ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Hunedoara
ÎNSCRIS: 13.06.18
STATUS: PREMIUM
LUNA
JUL-2019
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Culinaria în Lefkada

TIPĂREȘTE URM de aici

Așa cum am promis, în acest review mă voi ocupa de partea gastronomică a vacanței noastre în Lefkada, încercând prin rândurile ce urmează să fiu folositor celor care le vor citi în perspectiva vizitării atât de frumoasei insule. Aceasta, deși în actualul context al pandemiei tot mai mulți cunoscuți reali sau virtuali își anulează planurile de vacanță! Rămân, în continuare, un optimist incorigibil și sper ca totul să reintre cât mai curând într-o oarecare normalitate care să permită, cu un “delay” de rigoare, vizita anuală în Elada!

Și eu, la rândul meu m-am folosit foarte mult de informațiile postate pe AFA de cei care “bătuseră” înaintea mea tavernele Lefkadei și mărturisesc că mi-au fost de foarte mare ajutor!

De la început vreau să fac câteva precizări:

-periplul nostru culinar s-a desfășurat în a doua jumătate a lunii iulie, deci într-o perioadă în care prețurile erau aproape de cota maximă

-de cele mai multe ori, meniu-urile comandate de noi au conținut două feluri distincte de mâncare, pentru a putea savura o gamă cât mai largă de preparate

-suntem un cuplu care face diferența între servirea de la un restaurant cu pretenții și cea de la o tavernă, dar nu ne formalizăm deloc și nu suntem de fel mofturoși

-poate și de aceea, eu, cel puțin, sunt un gurmand declarat

-la finele review-ului voi trece în revistă și câteva prețuri la produse alimentare comune pe care le găsiți în magazinele insulei

Să pornim, așadar, la drum... Pe prima plajă pe care am poposit, Mikros Gialos, am dat peste taverna Del Mare. La câțiva pași de plajă și de parcare, taverna face un discount de 5 euro la prețul consumației, sumă ce e cuprinsă în prețul șezlongurilor și al umbrelei! Localul e frumos amenajat, aerisit, umbros și are o echipă de servire exclusiv masculină. Am optat pentru un platou mixtgrilled de porc pentru două persoane, care a costat 25 euro. Un ouzo era 2 euro, iar o apă plată la 1/2 a fost 0,70 euro. Mâncarea a fost delicioasă, bină făcută, iar timpul de reacție al bucătăriei a fost satisfăcător.

Seara zilei următoare a fost dedicată tavernei Alexandros din Vassiliki (locul unde eram cazați), poate cea mai atrăgătoare tavernă de pe faleza localității. Am remarcat-o încă din prima seară când am făcut un tur de acomodare, mai ales pentru spectacolul oferit de unul dintre ospătari care jongla binișor cu arsenalul din dotare: tavă, sticle, etc. Chiar dacă e “strânsă” între alte două taverne, seară de seară la Alexandros se ocupau aproape toate mesele, spre deosebire de vecini... Ne-am delectat cu o salată grecească și un platou cu fructe de mare, stropite cu două carafe de vin alb și o apă. Totul a fost 40 de euro.

În prima duminică pe insulă, după un periplu la mânăstirea Faneromeni, am ales să vizităm sătucul Karia și vestita tavernă Pardalo Katsiki (Capra nebună). Lăsând în urmă Tsoukalades, am atacat drumurile de munte ale Lefkadei și mai ajutați de Waze, mai întrebând pe ici, pe colo, am ajuns, într-o după-amiază toridă, în Karia. După ce am rezolvat problema parcării (3 euro), am colindat prin câteva magazine cu fel de fel de produse și suveniruri, majoritatea hand-made și în final ne-am aciuat la una din mesele tavernei. Acestea fac corp comun, pe esplanada pe care sunt așezate, cu mesele altei taverne și ale unei cofetării! Deci, atenție unde vă așezați! Oricum, băieții de la Pardalo sunt echipați într-o uniformă aparte pe care e vizibilă sigla caprei...

