ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2016
DE Cdia
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Beius
ÎNSCRIS: 05.07.15
STATUS: PARTENER
DURATA: 1 zile
prieteni
3 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
TIMP CITIRE: 3 MIN

Târgul de toamnă de la Negreni / Hai la Fechetău

TIPĂREȘTE

Auzisem de câțiva ani despre târgul de toamnă de la Negreni și am început să caut informații. Am găsit pe AFA și încă pe câteva site-uri, așa că împreună cu o colegă, care e copilotul meu când plec hai-hui, am pornit vinerea pe la amiază spre Negreni, că doar făcusem drumul ăsta și am prins curaj.

Copilotu' mi-a zis că la început de octombrie multă lume din sat mergea la Fechetău, la târg. La Fechetău? Păi așa îi ziceau la Negreni, o denumire maghiaro-românizată (fekete=negru).

Târgul se ține pe malul Crișului Repede, pe o suprafață destul de mare, numai să te țină picioarele să-l bați de la un capăt la altul...

În Negreni poți să ajungi dinspre Oradea sau Cluj, pe E60. Mașina o vei parca pe marginea șoselei sau dacă nu mai găsești loc, faci ca noi: dai 10 lei să o bagi pe un teren viran al localnicilor. Dar e ,,all-inclusive”, pentru că pe lângă parcare cu pază ai și toaletă.

Anul acesta târgul a avut loc în perioada 6 - 9 octombrie 2016. Nu vă voi povesti istoria lui, e bine precizată într-o postare a unei colege AFA (vezi impresii), dar se știe că din secolele trecute funcționau târguri asociate anotimpurilor, unde țăranii își puteau vinde produsele și cumpăra cele necesare traiului.

Lumea și țara prezentă la târg. Corturi și tarabe, pături întinse pe jos, toată zona gemea de marfă: de la unelte la piese de mașină, de la antichități la chinezării, de la produse alimentare la produse vindecătoare naturiste, obiecte din lut, lemn, paie, pănușe de porumb, nuiele, ii, cămeși și costume populare, mobilier tradițional sau clasic, din secolul trecut. Nu știu ce nu poți găsi aici...

Mulți maghiari, multe doamne îmbrăcate într-o costumație specifică, în fuste lungi și cu veste tricotate roșii, care mai de care își promovau marfa. Se pare că doamnele în costumele respective erau din Sic, o comună - comunitate de oameni muncitori - din județul Cluj, de lângă Gherla.

Lume tare pestriță: comercianți tradiționali sau noi (ăștia foarte agasanți), țărani și domni, români, maghiari, slovaci, rromi, turiști români și străini. Se pare că organizatorii au conceput programe turistice speciale pentru cei veniți de departe, cu excursii la cascada Răchiţele, la Văleni cu căruţe trase de cai, la lacul Beliș și la Mărișel.

Am mâncat, am negociat o cămeșe din zona Bistrița și una din zona Negreni, am luat ghivece, oale de pământ, farfurii, podoabe de pom și te miri ce, suficient să consum (să investesc, cum zice soțul meu) o droaie de bani. Dar a meritat, zic eu. Orice experiență nouă, însoțită de o vreme în care peisajele de toamnă sunt superbe, adaugă momente de fericire în viață.

Vă las să vă răsfățați cu fotografiile făcute, în timp ce eu vă voi povesti ce am făcut a doua zi după Negreni.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Cdia in 31.10.16 15:52:01
Validat / Publicat: 31.10.16 18:36:00

VIZUALIZĂRI: 2471 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Superbe ornamente din paie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10108 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[31.10.16 18:52:57]
»

@Cdia: Ooo, ce bogăție de culori, arome și gusturi!

Dulap ca cel din P13 a avut și bunica mea!

Tare frumos!

CdiaAUTOR REVIEW
[31.10.16 18:56:02]
»

@Zoazore: Off, de toate mi-ar fi trebuit... Și mie mi-au stârnit multe amintiri.

Zoazore
[31.10.16 19:00:11]
»

@Cdia: N-ai luat dulapul și fotoliul? Măcar niște miere sper c-ai luat!

CdiaAUTOR REVIEW
[31.10.16 19:21:02]
»

@Zoazore: Intram la dietă, nu am voie miere. Ai să vezi că de când am intrat în program special, mă plimb tot printre tentații...

webmaster26
[01.11.16 08:15:36]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri , evenimente în Cluj Napoca și împrejurimi, CLUJ-NAPOCA" (deja existentă pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

mishu
[01.11.16 16:39:19]
»

@Cdia: Foarte dragut, sa te tot plimbi asa, sa scormonesti prin trecut sau prezent.

