GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Mulţi Ani, AURORA, la cei 40 ani ai tăi!
Dacă prima jumătate a anilor '60 ai secolului trecut (cu începere încă de la sfârşitul anilor '50) a intrat în atenţia turismului litoral românesc prin conturarea profilului modern al staţiunilor Mamaia, Eforie Nord şi Mangalia, din a doua jumătate a anilor '60 şi prima jumătate a anilor '70, se impune complexul Mangalia-Nord, format, în ordine de la S la N, din staţiunile Saturn, Venus, Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp.
Pentru construirea acestor staţiuni de la nord de Mangalia, a fost necesară defrişarea unei părţi însemnate din Pădurea Comorova (ce fusese plantată la sfârşitul secolului al XIX-lea).
Da, dar ce minunăţii antropice vor fi răsărit!...
Prima staţiune edificată în acest complex a fost Neptun (1965-1969), urmând Jupiter (1969-1970), Saturn, Venus şi Olimp (1970-1972).
Între Venus şi Jupiter, la începutul anului 1972, încă era un "gol" care trebuia "umplut" cu ceva frumos, care să întreacă prin prestanţă tot ce se construise până atunci, sau, cel puţin, să se ridice la înălţimea Olimpului, devenit emblematic pentru complexul Mangalia-Nord, ba chiar, alături de Mamaia, pentru întreg litoralul nostru.
Astfel, la 1 iulie 1973, apărea pe harta Litoralului turistic românesc cea mai tânără fiică a Mării Negre de pe meleagurile patriei noastre, numită Cap Aurora (sau, simplu, Aurora), cu o personalitate arhitectonică de excepţie şi funcţionalităţi ultramoderne pentru acea vreme.
Arhitecţii care au conceput acest ansamblu au fost: Dinu Gheorghiu, Gabriel Tureanu, Ştefan Steblea, Gabriel Iordăchescu, Ileana Neicu. Directorul şantierului a fost ing. Constantin Dumitrescu, sub conducerea căruia s-a clădit şi ansamblul Panoramic-Amfiteatru-Belvedere din Olimp.
Staţiunea se extinde pe o lungime de 1 km şi o lăţime de 250 m, fiind, ca suprafaţă, cea mai mică de pe litoralul nostru. Personal, o consider o zonă-tampon între Jupiter şi Venus.
Concepţia arhitecturală, inspirată din piramidele mexicane, este îndrăzneaţă, originală şi rafinată, hotelurile cu nume de pietre preţioase fiind construite pe o faleză cu 20 m înălţime, cu descreşteri volumetrice până la nivelul plajei, astfel încât toate hotelurile se oferă privirii sub forma unor amfiteatre cu două faţade principale - spre est şi spre vest.
Cazarea este asigurată numai în hoteluri, zece la număr, dispuse în trei mari corpuri: Opal - Granat (actualmente California) - Cristal - Topaz, Agat - Rubin - Coral (actualmente pavilioanele A, B, C), Safir - Onix - Diamant. Acestea includ şi restaurante, baruri, cofetării, magazine etc. Ca o menţiune interesantă, toate camerele (inclusiv cele de la parter) au balcon.
Nicolae Fătu, în albumul "Aurora" (Ed. Sport-Turism, 1982), scria, foarte frumos:
"Fiecare bijuterie arhitectonică poartă, fireşte, un nume de nestemată, însoţindu-şi graţia şi armonia înfăţişării cu irizările de curcubeu ale opalului, cu străvezimile strălucitoare ale diamantului, cu negrul de veritabil sâmbure de noapte al onixului, cu flacăra roşie a rubinului, cu azuriul celest al safirului, cu galbenul solar al topazului, cu brunul cristalelor cubice de granat, ca şi cum cineva s-ar fi străduit, cu tot dinadinsul, să facă din ele cel mai minunat colier din câte vor fi existat vreodată."
Personal, am cunoscut Aurora încă din anii '70-'80, când ştiu că mă impresiona faptul că se trecea dintr-un hotel în altul, părând că este o singură clădire.
În 2013 - anul în care Aurora împlineşte frumoasa vârstă de 40 ani -, am realizat un album dedicat acestei staţiuni, din care prezint aici cele mai importante fotografii.
Şi să îi urăm acestei staţiuni mulţi ani înainte, pentru a fi leagăn tot mai multor turişti şi admiratori!
