ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 16-20 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 21.06.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Karpatia Horse Show 2016 - adrenalină și eleganță pe domeniul Cantacuzino

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pasionat de mic copil de spectacolele ecvestre datorită duminicilor ’’pierdute’’ la Hipodromul din Ploiești, acolo unde tatăl meu a fost arbitru, o știre găsită pe news feed mi-a atras atenția și cu chin cu vai, în urma unor abțineri îndelungate, am intrat pe site-ul respectiv ce anunța organizarea Concursului Hipic Internațional Karpatia Horse Show 2016, desfășurat pe Domeniul Cantacuzino de la Florești. Fiind din zonă, mai exact din Ploiești, cei 22 km până în punctul zero au fost floare la ureche. Indubitabil, am cumpărat trei bilete online, cu reducere, pentru a treia zi de concurs, duminică, 2 octombrie. Biletul pentru o zi per adult a costat 25 lei. Ne-am ’’îmbarcat’’ dimineața, în jurul orei 11 și am plecat către destinație. În 30 minute eram deja acolo.

Ce trebuie să știm despre Karpatia Horse Show?

Începând cu ediția de anul acesta, Karpatia Horse Trials, denumirea concursului în trecut, a devenit Karpatia Horse Show pentru a evidenția îmbinarea dintre competiția sportivă și show-ul ecvestru, la care se adaugă evenimente culturale, sociale dar și artistice. Karpatia Horse Show este singura competiție ecvestră din România organizată pe un domeniu nobiliar – Domeniul Cantacuzino și unica din țara noastră care găzduiește un CCI – Concurs Complet Internațional de trei stele. Anul acesta, cea de-a treia ediție a evenimentului ecvestru a găzduit două tipuri de competiții oficiale, foarte atractive de altfel: CCI – Concurs Complet Internațional – disciplină de probă completă la care au luat startul, pe rând, în fiecare zi a concursului, trei categorii de concurenți profesioniște, din mai multe colțuri ale lumii: CCI1, CCI2 și CCI 3, dar și novici și prenovici și Competiție Națională de Atelaje, proba conuri, o probă palpitantă la care am avut onoarea să iau parte.

Ce curiozități trebuie aflate despre istoria concursului?

Din ziarul primit la intrare, am aflat că, în istoria Franței, acest eveniment a fost consemnat în 1902 când ofițerii au organizat Championat du Cheval D’Armes cu o zi dedicată dresajului în care călăreții realizau figuri de freestyle, precum mersul cu spatele, învârtitul pe picioarele din spate șamd. A doua zi era dedicată unei probe de călărie contra cronometru, pe o distanță de 4 mii de mtri, la care luau parte patru călăreți concomitent cu o viteză de 450 de mtri pe minut. La aceasta se adăuga o probă de anduranță pe 50 de kilometri lungime. A treia zi era dedicată săriturilor peste obstacole care era destinată publicului larg ce cunoaște în acest fel călăreții. Proba avea loc în fața mulțimii în curtea Grand Palais din Paris. Concursul a devenit foarte popular și a fost repetat, an de an. În 1922 s-a introdus proba de Cross Country și li s-a dat dreptul femeilor și civililor să participe la concurs.

În același timp, la începutul secolului XX, în țări precum Suedia, Belgia și Marea Britanie s-au dezvoltat competiții similare. Eforturile britanicilor au fost concentrate în India, în activități ecvestre precum vânătoarea sau polo-ul, iar scopul era de a încuraja tinerii ofițeri de a cumpăra și antrena cai. În Suedia, competiția a fost denumită Gebrauchspfferdeprufungen, ceea ce însemna toate genurile de probe pentru cai. Contele Clarence Von Rosen, maestrul Cailor la Cutea Regelui Suediei a venit cu ideea de a include această probă ecvestră în Jocurile Olimpice, idee reeditată de baronul Guy Coubertin în 1896. Propunerea a fostă făcută la Londra în 1908 și a fost prelută cu succes în 1912 de țări precum Suedia, Gemrania, USA, Franța, Belgia, Danemarca și Marea Britanie. Marea Britanie, cu o mare tradiție în zona călăriei de vânătoare, avea o idee diferită asupra noțiunilor europene de dresaj a cailor, stabilite la Școala de la Viena, abia în 1948, recuperând teren la această probă cu ajutorul unor instructori germani, capturați în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Concursul Complet Internațional a avut loc și în cadrul controversatei Olimpiade de la Berlin, iar după cel de-al doilea Război i s-a acordat un mare interes de către Marea Britanie.

