GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Asa cum am promis, am sa incep sa descriu in randurile urmatoare experientele traite de noi in insula Thassoa, cu ce merita si ce nu merita sa platiti ghizilor care abia asteapta sa va "faulteze" la portofele... ;)
Acum nu stiu daca admin va permite sa apara numele ghidei pe care am intalnit-o eu acolo, insa ar trebui sa faca o exceptie, nu de alta, dar sa va feriti!!! :))
Asadar, Anca, destul de 'coapta' la cei 33 de ani ai sai, mi s-a parut putin suspecta inca de cand a inceput prezentarea excursiilor. Totul povestit pe ' repede inainte' in afara de pretul fiecarei excursii care era expus foarte clar. Insa in ciuda temerilor mele, am trecut aceasta bariera si am luat: turul insulei, safari, seara greceasca si croaziera cu vaporasul. Toate excursiile, cu exceptia celei de safari, la care am platit 45 euro/persoana, au costat cate 29 euro / persoana.
Insula Thassos este una foarte mica, avand 26 de km lungime si 22 km latime fiind aproape rotunda. Soseaua care o inconjoara si de la care nu aveti cum sa va abateti, are o lungime totala de 98 km. Avand in vedere relieful insulei cu muntii stancosi in mijlocul acesteia, cam toate asezarile, si cand spun asta ma refer la cele locuite, sunt construite in exterior, spre mare, imposibil de "ratat" din soseaua principala de care va spuneam. Asadar acest asa zis tur al insulei este o mica pacaleala, pentru ca se face in viteza, cu exceptia obiectivelor pe care ghida le traseaza, si anume vizita la fabrica de bijuterii irish gold, unde sunt si niste preturi pe masura , vizita la fabrica de ulei din Panagia, un mic satuc din apropierea golden beach, degustarea de miere de la un magazin si de dulceturi de la altul, cu recomandarea ca aici sunt cele mai naturale si ieftine produse, si cand colo, la cativa pasi sunt si alte magazine de acelasi profil si cu alte preturi ,apoi servirea mesei la o terasa nominalizata tot de respectiva, in ciuda faptului ca este o terasa fara nimic deosebit, in comparatie cu multe altele care au o vedere panoramica sau macar sunt pe malul marii, undeva, si nu inconjurate de boscheti...
Asadar la turul insulei nu merita sa ratezi Manastirea cu hramul Arhanghelului Mihail, foarte frumoasa si impunatoare, cu o pozitie excelenta ce ofera niste privelisti superbe. Este, cred, cel mai important obiectiv al insulei. De-a lungul soselei principale veti avea numeroase indicatoare cu multele plaje pe care le puteti explora, doar ca multe dintre ele necesita ceva efort fizic pentru a fi vizitate, din cauza distantei ce va trebui coborata si apoi urcata pana la ele.
Ar merita sa vizitati Tripiti de langa Limenaria, foarte populara, apoi Paradise beach, foarte aglomerata si mai greu accesibila, care am inteles ca intr-unul din capete ar avea amenajat si un loc pentru nudisti, Psili Ammos, care se afla sub un deal impadurit dar este splendida, Aliki, mica si foarte aglomerata, insa cu peisaje deosebite, plaja Pefkari si nu in ultimul rand plaja Crissy Amoudia, sau sau Golden Beach care se intinde intre cele doua sate, Panagia si Potamia. De fapt cuvantul skala, care tradus inseamna scara, este dat majoritatii plajelor, si este adaugat denumirii satului de care apartine. (ex Potamia cu Skala Potamia)
Sfatul meu insa e sa faceti acest tur neorganizat, pentru ca, cu acei bani dati (58 euro) puteti inchiria o masina, sau atv, sau scuter, va raman bani si de benzina si de mancare, insa, cel mai important, puteti sa va opriti la obiective in voie si le puteti vizita pe indelelte. Cel mai rau m-a deranjat faptul ca am fost dusi si indemnati sa cumparam pentru ca ar fi fost "cele mai mici preturi" la cele mai bune produse. Le-am vazut ulterior mai peste tot pe insula, doar ca la preturi mult mai mici!!!