Felicitari, votat cu placere.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.11.16 11:46:32]
»

Dar ceva spectacole, muzici, dansuri nimic? Vreun magic show cu maestrul Stonelli?

Imediat ce am citit titlul m-a dus gîndul la clipul Nightolsers în care au folosit material filmat la tîrgul de la Negreni în 1994.

Pentru voie bună, dar și pentru imagini istorice de la tîrg, vă recomand clipul. Blues ardelenesc curat, marca Nightlosers. Merge și ca ilustrație la articol: youtube

Iar pentru și mai mult amuzament, povestea imaginilor din clip, spusă de cineastul-muzician Hanno Höfer kmkz.ro/de-pe-teren/repor ... ning-mercedes/#. Găsiți aici și detalii despre cum era acolo la începutul anilor 90, și scurte informații despre personajele din clip. De citit mai ales despre maestrul Stonelli și numărul cu levitația. Unic! Nemaivăzut! Poftiți domnilor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
danaeldreny*
[16.08.17 01:51:36]
»

@abancor:

Hanno, le friend...

danaeldreny*
[16.08.17 01:53:42]
»

@Cdia:

La târg la Negreni am fost și eu în noiembrie 2003.

Am fost cu trenul, este halta în Negreni. Am schimbat în Cluj și cred că era personal, venea controlorul și se supăra tare de găsea pe careva cu bilet.

Acolo am găsit niște speologi din Oradea într-o dubă. Pe urmă i-am întâlnit iar în 2004 în Gârda și nu mai știau de unde mă cunosc.

Ședeau la Casa Speo din Gârda și făceau rafting pe Valea Arieșului, aveau echipamentele inșirate pe pârâu’ repede de lângă Casa Speo, unde fusesem și eu de revelionul 2003, cu un an jumate înainte…

De la Negreni am cumpărat o bundă scurtă de oaie, era tare bună, de fapt era cojocel scurt, nu bundă… face mare diferența lucrul natural… îmi pare așa rău că a ramas în Satu Mare după un an…

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
danaeldreny*
[16.08.17 02:00:54]
»

@Cdia:

Parc-am mâncat și ceva gulaș pe la Negreni… și m-am rătăcit seara prin târg de-a trebuit să-ntreb un drumeț unde-i podu’ de lemn peste pârâu că nu-l mai găseam, era întuneric tare…

Eu am venit vineri și-am plecat duminică, n-a plouat, Razvan de la Sfinx a fost joi și-a zis că a plouat, a cumpărat niște coarne de cerb pentru cabana lui roz din Gârda…

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
danaeldreny*
[16.08.17 02:03:38]
»

@Cdia:

Monky a cumpărat o oala de lut de fiert sarmale pentru Adrian Andrieș ce-avea crâșma de jazz de sub Galeriile Orizont și m-a trimis cu ea la București că el a rămas la Cluj unde-avea ceva casă, am dormit cu capu’n oala de sarmale că m-am întors cu autocaru’ de noapte de la Cluj la București și-am stat cu oala-n brațe, n-o puteam lăsa la bagaje să nu crape…

Am dormit ce-am dormit până la Ramnicu Vâlcea unde ne-a trezit să ne mutam în alt autocar, nu’ș de ce a trebuit să-l schimbe… tare m-am chinuit noaptea aia dar măcar oala de fiert sarmale a ajuns întreaga sub Galeriile Orizont…

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
danaeldreny*
[16.08.17 02:16:34]
»

@abancor:

Citesc Nightlosers și gândesc Nightwish… mă și miram…

CdiaAUTOR REVIEW
[16.08.17 09:20:55]
»

@abancor: Nu, fără spectacole și dansuri... Poate anul ăsta... musai să-l văd iar. Nu am știut de videoclip. Interesant.

@danaeldreny: Bine că a ajuns întreagă oala! Poate între timp s-a dus și trebuie alta... ce zici de octombrie, anul ăsta?

webmasterX
[10.09.17 22:37:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Târgul de la Negreni [CJ]», CIUCEA (nou-creată, între timp, pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cdia, danaeldreny*, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂTârgul de la Negreni [CJ]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059555053710938 sec
    ecranul dvs: 1 x 1