Trimis de Neptunus in 21.10.13 19:03:49
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în JUPITER / AURORA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Neptunus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Neptunus:
Vad ca ai stat in statiune cinci zile anul acesta. Pe langa datele istorice despre statiune, poti sa ne spui cum se prezinta acum statiunea, dupa 40 de ani? Este foarte adevarat ca acum 30-40 de ani orice roman era mandru sa stea la un asemenea hotel; senzatia de grandoare era pe deplin justificata si aproape ca nimeni nu simtea vre-o dorinta sa isi petreaca vacanta in strainatate cand si la noi era bine.
Cam ca tot omul, eu stiu din auzite ca statiunile mici de la litoralul nostru nu mai sunt demult ce erau in perioada lor de glorie, adica prin anii'80, cand hotelurile imense erau pline cu romani, germani din fosta RDG si cu polonezi. Putini patroni reusesc sa intretina bine niste colosi cu sute de camere. Umbla vorba ca mobilierul este neschimbat de peste 20 de ani, ca multe nu au AC in camere, ca mai mult de trei stele (si alea nu prea maritate) nu mai obtin.
@Diaura: Nu am fost cazat în Aurora, ci doar m-am plimbat prin ea. Tocmai de aceea, acesta nu este un review de cazare. Pozele sunt de acum, din 2013, nu din trecut!
Hotelurile Opal, California (fost Granat), Diamant sunt renovate în totalitate (mobilier, instalaţii etc.), fiind de trei stele. Hotelurile Onix, Safir, Cristal, Topaz, din câte ştiu, sunt de două stele, dar şi acestea au cele mai multe camere renovate (mai ales cele cu vedere la mare). Hotelurile din ansamblul central (fostele Agat, Rubin, Coral, numite acum pavilioanele A, B, C) sunt cu circuit închis (dar nu ştiu cui aparţin) şi presupun că şi acestea sunt renovate (măcar parţial).
Oricum, pe ansamblu, Aurora arată destul de bine şi, cu excepţia Restaurantului Cătunul, nu am identificat fenomenul paraginei (atât de prezent la Saturn, Venus şi Olimp, de pildă)...
@Neptunus: va contrazic un pic din pacate. anul acesta am stat 1 noapte la hotel cristal din cap aurora, modernizat pe bani putini, modest, cu multe elemente pastrate din dotarea initiala a hotelului. hotelul ca hotelul, insa mare parte din zona de plaja/faleza e jalnica, plina de balarii, gunoaie, caini vagabonzi. mare parte din plaja e neamenajata, probabil nu a fost concesionata. micile golfulete sunt pline de bolovani pe margine si in apa, apa e plina de alge si mizerii aduse de apa, mirosul e insuportabil pe alocuri, mai ales ca undeva se sparsese o conducta de deversare de la un hotel si toata apa murdara se scurgea pe plaja. iluminatul pe faleza e ca si inexistent, ti-e si frica sa te plimbi pe acolo pe inserat, te pot ataca maidanezii. e horror, sinistru, nu mai are nici-o legatura cu stralucirea si faima de odinioara. statiunea s-a degradat vizibil in cei 40 de ani de existenta si nu-i dau sanse sa-si revina vreodata fara o infuzie serioasa de capital... pacat, are mare potential...
Cătunul, în anii 90, devenise discotecă. Probabil acum este închisă, căci în jurul anului 2002 polul distracției de acest gen s-a mutat din Mangalia Nord în Mamaia, s-au închis multe cluburi din Olimp, Neptun, Jupiter etc. și a renăscut Mamaia, ca stațiune de distracție nocturnă zgomotoasă.
Hotelurile cu circuit închis din Aurora sînt ale MApN.
@abancor: si cel putin unul (diamant, daca nu ma insel) este pentru cadrele didactice si cei din ministerul invatamantului.
@Corina70: E adevărat! Eu m-am referit, însă, în special la clădiri. Nu vezi în Aurora atâtea părăginituri ca în Saturn şi Venus.
Dar plaja, într-adevăr, e neîngrijită, iar câinii sunt la ei acasă, ca în tot complexul Mangalia-Nord. Ferească Dumnezeu să mergi iarna pe acolo!...
Ar trebui dată în judecată Primăria Mangalia, dar cine să o dea? ...