Una din excursiile care si-a meritat toti banii a fost safari-ul. Am participat la aceasta 10 persoane, o ghida rusoaica care vorbea si engleza, si care conducea doua conationale. Noi, cei opt romani, am mers "pe mana ei" cu toate ca distinsa d-ra Anca, ghida noastra, spusese ca va veni cu noi... Eu si sotia, ne imprietenisem deja cu o familie din Ploiesti si la cererea noastra, ni s-a dat o masina pe care a condus-o noul meu amic. Eu nu m-am putut bucura de acest "privilegiu" pentru simplul fapt ca nu-mi luasem permisul dupa mine... (ocupa spatiu!)
Asadar trei Suzuky, Grand Vitara respectiv Jimny , cam vechi si daramate, insa gata de drum, cu cate 4 persoane (mai putin rusoaicele care erau cu ghida lor) am inceput urcarea catre cel mai inalt punct al insulei Kefali Ipsarion sau capul pestelui (kefali- cap, psari - peste) cu o altitudine de 1204 m. Drumul forestier, lung si anevoios, care a solicitat la maxim suspensiile masinii a fost parcurs destul de greu si a durat ceva timp. Am oprit pentru prima oara pentru a face cateva fotografii depe o creasta a muntelui, apoi pentru a vizita un sat aproape parasit, si spun asta pentru ca am vazut totusi un batran intins pe un sezlong la umba viei din fata casei sale.
Satul se numeste Kastro, construit undeva la 1800 si foarte populat la vremea aceea datorita pozitiei sale ferite de ochii piratior care jefuiau pe vremea aceea insula. Cu timpul insa, a fost parasit de locuitorii sai care au coborat in Limenaria sa munceasca. Bisericuta satului care poarte hramul Sf. Athanasie, si osuarul acestuia s-a pastrat, iar cei care apartin acestui sat sunt ingropati tot acolo. De fapt la sarbaroarea care are loc la sarbatorirea hramului bisericutei, kastrenii se aduna cu mic cu mare, impodobesc biserica participa la slujba si la sarbatoare, dupa care se vor reantalni dupa un an... Numele satului mai este si Koufo Horio (satul surd).
Dupa aceasta oprire, am continuat ascensiunea, ne-am oprit la un izvor si dupa ce ne-am refacut proviziile de apa, in scurt timp am ajuns pe varf... Privelistea face toti banii!!! Ai senztia ca toata insula e la picioarele tale!!! Splendid!!!
Cred ca am zabovit cam 30-45 de minute dupa care ne-a continuat drumul pana la un popas unde se afla o cabanuta, doua foisoare si cateva mese din lemn cu bancile aferente. Aici am ramas circa o ora, timp in care ghida si colegul sau grec, soferul celei de-a treia masini, au facut un gratar, compus din souvlaky cu tzatziki si o salata de rosii, iar la sfarsit cate un suc... Fara alcool pe munte! :)
La coborare am oprit la un lac artificial, apartinand satului Maries, folosit la udarea gradinilor sau la stingerea eventualelor incendii din zona. Lacul este mirific, si, cel mai important, plin de peste! :)) Am hranit cativa cu paine, dar as fi preferat sa-i salut personal insa nu am avut o undita...
Cam asta a fost safari-ul... Am plecat din fata hotelului la ora 9:30 si am revenit la ora 17. Insa repet, banii si i-a meritat!!
Seara Greceasca, din nou o dezamagire... dar asa trebuie sa fie, una calda, una rece... Am fost dusi undeva, la o taverna situata pe drumul care inconjoara insula, la 6 km departare de Skala Potamia, unde ni s-a pus in fata o salata mare cu multe rosii castraveti si ceapa ,,4 masline (nu s-or gasi pe insula!?) ca fel principal un piept de pui si o bucatica de friptura de vita, cate o cana de 0'5 l de vin alb sau roze, si apa multa... plata de la robinet , cu gheata , ca acolo nu exista notiunea de sprit! Totusi am cerut si am primit niste sticlute tare mici cu apa minerala ...
