EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Întoarcere în timp
Prima noastră oprire pentru a ne pune burta la cale a fost la un restaurant etiopian, cel mai vechi din capitală pe numele lui Taitu hotel. Asta pentru că e situat la parterul hotelului cu același nume.
Taitu hotel este unul din locurile de referință ale acestui oraș, un loc adevărat istoric. Acesta este primul hotel contruit în Addis Ababa. A fost dat în folosință în anul 1898 și a primit numele după una din soțiile împăratului Menelik al II-lea. La vremea aceea era foarte luxos pentru standardele vremii, acum este doar inedit pentru noi niște turiști neavizați.
Dar cine a fost această Taitu. Ei bine am aflat că tanti Taitu a fost o împărăteasă etiopiană care a fondat capitala Etiopiei, Addis Abeba. Era o mândră etiopiană cunoscută pentru rezistența sa față de moderniștii care doreau să dezvolte Etiopia în conformitate cu normele, obiceiurile și tradițiile occidentale. Când italienii au încercat să colonizeze Etiopia în anii 1890, Taitu a ținut o linie dură împotriva lor și ea însăși a mărșăluit cu Armata Imperială din Etiopia. Ea a condus o divizie de soldați și a luptat cu italienii în bătălia istorică de la Adwa, unde i-a învins pe italieni și a pus capăt ocupării țării. Această victorie este de departe cea mai semnificativă victorie împotriva colonialismului european din toată Africa. Astfel, Etiopia rămâne singura națiune africană care nu a fost niciodată colonizată. Acest lucru este apreciat de restul țărilor africane și reprezintă un imbold pentru lupta lor pentru independență.
Hotelul Taitu este construit pe dealul Piazza și a fost primul nostru contact cu mâncarea etiopiană. Intrarea în acest hotel restaurant reprezintă o întoarcere în timp! Parcă ești într-un muzeu tematic, decorul, mobilierul, piesele de artă te traspun pur si simplu într-o altă epocă, undeva cândva!
Hotelul are două etaje și este construit din lemn, lut și iarbă sau paianță cum se cheamă la noi este atât de frumos, incredibil de trainic, dar si ecologic! Nu-mi pot închipui cum a rezistat mai bine de 100 de ani! Ori fi aplicat si ei metoda lui Manole?
Da să trecem la papa! La intrare in hol era o masă unde puteai servi produse vegane tip bufet. Ei au foarte des în meniu produse de origine vegetală, iar acum fiind și postul Paștelui sunt convins că de-asta atâta lume consuma doar așa ceva.
Noi eram hămesiți după drum si vroiam o bere rece și o mâncărică adevărată. Ei bine acum am făcut cunoștință cu celebra injera, pâinea lor tradițională. Acaeasta arată cumva ca o lipie arăbeacă, dar are o altă consistență și evident un alt gust amar-acrișor. Mai bine zis arată ca o clătită și este făcută din făină de teff, o cereală foarte asemănătoare cu meiul, ce crește doar în Etiopia. Aceasta conține mult fier și este lăsată la fermentat între una si trei zile! Pe această injera se pun diverse sosuri la alegere, iar mâncatul se face neapărat cu mâna! Se rupe din injera, se bagă în sos și așa mai departe. Am încercat si noi, dar nu ne-a convins. Mai ales pe mine, care si pizza și hamburgerul îl manânc cu furculița, nu suport să bag mâna în mâncare!
Pentru această masă am ales să consum un fel de mâncare bazat pe vită. Mi-au adus carne de vită subțire foc preparată ca un snițel. Nu a fost rău, dar a fost cam tare. Garnitură am avut nelipsitul orez și ceva legume!
Evident am consumat berea lor locală denumită Habesha, ce însemnă în traducere aproximativă fetiță! Este foarte bună, iar prețul este decent în jur de 30 de birr.
La sfârșit nu aveam cum să refuzăm o cafea tradițională etiopiană servită în ibric de alamă. Peste tot cafeaua a fost tare si foarte aromată.
