GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Haraşo! Terasa Scripliuc Iurie
Mamaşa, crezi că ştii să faci un borş? Unu' de ăla rusesc, adevărat?
Mamaşa, ştii sa faci un borş, exact ca pescăruşul pe care l-am fotografiat în vârfu' stâlpului la 2 Mai! Adică, deloc!
Mamaşa, da' blini ştii să faci? Blini de ălea cu smântână … sau cu umplutură de orez, cu ciuperci? Poate un şaşlîk de ăla care să îţi trimită sufletul în rai?
Mamaşa, habar n-ai să faci nimic din toate ăstea!
Trebuie sa inveţi mamaşa, trebuie să înveţi, ascultă ce-ţi spune Remus. De aia, te trimit la academia de făcut blini, să iei lecţii de la regele neîncoronat al blini-ului şi zeul neîndurător şi perfecţionist al şaşlîk-ului. Borş, nu te trimit să înveţi să faci, mamaşa. Fiindcă oricât ai incerca, n-o să-ţi iasă borşul la gust, aşa cum are borşul gust după o zi de stat la plajă, când ajungi în faţa farfuriei. După o bere ca gheaţa cea mai arctică, un borş făcut de profetul borşului, nu are asemănare. Eu, profesionistul descrierii plastice, mă văd în pană de idei şi mi se blochează degetele pe tastatură atunci când e vorba să iţi descriu borşul ala, mamaşa… fiindcă nu-s cuvinte in limba română care să-ţi descrie un borş rusesc, facut in 2 Mai, la Iura Scripliuc.
[...]
In 2 Mai, nu poţi găsi mare lucru… da' s multe chestii despre care poţi scrie. Că metrul cub de apă in satul ăla e 9 lei şi 70 de bani, că tot ce se intâmplă acolo pleacă din buzunarul turistului, că locul e gol ca şi o burtă de somalez daca eşti în afara sezonului, că tot în afara sezonului trage lumea de tine fizic, doar pentru ca să te bage în restaurant şi să faci oleacă de consumaţie, că marea e superbă şi că poţi să vezi tankere de 250 de metri ieşind din DHMI, că luna răsare roşie ca focul şi că sunt căpuşe pe digul din Micul Golf.
Poţi să scrii un roman sau poezii, aşa cum face Stefan Doroftei (Doimăreanu cum îi place să i se spună) şi poţi să te faci praf pe plajă, ascultând jazz. Poţi face orice ţi se scoală şi mie mi s-a sculat să-i fac reclamă lui Iura Scripliuc. L-aş decora pe moldoveanu' ăsta pentru realizările cele mai bestiale în domeniul bucatariei ruseşti… dar ma mulţumesc să vă spun ca n-aţi mâncat în viaţa voastră de muritori, un borş ca ăla. Sau un şaşlîk cu cartofi pai! Ăsta e un motiv întemeiat să faci fundul mare şi să nu te mai opreşti din creştere, toată viaţa!
Voi aţi mâncat vreodată carbohidraţi pe plajă, rupţi în gură de foame după o zi de plajă, cu mai multă sare pe voi decât în toată Salina Turda? Aţi tras de o bere gheaţă înainte de a vă îndopa cu două blinele? Sau, să stai pe un şezlong, ciugulind un cartofior nou, făcut pai exact atâta cât trebuie, bucurându-te de un şaşlîk cu sos iute, homemade? Nu?
Să stai la o poveste, să-l auzi pe Iura depanându-şi molcom viaţa, în timp ce încălzeşti între palme un păhăruţ de Elţîn? Să-l auzi pe Doimăreanu explicându-ţi dragostea lui pentru câini, în timp ce scarpini între urechi un fox terrier sărat şi care miroase a alge, cu muzică rusească în fundal şi briza mării în păr? Nu ştii cum îi aia?
Ai trăit degeaba!
Să trecem la fapte:
Locaţia:
Strada Dobrogeanu nr. 4
2 Mai.
O terasă cu 20 de locuri, 4 mese, umbrele ordinare, asigurate cu sfoară ca să nu le ia briza. Bere la halbă, 2 feluri: Bergenbier si Staropramen. Încă vreo 5 sortimente de bere la cutie. Vin, alb şi roşu, rece, demisec. Cafea: Lavazza. Votca: Boris Elţîn (din partea casei, doar ca sa mori de pofta)
Meniul :
Meniul … vedeţi în pozele de mai jos. Dacă sunteţi genul care se îndoapă dintr-un meniu fiţos, tras in copertă de piele de puţă de papagal, sunteţi genul care n-o să-şi bage paşii pe uliţa aia. Căraţi-vă dracu' în Mamaia la 4 stele şi mâncaţi acolo şaorma şi pocket uri de la Nikos până crapaţi! Sau, lingeţi-vă berea la Crema şi lăsaţi-l pe Iura să poată face de mâncare pentru oameni care apreciază.
Concluzia:
În Ţara Românească, e un moldovean, care face mâncare rusească, care-i mai bună ca şi chestia aia de-o mânâncă zeii cei greceşti, mâncare pentru care, americanii ar trebui sa înceapă un război, dându-i dracului pe arabi, cu petrolul lor cu tot.
