GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Voi ce mișcare faceți? Aveți vreun sport preferat?
Cu excepția rentierilor și a… moștenitorilor avuți, noi ceilalți, cel puțin până ieșim la pensie, avem de luat de-a lungul vieții mai multe decizii legate de… mișcare.
Tuturor ne place perioada concediilor, dar atunci unora le priește numai... odihna, iar altora, odihna activă :)
Noi facem parte din a doua categorie, cu concedii cât mai variate și mai agitate, cu bifarea cât mai multor puncte de interes locale, etc.
Pentru că perioada de concedii ține maxim o lună pe an, se pune întrebarea cu ce ne umplem timpul liber în restul de 11 luni.
Sau altfel spus, pentru voi timp liber egal mișcare și sport, sau timp liber egal manifestări culturale, întâlniri cu prietenii, diverse hobby-uri pe lângă casă, etc.
Cel mai bine, zic eu, ar fi o îmbinare a celor enumerate aici, dar… viața nu este mereu așa simplă :(
Acum să revin la mișcare. Una mai nouă și mai surprinzătoare o constituie apariția oamenilor de toate vârstele… pe trotinete! :)
Un fost coleg de facultate (și în același timp, un foarte apreciat comentator sportiv la un post de televiziune) îmi spunea acum 2 ani, la o întâlnire de «N» ani de la terminarea facultății, că el merge în fiecare zi la birou cu trotineta. Este drept că îl ajută și localizarea casei și a biroului, adică de acasă face cam 500 metri pe stradă și intră într-un parc, iar la capătul opus al acelui parc, după alți circa 500 metri a ajuns la birou. Tot lui, în timpul liber, îi mai plăcea să se întâlnească cu prietenii la o partidă de fotbal.
Alți, din ce în ce mai mulți, au ales soluția mersului pe bicicletă la birou.
Mai nou, pentru amândouă aceste mijloace de transport a apărut și varianta lor electrică.
Chiar săptămână trecută erau consacrate 2 pagini într-un cotidian național unor poze cu personalități din România care se deplasează prin București pe trotinete electrice, iar un prieten care a fost anul trecut în Israel mi-a spus că acolo mai toți, mai ales în zona litoralului, merg pe astfel de mijloace de transport!
La rândul meu, cu ocazia excursiilor la Amsterdam, dar și la Viena sau Paris am fost impresionat de mulțimea celor care folosesc bicicleta ca mijloc de transport.
Dacă noi bucureștenii nu avem încă condiții ideale de folosit bicicleta prin oraș, totuși Primăria generală începe, încet, încet, să investească în construcția de piste pentru biciclete, iar ultima pistă inaugurată, cea de pe Calea Victoriei, a ajuns să dețină, în 2-3 locuri, o bandă suplimentară, pentru schimbarea direcției de mers, în intersecțiile semaforizate :)
O astfel de porțiune cu o pistă de biciclete cu 3 benzi găsiți în poza P01 :)
Personal, având în vedere localizarea casei și a biroului am ajuns la soluția (sportivă) de a merge la birou pe jos circa 15 minute, iar apoi iau metroul pentru 2 stații. Înainte de a se muta firma noastră în clădirea actuală, făceam de acasă până acolo cu mijloacele de transport în comun o oră, iar cu mașina proprie 30 de minute… :(
De aici și importanța de a ține cont (dacă ai posibilitatea…) și de acest criteriu: distanța dintre casă și locul de muncă să fie cât mai mică, sau măcar bine «acoperită» de mijloace de transport în comun!
Pentru că la birou stăm doar opt ore (cei norocoși…) revin la întrebarea: voi ce faceți în restul timpului?
Eu am fost mai mulți ani pasionat de tenis de câmp și, atât timp cât am avut parteneri de joc, circa 4 ore pe săptămână mi le dedicam acestei pasiuni.
De circa 10 ani de zile nu mai am un partener de tenis constant (deși am găsit și în soție un sparring partner… interesant), dar am avut norocul ca prietenul cu care jucam tenis la acea vreme să îmi povestească de un club la care își făcuse și el abonament.
Când mi-a povestit prima dată despre club, dar mai ales despre costul abonamentului (care se plătea anual…) mi s-a părut o activitate prea costisitoare pentru bugetul meu. Norocul meu a fost că acel prieten a insistat cu recomandarea lui și, în momentul în care a apărut o ofertă specială (adică un tarif de abonare cu circa 30-40% mai mic ca în mod obișnuit), am băgat mâna adânc în buzunar și m-am abonat.
