ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj Napoca
ÎNSCRIS: 28.07.13
STATUS: GOLD
LUNA
JUN-2015
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Haraşo! Terasa Scripliuc Iurie

TIPĂREȘTE

Mamaşa, crezi că ştii să faci un borş? Unu' de ăla rusesc, adevărat?

Mamaşa, ştii sa faci un borş, exact ca pescăruşul pe care l-am fotografiat în vârfu' stâlpului la 2 Mai! Adică, deloc!

Mamaşa, da' blini ştii să faci? Blini de ălea cu smântână … sau cu umplutură de orez, cu ciuperci? Poate un şaşlîk de ăla care să îţi trimită sufletul în rai?

Mamaşa, habar n-ai să faci nimic din toate ăstea!

Trebuie sa inveţi mamaşa, trebuie să înveţi, ascultă ce-ţi spune Remus. De aia, te trimit la academia de făcut blini, să iei lecţii de la regele neîncoronat al blini-ului şi zeul neîndurător şi perfecţionist al şaşlîk-ului. Borş, nu te trimit să înveţi să faci, mamaşa. Fiindcă oricât ai incerca, n-o să-ţi iasă borşul la gust, aşa cum are borşul gust după o zi de stat la plajă, când ajungi în faţa farfuriei. După o bere ca gheaţa cea mai arctică, un borş făcut de profetul borşului, nu are asemănare. Eu, profesionistul descrierii plastice, mă văd în pană de idei şi mi se blochează degetele pe tastatură atunci când e vorba să iţi descriu borşul ala, mamaşa… fiindcă nu-s cuvinte in limba română care să-ţi descrie un borş rusesc, facut in 2 Mai, la Iura Scripliuc.

[...]

In 2 Mai, nu poţi găsi mare lucru… da' s multe chestii despre care poţi scrie. Că metrul cub de apă in satul ăla e 9 lei şi 70 de bani, că tot ce se intâmplă acolo pleacă din buzunarul turistului, că locul e gol ca şi o burtă de somalez daca eşti în afara sezonului, că tot în afara sezonului trage lumea de tine fizic, doar pentru ca să te bage în restaurant şi să faci oleacă de consumaţie, că marea e superbă şi că poţi să vezi tankere de 250 de metri ieşind din DHMI, că luna răsare roşie ca focul şi că sunt căpuşe pe digul din Micul Golf.

Poţi să scrii un roman sau poezii, aşa cum face Stefan Doroftei (Doimăreanu cum îi place să i se spună) şi poţi să te faci praf pe plajă, ascultând jazz. Poţi face orice ţi se scoală şi mie mi s-a sculat să-i fac reclamă lui Iura Scripliuc. L-aş decora pe moldoveanu' ăsta pentru realizările cele mai bestiale în domeniul bucatariei ruseşti… dar ma mulţumesc să vă spun ca n-aţi mâncat în viaţa voastră de muritori, un borş ca ăla. Sau un şaşlîk cu cartofi pai! Ăsta e un motiv întemeiat să faci fundul mare şi să nu te mai opreşti din creştere, toată viaţa!

Voi aţi mâncat vreodată carbohidraţi pe plajă, rupţi în gură de foame după o zi de plajă, cu mai multă sare pe voi decât în toată Salina Turda? Aţi tras de o bere gheaţă înainte de a vă îndopa cu două blinele? Sau, să stai pe un şezlong, ciugulind un cartofior nou, făcut pai exact atâta cât trebuie, bucurându-te de un şaşlîk cu sos iute, homemade? Nu?

Să stai la o poveste, să-l auzi pe Iura depanându-şi molcom viaţa, în timp ce încălzeşti între palme un păhăruţ de Elţîn? Să-l auzi pe Doimăreanu explicându-ţi dragostea lui pentru câini, în timp ce scarpini între urechi un fox terrier sărat şi care miroase a alge, cu muzică rusească în fundal şi briza mării în păr? Nu ştii cum îi aia?

Ai trăit degeaba!

Să trecem la fapte:

Locaţia:

Strada Dobrogeanu nr. 4

2 Mai.

O terasă cu 20 de locuri, 4 mese, umbrele ordinare, asigurate cu sfoară ca să nu le ia briza. Bere la halbă, 2 feluri: Bergenbier si Staropramen. Încă vreo 5 sortimente de bere la cutie. Vin, alb şi roşu, rece, demisec. Cafea: Lavazza. Votca: Boris Elţîn (din partea casei, doar ca sa mori de pofta)

Meniul :

Meniul … vedeţi în pozele de mai jos. Dacă sunteţi genul care se îndoapă dintr-un meniu fiţos, tras in copertă de piele de puţă de papagal, sunteţi genul care n-o să-şi bage paşii pe uliţa aia. Căraţi-vă dracu' în Mamaia la 4 stele şi mâncaţi acolo şaorma şi pocket uri de la Nikos până crapaţi! Sau, lingeţi-vă berea la Crema şi lăsaţi-l pe Iura să poată face de mâncare pentru oameni care apreciază.

Concluzia:

În Ţara Românească, e un moldovean, care face mâncare rusească, care-i mai bună ca şi chestia aia de-o mânâncă zeii cei greceşti, mâncare pentru care, americanii ar trebui sa înceapă un război, dându-i dracului pe arabi, cu petrolul lor cu tot.

Ca idee, voi de ce credeţi că vor să vină ruşii peste noi? Vă zic eu: pentru borşul lui Iura. Şi merită, merită să îţi pierzi câteva ore din viaţă, ca să ţii în mână albumul ăla de poze, adaptat ca meniu, pentru prezentarea muncii unui om, în folosul burţilor româneşti!