Orchestra de muzica live si cei doi dansatori, foarte plictisiti de altfel au incercat sa mai "dreaga busuiocul ", insa mie, unul, mi s-a parut a fi un fiasco si din cate am iteles, parerea a fost generala. Ce am observat ulterior a fost altceva: la majoritatea teraselor, se anunta pe o pancarta, ca in anumite zile din saptamana sunt seri cu muzica live. Era suficient asadar sa mergi la una din terasele respective, sa ascuti muzica si sa privesti, daca nu cumva vroiai sa participi, la grecii si grecoaicele care incepeau sa danseze... Si daca aveai putin noroc sa se "incalzeasca " bine, mai vedeai si farfurii sparte, desi acest obicei, cica, a fost interzis...
O alta excursie reusita pe care o recomand este excursia cu vaporasul " Zeus". Se pleaca din portul de la golden beach, se ocoleste coasta Skalei Potamia, apoi se face o oprire intr-un golfulet linistit penru baie. Apoi se continua drumul spre partea de nord a insulei, de-a lungul litoralului, dupa care se mai face o oprire unde in prima faza, cei care vor sa pescuiasca o vor putea face, apoi program de baie iar pentru doritori transport cu barcuta la tarm pentru plaja si dupa vreo ora, adunarea pe vaporas pentru servirea mesei (de catre capitan pentru turisti! :)) Se poate opta pentru vesnic prezentul souvlaky, ton la gratar, (am vazut din ce namila de ton proveneau fileurile!) sau cotlet de porc, cu o garnitura de cartofi prajiti si orez si salata de rosii. De apeciat ca nu s-au zgarcit la mancare, si dupa ce au impartit tuturor, i-au invitat pe cei care nu se saturasera sa mai ia ce doresc. Daca nu v-ati luat nimic la voi de baut, gasiti pe vas: apa mica 1 euro, bere amstel sau mythos, 2 euro, cafea nu, doar ness, 1,5 euro, la intors! :) Eu am cerut dimineata doua cafele, a intrebat cat costa si mi s-a spus ca la dus sunt gratis... Am luat la intoarcere si am platit 3 euro pe ele. :))
Dupa ridicarea ancorei ne-am intors spre litoralul de la Skala Potamia si Golden Beach, am mai facut o incursiune spre sud si ne-am oprit la plaja Vathi o plaja cu marmura si cu o apa de un turcoaz incredibil, s-a mai facut o baie de vreo 45 de minute, dupa care am debarcat de unde am plecat. Asta da, iesire!
Acum, ca am epuizat excursiile, am inchiriat o masina pentru o zi, un fiat punto, 2005, pentru care am platit 48 de euro cu toate asigurarile posibile, Avand in vedere ca eram doua familii " a dat mai bine " la buzunar! . Am plecat dimineata, in jur de 9; 30, spre satul Theologos. Cand am ajuns acolo deja se deschisesera terasele si magazinele de souveniruri, insa datorita orei matinale, am evitat aglomeratia. Satul este impartit, sa spun asa, in doua regiuni: una care se viziteaza si o alta in care doar se locuieste... Este un sat destul de mare cu aceleasi stradute inguste si case cochete, ca mai toate satele de pe insulele grecesti. Sincer sa fiu, aici am gasit cele mai mici preturi la uleiul de masline, ouzo, dulciuri, pasta de masline, etc. Mai este si o brutarie unde se face paine pe vatra iar procesul e fabricatie se poate urmari " live". Am cumparat o paine si niste pateuri cu branza foarte bune...