Locul este dominat de un arbore imens, cu un trunchi pe care de-abia îl cuprind 4-5 oameni și care oferă umbra atât de necesară. În acest context am deschis cu niște pâine delicioasă cu ulei de măsline și oregano și nu puteam rata să comandăm o porție de carne de capră cu rozmarin și cimbru. O încântare absolută! S-a mai adăugat o mousaka de excepție, o jumătate de vin roze și 1 litru de apă, totul costând 27,60 euro. Ca fapt divers: grupul sanitar al tavernei de o curățenie și o modernitate desăvârșită! Super-mulțumiți am părăsit sătucul, coborând pe coasta de est, în Nidri și revenind, apoi, la temporarul domiciliu din Vassiliki. Faceți tot posibilul și nu ratați Capra Nebună!

Următoarea țintă a fost taverna Miramare din Vassiliki, ai cărei clienți am fost într-o frumoasă seară de iulie. Terasa se află la capătul falezei, vizavi de mini-marketul Nikos, are o deschidere largă spre golf și spre mulțimea de bărcuțe ancorate, cu spații generoase între mese, spre deosebire de majoritatea celorlalte. După orele 21 nu se prea mai găsesc locuri libere! A fost o seară a peștelui: câte o porție de pește spadă (17,90 euro) și red sneper (16,90 euro), bine preparate și foarte gustoase! A mai fost și un vinișor, o înghețată, per total o seară reușită la o terasă pe care n-ar trebui să o ocoliți.

Peste nici 48 de ore am făcut cunoștință cu o altă tavernă care primise doar laude din partea celor care-i călcaseră pragul: Oasis. Amplasată pe o colină, pe marginea drumului care duce de la Athani la Porto Katsiki, taverna nu surprinde cu nimic în ceea ce privește arhitectura: tradiționalele mese și scaune simple, din lemn, așezate pe un covor de pietriș, sub niște umbrare cu aer rustic. Totul compensează însă, cu vârf și îndesat, cu priveliștea supebă pe care o ai asupra mării și mai ales cu o calitate deosebită a preparatelor.

Veniți după o zi de plajă ne-am bucurat papilele gustative cu salată grecească (6,50 euro), căprioară în sos lemon (13,90 euro), fazan în sos tomat (11,90 euro) și 0,5 l de vin (5 euro). Exceptând timpul de așteptare, poate puțin cam lung pentru cei grăbiți, totul a fost minunat! (Dar de ce să te grăbești când te așteaptă un apus magnific, specific coastei de vest a insulei?)

La a doua descindere pe Mikros Gialos am onorat, din nou, taverna Del Mare cu prezența noastră. De această dată meniul a constat în nelipsita salată grecească, o porție de vițel în sos tomat, o alta de coaste de miel și o jumătate de litru de vin, care au costat 34 de euro (mai puțin cei 5 euro primiți bonus pe plajă).

Seara am mâncat la taverna Delfini (Vassiliki): pâine cu unt, mousaka și gavroși prăjiți (câte 8,5 euro poția) ș am fost foarte mulțumiți de servire și de calitatea mâncării!

În a doua duminică a vacanței, după ce am colindat prin capitala Lefkada Town, ne-am oprit în Nidri pentru a căuta terasa Familia, unde auzisem că se servește o ciorbă á la grec foarte bună. Chiar dacă ne-a luat destul timp pentru a găsi taverna, pe o căldură infernală (se află la capătul sudic al principalei artere din Nidri și o poți rata ușor având o deschidere stradală destul de mică) totul s-a uitat când am fost întâmpinați de Antonis, un tânar care care stăpânea limba română mai bine decât mulți locuitori ai plaiurilor mioritice! Ne-am răcorit cu un șpriț de vară și am savurat o ciorba cu adevărat delicioasă! De neratat!

Seara, am mai bifat o tavernă de pe promenada din Vassiliki: Zotos (fostă Stelios). Cu măsuțele albastre așezate chiar pe buza falezei, luminile reflectate în mare printre ambacațiunile ancorate oferind un spectacol mirific, micuța tavernă este aproape full seară de seară. Noi am deschis cu pâine cu unt, am mâncat niște zucchini cu tsatsiki, pește spadă și calamari la grătar. Nu a lipsit apa și vinișorul! Totul a costat cam 45 euro.

