GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am sa spun de la inceput- cetatea Troia nu era in planul nostru de calatorie. Dar traseul ales trecea prin Canakkale si mai aveam ceva pana in locul unde ne cazam intermediar. Desi trecusera 10 ore de mers cu auto (Bucuresti- Canakkale), nu ne-a lasat inima sa nu vizitam Troia. Exact la iesirea din Canakkale este un indicator unde cetatea este mentionata sub numele de Truva- 35 km. Oricum drumul trece pe acolo, deci...
Din principala, e adevarat, trebuie sa te abati 5 km catre dreapta (este un indicator spre cetate. Da, turcii stau foarte bine la capitolul asta!)
Acum... cat de obosit sa fii sa treci nepasator pe langa TROIA?!
In fata intrarii este un spatiu mare de parcare- fara plata, neamenajat.
Taxa de vizitare este de 15 YTL pentru adulti, copiii intrand gratuit. (Spre deosebire de alte obiective turistice din Turcia, aici au acceptat plata cu cardul.)
In fine, de la intrare ne-a intampinat faimosul cal troian- parca ceva mai mic decat cel din Canakkale (e si acolo unul). Am povestit pe drum (din nou) copiilor- despre legenda calului troian, aceasta fiind singurul fata de care au manifestat interes... (Se poate urca in el)
Noi am avut noroc (cum avem de obicei) si ne-am alaturat unui grup de norvegieni al caror ghid le oferea explicatii in engleza. Mi se pare ca am fi intrat degeaba fara ghid... Ar fi fost- cum au spus alti prieteni de pe AFA- doar un morman de pietre... Ei bine, iata ca acele pietre 'dovedeau' existenta cetatii inca din anul 2920 i. C. Cetatea a fost reconstruita in timp de 9 ori, fiecare perioada fiind determinata clar, pana in anul 500. Astfel, toate vestigiile sunt numerotate in functie de perioada din care fac parte. Spre exemplu, Troia lui Homer este numerotata cu VI - cetatea din acele timpuri avand doua randuri de ziduri. (Cu cat casele erau mai aproape de centru- in primul cerc de ziduri- cu atat locuitorii lor erau mai instariti)
Amfiteatrul este una din 'piesele' intregi, facand parte din Troia IX.
Daca nu aveti sansa sa va 'lipiti' de un ghid, va puteti descurca si cu panourile amplasate din loc in loc, unde sunt facute precizari in limbile franceza, germana si engleza.
Acum sa nu va asteptati ca si copiii sa fie interesati de acele ruine... :) E destul de obositor pentru ei sa stea mai bine de o ora in soare- caci sunt putine locuri cu umbra, iar banci sunt doar langa amfiteatru...
Cetatea era pe un deal, cumva, dar n-am vazut marea- cum ne aminteam din filme... :)) Privelistea e minunata, totusi.
TROIA ramane o legenda. Si un morman de pietre incarcate de istorie: noua orase, unul peste altul- peste care suntem mandri ca am calcat, umili si prea putin cunoscatori, si noi.
Vacante frumoase tuturor!
Trimis de silvia tudoran in 25.07.12 15:50:58
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (silvia tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 39.95683900 N, 26.24108100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Vizitarea Troiei este incompleta fara vizitarea Muzeului de Arheologie din Istanbul unde, pe la et. II, gasiti o sala completa dedicata cetatii (si sapaturilor). Tot ce era de vazut a fost carat acolo. De aceea la Truva a ramas "o gramada de pietroaie" si... un cal de lemn: -)
Cam acelasi lucru se intimpla si cu alte situri. Comorile Anatoliei sunt la Ankara, cele de la Perge la Antalya, de la Ephesus la Selcuk...
@sanis, asa o fi, iti dau dreptate dar trebuie sa stii ca cei mai multi merg in Turcia pentru mare, plaja si pentru a vedea macar cateva din obiectivele turistice aflate in zona lor, pe care doar aici mergand le poti vedea. Troia este oarecum ,,la indemana'' deoarece fiind situata langa soseaua principala care duce de la Canakkale spre Kusadasi doar sa nu vrei sa mergi acolo. Ca si @silvia tudoran, asa am mers si eu anul trecut la o vizita la Troia si am scris despre Troia in rw meu aici http://amfostacolo.ro/turcia-pareri, 1/cu-masina-la-marea-egee, 23,3514/drumul-spre-kusadasi, 6593/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__20426. htm
In cele aprox.2 ore cat am vizitat Troia pot sa spun ca am vazut tot ce se putea vedea acolo, am facut inconjurul acelei asezari, era o caldura insuportabila si totusi am vizitat Troia asa ca multi altii.
@adryana: eu nu mi-am permis sa critic pe nimeni pentru ca a vizitat Troia: -) Asa e cum zici: tot ati trecut pe-acolo. Am scris ecoul mai ales sa atrag atentia celor care sunt interesati de anumite situri sa faca tot posibilul sa viziteze muzeele, acolo unde sunt adapostite comorile si operele de arta. Poti sa mergi de zece ori la Perge, daca nu vezi sculpturile de la Muzeul din Antalya e ca si cind nu ai vazut nimic!
Acum, despre drumul spre plaja (Kusadasi). Pentru cei ce merg spre Kusadasi cu masina proprie, decit 2 ore la Troia, e de 100 de ori mai bine sa "piarda" 3 ore facind un popas la Pergam (Bergama), care e tot in drum. Am vazut ca exista citeva impresii de la acel obiectiv. Si iarasi: o vizita la Pergam e incompleta fara vizitarea Pergamonului din Berlin: -) Asa cum una la Mykene ar fi incompleta fara vizitarea tezaurului mykenian de la Muzeul de Arheologie din Athena.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2018 Ruinele Cetatii Troia — scris în 07.12.18 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Muzeul Troia — scris în 07.12.18 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Și totuși merită... — scris în 28.06.15 de danoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Troia, Iliada si aheii — scris în 31.07.18 de argemi* din CâMPIA TURZII [CJ] - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Turcia, altfel 2 - Troia — scris în 10.12.11 de florinbad din RăZVAD [DB] - RECOMANDĂ
- May.2011 Legendarul oraş şi faimosul Cal Troian — scris în 18.08.13 de iccata din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Troia - O lectie de istorie — scris în 16.11.10 de cristisch2003 din BUZăU - RECOMANDĂ