Ce înseamnă de fapt și de drept CCI?

Această întrebare mi-a stârnit curiozitatea așa că am născocit până am aflat purul adevăr, dacă îl pot numi astfel. Concursul Complet Internațional sau CCI, cum este cunoscut în limbajul de specialitate din cadrul Karpatia Horse Show este un sistem de notare dat de Federația Ecvestră Internațională în funcție de gradul de dificultate al probei la care iau startul trei categorii de concurenți profesioniști. Denumirea vine din limba franceză fiind considerat disciplină olimpică din 1912. La Concursul Complet Internațional au luat parte atât bărbați, cât și femei deopotrivă, cu drepturi egale în competiție care au trebuit să parcurgă împreună cu calul lor trei probe obligatorii: dresaj, cross-country și obstacole.

Cele trei faze ale Concurusului Complet Internațional – dresajul, săriturile peste obstacole și cross-country reflectă diferitele aspecte ale testelor de antrenament. Dresajul testează obediența calului și controlul călărețului asupra acestuia. Proba de cross-country – mai pe românește sărituri peste obstacole fix în natură, testează vitejia, curajul și încrederea dintre călăreț și cal, iar proba de sărituri peste obstacole reflectă capacitatea călărețului de a păstra calul în formă după zilele eroice de bătălie.

În ce a constat programul zilei în care am fost prezenți?

Fiind prezenți în ultima zi de concurs, duminică, 2 octombrie, aglomerarea evenimentelor ce urmau a avea loc a fost destul de evidentă. Deși vineri, 30 octombrie septembrie, în prima zi de concurs, intrarea a fost gratuită tuturor vizitatorilor, prezența uriașă a publicului în ultima zi de concurs le-a depășit pe precedentele, zi care s-a dovedit a fi fost ultima cu temperaturi de peste 25 grade din acest an. Într-un cuvânt, perfecțiune. Încă de la intrare am remarcat buna organizare, cu pancarte ce semnalizau delimitarea spațiilor de parcare grupate alfabetic.

Trecând la programul zilei de dumincă, cele peste 7 ore de concurs au constat în obstacole novici + festivitate de premiere, cross-country prenovici + festivitate de premiere, obstacole – CCI 3 + festivitate de premiere, prezentare ogare + mașini de epocă din partea Morgan Club România, Obstacole CC1 și CC2 + festivitate de premiere, ’’Equestrian Style’’ – o defilare a celor mai elegante ținute ale doamnelor prezente în zona VIP a concursului, lângă cele două tribune pentru spectatori, Cupa Karpatia – concurs de atelaje + festivitate de premiere, Pony Show iar la final, concursul demonstrativ Atelaje 4 cai.

Cu alte cuvinte, ziua de dumincă a fost o zi dedicată probei de obstacole, în care caii au trebuit să parcurgă o distanță mare, cu diferite dificultăți mai minore dar și majore pe parcurs, cu viteză crescută pentru a scoate un timp cât mai bun. S-au testat abilitățile tehnice de a conduce calul, de a sări, atât ale călărețului, cât și a calului, inclusiv suplețea și condiția fizică a acestora. S-a penalizat depășirea timpului precum și refuzul de a sări și căzăturile. Pentru a considera că a terminat concurusul, cuplul călăreț-cal a trebuit să parcurgă integral toate cele trei probe, iar câștigător este cuplul călăreț-cal care, după toate cele trei probe de concurs, a acumulat cele mai puține puncte de penalizare în timpul cel mai bun.