Ca idee, voi de ce credeţi că vor să vină ruşii peste noi? Vă zic eu: pentru borşul lui Iura. Şi merită, merită să îţi pierzi câteva ore din viaţă, ca să ţii în mână albumul ăla de poze, adaptat ca meniu, pentru prezentarea muncii unui om, în folosul burţilor româneşti!
Poftă bună :)
Trimis de RAIDER in 08.06.15 16:53:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VAMA VECHE / 2 MAI.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RAIDER); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Offf!!! Mamașinka... am retrăit amintirile copilăriei cu toate bunătățile pregătite de bunică-mea basarabeancă.
”un fost ataşat economic pe lângă Consulatul Republicii Moldova la Bucureşti.
Atasat din punct de vedere economic...
Brat (frate pt non-cunoscatorii de lb. rusa), ai pus la virgule... erai intre doua beri si-o Eltina...
@Eugenia55:
Well, in cazul de fata, virgula din text subliniază un anumit mod de exprimare. Propriu, personal... si culmea, corect din p. d. v. ortografic.
Te asigur ca mi-am revizuit textul in prealabil si "bors, " sau alte particularități pe care le-ai putut sesiza, sunt intentionate.
Exista "atasat cultural/militar/economic/comercial" si te poti informa cu privire la asta, la orice ambasada sau consulat.
Ce o fi vrut sa zica Eugenia cu atasatul economic? Da, omul a fost atasat economic la ambasada!!! Care e problema? Ce imi plac oamenii care nu cunoac niste concepte de baza si se mai si baga in seama gratuit:
Frumos review, chiar m-ai facut sa imi doresc sa merg acolo!
@rentea -
multumesc pentru apreciere
pe de alta parte, Eugenia nu i tocmai picata din copac judecand dupa review urile pe care le are, asa ca nu putem sa tragem o concluzie pe baza unei afirmatii cu privire la o expresie pe care am folosit o eu.
Uite, de exemplu cand imi scriu articolele, folosesc doar cratima. In comment uri, folosesc blancul. Asta nu ma face mai putin cunoscator intr ale gramaticii si sa ne intelegem: nu poti sa le stii pe toate
@mirmicu - Ia directia 2 Mai, te asigur ca tipul se ridica la nivelul bunicii tale
@RAIDER -
Dom'le, mi-ai luat-o înainte. Felicitări!
Ieri am venit de acolo, și în 4 zile am mâncat de 2 ori la Iura. Nu ai greșit nimic în descriere. Îmi propusesem și eu să scriu despre el, deși nu prea a agreat ideea. Se ferește de publicitate și declară că cine îl cunoaște îi trece pragul. Probabil că din cauza multiplelor piedici pe care i le-au pus de-a lungul anilor diverse autorități și organisme de control. Ultima a fost cea cu caietul numerotat și ștampilat pentru înregistrarea numerarului din buzunar care, după plata unei taxe substanțiale, nu a mai fost necesar.
Dacă cumva nu mi-o iei din nou înainte, pot să scriu și eu ceva despre La Dinamo și Black Sea, ocazie cu care îl pot pomeni din nou și pot adăuga câteva poze cu localul.
Pana atunci, încă odată felicitări.
@msnd: multumesc :-D
La Black Sea si Dinamo, n am mancat, Black Sea fiind inchis si Dinamo... my bad, nu mi a inspirat incredere (doar ulterior am citit review urile pentru el).
M am indopat la Iura si la Sea Temple pe colț langa Vilele Bianca (fie vorba intre noi, chiar ok)
Care e terasa asta, aia pe dreapta, înainte să ajungi la plajă, vecină cu vila aia mare și veche cu curte mare? Cu o căbănuță de lemn în curte? Acolo era un basarabean care acu 10 ani avea o terasă cu cîteva mese și ceva de băut. Acum vreo 5 ani parcă închisese terasa. Ăla e?
@abancor: da, aia e terasa
@msnd - Poti sa-mi spui mai multe despre La Dinamo? Vom merge acolo si sunt curioasa cum e mancarea, preturile...
@Ramonella - Am de gând să scriu un articol, dar deocamdată nu am inspirație. Când vreți să plecați? Asta ca să știu cât de tare să mă grăbesc.
@Ramonella -
Deci mai am ceva timp.
Dar până atunci se mai pot schimba unele lucruri. Acum sunt deschise numai câteva terase. Concurența este mică. Atunci va fi vârf de sezon, când tot ce este posibil se deschide. Dar și numărul de turiști va creste, în special la sfârșit de săptămână. Așa că este posibil ca situația de azi să nu se mai regăsească în sezon.
Oricum, încerc să public săptămâna viitoare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Nu sunt prea multe noutăți despre cârciumile din 2 Mai — scris în 04.09.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 [Restaurant La Dinamo] Mi-a plăcut 'La Dinamo'! — scris în 04.07.24 de Gabriela B din GIURGIU - RECOMANDĂ
- Jun.2023 [La Polovnik] „La Polovnik” – o experiență de repetat — scris în 29.10.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 [Restaurant La Petya (Black Sea)] La Petya, ce a fost si ce-a ajuns — scris în 18.09.22 de Miriam din GALAţI - nu recomandă
- Aug.2022 Noutăți despre cârciumile din 2 Mai — scris în 03.09.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 [Restaurant La Petya (Black Sea)] Petya — scris în 12.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 [La Polovnik] La Polovnik — scris în 21.07.22 de ux126115 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