ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.12.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Trovanții Babele de la Ulmet din Ținutul Buzăului

TIPĂREȘTE URM de aici

În review-ul „Circuitul de opt zile, netematic, prin țară” făcut în această toamnă, vezi impresii, spuneam că în ziua a cincea am plecat din Avrig spre Pârscov unde aveam rezervată cazare pentru 3 nopți la „Casa Galand” , vezi impresii. Pe drum am avut câteva opriri și am văzut câteva obiective turistice buzoiene, „Lacul și Barajul Siriu” din Munții Siriu, „Muzeul chihlimbarului” din Colți, „Complexul rupestru de la Aluniș” , „Trovanții Babele de la Ulmet” , despre trovanți voi povesti aici, depre celelalte…, poate altă dată!? Sunt situate în Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului” recunoscut în aprilie 2022.  

Trovanții Babele de la Ulmet situați în micul sat Ulmet din comuna Bozioru se află la circa 46 kilometri de Buzău și cam 100 kilometri de Ploiești. Noi veneam de la Avrig, 230 kilometri, cel mai scurt drum.  

Trovanții, gresii cu o textură mai dură decât a stratului în care se dezvoltă, au dimensiuni de la câțiva milimetri la metri și diferite forme, sferoidale, elipsoidale, discoidale, cilindrice sau chiar de farfurii zburătoare și o structură masivă, concentrică sau plană (stratificată).  

Sunt „pietrele vii care cresc, se înmulțesc, se deplasează și vorbesc” . Cresc pentru că mineralele din apa care îmbibă trovanții se combină cu elementele acestuia formând alte straturi, se înmulțesc pentru că din trovanți se desprind fragmente din care cresc alți trovanți. Se deplasează căci nisipurile și straturile pe care se află se erodează și trovanții se rostogolesc și vorbesc pentru că fiind un material poros absoarbe apa ce intră în diverse reacții cu ce întâlnește în cale, bolborosind unul la altul.

Numiți și „Moși și Babe” , „Concrețiuni” sau „Copiii Pământului” Trovanții adăpostesc fiecare câte un spirit buclucaș spune poveste și continuă…. Sunt trecătorile spre lumea de dincolo, pietrele uriașe, rotunde și cu încrustații ciudate tăinuind existența porților ce sunt de două feluri; cele încrustate cu linii curbe sunt porțile duhurilor bune care au grijă de păduri și-i ajută pe oameni, cele cu linii frânte, în special cele cu triunghiuri, sunt porţile duhurile rele stăpânite de  vrăjitoare.

Accesul la Babe se face din satul Ulmet la care se ajunge din Bozioru sau de la Colți, cum veneam noi. Am mers cam 7 kilometri pe Drumul Comunal DC78 până la Ulmet, drum greu cu porțiuni foarte accidentate, cu șleauri și gropi, am avut avantajul că nu plouase și se vedeau bine putând fi evitate, dar și cu porțiuni asfaltate, se mai asfaltau și atunci.  

Am găsit în sat un loc de parcare, cam la 1,5 kilometri de Trovanți, de unde lăsând mașina se poate face o plimbare, mi-ar fi plăcut și mie dar timpul nu îmi permitea, mai aveam de mers destul și după ce vedeam trovanții și se apropia seara. Am mers în continuare cu mașina, urcuș pe un drum forestier, până la capătul Satului, se urcă mai ales la sfârșit destul de mult, ne-am aventurat și am ajuns la o Mică Parcare și un Indicator 500 m Trovanți. Tot aici mai erau două panouri, unul cu Interzicerea accesului autovehiculelor, oricum nu mai puteai înainta și altul cu Taxa de vizitare 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.  

Am plecat pe poteca marcată cu Punct albastru, care, după un timp, nu mai era punct dar era albastru și am ajuns la o poiană destul de mare cu două căsuțe unde se plătește taxa de acces și două chioșcuri cu bănci pentru o pauză de orice.

Nu am achitat Taxa de vizitare, nu era nimeni acolo, chioșcul era închis, și am plecat pe poteca ce urcă prin pădure, are și scări cu balustrade din lemn, iar după circa 200 de metri am ajuns la primii trovanți, mari, rotunzi, impresionanți prin dimensiuni și forme. Mi-a plăcut Farfuria zburătoare ce sfidând legile fizicii sprijinându-se pe una din laturile înguste se pregătea de decolare, lângă ea, Trovanții îngemănați ce stau într-un echilibru precar de parcă a fi acrobați la circ.

 În apropiere un panou ce avertizează ATENȚIE, PERICOL DE PRĂBUȘIRE! ne-a făcut să fim atenți la potecă deși nu vedeam nici un pericol. Am aflat seara, la Pensiune, care este rolul acestei atenționări: pericol de prăbușire a trovanților, au apărut fisuri în blocurile de piatră, a alunecat nisipul pe care aceștia se sprijină. Mai multe detalii se găsesc pe site-ul adevarul.ro/stiri-locale/ ... ii-2293197.html.  