Câini, cai, pălării și retromobile, toate într-un singur loc de poveste.

Karpatia Horse Show a fost și un concurs de noblețe canină ce a ascuns multe surprize, în jurul Palatului Micul Trianon. În afara zonei ’’desculț în iarbă’’ unde se putea savura o cafea de aur - nu de alta dar prețul de 9 lei pentru o simplă cafea m-a făcut să simt fluturi în stomac și, nu mă îndrăgostisem, a atelierelor creative dedicate copiilor, a discuțiilor interactive pe teme legate de tradiția echitației în România sau despre influența domeniului în arhitectură, parada de ogari a fost unul dintre punctele de atracție din cadrul Karpatia Horse Show. Ogarii sunt o specie rară și aparte, folosită din cele mai vechi timpuri la vânătoare, unde se folosesc de văz și viteză, comparativ cu miros și rezistență la celelalte rase. De altfel, proprietarii și însoțitorii celor mai frumoase exemplare canine au fost, la rândul lor, la înălțimea așteptărilor tuturor. Aceștia au făcut plimbări alături de patrupedele lor în natură, spre curiozitatea noastră, a vizitatorilor.

Din cele relatate pe internet, în anii precedenți, atmosfera a fost, de asemenea, potențată și de show-ul automobilelor Morgan, exemplare de mare valoare, excepțional întreținute, ce rareori mai pot fi întâlnite pe șoselele țării noastre și care au fost expuse pe Domeniul Cantacuzino și anul acesta, spre deliciul meu. Așadar, retro show-ul Morgan a reunit și de data aceasta posesorii și pasionații ai acestei mărci de automobile din România, dornici să promoveze tradiția acestui automobil de legendă, dar și lifestyle-ul și privilegiul de a conduce o astfel de mașină.

Care a fost concluzia generală?

În concluzie, Karpatia Horse Show a fost o ideală sursă de aventură, spectacol și divertisment. Cum s-a mai spus, acest spectacol a adunat cei mai mulți spectatori pe care i-a putut avea un astfel de show ecvestru în ultimul sfert de veac în România, ceea ce mă face și mai nerăbdător pentru ediția de anul viitor dar mă voi consola cu deschiderea Hipodromului din Ploiești, tacit dar sigur. Cum inaugurarea acestuia a avut loc dar organizarea curselor este în continuare incertă, conform tatălui meu care face parte din comisia de arbitraj. Cu siguranță voi lua parte la curse dacă timpul îmi va permite. De abia aștept să aflu noutățile precum și redactarea unui articol pentru AFA.

Oameni dragi, nu vă mai pot ura tuturor vacanțe plăcute pentru că i-aș dezamăgi și mai mult pe cei melancolici, dornici de vacanțele din această vară.

Să ne auzim cu bine.

Youtube – aici

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de andreieu in 27.11.16 22:18:11
Validat / Publicat: 28.11.16 06:45:53

VIZUALIZĂRI: 1263 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreieu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Karpatia Horse Show 2016 - adrenalină și eleganță pe domeniul Cantacuzino.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22050 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.11.16 06:45:29]
»

Mutat în rubrica "Târguri, festivaluri, evenimente cu caracter temporar, PLOIEȘTI" (nou-creată pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

elviramvio
[28.11.16 07:02:21]
»

@andreieu:

Un articol aparte, caii sunt animale si frumoase dar si deosebit de inteligente. Sper sa ne mai scrii despre hipodrom si alte concursuri hipice.

Desi imi plac caii, recunosc, de la distanta - sambata trecuta am vazut pe sosea doi cai de tractiune superbi, bine întretinuti si impodobiti elegant - poza la care m-am oprit mai mult este P02.