Intre timp prietenul respectiv a plecat (cu serviciul) din țară și nu mai aveam nici cu cine juca tenis, așa că acest club a fost salvarea mea :)
Concret, merg la acest club de 3-4 ori pe săptămână, dimineața înainte de a merge la birou și, în special, în week-end, deoarece noi nu (prea) ieșim din București, decât cu ocazia concediilor…
De la acest club nu folosesc decât piscina acoperită și jacuzzi-ul (interior și exterior). Nu merg la sălile de forță, la saună, la sala de ciclism, etc.
Nu îmi place să transpir, așa că piscina este ideală pentru mine.
Am mai scris aici, apropo de piscine, că și în concediile noastre, numărul și frumusețea piscinelor este un criteriu esențial de alegere a hotelului de pe Litoral.
Nu știu dacă pot face reclamă la clubul la care sunt abonat, dar am putut face rost cu mare greutate de niște poze de acolo, politica privind fotografiatul fiind destul de strictă (și este foarte bine că este așa!)
Norocul a fost că pentru prima oară în cei zece ani de când merg acolo, sâmbăta trecută s-a organizat o petrecere pentru abonați, pe marginea acestei piscine și atunci am profitat pentru a «trage» mai multe cadre de acolo :)
Restul familiei, adică soția și băiatul au fost și ei abonați (sau au profitat de gratuitatea oferită copiilor până la 12 ani), dar nu sunt așa consecvenți ca mine, de altfel ei preferând mai mult partea de fitness decât piscina…
Totuși, legat de piscina respectivă și de băiat trebuie să vă povestesc și o amintire de acum 9 ani: ne pregăteam pentru prima noastră excursie în străinătate, cu mașina personală, pe insula Thassos și citisem că acolo este ideal pentru snorkeling.
Ca atare, am cumpărat 2 seturi de echipamente de snorkeling (adică o mască, un tub de respirat și labe) și hai să le «inaugurăm» în piscină, înainte de plecare.
Băiatul avea 7-8 ani atunci, intra în apă, dădea puțin din brațe, dar nu vroia deloc să se bage cu capul la fund!
In momentul în care și-a pus la piscină masca și tubul de respirat pe față, timp de cinci ore nu a mai vrut să iasă din apă!
Parca devenise un amfibian :)
Din păcate, acea ședință acvatică prelungită a avut și urmări: cu cinci zile înainte de plecarea în Thassos am văzut că băiatul făcuse vărsat de vânt (ne-am adus aminte ulterior că, acolo la piscină, o fetiță cu care se jucase avea niște «umflaturi» pe piele), așa că a trebuit să amânăm plecarea în concediu!
Norocul nostru a fost că agenția de turism prin care luasem biletele pentru Thassos a luat legătura cu agenția parteneră din Germania și ei au fost de acord să decalăm sejurul nostru pentru luna septembrie, în loc de iunie cum plătisem inițial, iar penalitatea plătită a fost de doar vreo 50 de euro.
Așa că de atunci, de câte ori am luat bilete în concedii, cu mai mult timp înainte, am cumpărat și o asigurare storno, ca să fim asigurați față de astfel de evenimente…
Revenind la pasiunile noastre sportive, băiatul a fost și este încă atras de baschet: de câțiva ani de zile, pe perioada cursurilor școlare (adică mai puțin în lunile iulie și august) merge de 2-3 ori pe săptămână la antrenamente de baschet.
Plătim lunar o cotizație la un club, primim chitanță pentru asta, iar clubul respectiv are închiriate mai multe săli de sport în București, la care organizează acele antrenamente. In plus, de 2-3 ori pe an au loc și meciuri între diversele echipe pregătite de clubul respectiv, iar de Crăciun organizează o festivitate la care toți copii de la acest club primesc un pachet de la Moșul și asistă la o demonstrație de baschet a unor profesioniști. Cam 5% din copii, cei cu adevărați talentați, sunt preluați la echipele profesioniste ale clubului respectiv, iar ceilalți (cum este și băiatul meu) continuă să joace… de plăcere :)
Legat de participarea copiilor la astfel de activități sportive, eu zic că este o investiție bună, pe care ar trebui să o faceți și voi cu copiii voștri, dacă vă permiteți.
In final, doresc să vă dau și câteva sfaturi privind abonamente sau alte metode de a face sport.
