GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Șvabia este o regiune istorica din Germania care se intinde de-a lungul landurilor Baden Wurttemberg si Bavaria. Practic ea ocupa cam un sfert din Bavaria (partea vestica), si vreo 75% din Baden Wurtttemberg. Restul landului este ocupat de regiunea istorica Baden, aflata ca o fasie de-a lungul granitei germane-franceze. Intre cele doua capitale ale acestor regiuni (Karlsruhe si Stuttgart) exista rivalitate pe aproape toate planurile, incepand cu obiceiurile care sunt diferite, continuand cu bucataria sau sportul, intre Karlsruhe SC si VFB Stuttgart existand o rivalitate istorica la nivel fotbalistic.
Legat de bucataria locala, am auzit deseori facandu-se comparatia intre Baden si Schwaben. Primii au imprumutat de la francezi stilul mai elegant; in zona se afla orasul Baiersbronn recunoscut drept capitala culinara mondiala datorita celor 8 stele Michelin la o populatie de doar 14.500 de locuitori. In Baiersbronn exista doua restaurante cu 3 stele Michelin si unul cu 2 stele. Pentru un oras atat de mic e de-a dreptul impresionant. Svabii se mandresc, din contra, cu simplitatea si pragmatismul lor, lucru intalnit si la nivelul bucatariei regionale care e relativ simpla si as putea spune ca se aseamana in linii mari cu cea romaneasca. Adica e bazata pe cartofi, paste, carne de porc si vita. Simplitatea asta are insa puternice legaturi cu istoria, cu cateva secole in urma regiunea era printer cele mai sarace din Europa, iar carnea era o delicatesa. Ulterior regiunea s-a dezvoltat enorm, despre svabi se spune ca sunt oameni harnici, zgarciti, iar cea mai des intalnita caracterizare a lor ar suna cam asa : “Wir können alles. Außer Hochdeutsch” – „Putem face orice, cu exceptia vorbirii limbii Hochdeutsch“ adica a limbii germane originale, dialectul local fiind recunoscut in toata Germania pentru prapastia existenta intre acesta si limba germana.
Cum spuneam mai inainte, bucataria svabeasca este relative simpla, si se bazeaza in mare parte pe cartofi, paste, carne de vita, pasare si porc. Peste se mananca mai mult in partea sudica in apropiere de Bodensee (lacul de la granita Germaniei cu Elvetia si Austria), iar fructele de mare fiind importate din Italia, Spania sau aduse din nord e recomandat sa se consume doar “in lunile care se termina in litera R”: September, Oktober, November, Dezember, Januar, Februar. Cam asa se spune in popor, si asta deoarece in sezonul cald sansa ca fructele astea de mare sa se strice in timpul transportului sunt mai mari, fiind vorba de niste alimente mai sensibile.
Din punctul meu de vedere, ceale mai importante doua elemente ale acestei bucatarii sunt Spätzle (paste cu ou de forma mai ciudata) si Maultaschen (un fel de ravioli, paste umplute cu o umplutura de carne+spanac+ceapa+condimente).
Spätzle se mananca aproape cu orice fel de carne, cele mai traditionale moduri de servire fiind: Spätzle cu tocana de linte si cremwursti, Spätzle la cuptor cu branza si Gaisburger Marsch (un fel de supa-ciorba-tocana care se serveste si cu Spätzle). Toate trei sunt excelente!
Maultaschen se mananca in mod traditional cu salata de cartofi, serviti in supa sau taiati felii si prajiti deodata cu omleta. Toate cele trei variante sunt foarte gustoase. In situatia asta, carnea vine impreuna cu un sos: de ceapa, de bere neagra, de mai stiu eu ce… cred ca am intalnit zeci de sosuri pana acum si foarte rar am putut sa afirm ca sosul nu-I excellent. Chiar si snitelul se mananca cu sos aici, excelenta combinatie!
Fripturi de vita, porc sau miel servite cu salata de cartofi sau spätzle sunt des intalnite in zona si considerate autentice, ca si Wurstsalat care e facuta dintr-un fel de parizer taiat felii subtiri amestecat cu castraveti murati, ceapa otet si branza (in varianta imprumutata din Elvetia).
Evident, pe langa mancarurile enumerate mai sus o masa tipica in zona se serveste impreuna cu un pahar de vin sau o bere. Baden Wurttemberg e pe locul 2 intre landurile germane la numar de berarii (evident, dupa Bavaria), insa e si o zona viticola renumita in Europa. Personal apreciez mult vinul alb din zona dar Berea ramane pe primul plan :)
Asadar, cand ajungeti in sudul Germaniei, incercati fara frica bucataria traditionala a locului. Nu-I o chestie complicata, insa majoritatea felurilor de mancare sunt gustoase, satioase si bine condimentate. Pofta buna!
Trimis de giuliani in 25.07.16 15:53:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (giuliani); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Bavaria, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)
@giuliani - Buna ziua, si mie imi place bucataria svabeasca, am avut ocazia in anii 90 sa gust din toate. Nu a fost nimic sa nu-mi placa. Doar dialectul lor era o mare problema pentru mine niciodata nu reuseam sa-i inteleg.
@webmaster26 - Nu se poate muta articolul in alta rubrica? Articoliul nu prea are legatura cu Bavaria, ci cu Baden Wurttemberg, se incadreaza mai bine la 'Descopera Stuttgart'.
@giuliani - rugăminte îndeplinită
Mutat în rubrica "Unde/ce mâncăm în Stuttgart?, STUTTGART" (nou-creată pe sait)
Interesant articol . Cu votul meu ati atins superbonusul! Felicitari pentru descriere... chiar mi-a placut.
O toamna frumoasa!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2019 [China Restaurant Wok Haus [Filderstadt]] Restaurantul Chinezesc, Stuttgart — scris în 24.04.19 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