Toată distracția la acest restaurant m-a costat 300 de birr, dar am consumat vreo trei beri reci! Recomand cu drag acest local.
P. S. Cuscro aici ar fi o idee de nuntă, îmbracați firește în costumele vremii!
despre SERVICII
rapizi, amabili, uneori amețiți, dar suntem în Africa și standardele noastre trebuie musai să fie mai jos.
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Nu a fost ceva să te dea pe spate, dar nici nu aveam mari asteptări. A fost curat, a fost bun, a fost decent!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Zona e în constructie. Mult praf, multă sărăcie!
Trimis de robert in 13.04.21 09:39:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Addis Abeba?, ADDIS ABEBA" (nou-creată pe sait)
@robert: Hmmm, mâncarea ca mâncarea, înțeleg că nu te-a entuziasmat, dar elementele decorative din hotel/restaurant sunt într-un mare fel; mi-au plăcut mai ales scaunele sculptate.
Interesantă povestea cu Taitu, acum aștept să ne povestești și despre Haile Selassie și rastafarieni.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Carmen Ion: dada era top acu 100 de ani!
Mersi pt vizită! Acum nu stiu dacă pot povesti toată istoria acestei țări! O să încerc să povestesc despre experiențele mele p-acolo!
@robert: Super! Mi-a plăcut tot ce-ai povestit, mi-au plăcut decoratiunile, fripturica arăta bine, berea avea și un "desen" frumos, parcă am simțit aroma de cafea arăbească, mi-ai făcut poftă
Măi cuscre, am îmbătrânit și acum văd altfel nunta: in costume de baie, la piscina noastră, lumea să nu se streseze pentru haine sau darul de nuntă. Astfel vor fi toți fericiti, inclusiv nuntașii
Cu fripturică și bere, despuiați in chilotii de baie, muzica la maxim, distracția e garantată.
Dar, mai e până la nuntă, eu aștept continuările poveștii tale.
Vreau și o cazare povestită, te rog Sunt curioasă cum arăta o cameră de hotel, acolo.
Cuscra ce face? Pe ea nu o duci la plimbare? Fa-i și ei o surpriză!
@krisstinna: încep cu sfârșitul! Cuscra e bine, surpriza-i pregătită, daor covidul să nu ne încurce sau cine mai stie ce.
Tura asta în Etiopia a fost si scumpă și grea și de-asta am hotărât să merg doar io!
Cazări am avut și mai bune si mai rele! Asta din Addis Ababa la care am stat cel mai mult, trei zile a fost ok! Mâine dacă am timp o să scriu de hotelul la care am stat! Apropo erau hoteluri și mai bune si mai nașpa în capitală. Al nostru a avut un foarte bun raport calitate preț!
În piscină, în costume de baie cam greu pt noi masculii bătrâni! Cuscru ce zice?
@robert: Doar nu te-ai dus in Etiopia să stai in puf, eu înțeleg scopul acestei vacante și te felicit pentru curaj.
Nu contează vârsta și ridurile, facem baie și petrecem in pantaloni scurți, asta era ideea
Cuscrul tău e cuminte, are pantaloni scurți si tricou, ținuta e asigurată, e totul ok
Să treacă pandemia, mai durează minim un an, eu v-am spus încă din martie anul trecut și nimeni nu mă credea.
Spor la scris!
@robert: am citit, ma uit la poza si zau ca nu puteai alege un titlu mai bun, ma duce cu gandul la serialele gen " Sclava Izaura". Decoratiuni tare frumoase, combinatii de culori ce noua ne par curajoase insa dau foarte bine in decor. O masa cam micuta, ma refer la acel "bufet suedez" dar merge, bere rece sa fie.
Vacante inteligente!
@roth: da arăta într-un mare fel localul era ca-n filmele alea vechi alb negru! Mersi frumos!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2021 [Yod Abyssinia Traditional Restaurant] The best — scris în 06.05.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