ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.05.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2005
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Tainele piramidei COBA

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Despre Coba nu stiam absolut nimic, nu vazusem si nu auzisem nimic despre ea pana nu am ajuns acolo. Sincera sa fiu credeam ca va fi o scurta dezmortire de picioare dupa orele petrecute in autocar si nici prin cap nu imi trecea ca aceasta va fi una dintre cele mai frumoase experiente din viata mea.

    Dupa multe ore prin jungla cu autocarul eram toti somnolenti si transpirati si ne doream doar sa mai motaim nitel pe scaunele destul de confortabile. Deodata autocarul se opreste si suntem anuntati ca trebuie sa debarcam la Coba.

    Cum punem piciorul pe pamant vedem in fata o mare balta in care dormea, la fel de somnolent ca si noi, un mare crocodil. Hmm…deja incepeam sa gust aventura, deja incepea sa imi placa treaba asta. Spre deosebire de Chichen Itza, unde totul este bine ”coafat”, iarba este taiata la milimetru, ruinele perfect dezgolite si frecate cu peria de podele, aici, la Coba, este total diferit, exact pe gustul meu. Vegetatia navaleste din toate partile, pasarile si alte creaturi urla prin padure, crocodilul doarme nestingherit chiar langa autocar, iar noi suntem anuntati ca vom inchiria biciclete pentru a ajunge la piramida!!! WOW!!! Biciclete! In jungla! Deja nu mai dormea nimeni in papuci, am dat navala si am apucat prima bicicleta care ne-a cazut in mana! Drumul era acoperit cu pietricele marunte si se prevedea in fata noastra o zi de neuitat in inima padurii. Ghida mergea prima in fata noastra si noi toti ceilalti ne straduiam sa nu ne aventuram prea departe pentru a auzi ce ne povesteste.

    La un moment dat se opreste langa un zid din pietre puse una peste alta, zid inalt cam de 2 metri si lat cam tot de 2 metri.

    -Iata, asa aratau drumurile prin jungla ale mayasilor!

    Ne uitam noi in dreapta, ne uitam in stanga…nici un drum! Intelegand nedumerirea noastra ne spune ca de fapt ceea ce noua ni se parea un zid era de fapt drumul mayasilor! Ei construiau prin toata jungla aceste ziduri inalte si late si le vopseau in alb. Drumurile legau tate orasele maya intre ele si erau extrem de practice. Se stie ca maya calatoreau noaptea din cauza caldurii de peste zi. Pe timp de noapte inaltimea drumului ii proteja de atacurie animalelor de prada (jaguarii), culoarea alba reflecta perfect lumina lunii si ii calauzea prin padure in siguranta maxima. De asemenea daca vreun sarpe se afla pe drum sau cadea brusc din copac, il vedeau imediat tot datorita contrastului alb cu culoarea intunecata a sarpelui cu pricina. Maya erau constructori desavarsiti dar si negustori priceputi. Drumurile serveau caravanelor care duceau marfuri peste tot in peninsula. Trebuie sa va spun ca erau foarte bine gandite si realizate. Se pare ca lucrau destul de rapid la aceste constructii si foloseau muncitori platiti bine pentru asta. Ca dovada ele au rezistat mii de ani ca sa apucam sa le vedem si noi. Din loc in loc aveau si turnuri de observatie in care erau gardieni permanenti.

    Am pornit mai departe cu bicicletele si am ajuns la situl arheologic propriu-zis. La intrare terenul pentru jocul de pelote, aici insa era mult mai usor de jucat decat la Chichen Itza, gaurile fiind mai jos. Probabil erau sacrificati mai multi jucatori decat dincolo.

    Si deodata in fata noastra. printre plante inalte si multe tufe de aloe, vedem cea mai inalta dintre piramidele din Yucatan, Coba! Salbatica, dezgropata doar pe jumatate, cu o sfoara legata pe mijloc ca sa ne putem tine de ea la urcare si coborare. Am parcat bicicletele si am inceput urcarea. Treptele sunt si mai abrupte decat la celelalte piramide, dar privelistea de sus este extraordinara, doar jungla si salbaticie in toate directiile, cat vezi cu ochii! Ne-am tarat pana sus si acolo in varf am gasit o camaruta mic mica, doar cat sa incapa 2 oameni oarecum aplecati. Acolo se faceau sacrificiile, inima era smulsa din pieptul victimei inca batatnd si stropid cu sange in toate partile, iar trupul inca viu era impins pe scari in jos inrosind scarile.

    Lasand la o parte gandurile sangeroase, privelistea de pe piramida este superba. Soarele arde ca un cuptor doar un vanticel timid mai adie din cand in cand. La picioarele noastre o mare verde si frematatoare plina de sunete ciudate, strigate de pasari tropicale, urlete de maimute si cativa turisti care se chinuiau sa se catere tinandu-se de sfoara sau se chinuiau sa coboare, operatiune si mai complicata. Am ramas acolo sus admirand peisajul cam o ora si tot nu vroiam sa ne dam dusi.

    Pana la urma am coborat, am incalecat pe o sa (de bicicleta) si v-am spus povestea asa!

    Va urma!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 05.05.14 14:33:35
    Validat / Publicat: 05.05.14 17:08:00
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 1806 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 turnul
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 17 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    TraianS
    [05.05.14 22:37:14]
    »

    "La un moment dat se opreste langa un zid din pietre puse una peste alta, zid inalt cam de 2 metri si lat cam tot de 2 metri.

    -Iata, asa aratau drumurile prin jungla ale mayasilor! "

    Nu ai o poza cu drumul? Sau poate ai incarcat si nu am observat eu...

    Se pare ca mayasii construiau mai ceva decat Romanii. Cei drept romanii nu aveau de-a face cu jungla.