Am plecat de la Theologos dupa vreo doua ore si ne-am indrepta catre Giola Bay... Pe drum ne-am oprit si la plaja Aliki care mi s-a parut a fi foarte mica si foarte aglomerata. frumoasa datorita golfuletului in care se afla, si teraselor care o strajuiesc. Ce nu am apreciat erau pietrele pe care trebuia calcat cand intrai in apa si aricii de mare. Ne-a placut terasa Leonidas, unde am si zabovit.
Ajunsi la indicatorul Giola Bay, la indemnul celebrei ghide, de-acum, in memoria mea, am lasat masina intr-o livada de naslini si am inceput sa coboram pe jos. Numai ca, dupa vreo 200 de metri vazand ca sunt foarte multe masini care urca si coboara, ne-am razgandit si ne-am intors si noi dupa masina. Insotitoarea noastra din turul insulei ne spusese ca drumul este foarte accidentat, si nu se poate parcurge cu masina, insa cei 800-100 de metri ii putem face si pe jos... Si uite asa, dupa vreo 2,5 km cu masina, am ajuns intr-un loc de unde se putea continua drumul doar pe jos. Si am continuat... Panta, abrupta de vreo 65/70 grade, cu povarnisuri si multe pietre, stufaris si atat, se coboara cam 400 de metri (sper sa nu gresesc prea mult) dupa care se ajunge la un fel de platou, din piatra in mijlocul caruia este grota sapata de mare si imprejmuita de stanci, care seamana cu o piscina, doar ca e una naturala. Apa are o adancime de cca 4,5 m, nu exista posibilitatea sa te tii de undeva din marginile sale (asa ca, daca nu stiti sa inotati nu aveti ce cauta acolo!) iar de intrat nu poti decat daca sari, pentru ca singurul loc de acces este ocupat tot timpul de cei care ies din apa... Asa ca, avand in vedere ca niciunul din cei care ma insoteau nu stia sa inoate, am sarit de doua ori si am renuntat. Am inceput urcarea catre masina, si am aflat, abia la varsta aceasta ce inseamna efectiv " sa ti se taie picioarele "!!! Am crezut ca nu mai ajung sus... Asta poate si din cauza incapatanarii mele de a nu ma opri din urcat... Dar ma gandeam ca, daca ma opresc, s-ar putea sa nu mai pornesc! :) Una peste alta, ganditi-va de doua ori daca vreti sa mergeti acolo, si nu o faceti, sub nicio forma la oara pranzului, cum am nimerit noi... Dar ce o fi fost pe capul unora care erau cu lazile frigorifice dupa ei... Am mers apoi in port la Limenas, unde a mai facut cateva opriri pe la tarabele cu tot felul... Ne-am intors apoi si ne-am oprit la terasa Drossia din centrul satucului Panagia, unde am mancat. Printre cele comandate nu au lipsit pieptul de pui umplut cu sunca si cascaval (un fel de cordon-blue) Kokoretsi (un fel de toba din organe de miel care este infasurata in intestine si pusa la rotisor) pui la rotisor, vinul cel mai intalnit, retsina, si un ouzo inainte de masa. Eu nu am putut sa nu beau trei "mythos megali " inainte de masa, ca dupa experimentul "Giola" credeam ca nu mai apuc sa ii mai vad culoarea aceea frumoasa... Toata consumatia a fost 54 de euro. " Putin, foarte putin! " ( :))
Cam asta a fost excursia cu masina, am venit in statiune, am mers pe plaja si seara am mai luat o data masina pana in Skala Potamia unde ne-am mai plimbat pana aproape de miezul noptii, dupa care ne-am intors la hotel. De mentionat ca nu am mai putut alimenta, intrucat programul la Peco este pana la ora 21, iar programul magazinelor din Thassos este 9-16 si 18-21, exceptie facand supermarketurile si magazinele de suveniruri... Pretul masinii cu tot cu benzina a fost 72 euro, cate 36 de persoana... Si am tinut-o si in fata hotelului o noapte ! :))
Ultimele doua zile le-am petrecut pe plaja de la Golden Beach. Drumul de intoarcere, cu o scurta vizita in Kavala, s-a petrecut fara incidente, iar la ora 4 a. m. eram in bucuresti
Cam atat, cred ca v-am plictisit destul... :)) Si in afara pozelor deja postate am sa mai revin cu unele... Ca la cat am scris, trebuie sa si postez... ;)
Trimis de iulian68 in 30.08.13 15:20:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
ce v-aplacut cel mai mult in Thassos?
in ecoul despre Giola nu am inteles ideea exact... acum citind ce ati scris m-am lamurit...