@abancor: Din păcate, nici Mamaia nu mai e ceea ce ar trebui să fie... Am stat vara asta cinci zile acolo... Zona Hotelului Aurora este ORIBILĂ (şi, dacă am scris cu majuscule, înseamnă că am ţipat de revoltă...) Clădiri începute şi neterminate, tot felul de porcării construite chiar pe plajă... E dezgustător... Şi au început să fie şi câini (ex. în zona fostului Bar Orient, lăsat în paragină)...
Dar, în prezentarea mea legată de nopţile de la Mamaia, am căutat să ilustrez imagini frumoase, care să încânte privirea...
Revenind la Aurora, mi-a plăcut faptul că nu s-a modificat arhitectura hotelurilor (cum am văzut în alte staţiuni). Renovările sunt necesare, dar aspectul exterior trebuie să rămână aşa cum a fost el conceput de arhitecţi!
Nu ştiu, totuşi, de ce Primăria Mangalia nu se ocupă de câinii din Aurora şi din celelalte staţiuni, ca să se poată circula în linişte şi în extrasezon!!!
Problema Mangaliei poate fi și una de mărime pur și simplu. Este un oraș de 10 ori mai mic decît Constanța, dar are de administrat o zonă turistică ceva mai mare și mai complexă, cu peisaj variat, lungime a țărmului mai mare, lungime mai mare a străzilor, suprafețe virane care necesită întreținere etc. Și nu știu cum și cît se implică și guvernul, sau lasă totul pe seama primăriei.
Dacă ar fi să ne raportăm la indicele mărimea orașului/performanța turismului, cred că Mangalia se descurcă mai bine decît Constanța.
Am fost anul acesta la Cap Aurora. Lantul de hoteluri cu o arhitectura reusita, as spune eu, si spatiul verde care abunda in statiune ofera privitorului o imagine frumoasa si relaxanta. Cat despre plaja, este intr-adevar neamenajata dar doar pe o mica intindere, iar murdara nu mi s-a parut deloc si, cu atat mai mult cu cat este nepopulata, lipsesc cojile de seminte, flacoanele sau cutiile de bere goale. Ne-am plimbat adeseori seara pe plaja de la Cap Aurora care mie mi-a placut fantastic de mult. Are un aer usor salbatic iar marea privita de aici este foarte frumoasa. Desigur, nu este genul de plaja pe care sa te tolanesti imediat ce iesi din hotel, cu umbrelute, sezlonguri si baruri dar este minunata pentru reculegere. Si ce este minunat, este ca aceasta bucatica ramasa uitata de lume e foarte aproape de zonele agitate, astfel incat pe parcursul aceleasi zile te poti bucura atat de distractiile oferite de statiunile Jupiter sau Venus cat si de linistea pe care o ofera aceasta plaja. Am sa postez cateva fotografii facute in zona (acum regret ca nu am facut mai multe) si sper ca ele vor spune mai mult decat pot eu sa exprim in cuvinte.
Ceea ce nu mi-a placut a fost galagia care se aude seara pana noaptea tarziu din Jupiter (noi am avut camere cu vedere la parcare, posibil ca in camerele cu vedere la mare sa nu fi deranjat), lucru pe care nu l-am mentionat in review-ul scris despre hotelul Topaz unde am fost cazati pentru ca nu este vina lor. Chiar daca terasa Capitol nu este localizata in imediata vecinatate a hotelului, muzica de acolo rasuna ingrozitor cu atat mai mult cu cat este karaoke si esti obligat sa asculti tot felul de turisti afoni intr-ale muzicii si ale carui ecouri se intrepatrund cu cele venite de la terasa hotelului Delta (ambele in Jupiter).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 [Cap Aurora] Golfulete, piramide si pietre pretioase — scris în 18.08.19 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Stațiunea Jupiter – o „planetă” estivală — scris în 26.09.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 De 'Rusalii', la mare: Jupiter — scris în 07.06.17 de cristina47* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Nu mi-a placut deloc anul acesta — scris în 13.07.15 de zuzu din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2013 Seara şi noaptea, prin Jupiter — scris în 20.10.13 de Neptunus din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Jupiter - o staţiune cochetă — scris în 23.11.10 de Horia din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Cap Aurora - Hoteluri, plaja, restaurante, agrement — scris în 27.03.11 de florinvsc din BUCURESTI - RECOMANDĂ