GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pana zilele trecute singurii trovanti pe care ii vazusem erau cei de la Costesti, Valcea, de la Muzeul Trovantilor. Nici prin gand nu-mi trecea ca formatiuni similare se gasesc la doar cateva zeci de kilometri de casa bunicilor mei.
Din cautare in cautare (pentru ca voiam sa merg in zona), am dat peste niste imagini care mi-au captat atentia: niste formatiuni foarte asemanatoare cu Babele din Bucegi, dar ceva mai mici si cu o structura complet diferita. Primul gand care mi-a venit in minte a fost ca trebuie sa vad neaparat Trovantii de la Ulmet.
Bine, bine, zic; dar unde este Ulmet? Eeei, aici este o alta poveste. Satul apare pe harta, dar nu si pe indicatoare. Si cum n-am luat cu mine nici GPS-ul si nici un print de pe site-ul pe care ii gasisem, am cam ratacit un pic.
Ulmet este un satuc situat chiar inainte de Bozioru. Ca sa ajungi acolo, o iei pe drumul judetean 203L, spre Parscov. Din DN10, dinspre Buzau spre Brasov, se face o ramificatie la dreapta spre Bozioru. Pe indicator scria 18 kilometri, probabil ca asa au si fost, nu m-am uitat pe kilometraj, dar drumul destul de prost m-a facut sa cred ca sunt mai multi. Pana aici toate bune si frumoase, am ajuns la Bozioru, dar indicatorul cu Ulmet ia-l de unde nu-i. Intreband din localnic in localnic, pana la urma am gasit si drumul cu pricina.
Exemplificare: chiar la intrarea in Bozioru, dupa ce treci podul si vezi indicatorul de intrare in sat, este un drum spre stanga, neasfaltat, intre o statie de autobuz si un bar. Daca faci doi pasi pe drumul respectiv, vezi si un indicator pe care scrie: Babele, 2 kilometri. Eu cred insa ca sunt mai mult de doi kilometri.
In sfarsit, odata nimerit drumul, am lasat masina si am inceput urcusul - se poate merge cu masina pana mai sus, in sat, dar noi am preferat sa ne mai dezmortim un pic picioarele.
Din cand in cand, in sat, mai gasesti cate un indicator, dar cred ca toate drumurile duc pe acelasi deal. O mica problema am intampinat dupa ce am iesit din sat. Este adevarat ca era un indicator pe un copac, dar care se mai tinea doar intr-o parte, asa ca directia era incerta... Ulterior am aflat ca Babele erau pe dealul din stanga - era de ajuns sa mai faci doi pasi si sa te uiti in jur, ca sa le vezi cocotate in varf.
Ajunsi la destinatie, efortul ne-a fost rasplatit cu o imagine cum rar te astepti sa vezi in varful... dealului :).
Acestia nu sunt insa singurii trovanti din zona. Daca vei continua drumul spre padure, vei intalni o sumedenie de alte formatiuni care mai de care mai ciudate, pe care localnicii le-au denumit in functie de obiectele cu care par sa semene.
Atasez cateva poze, care sper sa va trezeasca interesul pentru aceasta zona.
Trimis de iuliaen in 07.08.13 16:17:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iuliaen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Şi dacă urci mai sus de Bozioru cu maşina (pe un drum de ţară neasfaltat), ajungi intr-unul din cele mai nordice sate ale judeţului Buzău, Nucu.
Supranumit "Athos-ul" românesc, aici vei găsi numeroase aşezări rupestre (adevărate biserici), dispersate în pădure pe lângă versantul unei munte stâncos.
Am vizitat câteva, "Fundul Peşterii", "Peştera lui Dionisie Torcătorul", Peştera lui Iosif", "Crucea Spătarului", mai uşor accesibile şi pe care le-am găsit fără ajutorul unui ghid.
Sunt foarte vechi, unele au urme ale civilizaţiei........... persane şi datează din secolul VI înainte de Hristos.
Scriitorul Al. Odobescu a fost printre primii care le-a cercetat (nu pe toate) şi le-a făcut conoscute la sfârşitul sec. al XVIII-lea.
@traian. leuca: da, stiu de ele, sunt in plan la urmatoarea tura
numele bolovanilor e dat de voi sau e pe vreo placuta de identificare?
@adri-nico: Daca imi aduc bine aminte, asa erau trecute pe niste indicatoare improvizate - asta referitor la Babe.
Numele celorlalti bolovani sunt neoficiale - eu le-am gasit ca atare prin diverse locuri pe net (nu-mi mai amintesc care).
Marcat. Din Bucuresti, 152 km prin Buzau. Waze te duce pana acolo. Singura problema referitoare la drum, este prost spre foarte prost din Pascov. Urme de asfalt pana la Ulmet. Indicatoror la drum spre Ulmet.
Dar, cine nu se sperie de un drum de o „banda" in urcare cu treapta 1 pe pietre cu speranta ca nu coboara cineva, ar fi un prim loc de parcare in sat linga o fantana si continuare in urcare tot pe un drumeag pana la alta fantana dupa care ar fi un alt loc de parcare intr-o poienita. Restul pe jos. Traseul este marcat (probabil de localnici) si ajungi pe platoul unde sunt Babele. Continuind pe cararea care merge spre padure ajungi si la alte formatiuni care au forme ciudate. Imaginatia e libera. Pot fi ce ti se pare tie. Dar sunt impresionante. Par (in imaginatia mea copaci de piatra cazuti si frinti din loc in loc). Frumos. Merita efortul de miscare pana in padure cat mai sus. Pentru niste „pantofari'' a fost ok. Ca plimbare daca pleci din Bucuresti poti lega si cu o vizita la Vulcanii Noroiosi ca timp plecat dimineata. Timp consumat, plecat la 9 din Bucuresti drum de 2,5 ore, intors la 18
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Trovanții / Babele de la Ulmet» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Trovanții Babele de la Ulmet din Ținutul Buzăului — scris în 23.12.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Trovanții de la Ulmet, cimitirul OZN-urilor — scris în 19.11.19 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Vizita la Babele de la Ulmet Buzau — scris în 06.08.18 de iconita din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 La pas printre trovanții mari și mici (II) - Întâlnire cu ”Babele de la Ulmet” (Bozioru) — scris în 17.12.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jun.2017 O zi la Trovantii de Buzau… — scris în 11.04.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Trovanții (sau Babele) de la Ulmet — scris în 16.01.16 de dawnsash din SUCEAVA - RECOMANDĂ