ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.07.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2001
DURATA: 3 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Perla Rusiei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

St. Petersburg 2001

Orasul cel mai frumos pe care l-am vazut eu in mama Rusia, dupa revolutia anilor’90; a revenit la denumirea orasului ridicat si inflorit de Petru. Si astazi, la intrarea in oras sunt inscriptii care ne aduc aminte despre Lenin si…de unde a inceput totul.

Cum as putea sa va descriu o noapte in St. Petersburg?

Un oras pastrat de comunstii rusi fara a-i face vreun rau, ma refer la casele, bisericile si arhitectonica ramasa din timpul revolutiei bolsevicilor. Ma intreb cum si la cate nenorociri s-au pretat fara nici cele mai mici scrupule; acel oras este pastrat, este neatins in centrul lui si ne arata originile burgheze din acel timpuri, cand Rusia era condusa de tari si tarine?

Am intrat din Baltica in Golful Finlandei pe un culoar facut de rusi special pentru intrarea navelor inspre St. Petersburg. In dreptul insulei Kronstadt (ostrovul Kotlin), de pe cele doua maluri ale golfului rusii au ridicat din mare 2diguri de aparare care se intalnasesc pe insula. O constructie de aparare impotriva dusmanilor, spun ei, care ar vrea sa cotropeasca pe mama Rusia. Acele doua diguri au cate o deschizatura in ele pe fiecare parte de navigatie, doar cat sa treaca o nava, dupa care cele doua diguri se inatlnesc pe insula Kronstadt, baza flotei de submarine si comerciala a rusilor. Santierele navale din Sankt Petersburg? Cum poti sa descri ceva rusesc, decat…. cel mai mare si imens. Intrand practic prin acele deschizaturi, prin acele diguri si culoare navigabile bine delimitate esti intampinat de imigration-ul rus si de pilot. Daca nu ati vazut cele mai iscoditoare priviri, cele mai banuitoare, cele mai grele priviri le veti gasi la rusi, ei de fapt ne zambeau, dar ii tradau privirile. Aceeasi practica o flosesc si israelienii in Haifa, fiecare mebru al echipajului cu pasaportul in mana si la “vazut”. Au vrut ca fiecare marinar de vapor sa stea la coada cu pasaportul in mana, ei erau asezati la mese, iar noi treceam prin fata lor de parca eram la o triere. Viza cu St. Petersburg este pusa pe pasaport”fata in fata, ochi in ochi” si numai de ca ai fost “vazut” de catre un rus de la immigration. Dupa ce si ne-am obisnuit cu prezentarile, pilotul trece la comanda, nava pleca din acel punct mort de dupa digurile Kronstadt-uli si inainteaza usor pe canalele modernizate, pana ajunge in apele Nevei. Maluri sunt intarite ruseste si parca pentru intimidarea celor care ajung sa intre cu o nava, prin acea delta a Nevei pana in mijlocul orasului prin fata noastra, incep a sta “trase” la mal, flota rusilor…impresionanta, ceva care iti arata si unde iti pui intrebarea: “Cine este mama Rusia, ce i-au facut sa aiba asa ceva atat de multe, atat de mari si toata istoria ei in spate? ”

Submarine din diverse clase, spargatoare de gheata, fregate si crucisatoare, vedete si navele pazei de coasta, toate iesite de la Konstadt. Intrand pe unul din canale lasam in urma inscriptia orasului care este…Leningrad. Pe malul din dreapta sunt blocurile comuniste cu 4,10 si 15 etaje. O priveliste familiara cu care suntem obisnuiti, blocurile muncitorilor rusi, parculetul din fata blocului, garaje din beton, ceva pescari care dau la undita pe unul din malurile acelui canal si ajungem pe Neva. Iesim dintre acele blocuri ale oras comunist si ajungem in… splendoarea Rusiei.

Neva ne arata adevaratele palate, cladiri si malurile Sankt Petersbug-ului. Nu vreau sa ma gandesc ca inca pentru multi se numeste Leningrad. Ajungem pana in zona navelor de croaziera, unde stau trasi la mal colosii luxurianti ai oceanelor. Sunt portiuni pe Neva unde acei mastodonti de lux nu pot sa incapa datorita tonajului. Docurile si cladirile portului turistic forfotesc de lume si orasul isi asteapta vizitatorii. Primul obiectiv, pe care eu personal, am vrut sa il vad in St. Petersburg a fost…Aurora, simbolul partidului comunist, Herimitag-ul, fortareata lui Paul si Petru, dupa care celelalte cladiri adapostind cate ceva din istoria Rusiei, dar ce istorie…gradina de vara, cladirea unde a stat Rasputin, Amiralitatea si parcul, cu celebrul far al St. Petersburgului, palatul de iarna si de ce nu… cluburile de noapte.