Dacă optați pentru abonament la o sală (un club), așteptați o perioadă de promoții, în care prețurile abonamentelor pot scădea cu 30-40% față de valoarea lor normală.
La rândul lor și tipurile de abonament pot varia. La acest club al meu există 2 tipuri de abonamente: unul de tip "full time" - care oferă acces zilnic între orele 6,00 și 23,00 (respectiv între orele 8,00 și 21,00 - în week-end), sau abonamente de tip "day time", mai ieftine, cu acces în cadrul clubului doar până la ora 16,00 - din acesta am eu, și costă cu circa 40% mai puțin ca un abonament "full time".
Dacă lucrați la o societate cu un număr mai mare de angajați (cum este și cazul meu), acea societate ar trebui sa aibă în cadrul HR, un compartiment de «compensații și beneficii». Ei pot negocia cu cluburile (sălile) în cauză un abonament mai ieftin pentru angajații interesați, sau măcar plata abonamentului să fie făcută lunar (așa am făcut eu în ultimii 3-4 ani, după ce firma mea a negociat cu clubul respectiv acest aspect).
Dacă încă nu sunteți hotărât să achiziționați direct un abonament pe o perioadă mai mare, aveți posibilitatea să cumpărați de pe un site de reduceri vouchere cu diverse tipuri de activități și servicii sportive.
Eu, de exemplu, cumpăr de 2-3 ori pe sezon un voucher care îmi permite să joc o oră (sau mai multe) tenis de camp într-o anumită locație.
Exista vouchere foarte variate, cu intrări multiple pe o anumită perioadă, cu un număr stabilit de intrări, cu un număr de «proceduri» oferite la club, etc.
Există apoi și varianta achiziției unui «card de membru» al unei firme care oferă apoi discount la mai multe baze sportive din oraș, etc.
Ce trebuie să mai urmăriți este perioada de valabilitate a acelui voucher (destul de redusă) și faptul că la unele locații trebuie să sunați înainte, pentru a va programa vizita.
Dacă mai aveți alte întrebări, sau dacă aveți propriile sugestii pentru timpul liber, ele sunt binevenite :)
Trimis de FlorinAndrei in 12.05.15 12:20:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (FlorinAndrei); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Adevărul e că, cel puțin în București, dar sînt convins că și în majoritatea celorlalte orașe, nu prea te poți plînge că nu ai unde să faci mișcare. De la aparatele de fitness instalate prin parcuri și folosite, gratuit, de oricine dorește, pînă la săli de squash și badminton (ca să numim niște sporturi mai exotice), sigur găsești ceva pentru gustul și buzunarul propriu. În București avem pînă și un teren de golf, la Clubul Diplomaților (deși nu știu cît de „public” este). Piscine, piste de biciclete, parcuri unde poți alerga, sumedenie de terenuri de fotbal și tenis, biciclete de închiriat în unele parcuri, bărci pe unele lacuri, cluburi de bowling, săli de forță, cluburi de arte marțiale, de aerobic, zumba și alte forme moderne de țopăituri, pereți pentru cățărat, sînt de toate.
Mie unul îmi place să merg cu bicicleta, să înot și să joc bowling. Dacă am unde, nu refuz nici un tenis de masă sau un volei. Din păcate, nu prea reușesc să strecor în program aceste activități. Cu bicicleta mai găsesc răgaz să dau cîte o tură, restul au rămas la stadiul de speranță. Am avut mai demult abonament la un bazin de înot și intenționez să repet figura în viitor.
Prefer sa alerg si in rest tenis de camp. Sau tenis de camp si in rest sa alerg...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Restaurant Velveto, sala Rondă, masa de Paste oferită de Fundaţia Niciodată singur — scris în 12.05.24 de Michi din BUCURESTI
- Sep.2023 Calibru 9.ro, poligon de tragere — scris în 17.09.23 de Michi din BUCURESTI
- Mar.2022 O experiență unică la muzeul... simțurilor. — scris în 26.03.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI
- Aug.2021 Stand-Up la Comics Club — scris în 30.08.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI
- Apr.2021 Jurassic Park de București — scris în 25.04.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Relaxare cu caluti la HOBBY LAND RANCH - Club de Echitatie in Comuna Ganeasa, Ilfov — scris în 04.02.21 de brutulica din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Distracție în vremea pandemiei la Arena Tei — scris în 14.07.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