GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
'Forma si miscare' in Tabara de sculptura de la Magura, un muzeu in aer liber unic in Europa
Daca ar fi sa scotocim fiecare coltisor de tara, am descoperi ca aproape nu exista localitate care sa nu ascunda cate ceva interesant de vizitat, cate un obiectiv turistic care sa ne atate curiozitatea si sa ne determine sa-l exploram.
Dupa o vizita la Rezervatia Vulcanii Noroiosi din Jud. Buzau, despre care am povestit aici, directia aleasa de grupul nostru a fost localitatea Magura, aflata in acelasi judet, pentru a vizita Manastirea Ciolanu.
Din Bucuresti sunt 137 de km pana in Magura, pe DN2 pana in Buzau si apoi pe DN10, trecem de Berca si ajungem pana in dreptul localitatii Magura, pe un drum judetean, urmand indicatoarele.
Dupa ce am vizitat Manastirea Ciolanu si copiii nostri au ales o zbenguiala in poienita din fata Manastirii, noi am ales sa exploram zona inconjuratoare.
Chiar in apropiere de Manastirea Ciolanu, atat pe partea cu aceasta cat si pe partea cealalta, se afla expuse pe pajiste, peste dealuri si prin padure (pe o suprafata de 21 de hectare), cateva sute de sculpturi in piatra, realizate in perioada 1970-1986 de catre absolventi ai Academiei de Arhitectura din Bucuresti sau de catre elevi ai liceelor de arta, la initiativa sculptorului Gheorghe Coman, care are expusa aici opera "Piatra de Izvor".
Tabara s-a nascut in ideea marcarii a 16 secole de atestare documentara a orasului Buzau, dupa cum se precizeaza aici.
Timp de 16 ani sculptorii s-au intrecut pe ei, realizand opere valoroase cioplite in piatra. Ar ar fi fost interesant ca munca lor sa continue si sa putem admira si sculpturi «moderne» realizate in viziunea perioadei post decembriste, de catre alti artisti. Poate ca ar fi un lucru de luat in calcul, daca nu aici, in alta parte.
Daca tabara a incetat sa-si imbogateasca colectia de sculpturi, Muzeul de Istorie Judeatean Buzau a inceput insa restaurarea acestora acum cativa ani.
Ceea ce mi-a placut la aceste lucrari de arta expuse a fost faptul ca par sa aiba o semnificatie aparte, spirituala mai degraba.
Din loc in loc, sunt expuse si panouri cu numele editiei si sculptorii ce au lucrat la ele, precum si numele sculpturilor.
Astfel ca putem afla ca acestea se numesc Tata si Fiul, Ganditor, Taina, Nud, Piatra de Izvor, Pomul Vietii, Motiv Matern, Impreuna, Mirii, Semn, Lacul, Soldat in scut, Omagiu lui Brancusi, Troita (editia I din 1970), Stapana Padurii, Inaripata, Echilibru dinamic, Omagiu lui Tudor, Zbor, Compozitie, Cuplu, Meditatie, A fost odata..., Intrepatrunderi, Timpul (editia a II-a din 1971), Ziua si noaptea, Fereastra, Scaun Domnesc, Taranca, Forma si Miscare, Floare de Camp, Duhul Padurii, Zbor, Sotronul, Mariuca Mamii, Maica, Ceas Solar, Inclestare, Mesterul Manole (editia a VIII-a, 1977) .
Mai mult decat atat, acestea sunt numerotate la baza, astfel ncat putem sa identificam artistul si sculptura.
Nu am spicuit decat o parte din ele, pentru ca nici nu am putut sa le vad pe toate, ar trebui o zi intreaga numai pentru a le vizita si studia.
In general, sculptorii care au ales ca operele lor de arta sa prinda viata aici au incercat o exprimare libera, metamorfozata, cu origini in arta populara, asa cum a ales sa se exprime si George Apostu in operele sale, un sculptor roman care a avut numeroase expozitii in tara si la Paris, unde s-a stins din viata in 1986 si care are expusa in cadrul taberei o sculptura denumita "Tatal si Fiul"
Din pacate, nu exista o zona imprejmuita a acestora, poate ca si-ar pierde farmecul, insa cele 256 de sculpturi sunt lasate la voia intamplarii, nepazite, neprotejate, oricine putand sa-si bata joc de ele.