Un oras, unde la malul Nevei, in zona terminalelor pentru nave, pe dreapta si pe stanga Nevei gasiti la subsol sau parterul acelor cladiri specifice Rusiei, baruri, cluburi de noapte, discoteci, in dreptul parcului, unde statuia lui Petru troneaza parca sfidand comunistii (oare?); in aceea noapte ruseseasca din nord este un Seaman’s bar…ce inseamna o noapte pierduta in Rusia la un bar…Afara din acel bar este un amurg pana aproape de miezul noptii si chiar pana la ora 1 noaptea. Pontoane transformate in restaurante la malul Nevei, de unde admirati acele poduri ridicate si imbracate in lumini. O bere la acele terase era in 2002 de 10dolari, un pahar de vodtca 50cl era de 5dolari…ce vodca…cele mai frumoase femei mirosind a parfum scump si combinat cu cel de vodca…ce este mai minunat in St. Petersburg dupa o zi petrecuta in vizita la acele muzee si palate decat…o noapte superba, la 2 pahare de vodca ruseasca si foarte scumpa cred ca este este pretul corect al unei nopti traite, o data in viata prin St. Petersburg. Magazine foarte scumpe si ieftine. Dimineata mergand spre nava am vazut locuitorii orasului care plecau fiecare in treaba lui, asteptau troleibuzele, tramvaiele si acele Ikarus-uri galbene in statii, stand cu sacose de plastic si de carpa in mana, parca eram obisnuit de undeva cu aceea imagine. O parte dintre ei erau reci, incrancenati, somnorosii.

Toate acele opere de arta ale lumii stranse in muzeele grandioasei, maretei si imensei Rusia, palate si biserici stralucitoare acoperite in aur, oare cu ce pret? Un oras fabulos care respira istorie prin orice val curs al Nevei. Pentru acest oras cuvintele si descrierea sunt de prisos, cuvintele isi pierd semnificatia si puterea de a incerca a descrie o opera de arta raman la portile Hermitag-ului, fortaretei Petru si Paul, palatului de Iarna si de unde unde a…inceput totul, revolutia comunistilor si tot ce a insemnat aceasta pentru toata oranduirea umanitatii, nu numai pentru noi. De aici si de pe aceste strazi si poduri ornate cu capete de lei, poduri care se ridica, lasand a trece navele de marfa mai mici a inceput…urgia, a iesit si s-a ridicat Lenin. Ce insemnat Lenin pentru omenire? Oare se poate descrie ce a dat Sankt Petersburg lumii intregi?

Dupa ce am tras la mal, pe partea navelor de marfuri, am iesit pe pamant rusesc…dar nu inainte de a mai fi controlati odata si verificati daca intradevar avem viza de St. Petersburg pe pasaport. Am coborat aproape de primul pod, pe o insula naturala intre doua brate ale Nevei, pe partea cu nava Aurora si fortareata lui Petru, peste tot plutea un aer venit din tundra nordica a Rusiei. Cladirile de pe malul Nevei sunt imense si se vede acel aer burghez al orasului de altadata, la “suprafata” si la prima vedere este frumos….

Seara si noaptea orasul este superb…podurile sunt luminate si ridicate pentru a lasa liber traficul Nevei si stau asa pana dimineata. Nave “replica” cu vele si cu aburi trase la mal si transormate in restaurante de ultima moda, pe atunci. Turisti amestecati cu localnici facand obligatoria plimbare pe malul Nevei.

Pentru St. Petersburg de vizitat ar fi aproape…tot centrul orasului de langa malurile Nevei, asezat pe o bancuta din parcul unde domina statuia lui Petru langa malul Nevei simti pe langa tine acel mister si nostalgia fostului oras. Poti vedea farul si cladirea amiralitatii, mai departe Hermitage si bisericile superbe. In zona aceea a Nevei unde sunt palatele si obiectivele turistice veti inatalni foarte multa… Militie. Nu am intrat prea mult in interiorul orasului, am stat pe langa nava si cat mai mult posibil langa aceste maluri groase si inalte. Un oras grandios aflat in cea mai mare tara de pe planeta.

La plecare am trecut din nou pe langa zona economica si pe langa santierele navale ale rusilor. La ei totul este imens, este mare, cat mai mare si foarte bine facut. Nave cu sutele cred ca erau, submarine si flota aceea asezata ca pentru o expozitie doar pentru a se vedea ce vor rusii sa vedem noi. Stateam sprijinit de balustrada navei privind toata aceea expozitie si halele de pe Kronstadt, pentru ce toate acestea? Stai si te intrebi ce rol au toate astea si ce rol a avut acel Lenin plecat si el de pe malurile Nevei. Care a fost pretul pentru aceasta faima a “Mamei Rusia”. Sunt prea mic, prea infim sa pot crede ce sta in spatele splendidului, superbului, grandiolusui St. Petersburg. Un oras care trebuie pus pe lista de Must See, doar pentru o parte dintre noi, cei care isi permit. Ce se ascunde in acel oras, in acea tara…ce nu am vazut eu in aceea noapte din St. Petersburg?

Drum Bun si Va Doresc Tuturor… o noapte ruseasca in superbul St. Petersburg, Va doresc Tuturor sa il aflati, sa il vedeti cu ochii vostrii.