Poftă bună :)

## end review sc

[fb]
---
Trimis de RAIDER in 08.06.15 16:53:14
Validat / Publicat: 08.06.15 18:03:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VAMA VECHE / 2 MAI.

VIZUALIZĂRI: 4799 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RAIDER); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

mirmicu
[08.06.15 18:41:04]
»

Offf!!! Mamașinka... am retrăit amintirile copilăriei cu toate bunătățile pregătite de bunică-mea basarabeancă.

Eugenia55* †
[08.06.15 19:39:51]
»

un fost ataşat economic pe lângă Consulatul Republicii Moldova la Bucureşti.

Atasat din punct de vedere economic...

Brat (frate pt non-cunoscatorii de lb. rusa), ai pus la virgule... erai intre doua beri si-o Eltina...

RAIDERAUTOR REVIEW
[08.06.15 19:55:11]
»

@Eugenia55:

Well, in cazul de fata, virgula din text subliniază un anumit mod de exprimare. Propriu, personal... si culmea, corect din p. d. v. ortografic.

Te asigur ca mi-am revizuit textul in prealabil si "bors, " sau alte particularități pe care le-ai putut sesiza, sunt intentionate.

Exista "atasat cultural/militar/economic/comercial" si te poti informa cu privire la asta, la orice ambasada sau consulat.

rentea
[09.06.15 08:27:55]
»

Ce o fi vrut sa zica Eugenia cu atasatul economic? Da, omul a fost atasat economic la ambasada!!! Care e problema? Ce imi plac oamenii care nu cunoac niste concepte de baza si se mai si baga in seama gratuit:

Frumos review, chiar m-ai facut sa imi doresc sa merg acolo!

RAIDERAUTOR REVIEW
[09.06.15 18:43:44]
»

@rentea -

multumesc pentru apreciere

pe de alta parte, Eugenia nu i tocmai picata din copac judecand dupa review urile pe care le are, asa ca nu putem sa tragem o concluzie pe baza unei afirmatii cu privire la o expresie pe care am folosit o eu.

Uite, de exemplu cand imi scriu articolele, folosesc doar cratima. In comment uri, folosesc blancul. Asta nu ma face mai putin cunoscator intr ale gramaticii si sa ne intelegem: nu poti sa le stii pe toate

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RAIDERAUTOR REVIEW
[09.06.15 18:46:10]
»

@mirmicu - Ia directia 2 Mai, te asigur ca tipul se ridica la nivelul bunicii tale

msnd
[09.06.15 20:27:41]
»

@RAIDER -

Dom'le, mi-ai luat-o înainte. Felicitări!

Ieri am venit de acolo, și în 4 zile am mâncat de 2 ori la Iura. Nu ai greșit nimic în descriere. Îmi propusesem și eu să scriu despre el, deși nu prea a agreat ideea. Se ferește de publicitate și declară că cine îl cunoaște îi trece pragul. Probabil că din cauza multiplelor piedici pe care i le-au pus de-a lungul anilor diverse autorități și organisme de control. Ultima a fost cea cu caietul numerotat și ștampilat pentru înregistrarea numerarului din buzunar care, după plata unei taxe substanțiale, nu a mai fost necesar.

Dacă cumva nu mi-o iei din nou înainte, pot să scriu și eu ceva despre La Dinamo și Black Sea, ocazie cu care îl pot pomeni din nou și pot adăuga câteva poze cu localul.

Pana atunci, încă odată felicitări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
RAIDERAUTOR REVIEW
[09.06.15 20:52:44]
»

@msnd: multumesc :-D

La Black Sea si Dinamo, n am mancat, Black Sea fiind inchis si Dinamo... my bad, nu mi a inspirat incredere (doar ulterior am citit review urile pentru el).

M am indopat la Iura si la Sea Temple pe colț langa Vilele Bianca (fie vorba intre noi, chiar ok)

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.06.15 09:59:04]
»

Care e terasa asta, aia pe dreapta, înainte să ajungi la plajă, vecină cu vila aia mare și veche cu curte mare? Cu o căbănuță de lemn în curte? Acolo era un basarabean care acu 10 ani avea o terasă cu cîteva mese și ceva de băut. Acum vreo 5 ani parcă închisese terasa. Ăla e?

RAIDERAUTOR REVIEW
[10.06.15 10:21:10]
»

@abancor: da, aia e terasa

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Ramonella
[10.06.15 11:34:53]
»

@msnd - Poti sa-mi spui mai multe despre La Dinamo? Vom merge acolo si sunt curioasa cum e mancarea, preturile...

msnd
[10.06.15 11:44:34]
»

@Ramonella - Am de gând să scriu un articol, dar deocamdată nu am inspirație. Când vreți să plecați? Asta ca să știu cât de tare să mă grăbesc.

Ramonella
[10.06.15 11:46:39]
»

@msnd - In 2 august daca suntem sanatosi Cu 2 copii

msnd
[10.06.15 14:40:12]
»

@Ramonella -

Deci mai am ceva timp.

Dar până atunci se mai pot schimba unele lucruri. Acum sunt deschise numai câteva terase. Concurența este mică. Atunci va fi vârf de sezon, când tot ce este posibil se deschide. Dar și numărul de turiști va creste, în special la sfârșit de săptămână. Așa că este posibil ca situația de azi să nu se mai regăsească în sezon.

Oricum, încerc să public săptămâna viitoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Eugenia55*, msnd, RAIDER, Ramonella, rentea
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în 2 Mai? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065571069717407 sec
    ecranul dvs: 1 x 1