Nu am ascultat și inconștienți ne-am apropiat foarte mult de ei pentru pozare!!  

N-am văzut triunghiuri pe trovanți așa că mi-a plăcut să cred că erau porțile cele bune, mai multe poze, rotiri în jurul pietrelor și am plecat spre TROVANȚII DIN PĂDURE 200 m cum spunea Indicatorul găsit acolo. Am început să urcăm destul de serios. Pe potecă, prin pădure, am ajuns la unii din cei mai cunoscuți trovanți din Ulmet, Balena, Delfinul, dar am stat mai mult la Coloană. Este o coloană fragmentată sau mai multe coloane de diferite forme și dimensiuni, cu diametre de peste un metru, cele mai multe cilindrice, una în formă de Ghioagă. Poze din mai multe unghiuri, un mic film și ne-am întors spre parcarea unde lăsasem mașina, la care am ajuns după circa două ore de când o părăsisem.  

Trovanții de la Ulmet sunt mai mulți, mai mari, mai spectaculoși ca cei de la Costești, Vâlcea, pe care i-am văzut de mai multe ori. Se ajunge la ei destul de greu, drumul anevoios, cu multe porțiuni cu gropi, îngust, abrupt și cu multe curbe îi face și mai spectaculoși, mai enigmatici. Compensează peisajul ce pare de poveste, dealurile împădurite, casele risipite, mici furnici în imensitatea încă verde. Mergeți acolo și nu veți regreta!

Crăciun Fericit!

   

 

 

 

  

 

 

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 23.12.23 17:54:11
Validat / Publicat: 23.12.23 19:50:59
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BUZĂU
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay

VIZUALIZĂRI: 692 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Ținutul Buzăului, Am ajuns la primii Trovanți Babele de la Ulmet, ce formă deosebită, par gata să cadă....
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.12.23 20:10:57]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[23.12.23 21:17:29]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos! Crăciun Luminat!

elenaadinaPHONE
[24.12.23 08:39:34]
»

Felicitări pentru experiența minunată!

M-am bucurat să revăd aceste locuri încărcate de magie!

Crăciun fericit! 😘😊🤗

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[24.12.23 09:25:31]
»

@elenaadina: Mulțumesc frumos pentru ecou și urări!

Michi
[24.12.23 12:41:08]
»

@mprofeanu: Uite că am prins al 20-lea vot, felicitări! Am asteptat să-mi termin treburile pe azi că mâine-mi vin copiii la prânz (am început cu mai multe zile înainte, că mai mult de 4-5 ore nu rezist să muncesc chiar uşor) şi am trecut să văd ce s-a mai scris. Noi am văzut trovanţii de la Costeşti în2014, vezi impresii ştiam de cei de la Ulmet, erau cam în linia II-a de must see dar gata, n-a fost să fie.

Aţi observat că Cornel a devenit mai sentimental în ultimul timp? Mai scrie câte un ecou, mai pune câteva rânduri in front, - bravo Cornele, ţine-o tot aşa, că înainte erai ca o maşină non-stop, fără empatii, doar muncă şi muncă!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[24.12.23 14:04:03]
»

@Michi: Am citit ce ați scris despre Trovanții de la Costești și despre fondurile europene de împrejmuire a lor, între timp s-au făcut câteva îmbunătățiri. Am înțeles din articol că sunt alți trovanți mai spectaculoși la câțiva kilometri de Horezu într-o zonă abordabilă doar cu piciorul.

Mă bucur pentru Cornel că a devenit mai sentimental cum bine ați sesizat!

Eu mai am câte ceva, nu am terminat dar mai stau puțin în pat și m-am uitat pe telefon.

Crăciun Binecuvântat împreună cu familia reunită!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.12.23 14:12:47]
»

@mprofeanu: Mă bucur că ați mers să vedeți aceste minunății ale Naturii, sunt pe lista mea de mult timp. La Ulmet avem dovada „puterii jucăușe” a Naturii, dar și puterea creatoare a imaginației Omului. Astfel de locuri pot genera curente și credințe prin impactul vizual și emoțional pe care îl au asupra omului.

Poate când va renaște Natura, la primăvară voi face o excursie în Ținutul Buzăului. Mulțumim pentru fotografiile frumoase.

Sărbători cu bine!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[24.12.23 14:20:26]
»

@tata123 🔱: Mă bucur dacă devin și eu așa de rar sursă de inspirație pentru tine. Ai văzut atâtea în frumoasa noastră țară. Merită ajuns acolo!

Crăciun Luminat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂTrovanții / Babele de la Ulmet:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086649179458618 sec
    ecranul dvs: 1 x 1