Penultima zi a cuprins terasa Ammousa Beach de pe plaja cu același nume, unde amândoi am mâncat, la prânz, câte o delicioasă mousaka, pentru ca seara să fim oaspeții restaurantului Porto Tsatsiki, organizatorul unei seri tradiționale grecești. Un mini-spectacol oferit de doi dansatori, cu câteva numere care au făcut deliciul asistenței, s-a împletit de minune cu marea varietate a sortimentelor gastronomice pe care terasa le oferea! Pentru început am optat pentru o salată grecească și o porție de feta la grătar, continuând apoi cu o ruladă din măruntaie de miel și o porție de pui la rotisor. Mai e nevoie să spun că porțile erau supradimensionate și multă mâncare rămânea în farfurii? Așa sunt grecii generoși și mereu atenți să te simți bine! Adăugând și nelipsitul șpriț, am plătit 40 euro pentru această superbă seară…

În ultima seară a vacanței noastre în Lefkada am trecut, din nou, pragul tavernei Alexandros unde am mâncat o ciorbă ceva mai puțin reușită ca cea din Nidri, zucchini și, pentru a încheia într-o notă autohtonă, câte o poprție de souvlaki și giros!

Tot legat de partea gastronomică:

- găsiți o înghețată super-bună la gelateria de la mijlocul falezei din Vassiliki, la doar 2 euro

- în magazinele de fructe și legume am găsit caserole cu miez de pepene verde și/sau galben, ținute la rece, la 2,50 euro

- ceapa roșie e de nota 10 (asta v-o spune un ardelean obișnuit cu ingredientul!)

- în magazinele alimentare o sticlă de Ouzo de 500-700 ml variază între 7-13 euro

- nu ratați brânza feta (e cu totul diferită de cea din România) și salamul lefkadian

Cam acestea au fost, în mare, peregrinările noastre culinare prin Insula Albă… Dacă v-am putut fi cu ceva de ajutor în pentru planificarea viitoarelor concedii înseamnă că țelul acestor rânduri a fost atins! Dacă v-am trezit niște amintiri placate, iarăși e bine!

Vacanțe minunate să aveți!


[fb]
---
Trimis de Artiglio in 13.04.20 14:29:45
Validat / Publicat: 13.04.20 16:38:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Corfu, Evia, Atena

VIZUALIZĂRI: 6195 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Artiglio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Taverna Pardalo Katsiki (Karia)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mishu
[13.04.20 16:49:32]
»

@Artiglio:  Articolul tau de un gust deosebit , citeam, vedeam poze si inghiteam in sec, asa ca l-am trecut la favorite, si eu sper ca avem doar un delay si ne vom incanta din nou cu calatorii si bucate senzationale.

Si la fel, si eu sunt o gurmanda fara leac, si nu ma voi face bine niciodata.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[13.04.20 17:08:03]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[13.04.20 18:28:19]
»

@Artiglio:  Mulțumim pentru informațiile foarte utile pentru cei care vor vizita Lefkada. Ați testat o mulțime de feluri, care de care mai apetisante, în locuri foarte pitorești.  

Prețurile mi s-au părut... aproape rezonabile​ spre măricele.

Păcat că foarte multe din poze au rămas răsturnate, dar și așa am salivat din greu...

  P25 - ceea ce tu numești ”măruntaie de miel​​” se numește kokoretsi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[13.04.20 18:59:05]
»

Am „îndreptat” (acum) toate pozele care mi s-au părut a fi „întoarse”

Apăsați (simultan) CTRL+F5 - și vor apărea normale

(dacă mi-au mai scăpat, folosiți butonul SESIZEAZĂ de sub acea poză / acele poze)

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[13.04.20 19:30:45]
»

@webmaster:  Eu le-am văzut și acum la fel de întoarse, dar am apăsat CTRL și F5 și s-au ”îndreptat”. Mulțumesc, am reținut

ArtiglioAUTOR REVIEW
[14.04.20 13:23:59]
»

@mishu:  Mulțumesc mult pentru aprecieri! Multă sănătate și Sărbători cu drag!

ArtiglioAUTOR REVIEW
[14.04.20 13:27:46]
»

@Carmen Ion:  ; Mulțumesc mult pentru aprecieri! Și pentru informația... culinară!

Multă sănătate și Sărbători binecuvântate! ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Artiglio, Carmen Ion, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm? [Alte] Taverne în Lefkada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.59116411209106 sec
    ecranul dvs: 1 x 1