O zi buna sa ai!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[28.11.16 11:41:03]
»

@andreieu: Un review interesant și foate plăcut, cu poze deosebite! Așa cum scriai și tu și vremea de 25 grade, însorită a ținut cu acest eveniment rar.

De fapt chiar tu ai sintetizat cel mai bine: Câini, cai, pălării și retromobile, toate într-un singur loc de poveste.

Felicitări!

andreieuAUTOR REVIEW
[28.11.16 11:54:35]
»

@elviramvio: Încă îmi aduc aminte de vremurile când aveam doar 5 ani care, ce-i drept, nu sunt chiar atât de îndepărtate, momente în care exclamațiile mele de copil tare curios, ajuns pentru prima dată la hipodrom au fost foarte haioase: "Uite tatiiiiii, căluții".

Sunt amintiri care rămân în minte şi care m-au făcut să mă "lipesc" gradat de lumea ecvestră, mai mult ca spectator.

Mulțumesc pentru vizită. Nu ştiu când vei mai avea ocazia unei vizite, având în vedere greutățile care îl așteaptă pe orice "puşti" de 18 ani.

@mprofeanu: Într-adevăr, comparativ cu anii precedenți, vremea a fost mai mult decât perfectă pentru acea dată. Mulțumesc pentru vizită şi vot.

elviramvio
[28.11.16 12:03:29]
»

@andreieu:

Pai exceptand fluturii si bacul, restul e floare la ureche la 18 ani!!

Mitica49
[28.11.16 15:50:40]
»

@andreieu: Interesant articol, mi-a plăcut mult mai ales că descrii o activitate despre care nu aveam mare habar (spre rușinea mea, trebuie să recunosc!). Calul! Minunat animal, mai inteligent, câteodată, decât stăpânul ce-l birjărește.

Fotografiile deosebite.

Felicitări și baftă la bacul ce te-așteaptă!

mishu
[28.11.16 16:06:33]
»

@webmasterX: O corectie web te rog, ca pe mine ma bagase in ceata

Deși vineri, 30 octombrie

, este de fapt 30 septembrie.

Paragraful legat de programul zilei. Multumesc.

webmasterX
[28.11.16 16:37:02]
»

@mishu: corectat.

Yersinia Pestis
[29.11.16 12:04:51]
»

Frumos și complet review. Eu am participat, absolut întâmplător și fără a avea vreo cunoștință în cauză, la un festival în zona Bucovinei, unde erau expușe rase de cai de talie mare, de sorginte poloneză. Niște animale splendide!

Altfel, despre cai cunoștințele mele se rezumă la faptul că umblă perechi, câte doiȘ doi albi și doi negri. Cuuum, numai la șah se-ntîmplă asta?!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu Tudoran
[29.11.16 20:52:53]
»

S-a inceput renovarea Micului Trianon sau doar se da cu var pe ruine?

Intrebarea nu este legata de review-ul tau (care mi-a deschis ochii la un subiect despre care nu stiam prea multe), ci de una dintre fotografii.

andreieuAUTOR REVIEW
[29.11.16 21:11:15]
»

@Radu Tudoran:

S-a inceput renovarea Micului Trianon sau doar se da cu var pe ruine?

Din câte am văzut, au fost puse mai multe schele pentru susținerea fațadei care continuă să se degradeze. Nu se vede urmă de renovare, mai ales că schelele sunt învăluite în bălării.

În schimb, pe panourile turistice de lângă Micul Trianon au fost afişate planurile pentru renovarea acestuia, inclusiv poze atractive, în care, anul de începere al lucrărilor era 2015, din câte țin minte. Aşadar, momentan nu s-au pornit renovările Micului Trianon.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andreieu, elviramvio, mishu, Mitica49, mprofeanu, Radu Tudoran, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂTârguri, festivaluri, evenimente cu caracter temporar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086452960968018 sec
    ecranul dvs: 1 x 1