@diana-camelia: Sincer, in Thassos, dupa ce ai vazut Corfu, Creta, Zakynthos, nu prea mai ai de ce sa fii impresionat. Este o insulita prea mica care sa-ti poata oferi ceva deosebit. In orice caz, comparativ cu litoralul romanesc de fapt nu exista comparatie, Mi-au placut satele vizitate cu acea atmosfera tipica, mi-a placut ospitalitatea lor, (sa vezi ce bucurosi devin cand le vorbesti pe limba lor), mi-a placut cum isi traiesc viata, in general. Nu am vazut greci suparati, de fapt nu am vazut grimasa aceea pe care o poarta cei mai multi romani, de amaraciune in suflet, de griji si neputinta. Grecii parca nu traiesc in zilele noastre, si sunt adeptii expresiei " carpe diem ". Bravo lor!
@iulian68:
corect... atitudinea lor in fata vietii este descumpanitoare... mi-ar place, candva, la pensie, sa pot sta mai multe luni pe an acolo... e un vis pe care oricat incerc sa-l demontez si sa-l ironizez nu dispare...
Frumoasa si obiectiva povestioara ta, nu stiu ce se intampla, dar nu te pot vota (poate asa-i regula dupa superbonus?), nu pot accesa votul pozitiv. Oricum ai in cont pentru data viitoare! La mai mare!
@diana-camelia: asta e si dorinta mea, dar, spre deosebire de tine, nu mi-o reprim catusi de putin...
@GYL: poate a fost din sistem, se mai intampla cand site-ul e aglomerat. Oricum iti multumesc pentru aprecieri! Ideea este ca asa ar trebui sa faca toti colegii nostri, pentru a-i feri pe cei care merg acolo de surprize neplacute si cheltuieli inutile... inca o data, multumesc.
@diana-camelia: si eu am acest gand ca si tine si multi altii, inclusiv @iulian68... stiu ca e dificil sa fie realizat dar am zis ca peste ani, nu foarte multi, la pensie, cine stie o mica proprietate poate chiar in Thassos ar fi excelenta! e prea senin si placut acolo!
@sandu. 53: eu am facut deja niste calcule: Insula are aproximativ 14000 de locuitori, deci nu e deloc aglomerata. Eventual satul Kastro poate fi redesteptat la viata! Avand in vedere ca toata insula e impadurita preponderent cu pini si noi putem avea stupii si albinele noastre, eventual si clientela din Romania. Daca majoritatea caprelor sunt salbatice, de ce nu le-am strange si domestici? Asadar resurse sunt, mai trebuie sa iesim la pensie! )
@iulian68:
" Sincer, in Thassos, dupa ce ai vazut Corfu, Creta, Zakynthos, nu prea mai ai de ce sa fii impresionat. Este o insulita prea mica care sa-ti poata oferi ceva deosebit. "
Ce vrei sa spui cu asta???
Eu sunt mereu impresionata de thassos si sunt fascinata de faptul ca, desi e o insulita mica, asa cum spui, iti poate oferi mereu ceva deosebit!
@iulian68: Impresiile despre turul insulei pot sa le intaresc si eu. Exact aceleasi obiective, acelasi traseu l-am facut si noi anul trecut, pentru 60 de euro/ persoana. Noi am avut un ghid... dar nici el nu s-a ridicat la nivelul acelor 60 de euro, din pacate. Anul acesta ne intoarcem, tot in august, dar de data aceasta mergem in turul insulei cu autocarul, de capul nostru...