Pozele sunt scanate si nu sunt cine stie ce, dar daca webmasterul are bunavointa de a atasa in masura in care se poate si nu ingreuneaza saitul, un film sugestiv pentru acest review, poate pentru a intelege mai bine ce a insemnat St. Petersburg pentru Rusia, ce a insemnat Leningrad pentru Rusia comunista a lui Lenin, Stalin… si de fapt ce inseamna in continuare Rusia pentru noi toti.

P.S.

poza P 01 si P02 sunt preluate de pe net.

Aceasta este adresa -click aici

Multumesc


[fb]
---
Trimis de laurentiucapac in 29.09.10 17:54:31
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8773 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (laurentiucapac); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[29.09.10 18:21:58]
»

intr-adevar cel mai frumos oras din Rusia... am avut sansa, stand 6 zile in acest extraordinar loc, sa-l vizitez nu atat cat ar fi trebuit, dar destul incat sa ma indragostesc de el... am calatorit din nou prin ele cu ajutorul review-ului scris de tine atat de frumos! felicitari!

Admin
[29.09.10 19:23:21]
»

Atasat, la rugamintea autorului, videoclipul de imediat sub titlul ca ilustratie video a reveiw-ului.

stefania mitila
[29.09.10 20:22:03]
»

Bravo!

Frumos review despre acest oras erou, pe care si eu am avut norocul sa il vad in 1987. Am ajuns in dimineaţa zilei de 6 nov. , iar pe 7 era ziua Naţională a URSS.

Pentru perioada aceea, cand Romania era in beznă şi la propriu şi la figurat, m-a şocat un lucru: puteai citi pe stradă. Parcă eram in altă lume. Oraşul frumos decorat, jocuri de lumini, muzica (cei drept patriotică) răsuna peste tot, agitaţie, cald in magazinele pline cu marfuri, ce mai eram super incantata.

Sincer mi-ar face placere sa-l revad.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD
[29.09.10 21:31:57]
»

cam la 10 ani după mine; mă bucur că ai ajuns şi acolo.

magdalena
[29.09.10 22:26:34]
»

La mai bine de 10 ani si dupa mine, asa ca:

Ce se ascunde in acel oras, in acea tara…ce nu am vazut eu in aceea noapte din St. Petersburg?

sunt intrebari la care eu personal ti-as raspunde doar prin prisma unui suflet de copil...

Dar, vrei sa iti pun o ghicitoare???

presario
[30.09.10 10:02:28]
»

Frumos review. Poate o sa-l vad si eu candva, sper ca nu peste 10 ani.

dartax
[30.09.10 10:40:29]
»

Un film cutremurator despre Rusia comunista...

Rusia vazuta de mine in 1988 mai era inca un stat politienesc, unde strainii erau urmariti pas cu pas...

Dragoș_MD
[30.09.10 10:48:05]
»

@dartax, ce te face sa crezi ca acum ar fi altfel? !

deliutza27
[30.09.10 13:49:14]
»

Un prieten de-al meu a vizitat St Petersburg acum cativa ani, in lunile de iarna, cand acolo nu se face intuneric si imi povestea ca la ora 2 noaptea i se parea tare ciudata lumina de afara.

Foarte frumoasa descriere!

sandu.53
[30.09.10 19:07:11]
»

@deliutza27 cred ca prietenul tau a incurcat anotimpurile... iarna acolo e noaptea polara si deci e intuneric iar vara ziua este f. lunga... eu am fost la Sankt Petersburg in iulie si se intuneca pe la 2-3 noaptea si intuneric era doar vreo 2 ore...

Dragoș_MD
[01.10.10 08:23:54]
»

subscriu la ceea ce spune sandu. 53: eu am fost prin decembrie si se insera foate devreme, ziua fiind scurta!

dartax
[01.10.10 09:08:14]
»

Poate ca a vazut Aurora Boreala...

Rusia ramane pentru mine tara cea mai slab dezvoltata din Europa, daca orasele au cat de cat de toate cele necesare vietii, la tara e dezastru, iar rusii au ca prima preocupare sa bea...

deliutza27
[01.10.10 11:02:50]
»

Aveti dreptate. Am incurcat eu anotimpurile. A fost vara si imi povestea ca pe la 2 noaptea, afara era ca si cum ar fi asfintitul. Nu era chiar ziua, dar nici noapte.

laurentiucapacAUTOR REVIEW
[03.10.10 13:22:40]
»

Multumesc tuturor pentru aprecieri.

balasa violeta
[03.03.11 12:02:19]
»

Cutremurator!

Stiam de aceste ORORI, dar vreau sa le uit!

Tot ce am vazut frumos, vreau sa cred ca au fost realizate de "oameni frumosi la minte si-n suflet"

Oare, numai ei au fost in stare de asa ceva?

Sunt foarte multe de spus...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, dartax, deliutza27, laurentiucapac, magdalena, sandu.53, stefania mitila
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în zona St. Petersburg (ex Leningrad) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048688888549805 sec
    ecranul dvs: 1 x 1