Am mai aflat ca se spune ca in apropiere de tabara se intampla fenomente paranormale, unde gravitatia o ia razna, dar n-am reusit sa descopar acel loc, am ramas insa cu parerea de rau ca nu aveam vreme sa mergem si la schitul Cetatuia, aflat la 30 de minute de mers pe jos prin padure.
Daca ajungeti la Manastirea Ciolanu, incercati sa va faceti timp si pentru a admira lucrarile de arta expuse in cadrul Taberei de sculptura de la Magura, pentru ca in mod sigur veti fi incarcati cu energie pozitiva care emana atat din locul in care sunt amplasate, precum si din sculpturile in sine.
Trimis de magdalena in 05.09.11 10:17:55
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.23780020 N, 26.54629980 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Imi amintesc cu placere despre acest loc, cu cativa ani in urma si eu am fost aici! De fapt, nu l-am cautat, am dat de el intamplator. Si, da, e adevarat ca se simte energia pozitiva, pentru ca imi amintesc si acum acea stare de bine ce m-a cuprins de cand am descoperit acel loc. Si acum, mi-am amintit cu placere despre el si acea dimineata superba de primavara.
Referitor la ce spunei mai sus, ca operele de arta nu sunt imprejmuite, cam ai dreptate, pentru ca daca erau in alte tari, aveau inspiratia nu doar sa le puna gard, dar si un pret consistent pentru biletul de intrare.
La tabăra de sculptură de aici de la Măgura am fost şi eu cu FOARTE mult timp în urmă, dar sincer NU aş fi putut să vorbesc aşa de frumos ca tine despre!!!
Aşa că NU am încotro şi o să "mă bag" şi eu (dacă-mi este permis) să-ţi evaluez acest review !!!
L-ai evaluat ''din priviri''? ca vad ca de votat nu ai facut-o, sau... ai uitat?
Este o zona draga sufletului meu. Am fost acolo in 2006, am vizitat Vulcanii, Sarata Monteoru, manastirea Ciolanu, tabara de sculptura
Am fost cazati la hotelul Mc Pietroasa, un hotel foarte dragut linga manastirea Ciolanu, cu o piscina exterioara grozava; frumos loc... si relaxant
frumos si review-ul!
Ce m-aş face fără atenţionările tale Georgiana aşa este ai PERFECTĂ dreptate, motiv pentru care o să "încasezi" şi tu 300 PMA pentru primul ecou de aici şi am plecat să evaluez reviewul aşa cum m-am angajat în faţa "colectivului"!!!
Votasem înainte celălalt review şi de aia NU mă lăsase sistemul de vot să mă zbenguiesc pe aici.
@Magdalena
Am fost si eu cu ani in urma in tabara de sculptura dela Magura si-am ramas o clipa ganditor... granitul statuilor moare intr-un mileniu, arborii din jurul statuilor in 500 de ani iar noi oamenii de-abia daca ajungem la un secol... nu mi se pare corect!
Privindu-le, devii pentru o clipa ganditor. Te-ntrebi, in urma-ti ce ramane? Nimic. Decat un gol. Si-acela trecator...
Pe-acolo, pe undeva prin Buzau, pe langa Magura, e-o bucata de sosea care urca in panta lina si unde-ti urca si automobilul... dar fara motor. Stiati de-aceasta anomalie telurica si magnetica?
@magdalena - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
===
Mutat în rubrica "Tabăra de sculptură Măgura [Tisău], BUZĂU" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Tabăra de sculptură Măgura — scris în 15.09.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Tabăra de Sculptură — scris în 20.09.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2011 Tabara de Sculptura si (cate ceva) despre Manastirea Ciolanu — scris în 21.07.11 de urjanclaudiu din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Tabara de sculptura Magura, Vulcanii Noroiosi, Barajul Siriu – o parte din ceea ce putem vizita in judetul Buzau — scris în 01.04.11 de Lumis66 din BUCURESTI - RECOMANDĂ