@iulian68: Cât de târziu am descoperit acest review! Un adevărat minighid scris cu pasiune şi multe detalii. Deja l-am printat pentru că voi avea cu siguranţă nevoie de el. Peste nici trei luni voi fi şi eu în Thassos, iar impresiile tale vor fi citite, recitite şi răscitite nu doar de mine, ci şi de cei cu care voi merge.
Mulţumiri din partea întregului nostru minigrup!
@penelopa: Iertare, e parerea mea... Pai cum sa compari Corfu cu Thassos? E ceva de genul compara Bucurestiul cu nu stiu ce sat mai rasarit... In primul rand multitudinea de variante de a-ti petrece timpul liber, apoi obiectivele turistice, posibilitatea de a face foarte multe programe pe mare, ca sa nu mai vorbim de peisaje... Ia, bunaoara, exemplu, Bella Vista din Corfu, locul unde foarte multi presedinti de stat au fost condusi, sau mergi si viziteaza palatul facut de Sissi, si vei intelege diferentele... Sau incearca sa compari Corfu town cu Limenas... Nu se potriveste!!!
Ai observat ca am avut f multe cuvinte de lauda pentru Thassos, le merita, ca dealtfel mai toate insulele grecesti, insa are limite, in momentul in care o pui in balanta cu altele. Iar lucrul acesta s-a vazut de-a lungul secolelor, altfel de ce ar fi fost atat de ravnita Corfu, spre exemplu, de catre turci, venetieni, englezi, etc?
@helguti22: Doamne Ajuta, drum bun si concediu placut! Un pont: plimbati-va seara prin statiunea in care veti sta, si panditi o terasa la ce isi serbeaza ziua un grec... sunt multe si grecii de ziua lor nu stau acasa! Atunci sa vezi seara greceasca!!!
@iulianic: Ma onoreaza aprecierile tale, pentru ca stiu exact cu cine vorbesc... M-ar bucura sa te pot ajuta cu mai multe sfaturi, asta daca mi le vei cere... Daca as fi stiut ca mergi acolo anul acesta, ti-as fi povestit mai multe cand ne-am revazut la Moieciu... Drum bun, concediu placut si nu uita sa iei cateva bucatele de marmura, pentru ca insula abunda de ea...
@iulian68: Mulţumesc pentru ecou!
Am reţinut şi eu pontul cu seara grecească, aceea în care un grec este sărbătorit. Cred că este cel mai bun moment în care putem vedea tradiţia la ea acasă.
Da, voi merge în Thassos anul acesta la iniţiativa şi la invitaţia nepotului meu. N-am văzut Thassos, ştiu că nu se ridică la înălţimea altor insule greceşti, dar - cum pentru mine va fi ceva nou, cum voi avea şi de astă dată companie din propria familie - nu se poate să nu mă simt bine. Cât despre bucăţelele de marmură… fii sigur că nu voi uita. Pietrele sunt pasiunea mea, iar insula va rămâne la fel de frumoasă chiar dacă eu voi pleca de acolo cu o mână de pietricele.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Thassos" (deja existentă pe sait)
Un vot maxim de la mine. Nu m-am plictisit citind impresiile. In iunie 2015 merg in Thassos, la Golden Beach. Îmi vor fi utile cele scrise de tine. OK!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Thassos - alte locuri 'must see'» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2015 Faţa nefardată a insulei de smarald — scris în 22.10.15 de marocanu21 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Doar Evreokastro... — scris în 05.08.14 de sed din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Cariera de marmura Thassos — scris în 22.07.14 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Coasta estica a Thassos-ului — scris în 14.08.13 de iulian.chiper din BRASOV - nu recomandă
- Jun.2013 Satele de munte din Thassos — scris în 24.08.13 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Lacul si cascadele — scris în 02.07.13 de veteranu din CHIAJNA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Thassos - un pescarus pe o plaja de marmura — scris în 26.07.11 de simovi din TIMISOARA - RECOMANDĂ