de copii costă între 7-10 euro. Prăjiturile, înghețata costă între 6-10 euro.

    La băuturi apa costă 2.5 euro, răcoritoarele 3 euro, cafeaua 1.5-2.2 euro, berile 3.5-10 euro în funcție de sortiment/cantitate, tăriile 3.5 euro, whysky 7 euro dar coniacul bun costă până în 10 euro.

    Pentru vin există o altă listă destul de stufoasă și lungă se poate consulta prin codul QR atașat de mine la poze. Deci vinul la pahar costă/începe de la 3 euro. Vinul la butelie începe undeva la un preț de 20 euro și se termină undeva la o cifră cu 2 zerouri :)

    Vizita noastră și ce am mâncat

    Din fericire am fost invitați. Dacă eram pe cont propriu alegeam mai mult ca sigur un sortiment de pizza. Locul este atât de bun încât la o anumită oră se stătea la coadă la așteptarea eliberării unei mese. La un moment dat în jurul orei 21.30 (noi am fost între 20.00-23.00) stăteau la coadă peste 20 persoane așteptând o masă liberă.

    Am mâncat aici 2 feluri de mâncare, băuturi, desert, cafea. Preparatele erau făcute după rețete originale din Bergamo, inclusiv desertul. Primul fel de mâncare a fost un platou rece cu mezeluri, șuncă, cașcaval. S-au primit chifle lângă într-o pungă de hârtie. Preparatul se numea Bergamaschi și conform meniu era 22 euro/2 persoane. Următorul preparat au fost sfintele paste un produs local antipasta del circolino cazoncelii (după numele restaurantului dar după o rețetă originală din Bergamo) Acesta era 9 euro. Desertul original din Bergamo se numea sribislana și a costat 6 euro

    Nefiind șofer în seara respectivă am profitat de ocazie și am început cu o bere Tennenst Super Strong 9 gr alcool la 1/2 litru. Acesta a fost 5 euro. Pe urmă am gustat vin de la butelie (Soffio del Misma vin roșu original local 15% alcool 35 euro/butelia la restaurant în supermarket cca 10 euro). Cina s-a terminat cu cafea (ristretto din nou :) și un digestiv din gama jagermeister.

    La momentul plecării era multă lume acolo, de fapt ocupat integral. Am observat toate tipurile de clienți posibile: localnici, turiști, afaceriști, tineret, persoane în vârstă, aniversări onomastici fie cu 2 persoane fie în grup numeros (cel puțin 3 grupuri am observat că își țineau ziua acolo la câte o masă)

    Am și două bile neagre: 1. Toaleta este murdară, și se stă la coadă. 2. Timpul de așteptare comandă este mare. Dar ambele situații se datorează gradului de ocupare integral. Atât s-a putut. Pagina restaurantului se poate consulta aici :

    ilcircolinocittaalta.it

    Concluzii

    Observând prețurile și câți vin pe aici, nu renunță nici la stat la coadă pentru o masă liberă eu scriu aici că este un loc bun chiar excelent de luat masa în Bergamo. Poftă bună

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de AZE in 01.08.24 22:38:17
    Validat / Publicat: 02.08.24 08:38:42
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 723 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Restaurant Circolino,platoul cu mezeluri
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    mprofeanuPHONE
    [02.08.24 09:43:13]
    »

    @AZE: Să vă fie de bine! De reținut acest local pentru pizza măcar! În noiembrie voi sta o noapte în Bergamo în tranzit și sper să văd câte ceva și să ajung și la un local tot pentru cină. Ați fost invitați cred cu rezervare dacă era coadă la intrare.

    În Bologna am mâncat la un local la care nu se făcea rezervare, am stat la coadă, era cu listă de așteptare la o tânără ce se ocupa de acest lucru. Erau puține feluri de mâncare specifice însă locului, foarte bune. Se plătea la casă și nu avea coperto.

    Aștept impresii despre Bergamo și orașul de sus! Arată frumos din filmuleț!

    AZEAUTOR REVIEW
    [02.08.24 10:21:01]
    »

    @mprofeanu: Bună ziua.

    Nu am avut rezervare. La momentul vizitei erau mese libere (vedeți P10). Pe urmă au început să vină oaspeții. Chelneri /chelnerițe erau destui dar probabil un pic depășiți la un număr așa mare de oameni. Avea și aici taxa (coperto).

    Este de luat în calcul când mergeți în noiembrie, poate dacă este frig se poate sta înăuntru. Acum depinde unde aveți cazare în orașul de jos sau orașul de sus. Curând o să mai descriu un loc de servit masa din orașul de jos. Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.

    gojavaler
    [14.08.24 09:02:25]
    »

    Super, notat! Sa nu mai zic, nici nu ma asteptam la bucatarie moleculara sau cocktails in asa oras, locatie si priveliste.

    [totusi putine mizilicuri ati primit pe acel platou micut... ] zic!

    De aceea (poate) nu ai mai pus poze cu felurile principale, hmm, trebuiau date cu zoom? 🤣

    Experienta in sine este nepretuita. Bravos!

    AZEAUTOR REVIEW
    [14.08.24 11:27:44]
    »

    @gojavaler: Salutare! Mizilicuri sau nu au fost foarte OK. Asta a fost tot platoul și pastele + desertul și băutura, mai mult decât suficient.

    Locul este de notat și chiar mers acolo. Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.

    A Birladeanu
    [11.10.24 12:00:46]
    »

    Am retinut toate recomandarile si va multumim!

    Am vazut ca exista si meniu fix cu 2 feluri la alegere sau meniu fix de pizza, bautura si desert.

    Astept cu interes si urmatoarea recomandare de care ati spus ca veti scrie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    A Birladeanu, gojavaler, mprofeanu
    Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Bergamo?:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08715295791626 sec
    ecranul dvs: 1 x 1