    Foarte interesant.

    Nu stiu mai nimic despre aceasta civilizatie iar reviewurile tale imi fac pofta sa aflu mai multe.

    Multumesc.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    adri-nico
    [06.05.14 00:35:53]
    »

    mai, fata! dar ce frumos scrii tu. am vazut devreme anuntul despre review dar am lasat lecturarea lui pentru cind aveam sa fiu relaxata si bine am facut... numai ca m-am speriat de crocodilul si de serpii tai incit nu stiu cind o ssa ma mai ia somnul.

    intrebari:

    1. daca nu stii sa mergi pe bicicleta, te ia vreunu' pe cadru? ( )))

    2. excursia asta se face in aceeasi zi cu celelalte 2 din urma?

    3. daca nu, care e pretul ei si cit dureaza?

    4. daca era doar o sfoara si multi turisti "obositi" cum va tineati toti de ea?

    5. unde sint sireturile domnului din poza '15? ati priponit crocodilu' cu ele?

    Felicitari!

    Mai ai???

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [06.05.14 08:12:33]
    »

    @TraianS: din pacate nu am poza cu drumul dar existau pe langa toate piramidele, semn ca toata peninsula era legata prin astfel de drumuri. Dupa cum vezi oamenii circulau mult mai in siguranta prin jungla pe vremuri decat noi prin oras in ziua de azi. Turnurile alea foarte inalte erau si posturi de control, nu intra nimic in oras fara sa fie vazut de la mare distanta. Erau un fel de politisti la borcan... pardon la piramida! Maya a fost o civilizatie mareata, in ziua de azi traiesc retrasi in jungla fara constructii megalitice ca inaintasii lor, dar cunostintele despre plante si constructii cred ca le mai detin.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [06.05.14 08:19:54]
    »

    @adri-nico: multumesc, doamna, pentru aprecieri! mai am multe de povestit, vine vine!

    raspunsuri:

    1. erau multe cadre disponibile in zona si puteai sa ii rogi mai ales ca erau tinere, cadrele desigur! existau si biciclete pentru 2 din alea cu umbreluta deasupra si chiar de 4, tot cu umbreluta

    2. excursia a durat 4 zile si in astea 4 zile am vizitat peninsula yucatan de la coasta de est catre cea de vest cu toate piramidele astea.

    3. a costat pentru 2 persoane 400 euro, o nimica toata, 50 euro de persoana pe zi, cu cazare la hotel 4-5 stele, cu masa, cu autocar, cu ghid, si cu toate intrarile la obiective platite. O nimica toata! merita si super merita!

    4. sfoara atarna acolo dupa cum vezi in poza, se apuca de ea care cum prindea, dar dupa cum mentionam la punctul 1 erau multe cadre tinere de care te puteai prinde... hahahahhaha

    5 era extrem de cald si umed, soarele ardea ucigator si toti simteam nevoia sa ne dezbracam. Doar ca ne-ar fi parjolit soarele ca pe puii la gratar asa ca am ales sa ne dezbracam doar de sireturi!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    adri-nico
    [06.05.14 09:19:08]
    »

    Draga mea, nota 10 pentru umor!

    Asa e, am citit la inceput ca ai lipsit de la all inclusive vreo 4 zile, numai ca nu stiam daca seara v-au debarcat inapoi la hotel. Zau ca merita o astfel de experienta!

    Si eu care credeam ca ati priponit crocodilul, vorba cintecului... "sa faceti din chelea lui/vesmint frumos, Domnului! "

    Te pup!

    Baga mare si scrie. Vezi sa nu uiti nimic! Prevad ca ai sa fii o mare nambaroana!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [06.05.14 10:45:43]
    »

    @adri-nico: Multumesc! nu aveau cum sa ne duca seara inapoi, distantele sunt foarte mari, se merge cu orele prin jungla cu autocarul. Nu o sa uit nimic, cu cat trece timpul cu atat mai savuroase sunt amintirile!

    webmaster
    [07.05.14 08:59:59]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    CosminZichil
    [01.06.15 21:25:44]
    »

    Felicitari pentru articol!

    M-am tot interesat in ultima vreme despre Chichen Itza dar ce am aflat despre Coba de la tine a fost exact ceea ce aveam in cap despre piramidele mayase.

    Imi doresc sa ajung si eu in Yucatan si cand o sa o fac o sa astept cu multa nerabdare sa ajung la Coba, chiar daca Chichen Itza e emblematica si trebuie bifata.

    Felicitari din nou si am o intrebare:

    excursia de 4 zile de care spuneai ai cumparat-o din Romania sau de la fata locului? Si a fost separata sau inclusa in excursia "mare" in Mexic?

    Vacante faine va urez!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [02.06.15 14:25:17]
    »

    @CosminZichil - ohoo, multumesc pentru vizita! Chichen Itza este o destinatie mai curata si mai bine intretinuta, acolo ajung majoritatea hoardelor de turisti, am un articol si despre ea si despre mai multe locatii din Mexic. Coba insa e salbatica si pura, a fost destinatia mea preferata! Iar bicicletele alea prin inima junglei... ce mai, o minunatie buna de pus la rana! Excursia a fost cumparata la fata locului si in felul asta am pierdut zilele platite deja la hotel. Insa a meritat toti banii. Apropo, daca ajungi in zona sa nu cumva sa ratezi baia la acea Cenote pe care o descriu eu... e ceva incredibil sa inoti pe sub pamant... te umple de energie!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adri-nico, buterfly*, CosminZichil
    Alte impresii din această RUBRICĂTainele piramidelor Maya:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051194906234741 sec
    ecranul dvs: 1 x 1